Dopravné správy

MD postaví silnice na úkor železničních tratí

Ministerstvo dopravy plánuje během příštích dvou let přesunout 4,7 miliardy korun z železnice na silnici. Informaci přinesl týdeník Euro. Jde o peníze určené na realizaci investic do dopravních staveb. Rozvoj železniční dopravy přitom ministerstvo vyhlásilo jako prioritní v materiálu takzvané dopravní superstrategie.

Celou zprávu najdete na této stránce.

SŽDC s novou strukturou

Praha, 1. dubna 2011 – Dnešním dnem vstoupila v platnost Správní radou schválená nová organizační struktura ředitelství státní organizace Správa železniční dopravní cesty. Cílem této organizační změny je další zvýšení efektivity činnosti SŽDC. Došlo také k redukci počtu úseků, odborů, oddělení a pracovních skupin.

Celou informaci najdete na této stránce.

 

Nebezpečné koleje ze Slavonic do Kostelce u Jihlavy

Poškozené kolejnice na lokální železnici na Vysočině měly být opravené do měsíce. Nestalo se tak ani po čtyřech letech. Drážní inspekce varuje, že takový stav trati může způsobit vykolejení vlaku. Správa železniční dopravní cesty, která měla opravy provést, svoji chybu uznává. S nápravou chce ale začít až v létě.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Moderní komunikace mezi Bohumínem a Břeclaví

Na dvou železničních tratích začaly fungovat nové systémy, které mají přispět ke zvýšení bezpečnosti. Na II. tranzitním koridoru, který protíná republiku od Bohumína do Břeclavi, zprovoznila Správa železniční dopravní cesty komunikační systém GSM-R, na lokálce z Číčenic do Volar potom začal zkušební provoz zařízení, které by mělo zastavit vlak, který by na jednokolejce vjel do obsazeného úseku. Zabrání tak čelní srážkám motoráků, které se právě na volarské trati stávají neobvykle často.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Kamiony z Německa do Ostravy po kolejích

Společnost Bohemiakombi nyní nově přepravuje kamionové návěsy po železnici z Německa až do Ostravy. Tímto rozšířila svou nabídku železniční přepravy. Kamiony po železnici se tak dostanou jednodušeji do Ostravy a uvítají to především motoristé jezdící mezi Olomoucí a Hradcem Králové.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Náhradní vlaková doprava na Vláře

České dráhy na základě jednání s Koordinátorem veřejné dopravy Zlínského kraje a objednávky Zlínského kraje zajistí náhradní vlakovou dopravu od 11. dubna do 30. června letošního roku mezi Bylnicí
a Popovem. Důvodem je plánovaná uzavírka silnice II/495 v úseku mezi Štítnou nad Vláří a Bylnicí. Jednotlivé spoje budou vedeny motorovým vozem řady 810.

Další informace naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Vlak štěstí a naděje vyjíždí

Dnes startuje další ročník charitativního projektu Vlak štěstí a naděje, na kterém spolupracuje společnost Siemens s Českými drahami.

Vlak štěstí a naděje je úspěšný charitativní projekt, na kterém spolupracují České dráhy a společnost Siemens již od roku 2005. Cílem projektu je stejně jako v předchozích letech získání finančních prostředků prostřednictvím internetové dražby obrázků dětí z dětských domovů na www.vlakstesti.cz. Před šesti lety vyrazil Vlak štěstí a naděje poprvé do dětských domovů a od té doby se pravidelně k dětem každý rok vrací. Díky tomuto projektu se podařilo získat na konta dětských domovů přes devět set dvacet tisíc korun. Podaří se letos dosáhnout hranice jednoho milionu korun? Dnes, 4. dubna 2011, startuje sedmý ročník on-line dražby výtvarných prací. Do aukce se může zapojit každý prostřednictvím internetových stránek až do 31. května 2011.

Podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Trasa D pražského metra se rýsuje

Od druhé poloviny minulého století se celosvětově zaznamenává výrazný a stále vzrůstající přesun venkovského obyvatelstva do měst. Koncentrace narůstajícího počtu lidí na omezeném prostoru přináší však s sebou řadu negativních jevů. Jedním z nich je postupná degradace úrovně mobility městského obyvatelstva. Nejrozšířenější dopravní prostředek automobil, i přesto že si nárokuje stále větší plochy na území města, prakticky již nestačí plnit požadavky na dostatečně kvalitní přepravu osob.

Celý článek najdete na této stránce.

Drážní inspekce chce omluvu od SŽDC

Otevřený dopis generálního inspektora Drážní inspekce ,prvnímu náměstkovi SŽDC Ing. Pavlu Habartovi, MBA

Vážený pane náměstku,

v reportáži na TV Prima ze dne 21. 3. 2011 „Na kolejích u Brna údajně hrozí nehody“ týkající se traťového úseku Brno-Maloměřice – Kuřim, kde kontroly v minulých letech odhalily až 176 závad typu C na železničním svršku, byla slovy tiskového mluvčího státní organizace Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) zpochybněna základní hodnota Drážní inspekce, a to nezávislost. Bc. Halla uvedl „Vůbec nerozumíme tomu, co sleduje tímto chováním Drážní inspekce, která by se měla chovat jako nezávislý vyšetřovací orgán.“

Celý text najdete na této stránce.

Ombudsman Fejk odpovídal on-line

Bývalý ředitel zoo Petr Fejk pracuje od března pro České dráhy. Na postu ombudsmana funguje jako nárazník mezi nespokojenými pasažéry a národní železnicí. Po měsíci jízd v různých vagonech je mu jasné, co chce změnit. Mluvil o tom v on-line rozhovoru iDNES.cz.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Chybí infrastruktura pro regionální dopravu

Je budoucnost hromadné dopravy v integrovaných kartách, které navíc budou sloužit jako elektronická peněženka? A jaké je současné postavení hromadné dopravy u nás? Nejen o budoucnosti dopravní obslužnosti hovořili odborníci na konferenci Dopravní obslužnost měst a regionů 2011, kterou uspořádal B.I.D Services v polovině března.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ministr dopravy má novou náměstkyni

Ministr dopravy Vít Bárta předal jmenovací listiny nové náměstkyni pro sekci zahraničních vztahů a družicových systémů. Jana Kalvodová (29) se tak ve středu ujala uvolněné funkce po Jakubovi Hodinářovi, který přešel na resort školství.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Kabely lákají zloděje stále

Kriminalisté stíhají pětatřicetiletého muže, který podle nich krádeží měděných kabelů v Praze způsobil výpadek telefonních linek u téměř 2 500 domácností, ale i nemocnic a dalších zařízení. Jiného stejně starého zloděje obvinili kvůli tomu, že při krádeži kabelů přerušil provoz na železnici ve Vršovicích. Oběma mužům hrozí až několikaleté tresty.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Generální inspektor kritizoval ministra, půjde od válu

Ministr dopravy Vít Bárta poslal kontrolu na Drážní inspekci. Ta objevila zneužívání mzdových prostředků. Šéf inspekce Roman Šigut to ale odmítá. Podle něj jde o pomstu za jeho kritiku ministra.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Radioblok na trati smrti

Na jednokolejné trati z Číčenic na Strakonicku do Volar na Prachaticku už by se neměly stávat tragické srážky vlaků. České dráhy ve Strunkovicích nad Blanicí vyzkoušely nové zabezpečovací zařízení Radioblok. Na trati, která je nejnebezpečnější v kraji, se staly od roku 2004 už tři tragické nehody vždy dvou motorových vlaků. Dohromady zemřeli tři lidé a desítky jich byly zraněny. Příčina byla vždy stejná - selhali strojvedoucí, kteří vyjeli s vlaky proti sobě a na chybu už je nemohlo nic ani nikdo upozornit.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vedení Drážní inspekce na odstřel

Ministerstvo dopravy chystá návrh na odvolání generálního inspektora Drážní inspekce Romana Šiguta. O takovém kroku sice musí rozhodnout až vláda, ale jak České televizi potvrdil náměstek ministra dopravy, podklady k tomu už jeho úřad chystá. "Pokud nevyvrátí, co jsme o nich zjistili, lze předpokládat, že podáme návrh na vládu s tím, aby vedení Drážní inspekce bylo odvoláno," uvedl ministerský náměstek Radek Šmerda.

Celou zprávu najete na této stránce.

Spis kauzy Studénka má 9 500 stran

Necelé tři roky po nárazu rychlíku Comenius do mostní konstrukce ve Studénce na Novojičínsku začne soud posuzovat případnou vinu deseti obžalovaných. Okresní soud v Novém Jičíně si u ostravského krajského soudu rezervoval jedinou vhodnou soudní síň na 20. června, přelíčení potrvá do konce měsíce.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pochybný protidrogový vlak

Středočeský kraj poslal podle opoziční ODS v uplynulých dvou letech 15 milionů korun na projekt takzvaného protidrogového vlaku, který má preventivně působit na děti a mládež. Vlak má za sebou ale jen krátký zkušební provoz a stále není dokončen. Navíc autor projektu podal na současného provozovatele, nadaci Český vlak, už dvě žaloby – nedostal zaplacený autorský honorář a také podle něj vlak nevypadá tak, jak navrhoval. Obavy ODS ale odmítá náměstek hejtmana Marcel Chládek (ČSSD). Projekt je podle něj úspěšný.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Hrozivá železniční nehoda v Kanadě

Letecké palivo vyteklo z cisteren po nedělní nehodě nákladního vlaku na břehu Ontarijského jezera v kanadské provincii Ontario. Místní úřady se rozhodly evakuovat desítky lidí u města Cobourg, informují místní média. Vlaková souprava se skládala z 25 vozů a nejméně dva z nich přepravovaly letecké palivo, napsal kanadský list Globe and Mail.

Celou zprávu s videem najdete na této stránce.

Vysokorychlostní tratě - pro a proti

Výstavba vysokorychlostních koridorů zničí železnici. Veřejné rozpočty kvůli ní zbytečně přijdou o stovky miliard korun. Možnost jezdit na otočku na druhý konec střední Evropy oslabí oprávněný požadavek pracujících na zvyšování mezd.

Celé zamyšlení najdtete na této stránce.