Dopravné správy

Jihomoravské půjčovny kol ČD otvírají

Se začátkem turistické sezóny otevírají České dráhy v Jihomoravském kraji opět čtyři půjčovny kol, které budou nově sloužit cestujícím od 1. dubna celoročně. Cyklisté mohou díky této službě poznat malebnou krajinu jižní Moravy, aniž by se museli starat o mnohdy komplikovanou přepravu kola autem.

Půjčovny jsou k dispozici ve stanicích Břeclav, Znojmo, Veselí nad Moravou a Hodonín, zde je zapůjčení kola možné při objednání den předem. Po celodenním výletu za poznáním krás přírody a kulturních památek není nutné kolo vracet na místo, kde bylo vypůjčeno, a to nejen na jižní Moravě. Kola lze vrátit také v jihočeských stanicích Jindřichův Hradec, Třeboň, nebo České Velenice. Je možno se tak vydat podél hranice s Rakouskem a vychutnat ze sedla romantickou krajinu tří krajů.

Bližší informace naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Nová elektrická jednotka ČD hledá jméno

Příští rok si cestující Českých drah poprvé vyzkouší novou jednopodlažní elektrickou jednotku, jejíž montáž právě začala ve Škodě Vagonka. Vlakové soupravě chybí už jen jediná věc – jméno. České dráhy a Škoda Transportation proto vyhlašují soutěž „Pojmenujte nový vlak“. Zúčastnit se může každý, stačí svůj návrh zaslat přes www.NovyVlak.cz, poštou nebo e-mailem.

Podrobnosti jsou uvedeny v tiskové zprávě.

Pojďte se projít po Nákladovém nádraží Žižkov

Proč je Nákladové nádraží Žižkov unikátní industriální stavbou, kterou stojí za to zachovat a jaké jsou možnosti jejího dalšího využití? Na tyto otázky se pokusí odpovědět komentovaná procházka, kterou ve středu 6. dubna 2011 pořádá Výzkumné centrum průmyslového dědictví Fakulty architektury ČVUT ve spolupráci s Praguewatch.cz.

Celou informaci najdete na této stránce.

Řidiči ignorují i spuštěné závory

Policisté už nedostávají záběry řidičů, kteří v době, kdy svítilo červené světlo, vjeli na železniční přejezd v Hradci Králové-Březhradě. Ačkoli některé nebezpečné řidiče nezastaví ani spuštěné závory, Správa železniční dopravní cesty, která k přejezdům kamery nainstalovala, záznamy přestupků přestala policii poskytovat.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Soutěž napomůže přesunu nákladů na železnici

Podpořit nákladní železniční dopravu má soutěž Volná cesta. Pro ministerstvo dopravy ji připravilo sdružení ekologických organizací nazvané Dopravní federace. Do soutěže se mohou přihlásit všichni přepravci a logističtí operátoři s projekty pro přesun nákladní dopravy ze silnic na železnici, uzávěrka podávání přihlášek je koncem května. Vítěz bude vyhlášen v září během tzv. týdne mobility.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Skokové zdražení MHD Plzeňané nevítají

Obyvatele Plzně čeká další zdražování. Radnice chce zvýšit skokově cenu městské hromadné dopravy. Cestující by měli zaplatit za jízdenku o třicet procent více. Cena se tak vyšplhá z dvanácti na šestnáct korun. Podle plzeňské radnice je třicetiprocentní zdražení nutné. Odborníci radním vytýkají skokové zdražování, protože postupné by lidé přijímali mnohem lépe.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Lanovka na Ještěd od 4. dubna nepojede

Od pondělí 4. dubna bude mimo provoz lanovka na Ještěd. Její výluka potrvá nejdéle do 20. května. V této době proběhne pravidelná revize lanové dráhy, budou vyměněna nosná lana a jedna z kabin. Lanová dráha z Liberce na oeštěd je jedinou lanovkou Českých drah.

Pokud proběhnou opravy rychleji, budou moci turisté vyjet lanovkou na Ještěd dříve než 20. května. O této skutečnosti bychom Vás informovali další upřesňující zprávou.

Podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Na Plzeňsku přibývají výluky

Na železnici v okolí Plzně se stavbaři pustili do oprav na několika úsecích současně. Cestující se proto při jízdě téměř každým směrem z Plzně musí připravit na vynucené přesedání do autobusů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nádraží Stuttgart otřáslo německou politikou

O žádné stavbě v Německu se v posledních měsících nemluvilo tak, jako o novém supermoderním nádraží ve Stuttgartu. Mělo být chloubou města, mělo být důležitým bodem na evropské železniční magistrále mezi Paříží na jedné a Vídní a Bratislavou na druhé straně. Boj za zastavení této stavby přinesl - vedle atomové energie - hlasy straně Zelených. Po vítězné euforii ze zisku prvního křesla pro „zeleného“ premiéra teď budou muset Zelení řešit, co s tímto miliardovým dědictvím minulé vlády.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Kasal pracuje v ČD Cargo. Neví proč a neřekne na čem

Lidovcům se loni poprvé v historii nepodařilo probojovat do parlamentu a mnozí matadoři české politiky tak zůstali bez angažmá. Bývalý předseda KDU-ČSL Jan Kasal však dlouho nezahálel. Obratem získal práci ve státním sektoru. V nákladní odnoži Českých drah ČD Cargo má na starosti zahraniční obchod.

Celou zprávu najdete na této stránce.

„Doprava 2050'' EU preferuje vlaky a lodě

Evropská komise přijala strategický plán vývoje dopravy až do roku 2050. Jeho cílem je především omezení emisí výfukových plynů a snížení závislosti na ropě. Podle představ komisařů by se měla v meziměstské dopravě nad 300 kilometrů polovina všech nynějších přeprav lidí i nákladu převést ze silnic na železnici a vodní cesty.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Praha Nákladové nádraží památkově chránit nechce

Areál nákladového nádraží Žižkov neplní původní funkci už léta. Proto odbor památkové péče pražského magistrátu vyjádřil názor, že pozemek nelze využít bez asanace a vyhlášení památky nedoporučil.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Do města autem či po kolejích? Brusel to vyřešil

V roce 2050 možná osobní auta se spalovacími motory nevjedou do měst. Evropská komise dnes pro ně navrhla zákaz vjezdu do měst. Zatím to sice není legislativní návrh, ale pokud by členské státy nezávazný plán nakonec realizovaly, emise z dopravy by měly do poloviny století klesnout o 60 procent. Brusel počítá s tím, že se za 39 let bude většina cestujících na vzdálenost větší než 300 kilometrů přesouvat po železnici.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pražské tramvaje: internet a LCD monitory

Cestující v městské hromadné dopravě čeká malá revoluce. V modernizovaných tramvajích se totiž budou moci připojit k internetu prostřednictví wi-fi. Připojení začne zkušebně fungovat zatím v jedné soupravě a zdarma.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK Cargo má kolektivnú zmluvu

Vedenie Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia (ZSSK Cargo) sa s odborovými centrálami dohodlo na znení podnikovej kolektívnej zmluvy na rok 2011. Odbory po náročných rokovaniach a vysvetlení nepriaznivej ekonomickej situácie v spoločnosti súhlasili s nulovým rastom miezd v tomto roku, informoval hovorca spoločnosti Martin Halanda.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Lanovka na Sněžku nejezdí

Od posledního březnového pondělí se turisté dostanou na vrchol Sněžky jen po svých. Lanovka z Pece se na necelý měsíc zastavila kvůli pravidelné údržbě. Potrvá až do 22. dubna a pak se otevřené sedačky rozjedou do zřejmě poslední sezony. Už na podzim se má začít stavět nová dráha s kabinkami.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V Plzni skončí automaty na jízdenky MHD

Cestující v plzeňské MHD přijdou o možnost kupovat si papírové jízdenky v automatech. Dopravní podnik na konci letošního roku všech 90 přístrojů zruší. Jako důvod uvádí, že tento způsob prodej byl příliš nákladný a lidé o něj ztráceli zájem.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Plzeňský kraj pokutuje České dráhy

Kraji došla trpělivost a trestá České dráhy (ČD) za chybějící ručníky a mýdlo na toaletách, nevytopené vozy i za zpoždění vlaků. Pokuty se stále zvyšují, za poslední tři měsíce loňského roku hrozí ČD sankce ve výši 160 tisíc korun. Zaměstnanci drah kvůli těmto chybám přicházejí o odměny.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ČD Cargo by malo radšej spolupracovať so slovenským

ČD Cargo by namiesto zvažovaného spojenia s poľskými železnicami mohlo radšej spolupracovať so slovenskou stranou, pretože z pohľadu tovarových tokov to má väčšiu logiku. Vyplynulo to z vyjadrenia hovorcu Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia, a.s. Martina Halandu ešte zo začiatku tohto roka.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Přeprava kol vlakem zdarma, ale jen v Praze

Jízdní kola bude možné vozit vlakem zdarma – zatím ale jen v regionálních spojích na území Prahy. Novinka začne platit v sobotu 2. dubna, cestujícím tak odpadne nutnost platit za každou jízdu kolem 25 korun. Informovala o tom společnost ROPID, která v metropoli objednává a platí veřejnou dopravu. Ačkoli ROPID a jím organizovaný systém Pražské integrované dopravy funguje i v části Středočeského kraje, při cestě po jeho území už budou muset cyklisté za přepravu kola platit.

Celou zprávu najdete na této stránce.