Dopravné správy

Obec na Vysočině vybojovala zastávku

I když železničních zastávek na Vysočině v posledním roce spíše ubývalo, v Bohušicích na Třebíčsku už léta marně usilují o výstavbu nové. Vše už ale pomalu začíná směřovat k tomu, že se v obci konečně dočkají.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rušenie a obmedzovanie vlakov bude menšie

Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. v rámci redukcie vlakov obmedzí 77 a zruší 237 spojov a zastaví osobnú dopravu na piatich tratiach v pohraničí. Zmeny by mali začať platiť po úprave grafikonu vlakovej dopravy najskôr od 1. mája.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Legislativa ČR brání mobilitě evropských strojvůdců

Podle Evropské komise prý Česká republika a sedm dalších zemí EU brání lepší mobilitě strojvůdců. Komise jim vytkla, že zatím nepřevedly do svého práva unijní předpisy týkající se osvědčení strojvůdců. Česku teď kvůli tomu hrozí i soud.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bezpečnostní systém zastavil ústeckou lanovku

Lanovka na Větruši v Ústí nad Labem od soboty nejezdí, má málo napnuté tažné lano. V neděli byl lanovku zkontrolovat technik od dodavatele, obnovení provozu Dopravní podnik města Ústí nad Labem plánuje na dnešek nebo úterý. Podle jeho mluvčího Milana Knotka nebyla bezpečnost cestujících ohrožena.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Může za tragédii chybějící traťová část AVV?

Podle zjištění České televize nemuselo dojít k loňské nehodě vlaku City Elefant před stanicí v Ústí nad Labem. 28. června při ní zemřel člověk a šestnáct lidí bylo zraněno. Téměř celá trať je přitom vybavena systémem tzv. automatického vedení vlaku (AVV), který by havárii zabránil. Jen v místě nehody Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) koleje systémem nevybavila.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Dopravní superstragie ostatní rezorty nenadchla

Takzvaná superstrategie dopravy do roku 2025 se nedočkala v mezirezortním řízení příliš vlídného přijetí. Ministerstva poslala rezortu dopravy celkem 514 připomínek, z nichž zřejmě nejvýznamnější se týkají peněz. „Některé připomínky jsme vypořádali, jiné ne. Dokument nyní posíláme do druhého kola mezirezortu,“ řekl deníku E15 náměstek ministra dopravy Martin Sýkora.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Z priecestí zmizne biele svetlo

Kedysi boli závory neodmysliteľnou súčasťou železničného priecestia. Časom k nim pribudla svetelná signalizácia. Na viacerých priecestiach s bielym prerušovaným svetlom. Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) a Ministerstvo vnútra však plánujú biele svetlo na priecestiach zrušiť.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

KRNAP brání letnímu provozu lanovky na Lysou horu

Rokytnice nad Jizerou usiluje o povolení letního provozu lanovky na Lysou horu. Pro město žijící převážně z turistického ruchu by to mělo velký přínos. Snahu radnice a Spartaku Rokytnice podporuje i petice, která běží do konce měsíce. Stanovisko ochránců přírody je ale zamítavé.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zrovnoprávnit železniční a silniční dopravní cestu!

Místo úvah o budování nových veřejných logistických center by se stát měl zabývat dosažením rovnováhy přístupu a zpoplatnění železniční a silniční dopravní cesty, modernizací a technologickou unifikací železniční sítě či maximální bezpečností silničního provozu. V rozhovoru pro Dopravní noviny to uvedl zástupce společnosti ČSKD Intrans Lukáš Bernard.

Celý rozhovor najdete na této stránce.

Odboráři chtějí znát vládní plány s železnicí

Ústředí OSŽ, přijalo na svém jednání dne 8. března 2011 následující usnesení, ve kterém zdůrazňuje požadavek OSŽ vůči ministerstvu dopravy, urychleně předložit cílové řešení podoby české železnice. K zachování sociálního smíru požaduje OSŽ přijmout memorandum, zajišťující dotčeným zaměstnancům zachování zaměstnaneckých a sociálních výhod. Ústředí dále ustavilo pracovní skupinu, která bude řešit úkoly související s převodem živé dopravní cesty.

Celý text usnesení je ke stažení zde.

Největším partnerem AWT v tuzemsku je ČD Cargo

Jedna z největších dopravních a logistických skupin, které působí na středoevropském trhu, skupina AWT, prošla v minulých měsících výraznou proměnou. Jednotlivé služby poskytované v rámci celé skupiny se přeměnily v divize, což by mělo zpřehlednit portfolio služeb a zlepšit celkovou nabídku pro zákazníky. „K zákazníkům chceme přistupovat buď jako speditér, nebo jako dopravce, ale vždy s jasnou nabídkou služeb,“ uvedl v rozhovoru pro Dopravní noviny ředitel AWT pro železniční zasilatelství Luboš Kučera.

Celý rozhovor najdete na této stránce.

ČD připravují převod řízení provozu k SŽDC

Podnikový výbor OSŽ při ČD, a. s., na svém řádném zasedání dne 9. března v sídle OSŽ v Praze měl po úvodních formalitách a informacích ze zásadních jednání – stejně jako většina jednání OSŽ v posledních týdnech – na programu záležitosti související s přechodem zaměstnanců řízení provozu pod SŽDC.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Revizoři versus černí pasažéři - věčný souboj

Když se tramvají, autobusem či metrem ozvou slova "Kontrola jízdních dokladů," většinou to v každém z nás hrkne, i když u sebe máme platný lístek nebo průkazku. O to více, pokud platné doklady nemáme. Zatímco většina lidí buď revizorům předloží doklad nebo zkroušeně přizná svůj prohřešek, existují i tací, kteří se rozhodnout užít si s kontrolory nějaký adrenalinový zážitek.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Poskytovatel karet InterRail a Eurail oceněn

Společnost Eurail Group G.I.E. byla již druhý rok po sobě oceněna jako nejlepší "Poskytovatel udržitelného cestování". Tento prestižní titul společnosti udělila porota "New European Economy Awards 2010" (Ceny nové evropské ekonomiky 2010), která uděluje uznání vedoucím subjektům na trhu za jejich vynikající kvalitu, úspěchy a osvědčené postupy v oblasti mezinárodních financí a podnikatelského prostředí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Kolik stojí „rekobrejlovec“?

Akciová společnost CZ LOKO Česká Třebová vloni získala významný kontrakt pro České dráhy, do poloviny roku 2012 zmodernizuje celkem 19 motorových lokomotiv řady 750.7. Pomohla tato zakázka, která je v rámci CZ LOKO první tohoto typu (modernizace ucelené série lokomotiv) pro České dráhy, zachránit nebo stabilizovat počet zaměstnanců ve společnosti CZ LOKO?

Rozhovor se šéfem firmy najdete na této stránce.

Vlak zastavil až v bance

Děsivě vypadající nehoda vlaku, který vykolejil a narazil do budovy banky v australském Melbourne, měla jako zázrakem šťastný konec. Kromě škody na majetku se totiž nikomu nic nestalo. Ke srážce došlo ve středu odpoledne, vlak prorazil zeď budovy poté, co strojvedoucí nerespektoval značku k zastavení.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nostalgické vlaky v pražském metru od 19.3.

Pražský dopravní podnik chystá jednou měsíčně jízdy původních sovětských vozů metra, které už nejsou v běžném provozu. Zájemci si budou moci zároveň prohlédnout zázemí metra v depu Kačerov. Informovala o tom mluvčí dopravního podniku Ilona Vysoudilová. První jízda se uskuteční 19. března.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pobaltské železnice podezřelé z kartelu

Úředníci antimonopolních orgánů Evropské unie tento týden provedli razii v železničních společnostech v pobaltských zemí a podezírají je, že se podílely na vytvoření kartelu v nákladní železniční dopravě. Žádné podrobnosti ale zatím nejsou známy a vyšetřování je teprve na začátku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Jak využít spasenou staniční budovu v Ústí n.O.?

Podle ministra dopravy Víta Bárty (VV) začne příští rok odkládaná stavba železničního koridoru v Ústí nad Orlicí. Zároveň zůstane zachována budova tamního nádraží, která je kulturní památkou. Koridor se měl stavět už v roce 2009, spory o budovu, ale stavbu oddálily. Na schůzce se ministr dopravy s ministrem kultury Jiřím Besserem (TOP 09) a zástupci kraje a města shodli na tom, že všichni budou společně hledat ekonomické cesty, jak kulturní památku z roku 1874 zachránit. Nová budova má stát na opačné straně kolejiště než ta stávající, a být tak lépe přístupná z centra města.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Spekulant ohrožuje stavbu koridoru

Stavbu III. železničního koridoru z Prahy do Plzně komplikuje podle Správy železniční dopravní cesty spekulant s pozemky. Účelově prý skoupil ornou půdu pod nově plánovanou tratí z Plzně do Rokycan a nyní si diktuje podmínky. Majitel pozemků požaduje za ornou půdu výrazně více peněz, než kolik stát může ze zákona dát. Investorovi došla trpělivost a podal žádost o vyvlastnění. Spory s majitelem pozemků ohrožují stavbu koridoru a tím i evropské dotace.

Celou zprávu najdete na této stránce.