Dopravné správy

Vyznáte se ve slevách? Pokladní ne

Která jízdenka vyjde nejlevněji? Odpověď na tuto otázku hledají často cestující na jihu Moravy marně. Vyznat se v systému slev Českých drah je totiž složité a správně jim nemusí poradit ani zaměstnanec za přepážkou. Špatná rada může přitom jízdné prodražit až o 150 korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ČD stále provozují dotované spoje vyšší kvality

Máloco je jednoduché a jednoduché není ani ukončení proplácení ztráty Českým drahám za provozování vlaků kategorií Intercity a Eurocity. Ačkoli ministerstvo dopravy už v listopadu oznámilo, že za spoje nadále platit nebude a ČD je budou muset provozovat na vlastní náklady, zatím jezdí výhradně na riziko dopravce pouze tři páry vnitrostátních spojů Intercity a čtyři páry Eurocity.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pardubický kraj má přijít o dvě tratě

Místo oslav 130 let trvání tamní trati mezi Litomyšlí a Vysokým Mýtem je možné, že ji zruší. Totéž platí o trati mezi Žďárcem u Skutče a Pustou Kamenicí na Poličsku. Nová autobusová linka tímto směrem by vedla už z Chrasti. Případné změny se v jízdních řádech objeví v prosinci. Cestující by poté na jeden jízdní doklad využili vlak i autobus.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Modernizace pražského uzlu pokračuje

Začátkem března byla zahájena druhá fáze modernizace traťového úseku Praha Libeň – Praha Běchovice. Výběrové řízení na rekonstrukci trati vyhrála koncem loňského roku společnost Viamont DSP, a.s., která zadavateli, jímž je Správa železniční dopravní cesty, předložila nejvýhodnější cenovou nabídku.

Celou tiskovou zprávu najdete na této stránce.

Rodí se pomník obětem neštěstí ve Studénce

Přesně čtvrt roku před třetím výročím vlakového neštěstí ve Studénce na Novojičínsku může být blízko místa střetu rychlíku Comenius se spadlým mostem odhalen pomník. Iniciátorům pietního místa se podařilo překonat všechny peripetie, hlavní roli teď sehrají dláta sochaře Miroslava Rybičky.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rezort dopravy vraj zmanipuloval štatistiky

Od nástupu nového vedenia na rezorte dopravy pod vedením Jána Figeľa (KDH) sa podarilo na ministerstve ušetriť viac ako 50 miliónov eur. Najvýraznejšie úspory dosiahol rezort pri elektronických aukciách. Toto prezentoval minister dopravy Ján Figeľ. Jeho predchodca Ľubomír Vážny (Smer-SD) si to však nemyslí. Tvrdí, že Figeľ čísla účelovo zmanipuloval. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD Cargo míří k zisku, daří se i jeho matce

Železniční společnost ČD Cargo se v letošním roce dostala do zisku, když podnik v lednu vykázal zisk před zdaněním tři miliony korun, přičemž plánoval ztrátu 56 milionů korun. Provozní zisk činil 110 milionů korun. Dnes o výsledcích hospodaření informoval předseda představenstva firmy Jiří Vodička s tím, že tržby proti loňsku vzrostly o 100 milionů korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Modernizácia trate Zlatovce - Tr. Teplá ohrozená

Železnice Slovenskej republiky musia zrušiť verejnú súťaž na modernizáciu trate Zlatovce - Trenčianska Teplá. Spoločnosť Skanska SK, ktorá ponúkla najnižšiu cenu za vykonanie stavebných prác, považuje rozhodnutie Úradu pre verejné obstarávanie za neopodstatnené a účelové, popierajúce základný princíp spravodlivej verejnej súťaže.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Turnovské nádraží se dočká opravy

Budování dopravního terminálu v Turnově na Semilsku by mělo na podzim pokračovat opravou zanedbané nádražní budovy. Celou investici si vezmou na starost České dráhy (ČD). Podle původních představ se na rekonstrukci mělo podílet i město, které kvůli ní chtělo získat dotaci z evropských zdrojů. Turnovská starostka Hana Maierová řekla, že celkové náklady rekonstrukce se odhadovaly na zhruba 60 milionů korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ČD Cargo nabídne dopravu ze skladu do skladu

Český národní železniční přepravce ČD Cargo v současné době připravuje projekt, díky němuž by mohl zákazníkům nabízet komplexnější služby včetně přepravy zboží na takzvanou první a poslední míli.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR ušetrili elektronickými aukciami

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) uskutočnili prvé dve elektronické aukcie, vďaka ktorým ušetrili celkovo 5 tis. eur. Oproti predošlým nákupom tak železnice vďaka transparentnému výberovému konaniu ušetrili už 47 800 eur.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Výluka na trati 320 ovlivní i jízdu dálkových vlaků

Chtěli bychom Vás upozornit na výluku státní organizace Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), která ovlivní vlaky Českých drah v úseku Mosty u Jablunkova - Čadca, a to od 9. do 31. března vždy mezi 8:00 a 20:00 hod. Podle sdělení SŽDC souvisejí stavební práce s rekonstrukcí tunelu v Mostech u Jablunkova. Dopravce České dráhy zavede počínaje zítřkem tato opatření:

Dálková doprava: - Dálkové vlaky EN 444/445 Slovakia, R 442/443 Šírava, R 441/440 Excelsior a Ex 148/149 Jan Perner projedou úsekem bez omezení v čase mimo výluku.
- Denní expresy Ex 141, 143, 145, 231, 241 a 147 a v opačném směru expresy Ex 146, 240, 230, 144, 142 a 140 nahradí v úseku Návsí (Nawsie) - Čadca autobusy. Mezi stanicemi Čadca a Žilina, resp. Zvolen budou vlaky vedeny náhradní soupravou. U vlaků Ex 140 a 141 v úseku Praha hl.n. - Návsí (Nawsie) a opačně, u Ex 230 a 231 v úseku Ostrava hl.n. – Návsí (Nawsie) a opačně nebude dodrženo pravidelné řazení vlaků, všechny vlaky mohou být za místem výluky cca 10 minut opožděny.
- Expres Ex 146 dne 9. března 2011 (první den výluk) projede ještě před zahájením výluky, expres Ex 147 dne 31. března 2011 (poslední den výluk) projede při dříve ukončené výluce.

V regionální dopravě budou všechny vlaky v době výluky 8:00 hod. až 20:00 hod. nahrazeny autobusy, které pojedou po dvou odlišných linkách:

- linka Z (zastávková) – ze stanice Mosty u Jablunkova přes zastávky Mosty u Jablunkova zastávka a Svrčinovec zastávka do stanice Čadca a opačně. Tato linka bude vedena ze stanice Čadca ve dřívější časové poloze, než je odjezd vlaku, naopak bude přijíždět do stanice Čadca později dle výlukového jízdního řádu.
- linka R (rychlá) – ze stanice Návsí (Nawsie) do stanice Čadca a opačně, cestující do zastávek Mosty u Jablunkova zastávka, Mosty u Jablunkova a Bocanovice mohou tuto linku využít do stanice Návsí (Nawsie) a odtud pokračovat vlakem ve směru Mosty u Jablunkova bez doplatku rozdílu jízdného.
- Osobní vlaky v úseku Bohumín – Mosty u Jablunkova pojeodu podle pravidelného jízdního řádu bez omezení.
- U vlaku Os 2905 a v E 2916 bude ve stanici Návsí (Nawsie) mimořádný přestup do náhradní soupravy, vlak Os 2916 bude v pracovní dny, neděli a svátky i přes ukončení výluky nahrazen v úseku Čadca – Mosty u Jablunkova, resp. Návsí (Nawsie).

Podrobnosti včetně umístění zastávek náhradní dopravy naleznete v přiloženém
výlukovém jízdním řádu.

Superrychlý Hayabusa poprvé vyjel, se zpožděním

V Japonsku v sobotu poprvé vyjel nový typ ultrarychlého šinkanzenu s názvem Hayabusa. Začátek jeho první cesty chtěly v Tokiu vidět stovky lidí, které se tlačily tak, až jeden ze zvědavců spadl na koleje. Start soupravy tak byl o sedm minut opožděn, což je na japonské poměry docela hodně. O události informoval Daily Mail.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Tratě Čadca - Makov a Čadca - Skalité jsou zachráněny

Omezení dopravy na regionálních železničních tratích Čadca - Makov a Čadca - Skalité bude menší než původně navrhovala Železniční společnost Slovensko (ZSSK), a.s. Po (...) jednání představitelů ZSSK a samosprávy o tom v Čadci informovaly generální ředitel ZSSK Pavel Kravec a starosta Čadce Milan Gura.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Němečtí strojvůdci hodlají stávkovat neomezeně

Členové německého odborového svazu strojvůdců GDL se v interním hlasování vyslovili pro časově neomezené stávky za dosažení jednotných podmínek u všech železničních dopravců v Německu. Kdy se nové protesty na dráze uskuteční, není ještě známo, možná ale už tento týden.

Celou zprávu najdete na této stránce.

S-Bahn-Berlin z nouze s „ostalgickými“ vlaky

Na berlínskou městskou železnici (S-Bahn) se vracejí soupravy řady 485 vyráběné už v někdejší Německé demokratické republice. Společnost S-Bahn-Berlin, která celý systém provozuje, se už od roku 2009 potýká s nedostatkem vozidel poté, co byly nařízeny zostřené kontroly novějších souprav řady 481.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Poznámka:  V titulku není překlep. V bývalém východním Německu se na přelomu století rozšířil stesk po „starých dobrých časech“ NDR, který se v němčině nazývá Ostalgie (od Ost-, východní). Projevuje se i ve filmu, v hudbě, v literatuře a podobně. (Wikipedie)

SŽDC naštvala nestátní dopravce i ČD

Železniční dopravci vytáhli do boje proti Správě železniční dopravní cesty (SŽDC). Kritizují, že jim správa odmítla přidělit požadovanou kapacitu na některých regionálních tratích. Některé firmy se proto obrátily na Drážní úřad (DÚ), který zatím ve dvou případech ze tří rozhodl, že SŽDC nepostupovala správně. U třetí stížnosti si úřad vyžádal doplnění podkladů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Do osudu lokálky zasáhla ČD Cargo, a.s.

Jihočeská historická trať z Netolic do Dívčic zatím nezmizí. Vlaky po trati přestaly jezdit už minulý víkend, kdy se uskutečnila i poslední nostalgická jízda. Volné koleje ale chce dál využívat společnost ČD Cargo pro nákladní vlaky. O trať usilují také okolní obce pro výletní spoje.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vláda ve skutečnosti žádnou dopravní strategii nemá

Název předloženého materiálu vyvolává dojem, že vláda předkládá návrh nové dopravní politiky koaliční vlády ODS, TOP 09 a VV. Bohužel se jedná pouze o proklamaci. Skutečným obsahem návrhu je jen řešení otázky budování dopravní infrastruktury České republiky v současných neutěšených podmínkách státního rozpočtu a tím i rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI). Zjednodušeně lze říci, že stejná neschopnost vlády ČR naplnit příjmovou stránku státního rozpočtu rozvojem produktivních oborů národního hospodářství a aktivní politikou zaměstnanosti se přenáší i do příjmů SFDI. Proto nejsou vytvářeny ani předpoklady pro úspěšné kofinancování jednotlivých projektů z evropských peněz. Z pozice potřeb ČR, krajů a obcí se v žádném případě nejedná o koncepční materiál řešící problematiku budoucnosti dopravy, bohužel ani z hlediska budování potřebné infrastruktury.

Celou kritiku najdete na této stránce.

Osud žižkovského nádraží je stále otevřený

Nákladové nádraží Žižkov přestalo fungovat jako překladiště v roce 2002. Dnes revitalizace areálu pro developery představuje obrovský rozvojový potenciál - rozprostírá se na více než 30 hektarech a cesta do centra Prahy odsud trvá pár minut autem i MHD. Srovnatelných pozemků v blízkosti centra je v hlavním městě jen hrstka, mj. na Rohanském ostrově, tedy území, které chce stejně jako Nákladové nádraží Žižkov rozvíjet developer Sekyra Group. Plán rozvoje území žižkovského nádraží se zadrhl v prosinci loňského roku, kdy ministerstvo kultury prohlásilo část areálu - soubor funkcionalistických budov z 30. let minulého století - kulturní památkou.

Celou zprávu najdete na této stránce.