Dopravné správy

Nový přístup k vlakům v Ostravě-Svinově má zelenou

Stavbě nového přístupu k vlakům v Ostravě-Svinově už nic nestojí v cestě. Oznámil to primátor Ostravy Petr Kajnar. Dlouho očekávaná výstavba se ale opozdí nejméně o jeden a půl roku. Město se totiž nejprve nemohlo dohodnout s majiteli okolních pozemků, pak zase muselo čekat na výsledek odvolání účastníků výběrového řízení. Stavbaři zahájí práce v červnu. Nový přístup k vlakům by měl být hotový na jaře v roce 2013.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Odbory se připravují na „oživení“ dopravní cesty

První zasedání přípravného výboru pro živou dopravní cestu při Podnikovém výboru OSŽ ČD, a. s., které se konalo 12. dubna v domě Bohemika v Praze za účasti členů Podnikového výboru OSŽ SŽDC, mělo za úkol nastínit hlavní problémy, které mohou nastat při začleňování pracovníků řízení provozu do SŽDC, a připravit změněné složení podnikového výboru OSŽ při ČD. Jednání se zúčastnil předseda OSŽ Bc. Jaroslav Pejša, předsedové obou uvedených podnikových výborů – Vladislav Vokoun a Adolf Hradílek a tajemníci těchto podnikových výborů. Za zaměstnavatele byli k jednání přizváni zastupující ředitel SŽDC Ing. Pavel Habarta, ředitel zaměstnaneckého odboru SŽDC Ing. Mojmír Bakalář a provozní náměstek GŘ ČD Ing Jiří Kolář.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vysočina ruší autobusy ve prospěch vlaků?

Na Vysočině bude v polovině června zrušeno 213 regionálních autobusových spojů s největšími ztrátami. Kraj už na ně nechce doplácet. Tento krok vyplynul z prověrky autobusů, jejichž tržby neodpovídají ani desetině vynaložených nákladů, řekl dnes novinářům hejtmanův náměstek Libor Joukl. U regionálních vlaků Českých drah na Vysočině se s červnovou změnou jízdního řádu změny nechystají.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pardubický dopravní terminál se zadrhl na SŽDC

Pardubice mají málo času na dokončení projektu dopravního terminálu před železničním nádražím. Město musí získat všechny pozemky, což může být problém. Takzvané přednádraží by město mělo stát 108 milionů korun, z toho 85 procent by mohly pokrýt dotace ze švýcarských fondů. Projekt musí mít radnice hotový do konce září. Na projektu se má podílet i Pardubický kraj.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Den otevřených vrat zavřeného depa Praha Masarykovo

Bývalé železniční depo Praha-Masarykovo se v pondělí otevře pro veřejnost. Budovy, kde vzniká železniční expozice Národního technického muzea byly v posledních letech opuštěny, jejich rekonstrukce je na samotném začátku. Jde proto o jedinečnou příležitost shlédnout pozůstatky provozní podoby míst, kudy proudila česká železniční historie. Prohlídky prostor budoucího železničního muzea budou začínat každou celou hodinu od 10:00 do 18:00. Mluvčí NTM Olga Šámalová upozornila, že na prohlídky nesmějí děti mladší 15 let.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bílá kniha dopravní politiky EK na světě

Na trasách přesahujících 300 kilometrů by se mělo do roku 2030 ze silnice na železnici přesunout kolem 30 procent přeprav, do roku 2050 by jich podle představ Evropské komise mělo být až 50 procent. Předpokládá to nová Bílá kniha rozvoje evropské dopravy, kterou na začátku minulého týdne v Bruselu představil dopravní komisař Siim Kallas.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Figeľ chce presunúť nákladnů dopravu na koľaje

Tranzitná kamiónová doprava na cestách II. a III. triedy má byť v krátkom čase zakázaná a cesty prvej triedy budú spoplatnené všetky. Uviedol to na piatkovom pracovnom stretnutí zamestnancov, vedenia železničných spoločností a predstaviteľov ministerstva dopravy na tému revitalizácie železničných spoločností minister dopravy Ján Figeľ ako jedno z pripravovaných opatrení na presun nákladnej dopravy z preťažených ciest na železnicu.
Celú správu nájdete na tejto stránke.

ŽSR sú fakticky pod kontrolou SDKÚ

Bývalí manažéri Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) zanechali štátnu spoločnosť so stratou vyše sto miliónov eur. Ficova vláda jej pritom dala takmer 70 miliónov eur. Napriek tomu zostali v spoločnosti. Štefan Hlinka, Dušan Šefčík a Anton Kukučka. „Sú prospešní,“ tvrdí o nich šéf železníc Vladimír Ľupták.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ŽSR v tomto roku stratia 100 miliónov eur

Železnice SR predpokladajú hospodáriť v tomto roku so stratou okolo 100 miliónov eur, čo je približne na úrovni minulého roka. Uviedla to námestníčka generálneho riaditeľa spoločnosti pre ekonomiku Silvia Némethová.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Na pražské letiště vlakem a tramvají, metrem ne

Největší české mezinárodní letiště nejlépe obslouží železnice. Dopravní výbor pražského magistrátu se to dozvěděl ze studie, kterou připravil Útvar rozvoje hlavního města. Výbor proto podpořil stavbu odbočky od pražsko-kladenské dráhy na letiště. Současně se ale zastupitelé postavili za možnou stavbu tramvajové trati do Ruzyně. S prodloužením metra na letiště se nyní nepočítá.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prepúšťanie pracovníkov ŽSR pokračuje

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) v rámci plánu revitalizácie prepustili od konca novembra minulého roka do začiatku apríla 586 z plánovaných 2 700 pracovníkov. V priebehu tohto roka má z podniku odísť spolu okolo 1 700 ľudí a do konca budúceho roka ďalších tisíc zo 17 000 zamestnancov spoločnosti.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Prezidentské otvírání haly pražského „hlaváku“

Praha - 14. 4. 2011: Český prezident Václav Klaus a italský prezident Giorgio Napolitano dnes po poledni slavnostně otevřeli zrekonstruovanou odbavovací halu hlavního nádraží v Praze. Slavnost přišla s velkým zpožděním, část prostor se otevřela pro veřejnost už na podzim, některé obchodní plochy jsou naopak stále uzavřeny. Rekonstrukce hlavního nádraží vyšla společnost Grandi Stazioni na 1,1 miliardy korun. K završení oprav zbývá ještě dokončit historickou secesní Fantovu budovu, která by podle původních odhadů měla být hotová přibližně do dvou let. V následujících měsících se bude jednat o její podobě.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Modernizácia trate Zlatovce - Tr. Teplá zablokovaná

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) nemôžu v súčasnosti prijímať žiadne rozhodnutia v neukončenom tendri na modernizáciu 12-kilometrovej trate Zlatovce - Trenčianska Teplá. Nemôžu tak ani podpísať zmluvu s úspešným uchádzačom, spoločnosťou Skanska SK, a.s., ktorá predložila najlacnejšiu ponuku a mala získať kontrakt za 201 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Hledání koncepce rozvoje mobility v ČR a v Evropě

V úterý 10. května 2011 se v pražském Konferenčním centru TOWER uskuteční Mobility Fórum 2011. Klíčovými tématy budou koncepce rozvoje mobility v ČR a v Evropě, utilitní společnosti a jejich role v oblasti mobility, koncepty multimodální mobility a automobilita s alternativním pohonem se zaměřením na ceny a dostupnost. Pořadatelem fóra, které zaštítil Karel Březina, 1. náměstek primátora hlavního města Prahy pro oblast dopravy a informatiky, je společnost ConPro, s.r.o., partnery jsou společnosti Arthur D. Little GmbH, TILI Czech Republic, s.r.o. a Grada Publishing, a.s.

Celou zprávu najdete na této stránce.

SAD-ky o nízkej vyťaženosti nechcú hovoriť

Rušenie poloprázdnych spojov, ktoré navrhuje minister dopravy Ján Figeľ (KDH), sa oddiali. Súkromní autobusoví dopravcovia totiž taja informácie o ich vyťaženosti. Najnovšie prišli s návrhom, že poskytnú údaje len o linkách, ktoré sú v súbehu s vlakovou dopravou. O všetkých svojich autobusoch hovoriť nechcú, lebo by to podľa nich nahralo konkurencii. Šéf Výskumného ústavu dopravného Ľubomír Palčák vidí dôvod aj inde: boja sa, že o biznis s poloprázdnymi autobusmi prídu. Kraje momentálne dotujú SAD-ky sumou 100 miliónov eur ročne. „Pritom existujú linky, ktoré sú takmer nulovo využívané,“ hovorí Palčák.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Města se přela o dráhu. Vyhrál Frýdek

První vlak přijel do Frýdku-Místku za Rakousko-Uherska před sto čtyřiceti lety. Po prohrané rakousko-pruské válce chtěl císař František Josef pomoci zničené zemi, a tak podporoval velké zakázky, které dávaly lidem práci. Mezi ně patřila podpora železničního podnikání. O koncesi na zřízení železniční dráhy mezi Moravskou Ostravou a Frýdlantem, která měla vést přes Frýdek-Místek, zažádala skupina podnikatelů. Byl mezi nimi například majitel dolů v Orlové-Lazech Ignaz Wondraczek nebo ředitel železáren v Sobotíně Alois Scholz.

Celý šlánek najdte na této stránce.

Škoda Transportation se bude soudit v Německu

Zakázka šitá na míru tak, aby ji mohl vyhrát předem určený uchazeč. Praxe v Česku dobře známá. Tuzemský výrobce kolejových vozidel Škoda Transportation se s ní ale setkal na západ od našich hranic. Výběrové řízení na tramvaje pro německé město Essen tak bude mít podle informací serveru Euro.cz zřejmě soudní dohru.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Jak na levnější cestování vlakem

Cestovat po ČR vlakem bez slevy se téměř nikomu nevyplatí. Na drahé železniční tarify však můžete lehce vyzrát se zvýhodněnými nabídkami Českých drah. V níže uvedených článcích jsme pro vás připravili přehled možných slev. Obyčejné jízdné si dnes ostatně koupí jen málokdo.

Celý přehled najdete na této stránce.

Od 16.4. budou ČD zase jezdit do Lednice

České dráhy i v letošním roce vypraví pravidelně o sobotách, nedělích a svátcích vlaky s historickým motorovým vozem z 50. let minulého století zvaným „hurvínek“. Spoje budou jezdit mezi Brnem, Břeclaví a Lednicí od 16. dubna až do 25. září. Kdo chce cestovat motoráčkem z Brna přes Břeclav do Lednice i v jiné dny, zejména v období školních výletů, může využít službu „vlaku na objednávku“.

Podrobnější informace, včetně jízdního řádu, naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Byl Bárta zloduch ve službách dobra?

Konečně se nám dostává alespoň poněkud uspokojivé a jistěže zatím částečné odpovědi, proč veřejné zdroje vysychají tak, že ministr Dobeš z VV musí nechávat rušit a zavírat školy, jako by byly zbytečnou kánoí na poušti.

Celé zamyšlení najdete na této stránce.