Dopravné správy

Lanovka na Ještěd vyjede dřív a v „najbrtu“

Lanovka Českých drah z libereckého Horního Hanychova na Ještěd se po jarní výluce znovu rozjede tuto sobotu 23. dubna. Je to o měsíc dříve než dopravce původně předpokládal. Během uplynulých tří týdnů prováděli technici revizi lanovky, výměnili lana a jednu z kabin.

Kabina je po opravě v novém barevném provedení, která odpovídá firemnímu designu Českých drah (viz přiložené foto). 

Podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě.

SŽDC chce zpřísnění trestů pro zloděje kovů

Železničářům na Chrudimsku kvůli zvyšujícímu se množství ukradených kovových dílů dochází trpělivost. Z kolejí stále častěji mizí měděné propojky, trafostanice, kabely či dokonce části kolejí. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), které vznikají mnohamilionové škody, nyní začíná spolupracovat s policií a volá po přísnějších trestech. Přitom nejde pouze o finanční ztráty – provoz na železnici bez důležitých částí mnohdy ohrožuje bezpečnost samotných cestujících.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na Řípskou pouť o Velikonocích zamíří Regionovy

Tradiční Řípská pouť se uskuteční už o nadcházejícím víkendu. Protože jsou zároveň velikonoční svátky, je možné navštívit pouť i v pondělí 25. dubna. Návštěvníci mohou nechat auta doma a k výletu na horu Říp cestovat vlakem. České dráhy posílí v souvislosti s Řípskou poutí celkem 10 spojů.

Více informací najdete v tiskové zprávě.

Blanka znovu zastaví vlaky mezi Prahou a Kladnem

Stavba tunelového komplexu Blanka už počtvrté přeruší provoz vlaků jedoucích mezi Kladnem a Masarykovým nádražím v Praze. Do provozu se tak opět dostane provizorní železniční zastávka Gymnasijní nedaleko stanice metra Dejvická. “Železniční výluka na trati Praha – Kladno (Gymnasijní) potrvá od 23. dubna do 9. května (3 hodin). Důvodem je pokračující výstavby městského silničního,” informoval Ropid, organizátor pražské integrované dopravy.

Celou aktualitu najdete na této stránce a společná tisková zpráva Českých drah, a.s. a organizace ROPID je k dispozici tady

ČR má nového ministra dopravy

Prezident Václav Klaus ve čtvrtek jmenoval na Pražském hradě dvojici nových ministrů. Radka Johna v čele resortu vnitra střídá někdejší elitní policista Jan Kubice, ministerstvo dopravy povede místo Víta Bárty jeho dosavadní náměstek Radek Šmerda.

Celou zprávu s videem najdete na této stránce a životopis JUDr. Radka Šmerdy, PhD. je k dispozici například zde.

Jižní Čechy si na IDS moc nehrají

V jižních Čechách chybí integrovaný dopravní systém, částečně funguje jen na Táborsku. Podle odborníků je kraj v tomto ohledu jedním z nejzaostalejších regionů v zemi. Systém by přitom lidem ušetřil čas i peníze. Ráno do práce autobusem, odpoledne domů vlakem a to vše na jeden doklad. Lidé z Táborska mají oproti ostatním Jihočechům štěstí, jako jediní v kraji mohou využívat výhody integrovaného dopravního systému (IDS).

Celou zprávu najdete na této stránce.

Oceněné Odstavné nádraží Brno zblízka

Nejzdařilejší stavby dokončené během uplynulého roku v jihomoravském regionu byly oceněny v rámci programu mezinárodního stavebního veletrhu IBF v Brně. V kategorii dopravních staveb se na první příčce umístil jeden z největších dopravních projektů, 1. část odstavného nádraží v Brně, I. etapa. Stavbu realizovalo sdružení zhotovitelů "Brněnský drak”, jehož členy byly společnosti OHL ŽS a Skanska. Projekt vypracoval SUDOP BRNO.

Celý článek majdete na této stránce.

Ať novým ministrem dopravy bude kdokoliv, nudit se nebude

Všehoschopný ministr dopravy V. Bárta (VV) sice 8. dubna 2011 skončil, ne však obrovské problémy dopravy České republiky, vyprodukované 21 lety velmi špatné dopravní politiky, korunované právě Bártovými chaotickými kroky.

Celý článek najdete na této stránce.

O Velikonocích parními expresy na Křivoklát

Milovníci železniční nostalgie mohou o Velikonocích opět vyrazit parními expresy Českých drah na hrad Křivoklát. V rámci akce „Knížecí Velikonoce na Křivoklátě“ budou vypraveny dva expresy, a to v sobotu 23. a v neděli 24. dubna. Odjezd vlaku bude po oba dva dny z branického nádraží v 9:06 hod. Cestující s platnými zpátečními a rodinnými jízdenkami na tyto vlaky získají padesátiprocentní slevu ze vstupného do prohlídkového okruhu hradem. Jízdenky a místenky je možné koupit v předprodeji ve stanici Praha-Braník denně od 7 do 18 hodin.

Podrobnosti včetně jízdního řádu parních expresů naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Senát vrátil novelu drážního zákona do Sněmovny

Poslanecká sněmovna na schůzi, která začíná 26. dubna, bude projednávat pravidla pro získání osvědčení strojvedoucích v rámci zákona o drahách. Příslušnou předlohu totiž Senát vrátil se svými pozměňovacími návrhy k opětovnému projednání do dolní parlamentní komory.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ČD kupují 270 milionů litrů nafty

České dráhy vypsaly první ze tří největších letošních zakázek. Podnik se ve veřejném výběrovém řízení poohlíží po dodavateli nafty na příští tři roky. Poptává až 270 milionů litrů nafty za předpokládanou cenu 7,5 miliardy korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

SŽDC propustila náměstky - a najala poradce

Nedávno oznámené zeštíhlení managementu státní organizace Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) není tak jednoznačné, jak se na první pohled zdá. Správu železnic sice opustili tři náměstci, když ze sedmi zůstali čtyři, na některé činnosti si ale organizace najala externí poradce, které dříve nevyužívala.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Veľká noc a malá starostlivosť o cestujúcich

Načo by som vyhadzoval peniaze na miestenky? Vlaky sú takmer vždy také plné, že k vyhradenému miestu by som sa nedostal, myslí si študent Matej Jarošík, ktorý sa chystá pred Veľkou nocou z Bratislavy do obce neďaleko Košíc. Podobný názor má aj Marek Petrík z Prievidze.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Někteří zaměstnanci ČD mají nižší plat

V průměru o deset procent nižší částku najdou na své dubnové výplatní pásce zaměstnanci Českých drah, na které se nevztahují mzdové tarify. Jde o manažery, ředitele a různé administrativní zaměstnance, jejichž plat je stanovený smlouvou. Dráhy tak ušetří 50 až 70 milionů korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Budoucí železniční muzeum se na den otevřelo

Bývalé železniční depo Praha-Masarykovo se na den otevřelo pro veřejnost. Budovy, kde vzniká železniční expozice Národního technického muzea, byly v posledních letech opuštěny, jejich rekonstrukce je na samotném začátku. Šlo proto o jedinečnou příležitost zhlédnout pozůstatky provozní podoby míst, kudy proudila česká železniční historie.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Svinovské mosty zkrásní

Staré a nevzhledné mosty se zastávkami MHD ve Svinově se po několika odkladech dočkají modernizace. Opravy důležitého dopravního uzlu budou stát 400 milionů korun. Zatímco vlakové nádraží ve Svinově i prostory těsně před ním se dočkaly modernizace už dávno, silniční mosty, na kterých lidé přestupují na autobusy a tramvaje, mají proměnu v moderní dopravní terminál teprve před sebou. Na reprezentativní vzhled důležitého přepravního uzlu už naštěstí obyvatelé města nebudeme čekat dlouho.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Do 1.7. by měl být konečný návrh holdingu ČD

Téměř celé dopolední jednání Podnikového výboru (PV) OSŽ při ČD, a. s., které se konalo ve středu 13. dubna v Praze, bylo věnováno jednání se zástupci zaměstnavatele. Personální náměstek Ing. Pavel Švagr, CSc., mimo jiné připomněl, že se ve dnech 26. – 29. 4. uskuteční dovolby do Dozorčí rady Českých drah.

Celou zprávu najdete na této stránce.

AŽD Praha staví přejezdy na Balkáně

Česká společnost AŽD Praha vybaví v Srbsku dva železniční přejezdy zabezpečovacím zařízením za 7,2 milionu korun. (...) Počet zabezpečovacích zařízení od AŽD v Srbsku tak dosáhne 17 a v Černé Hoře osmi. Firma také plánuje modernizaci další železniční trati v celkové hodnotě asi 200 milionů eur (4,8 miliardy korun).

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR by mali byť akcionárom SAD-iek

Na privatizáciu prímestskej autobusovej dopravy majú doplatiť cestujúci. Tvrdia to oslovení odborníci aj samosprávne kraje, ktoré dopravným firmám preplácajú časť nákladov. „Nebudeme môcť garantovať poskytovanie zliav, ako i zachovanie súčasného rozsahu dopravnej obslužnosti,“ povedal predseda Žilinského samosprávneho kraja Juraj Blanár. Ak sa k stopercentnému vlastníctvu autobusov dostanú súkromníci, podľa županov zvýšia ceny. Obávajú sa aj toho, že za dopravné služby budú od samospráv žiadať viac peňazí, ktoré im budú chýbať. Vláda Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) už odpredaj firiem schválila. Jeho termín však nie je ešte známy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Budoucí (dočasný) ministr dopravy ČR má plán

Nástupce Víta Bárty (VV) na postu ministra dopravy Radek Šmerda odhaduje, že se v novém křesle příliš neohřeje. Coby právník zaměřený na trestní právo odhaduje, že Bárta by mohl být očištěn během půl roku a na podzim by už mohl resort opět řídit. Stejně tak by se v tu chvíli vrátil Šmerda na post náměstka. Do té doby ale hodlá pracovat samostatně, jako první zruší příliš dlouhé Bártovy porady.

Celou zprávu najdete na této stránce.