Dopravné správy

Stavba koridoru potrápí České Budějovice

Od příštího týdne musejí řidiči kvůli stavbě IV. železničního koridoru počítat v Českých Budějovicích s prvním dopravním omezením. Už v pondělí 21. března se modernizace tratě začne připravovat v okolí obou železničních mostů na křižovatkách ulic Nádražní a Skuherského i Nádražní a Pekárenská.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK Cargo do roka a pol už nebude majetkom SR

Vláda predá železničné Cargo do roka a pol. Koaličné strany sa zatiaľ nezhodli, či investor získa 66 alebo 100 percent akcií. Ministerstvo dopravy presadzuje predaj väčšinového balíka, minister financií Ivan Mikloš a SDKÚ-DS chcú ponúknuť celý podnik. ,,Predávať sa bude podiel niekde medzi 66 a 100 percentami,“ ...

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Zahájení řádného provozu řady 380 se zpožďuje

Nové elektrické lokomotivy od Škody Transportation jezdí po českých kolejích už déle než půl roku v čele nejprve nákladních, potom už i osobních vlaků. Stále ale nejsou v takovém stavu, aby je výrobce mohl prohlásit za hotové. Aby stroje řady 380 dostaly definitivní razítko od Drážního úřadu, musí Škoda doplňovat novou techniku a zahájení řádného provozu nabírá další zpoždění. Dodávka už tak má velké zpoždění, podle původní smlouvy měly "třistaosmdesátky" už dva roky jezdit v čele mezistátních expresních vlaků. Plzeňské firmě se tak může lukrativní zakázka řádně prodražit. České dráhy se chystají uplatnit penále. Kdyby polevily, chce je k tomu popohánět ministr dopravy Vít Bárta.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Širokorozchodná sa javí problematicky

Slovenská vláda dostane v krátkom čase na stôl informáciu o príprave výstavby širokorozchodnej trate. Štúdia realizovateľnosti, ktorú si dal u spoločnosti Roland Berger vypracovať spoločný podnik štyroch zúčastnených železničných firiem Breitspur Planungsgesellschaft, neprekvapila. Stavba sa javí z ekonomickej stránky problematicky, aj keby sa naplnili očakávania, že v roku 2050 by denne mohlo traťou prechádzať až 43 vlakov v každom smere.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pokročí kauza trati Zlatovce - Tr. Teplá?

Železnice Slovenskej republiky čakajú, či dvaja hlavní konkurenti v tendri na modernizáciu železničnej trate Zlatovce - Trenčianska Teplá podajú na súde žalobu na preskúmanie rozhodnutia Úradu pre verejné obstarávanie o zrušení verejnej súťaže.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vláda schválila liečbu železníc

Z troch štátnych železničných spoločností by malo v priebehu troch rokov odísť celkovo okolo 5 tis. zamestnancov. Spoločnosti majú po ozdravení dosahovať vyrovnané hospodárenie.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Evropský portál o (nejen) městské dopravě

Evropská komise včera představila webový portál Eltis, který zajišťuje výměnu informací, znalostí a zkušeností v oblasti městské mobility v Evropě. je určen pro pracovníky v dopravě i souvisejících oborech, např. v městském a regionálním rozvoji, zdravotnictví, energetice a životním prostředí, v nové úpravě a 11 jazykových mutacích, včetně české. Jeho kapitola Novinky nabízí pravidelný přehled posledních novinek v lokální, regionální i evropské dopravě

Více se dovíte, když si otevřete tuto stránku.

RegioJet hľadá pracovníkov

Železničný dopravca RegioJet, ktorý začne od budúceho roku prevádzkovať regionálne spoje na trase Bratislava - Dunajská Streda - Komárno, plánuje v tomto a budúcom roku vytvoriť 80 nových pracovných miest.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

„Přes kulturu vlak nepojede!“ Ale co s ní?

Ministr dopravy Vít Bárta se během své páteční cesty po Pardubickém kraji setkal se svým protějškem z resortu kultury Jiřím Besserem. V prostorách historického nádraží Ústí nad Orlicí společně oznámili, že tato budova zůstane zachována jako kulturní památka a nebude tedy nijak ohrožena při plánované modernizaci železničního koridoru, která začne již příští rok.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Koridor Plzeň - Mnichov by mohl být hotový roku 2017

Jednou z priorit vznikajícího euroregionu Dunaj - Vltava, díky němuž by české, německé i rakouské příhraničí mohlo v letech 2014 až 2020 čerpat dotace, je železniční koridor Plzeň - Domažlice - Řezno - Mnichov. Stavba, jejíž předběžné náklady se odhadují na 28 miliard Kč, má podporu spolkového i českého ministerstva dopravy. Dohodu o dalším postupu dojednají v červnu na dopravní konferenci v Plzni jejich šéfové.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Průvodčí čelí napadení každý pátý den

Vykonávat profesi průvodčí je čím dál tím větší riziko a cestování vlakem není příliš bezpečné ani pro pasažéry. Soupravy často okupují bezdomovci, vyhlížejí si je také zlodějské bandy. Dráhy proto uvažují o založení vlastní obdoby dávno zrušené železniční policie.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehod na přejezdech ubývá, ale...

Skoro o dvě třetiny se letos snížil počet nehod na železničních přejezdech. Zatímco loňský rok ve statistikách vyčníval rekordním množstvím havárií a jejich obětí, letošek naštěstí nastoupil cestu opačným směrem. Jak počet střetů s vlakem na přejezdech, tak množství lidí, kteří při nich zemřeli, je zatím nejnižší za posledních pět let.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Revitalizácia železníc je pripravená zodpovedne

Program revitalizácie železničných spoločností je podľa štátneho tajomníka ministerstva dopravy Arpáda Érseka (Most-Híd) zodpovedne pripravený a je v takej podobe, že by mal byť pre vládu prijateľný. (...) Érsek nechcel predbiehať rozhodnutie vlády, ktorá bude o revitalizačnom programe pre železnice rokovať na stredajšom zasadnutí.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vlaky uhlí v režii AWT

Černé uhlí, které havíři rubají v podzemí dolů na Karvinsku a Frýdecko-Místecku, může skončit v kotli doslova za plotem šachty, ale rovněž může cestovat tisíce kilometrů. Tuny uhlí končí v Elektrárně Dětmarovice, tedy skutečně velmi blízko dolů, ze kterých bylo vytěženo. Další cestuje mnohem dále, někdy i několik dnů, a to nejen ve vagonech, ale i lodích. Záleží na kvalitě uhlí a účelu, ke kterému je používáno.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Návrat starých sovětských vozů metra Ečs

Pražský DP připravil nejen pro milovníky historie pražské městské hromadné dopravy ojedinělý zážitek. Jednou měsíčně se budou moci svézt historickou soupravou, složenou z vozů první generace vozidel pražského metra. Souprava vyjede poprvé příští sobotu 19. března. Akce se koná v rámci projektu Hospodářské komory hlavního města Prahy „Zážitková turistika“.

Celou zprávu se všemi podrobnostmi najdete na této stránce.

Státní firmy budou propouštět, i železniční

Ze státních firem letos odejde téměř 3000 lidí. Nejrozsáhlejší propouštění čeká Českou poštu, kterou bude muset opustit asi 1730 zaměstnanců. Odejít má také zhruba pětistovka lidí Správy železniční dopravní cesty a z Českých drah přibližně tři sta pracovníků, snižovat se mají počty i v ČSA a Letišti Praha.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vlna tsunami pohltila jedoucí vlak

V severní části Japonska je po silném zemětřesení o síle 8, 9 Richterovy škály přerušena železniční doprava. To je problém zejména pro Tokio a okolí, kde nejezdí příměstské vlaky ani metro. Vzhledem k rozloze Tokia to je pro statisíce lidí krušná situace. Společnost, provozující vlaky na severovýchodě země, pohřešuje jednu soupravu. Je velmi pravděpodobné, že ji vlna tsunami strhla do moře.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ČD prodávají zbytné nemovitosti

České dráhy se ve velkém zbavují svého majetku a nabízí ho k prodeji nebo pronájmu. Kdo chce výhodně investovat peníze nebo koupit nevšední budovu, má tak nyní možnost. Některé nemovitosti jsou ale ve špatném stavu, mají nájemníky, nebo k nim nevede příjezdová cesta.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vlečky AWT by mohly sloužit osobní dopravě

Rozsáhlá kolejová síť, která spojuje všechny šachty a další podniky především na Karvinsku a Ostravsku, by mohla v budoucnu sloužit pravidelné i turistické dopravě.  Společnost AWT, která vlečkovou síť v regionu provozuje, se tomu nebrání a je připravena podpořit projekty, které by měly šanci na úspěch.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rušenie vlakov ušetrí málo

Železničiari potrebujú ďalšie peniaze od štátu. Rušenie vlakov sa totiž zbrzdilo a ozdravný plán z dielne ministerstva dopravy sa tak nenaplní. V hre je niekoľko miliónov eur. Rezort na čele s Jánom Figeľom (KDH) zatiaľ nemá riešenie. „Budeme o tom rokovať s ministerstvom financií a železničnou spoločnosťou,“ reagoval hovorca rezortu dopravy Martin Krajčovič.

Celú správu nájdete na tejto stránke.