Dopravné správy

Spravovanie podnikov s vplyvom štátu je zlé

Ministerstvo financií si chce bližšie posvietiť na hospodárenie podnikov s vplyvom štátu. Rezort plánuje prijať kroky na zefektívnenie fungovania týchto spoločností a tým zvýšiť potenciálne zdroje pre štátny rozpočet.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

K čemu může sloužit pražské metro

Převážně mladí lidé překvapili ranní cestující v pražském metru. Místo běžného oblečení měli na sobě jen pyžama a župany, případně pouze ručník. Předstírali, že zaspali a jedou pozdě do práce. Pořadatelé akce Pyjamos metro ride! chtěli upozornit na to, že spánek je zdravý a každý by ho měl mít dostatek.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Solárne odpadkové koše pre ŽSR

Počas majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji osadia na železničných staniciach Nové Mesto a Hlavná stanica v Bratislave špeciálne odpadkové koše. Asi štyri kusy takýchto košov si Železnice SR zapožičajú na odskúšanie. Odpadové koše "BigBelly Solar" sú solárne poháňané, nie je nutné priame slnečné žiarenie, automaticky zhutňujú (zlisujú) odpad, ktorý znižuje náklady a emisie, eliminuje škodcov a zver či nežiaduce preplnenie alebo poškodenie.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Má být ministrem dopravy, ale nechce

Dopravní expert, poslanec a člen Grémia Věcí veřejných Viktor Paggio může být podle informací ParlamentníchListů.cz novým ministrem dopravy. Informaci redakci přiznaly dva zdroje přímo z Věcí veřejných. Paggio tyto spekulace odmítá. "O funkci ministra neuvažuji," řekl Paggio ParlamentnímListům.cz jen několik desítek minut poté, co post šéfa resortu dopravy opustil neformální lídr VV Vít Bárta. Paggiova slova však nepotvrzují někteří ze členů strany.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Železniční odboráři budou rokovat

Programová konference OSŽ, která se uskuteční v Praze 17. května, bude diskutovat a rozhodovat nejen o reakci OSŽ na vládní návrhy zákonů a na odčlenění živé dopravní cesty, ale také vzhledem k měnícím se ekonomickým podmínkám stanoví priority OSŽ na budoucí období. Program této konference byl jedním z bodů pravidelného jednání představenstva OSŽ, které se konalo v úterý 5. dubna v Praze za řízení místopředsedy OSŽ Miroslava Novotného.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Plzeňské hlavní nádraží projde jen dílčí opravou

České dráhy v květnu odstartují opravu hlavního nádraží v Plzni. Jeho provoz omezen nebude. Rekonstrukce má být hotova do konce roku 2012 a dráhy vyjde na desítky milionů korun. "Na severní, jižní a čelní straně budovy opravíme fasádu kolem nástupišť. Zadní strana projde opravou celá," sdělil ředitel Regionální správy majetku ČD v Plzni Jiří Stuna.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V roce 2011 více vlaků pro cyklisty

České dráhy nabízejí přepravu kol v mnoha regionech, na dálkových trasách i v mezistátní přepravě. Vlakové spoje sledují mnoho atraktivních cyklotras.

Podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Velkým stavebním firmám Bárta ''ležel v žaludku''

Ministr dopravy Vít Bárta moc důležitých změn za necelý rok působení na ministerstvu dopravy nestihl. Vyplývá to z hodnocení analytiků a odborníků...

Celou zprávu najdete na této stránce.

O železničný tender sa zaujíma aj premiérka

O železničný tender na modernizáciu trate z Trenčianskej Teplej do Zlatoviec sa začala zaujímať premiérka Iveta Radičová. Požaduje vysvetlenie od Úradu pre verejné obstarávanie. Ten rozhodol celú súťaž zrušiť. No ešte predtým zamietol námietky sťažovateľov. Pochybnosti má podľa Radičovej aj súd, ktorý rozhodnutie úradu pozastavil a celá súťaž je v súčasnosti v patovej situácii.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD režijky předčasně řešit nebudou

Pokud projde návrh na zdanění režijek, budou o jejich skutečné hodnotě rozhodovat zaměstnavatelé. Hned po stravenkách je to druhá největší „bomba“ doutnající v nové daňové reformě. Ministr financí Miroslav Kalousek ve snaze „vyčistit“ systém hodlá sáhnout i na režijní jízdenky. Tedy na zvýhodněné jízdné, které za zlomek skutečné ceny dostávají zaměstnanci drah a různých dopravních podniků

Celou zprávu najdete na této stránce.

Co dokázal Bárta coby ministr dopravy?

Politická kariéra dosud neohroženého vládce strany Věci veřejné Víta Bárty se po vzpouře několika spolustraníků ocitla v hluboké krizi. Muž, který nyní dobrovolně ukončil dráhu ministra vlády, začínal ve vládě slibem, že rozbije letité vazby mezi státními úředníky a staviteli dálnic. 

Celý článek najdete na této stránce.

Praha bude mít klimatizované tramvaje

Cestující v pražské městské hromadné dopravě se možná dočkají klimatizovaných tramvají. Dopravní podnik již jedná s výrobcem vozů 15T ForCity Škodou Transportation, aby klimatizaci firma začala do tramvají montovat. Podle předběžných odhadů by mohly první klimatizované vozy začít jezdit příští rok.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vydělá Student Agency na vlaky?

Podnikatel Radim Jančura byl v lednu nekompromisní. "Když se do nás chce Asiana pustit, my chceme Asianu vymazat z povrchu zemského,“ reagoval majitel Student Agency v rozhovoru na informaci, že konkurenční Asiana prodává stále více letenek, zatímco jeho Student Agency zaznamenává pokles. A do boje vytáhl s parkováním na ruzyňském letišti zdarma i s přepracovaným rezervačním systémem.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Mrtvý v kolejišti ožil

Těžko uvěřitelný zážitek mají za sebou benešovští kriminalisté. Ti byli po středeční půlnoci přivoláni na tamní vlakové nádraží, aby ohledali "mrtvého" muže. Ten ale nedlouho poté ožil.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rájem milovníků železnice

Švýcarsko je pro milovníky železnic zemí zaslíbenou. Už jen názvy vlaků jako Glacier Express či Wilhelm Tell Express vzbuzují zvědavost. A nikde na světě s výjimkou Japonska nejsou vlaky v přepočtu na hlavu využívány častěji než ve Švýcarsku. Každý Švýcar se ročně sveze v průměru devětačtyřicetkrát a procestuje 2291 km.

Celý článek najdte na této stránce

Do Salcburku se vrátí tramvaje

Nepotrvá to dlouho, jen nějakých 25 let, a dopravní systém v oblasti Solnohradska, Horních Rakous a Bavorska se změní k nepoznání. Vizionářský projekt několika desítek rakouských obcí je realizovatelný, potvrdila studie, která stála 1,2 miliónu eur. Nyní se hledá investor, jenž poskytne potřebnou miliardu eur.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ČD Kurýr zabloudil, ombudsman neodpověděl

Kurýrní zásilka, která byla podána v železniční stanici Český Těšín pro adresáta v Přibyslavi, doputovala - s překládkou na hlavním nádraží v Praze - do vzdálené Příbrami. „Velmi nás mrzí, že došlo k této politováníhodné události. Bez ohledu na nekompromisní přístup při projednávání nedostatků nelze zcela zabránit osobnímu selhání jednotlivců. Přijměte naši omluvu,“ omluvily se České dráhy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nedarí sa čerpať eurofondy na dopravné stavby

Pri míňaní eurofondov na diaľnice a železnice sa vláda Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) dostáva do úzkych. Neschopnosť rozbehnúť viacero stavieb z Operačného programu doprava vedie kabinet k radikálnym krokom. Začínajú sa pri snahe o výmenu vedenia Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO), ktoré nominoval opozičný Smer-SD.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Odbory v PJ Rakovník hájí zaměstnance

Hovoříme s Josefem Hákem, předsedou ZO OSŽ v Provozní jednotce Rakovník
Jako předseda základní organizace OSŽ v Provozní jednotce Rakovník jste nedávno uvedl, že zaměstnanci správkárny v Rakovníku, ač vykonávají stejnou práci jako zaměstnanci správkárny v Plzni, nejsou stejně odměňováni – berou méně. Za tím si stojíte?

Celý rozhovor najdete na této stránce.

Mezi Přerovem a Chropyní nepojedou vlaky

Na základě požadavku státní organizce Správy železniční dopravní cesty se uskuteční od 11. 4 . 2011 (od 7.55 hod.) do 13. 4. 2011 (do 17.50 hod.) nepřetržitá výluka na trati č. 300 (Brno - Přerov) mezi stanicemi Přerov a Chropyně.

České dráhy ve vyloučeném úseku zajistí pro cestující náhradní autobusovou dopravu (NAD). Rychlíky budou nahrazeny autobusy mezi stanicemi Přerov a Kojetín. Osobní vlaky nahradí autobusy mezi stanicemi Přerov a Chropyně. Osobní vlak 4039 (Nezamyslice odj. 6:06 - Přerov příj. 6:37) bude nahrazen v celém svém úseku.

Zastávky autobusů NAD jsou vždy u nádražní budovy, výjimkou jsou Měrovice nad Hanou, kde se bude zastavovat na křižovatce k zastávce, a Věžky, kde se bude zastavovat u železničního přejezdu.

Za komplikace v dopravě způsobené výlukou se České dráhy svým cestujícím omlouvají.

Informace o plánované výluce jsou také na stránkách www.cd.cz/vyluky. Informace podají i operátoři Českých drah na nepřetržité lince 840 112 113.