Dopravné správy

Režijné lístky zostanú, ale...

Systém využívania režijných lístkov pre železničiarov a ich rodinných príslušníkov bude podľa ministra dopravy Jána Figeľa (KDH) naďalej zachovaný. Potrebuje však zmenu pre ich rozšírené zneužívanie.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nelehký život plzeňských revizorů

Šéf přepravní kontroly Plzeňských městských dopravních podniků Pavel Pokorný popisuje dva poslední vážné incidenty mezi revizory a černými pasažéry. V jednom případě napadl kontrolora 42letý Bulhar, ve druhém Rom.

Celý rozhovor najdete na této stránce.

Rušne budú v piatok húkať na protest

Vlakoví strojvodcovia budú štrajkovať. V piatok budú minútu, presne od 13:00 do 13:01, na protest húkať húkačky ich rušňov. Štrajkový výbor Federácie strojvodcov na základe poverenia Rady Federácie strojvodcov na svojom stredajšom zasadnutí "rozhodol, že ako prvý krok v súvislosti s aktuálnou situáciou na slovenských železniciach, sa uskutoční protestná akcia".

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Kupte si nádražní vodárnu!

Unikátní vodárenská věž z konce 19. století, která stojí v areálu železničního nádraží Opava-východ, má velkou šanci na opravu a změnu využití. České dráhy objekt zařadily do seznamu nepotřebného majetku a podle památkářů je přeměna věže třeba v kavárnu velkou architektonickou výzvou.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V Plzni bude kongres o MHD

V Plzni se začátkem dubna poprvé v České republice sejdou odborníci na veřejnou dopravu z mnoha evropských zemí. Budou přímo v praxi řešit, jak vylepšit MHD. Vyzkouší si jízdu a odbavení v tramvajích, trolejbusech i autobusech a budou se také lidí ptát, jak se jim cestuje a co by se mělo zlepšit.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Trenčín má v trasovaní železnice jasno

Podľa ministra dopravy Jána Figeľa by zmena trasovania železnice v Trenčíne znamenala veľké oddialenie začiatku jej výstavby. Tá má pôvodne viesť cez centrum mesta. "Iná trasa znamená totálne novú situáciu, ktorá by oddialila realizáciu o veľmi dlhé obdobie, na ktorú Slovensko, mesto a ani región nemá vlastné investíciu," uviedol minister. Mesto pritom môže čerpať eurofondy, ktoré sú určené na modernizáciu trate, len do roku 2013.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Skanska získala titul Stavba roku 2010 Olomouckého kraje

Titulem Stavba roku 2010 Olomouckého kraje v kategorii Stavby dopravní, inženýrské a vodohospodářské se může od minulého týdne pyšnit rekonstrukce přednádražního prostoru v Olomouci. Stavba, kterou pro Statuární město Olomouc realizovala společnost Skanska, významně usnadnila dopravu v této lokalitě a zvýšila bezpečnost a komfort pro odbavování cestujících. Autorem projektu je Stavoprojekt Olomouc.

 

Více informací naleznete v přiložené tiskové zprávě. Samo ocenění si můžete prohlédnout tady.

Protest v NR SR proti likvidácii železníc na Slovensku

Iniciatíva O doprave uskutočnila dňa 23. 3. 2011 v čase o 16:00 hod. krok, ktorým vyjadrila protest voči plánovaným opatreniam vlády v oblasti železničnej dopravy. Protest sa uskutočnil priamo v NR SR. Tento krok spočíval v rozvinutí transparentu a v skandovaní hesla "STOP likvidácii železníc", ktorým naši aktivisti porušili rokovací poriadok NR SR. Cieľom akcie bolo primäť poslancov NR SR k tomu, aby vyvinuli tlak resp. zaviazali vládu SR upustiť od realizácie plánu likvidácie železníc na Slovensku. Protest sme uskutočnili v odeve červeno-bielych farieb, čím sme zároveň vyjadrili solidaritu prebiehajúcim protestom zdravotníkov. Posielame Vám odkaz, kde je na video zaznamenaná udalosť, ktorá sa dnes v NR SR odohrala: 

Nehodu způsobil zdravotně nezpůsobilý strojvedoucí

Totálně zdemolovaný vůz, souprava vychýlená z kolejí a ve vlaku mrtvý strojvedoucí s řadou zraněných. Tak skončila jízda osobního vlaku, který vykolejil ve Vaňově minulý rok v červnu. Drážní inspekce po devíti měsících oficiálně potvrdila, že „strojvůdce nebyl zdravotně způsobilý k řízení drážního vozidla,“ uvedl to Jan Kučera z Drážní inspekce.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Železničný tender na pokračovanie

So zrušením tendra na modernizáciu 12-kilometrovej železničnej trate Zlatovce - Trenčianska Teplá nesúhlasí ani trnavská firma TSS Grade, a.s. Podala preto žalobu na preskúmanie zákonnosti rozhodnutia Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO), ktorý nariadil Železniciam Slovenskej republiky (ŽSR) verejnú súťaž zrušiť.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Rekonstrukce budějovického uzlu začala

Začala rekonstrukce železniční trati v centru Českých Budějovic, na kterou místní dlouho čekají – v dobrém i zlém. Jako první ale pocítili to zlé – omezení v silniční dopravě. Zatím je kvůli odvozu zeminy uzavřen jeden pruh vnitřního městského okruhu, mimo provoz je také zastávka městské hromadné dopravy Skuherského. Zúžení vozovky s sebou přineslo občasné kolony v ranní špičce. Postupně ale přibudou další komplikace, nejzásadnější uzavírky přijdou v příštím roce.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rozšíření zkušebního provozu lokomotiv řady 380

Rádi bychom Vás informovali o rozšíření zkušebního provozu lokomotiv řady 380 ČD / Škoda 109 E v osobní dopravě.

Od víkendu byla do zkušebního provozu nasazena třetí lokomotiva (380.005) a byl rozšířen rozsah zkušebního provozu na trať Břeclav – Přerov – Bohumín. Cestující tam mohou nové lokomotivy potkávat například v čele vlaků R 406/407 Chopin, IC 530/531 Helfštýn nebo EC 136/137 Moravia. V pravidelném provozu může tato lokomotiva dosáhnout na 2. železničním koridoru maximální rychlost až 160 km/h. Zkušební provoz nadále pokračuje také na trati Praha - Brno - Břeclav.

Lokomotiva 380 ČD / Škoda 109 E je nejmodernější českou lokomotivou, je určena pro provoz na tratích střední Evropy napájenými třemi různými elektrickými soustavami, její výkon přesahuje 6 000 kW a maximální rychlost je 200 km/h. České dráhy objednaly 20 lokomotiv pro dopravu expresních vlaků na hlavních železničních koridorech v Čechách, na Moravě a v sousedních zemích.

Další podrobnosti o lokomotivách 380 ČD / Škoda 109 E získáte na internetových stránkách společnosti Škoda Transportation.

Jak se rodí nové elektrické jednotky pro ČD

Škoda získala zakázku na nové jednopodlažní pantografy pro České dráhy. Výrobce už stihl vyrobit první díly, které připravuje ke zkoušení. Podívejte se na pult strojvedoucího, motor či rodící se podvozky. Máme také fotografie prvních částí elektrovýzbroje.

Celou zrávu najdete na této stránce.

Co nového v CZ LOKO

Co je nového v provozovnách CZ LOKO, a.s., se můžete dočíst ve dvanáctém čísle informačního zpravodaje společnosti přímo na naší stránce.

Hradec Králové bude křtít nové trolejbusy

Do Hradce Králové se v těchto dnech stěhuje z Plzně jedenáct nových trolejbusů. Dvanácti a osmnáctimetrové vozy prošly na západě Čech testováním a od začátku dubna budou sloužit pasažérům. Dopravní podnik pro ně vybírá jména z návrhů, které posílají sami budoucí pasažéři. Zapojit se můžete i vy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

PKP Cargo na predaj

Poľská železničná spoločnosť PKP v pondelok vyhlásila tender na predaj majoritného podielu v nákladnom železničnom prepravcovi PKP Cargo. Podiel 50 % plus jedna akcia v druhom najväčšom železničnom prepravcovi v Európe má podľa odhadov cenu 1 mld. USD. PKP Cargo zodpovedá za 55,4 % celkového objemu tovarov prepravených na poľských železniciach.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Železniční odbory uvažují o režijkové stávce

Železniční odboráři zvažují stávku kvůli návrhu ministerstva financí na zdanění režijních jízdenek. O případné stávce by se mělo rozhodnout na sjezdu k programové konferenci Odborového sdružení železničářů (OSŽ) 17. května.

Celou zprávu najdete na této stránce.

10 000 podpisov proti rušeniu vlakov

Vyše 10 000 ľudí sa podpísalo pod petíciu občianskej iniciatívy o doprave. Petícia je proti rušeniu železničných tratí, spojov, znižovaniu personálnych stavov a proti privatizácii železničných spoločností.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Superstrategii kritizuje kdekdo

Na první koncepční materiál rozvoje dopravní infrastruktury od Generálního plánu rozvoje dopravní infrastruktury GEPARDI z roku 2005 se snáší vlna kritiky. V tzv. Superstrategii rozvoje infrastruktury do roku 2025, kterou do meziresortního připomínkového řízení v lednu uvolnilo ministerstvo dopravy, se úřad a Fond dopravy pokusily zohlednit nižší možnosti státu při financování výstavby nové infrastruktury.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Marená modernizácia železničnej trate mieri k EK

Spoločnosť Skanska SK dnes podala sťažnosť na Európsku komisiu (EK). Dôvodom je rozhodný nesúhlas s rozhodnutím Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) z 2. marca 2011, ktorým ÚVO nariadil zrušiť verejnú súťaž na modernizáciu železničnej trate Nové Mesto nad Váhom - Púchov v úseku Zlatovce - Trenčianska Teplá.

Celú správu nájdete na tejto stránke.