Dopravné správy

Dopravě bude velet Bárta dál, z domova

Během mimořádné schůze sněmovny opoziční poslanci nazvali Kubiceho sociálním vrahem a Šmerdu neschopným šéfem partičky kamarádů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Jednotky CityElefant také na trati Praha - Benešov

Od 2. května 2011 nasadí České dráhy jednotky CityElefant na lince S9 Praha – Benešov u Prahy nově také v pracovní dny. V první fázi nahradí více než třetinu starých souprav na dlouhém rameni Praha – Benešov a do konce roku se plánuje doplnění o další dvě soupravy. Počet nových jednotek na spojích Praha – Benešov tak dosáhne do konce roku více než poloviny. Výměna starších souprav bude pokračovat i v příštím roce u spojů na krátkém rameni Praha – Strančice. O víkendech již delší dobu jezdí na lince S9 Praha – Benešov u Prahy jen nové soupravy CityElefant.

V celé pražské příměstské dopravě došlo za uplynulých 5 let k zásadní výměně vlakových souprav. Zatímco v jízdním řádu 2006/2007 se staré pantografy podílely na provozu ze 64 % a nové jen ze 36 %, v květnu letošního roku je tento poměr zásadním způsobem opačný. Staré pantografy se na počtu potřebných souprav podílejí jen 21 %, zatímco CityElefanty tvoří 79 % všech souprav, o víkendech pak dokonce 100 %. Přitom díky rozšíření počtu spojů a zkrácení intervalů ve špičkách na mnoha tratích na 10 až 15 minut stoupl celkový počet potřebných elektrických jednotek ze 47 na 66.

Podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě.

ZSSK sa inšpirovala v ČR - nasadí „vlakušky“

Stewardky vo vlakoch, kyvadlová doprava z viedenských letísk na Slovensko a špeciálny 19-dňový celosieťový cestovný lístok prichystala Železničná spoločnosť Slovensko (ZZSK) pre svojich pasažierov v súvislosti s hokejovým šampionátom.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Zpáteční jízdenku za 1 korunu si včera koupilo na 600 lidí

Rádi bychom Vás informovali o výsledku včerejší akce ČD Promo mezi Žďárem nad Sázavou a Novým Městem na Moravě. Cestující si mohli právě v tento den koupit zpáteční jízdenku za 1 korunu. Akční nabídku využilo na 600 lidí, což je dvojnásobek počtu cestujících v běžný den.

Cílem akce bylo ukázat lidem výhody vlakového spojení těchto dvou měst. V pracovní dny vypravujeme vlaky každou hodinu a během víkendu každé dvě. K tomu je ve Žďáře nad Sázavou ideální možnost přestupu na spoje směrem na Prahu či Brno. U většiny vlaků navíc sveze naše cestující modernizovaná jednotka Regionova. Každý se tak v pohodlí a bezpečí dostane z Nového Města do Žďáru za 21 minut, respektive za 17 od zastávky u nemocnice. K tomu si může vzít s sebou i kolo, protože Regionovy jsou pro přepravu bicyklů a cestovních zavazadel uzpůsobeny.

Stejný koncept vyzkoušel dopravce již loni a akce na podporu regionálních tratí chce postupně realizovat ve všech krajích České republiky. Smyslem je za akční cenu umožnit lidem, kteří běžně vlakem necestují, vyzkoušet vlakové spojení a přesvědčit je, aby i napříště volili pro cestování spoje ČD.

Mgr. Radek Joklík
vedoucí tiskového oddělení
České dráhy, a.s., Generální ředitelství

Tonda začal razit metro Prahou

První plnoprofilový razicí štít, který bude razit většinu traťových tunelů na 6 134 m dlouhém úseku pražského metra ze stanice Dejvická do stanice Motol, si už klestí cestu útrobami pražské čtvrti Petřiny. Jméno stroje Tonda vybrali již dříve malí pacienti z Kliniky dětské chirurgie Fakultní nemocnice Motol. Metrostav pro ražbu traťových tunelů využije dva razicí stroje (druhý dostal jméno Adéla), jejich délka přesahuje 100 metrů a průměr čelního štítu činí 6 metrů. Váha každého z nich je téměř 900 tun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V Mostě mají důchodci a děti MHD zdarma

Téměř každý desátý obyvatel Mostu jezdí městskou hromadnou dopravou zadarmo. O bezplatnou přepravu obyvatel starších 65 let je obrovský zájem, informoval o tom Jiří Holý z Dopravního podniku měst Mostu a Litvínova. Litvínov se k projektu chtěl připojit také, nakonec mu ale nezbyly peníze. Mostečtí důchodci mohou jezdit zadarmo už delší dobu, ale pro mladší z nich nebylo jednoduché si to zařídit.

Celou zprávu najdete na této stránce.

20 nových šalin pod Špilasem

Posledních pět vozů z dvacetikusové série nových tramvají Škoda 13T začne od čtvrtka zařazovat do provozu brněnský dopravní podnik. Do Brna dorazila nejnovější vozidla před dvěma týdny. Zda a kdy dopravní podnik objedná v Plzni další nové tramvaje, zatím není podle mluvčí dopravní společnosti Lindy Škrancové jisté. Rámcová smlouva z roku 2006 však umožňuje dopravnímu podniku nakoupit do roku 2016 až sto nových tramvají.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na 1. máje se „Šlechtičnou“ do Brandýsa

V neděli 1. května vypraví České dráhy parní vlak z Prahy-Braníka přes Neratovice do Brandýsa nad Labem. Souprava tažená parní lokomotivou „Šlechtična“ pojede u příležitosti oslav Audience Karla I. v Brandýse nad Labem. Pro zájemce je přichystána také vyhlídková jízda z Brandýsa přes Všetaty do Mělníka a zpět. Děti se mohou těšit na promítání pohádek v Kinematovlaku a také na dětský vůz Vláček Hráček, které budou po oba dva víkendové dni stát na brandýském nádraží.

Podrobnosti včetně jízdního řádu a cen jízdenek naleznete v přiložené tiskové zprávě a na plakátu.

Polské vlaky se loni opozdily celkem o 16 let!

Se zpožděním dojel loni zhruba každý čtvrtý osobní vlak z celkového počtu 1,47 milionu spojů, které vypravili polští dopravci. Průměrné zpoždění přitom nebylo zanedbatelné, činilo více než 20 minut. Podle polského Úřadu pro železniční dopravu dosáhl součet zpoždění všech vlaků, které loni jely, šestnácti let.

Celou zprávu najdete na této stránce.

„Vojenský“ parní vlak připomene osvobození ČSR

V rámci oslav konce 2. světové války vypraví České dráhy v neděli 8. května „vojenský“ parní vlak z Českých Budějovic do Netolic. Zájemci, kteří chtějí vidět bitvu okupačního vojska, jedoucího tímto vlakem, s osvobozeneckými jednotkami na demarkační linii v Netolicích, mohou vyrazit zvláštním motorovým „Vlakem Osvobození“, který je na tuto přehlídku doveze z jihočeské metropole. Předprodej jízdenek na tento vlak začíná právě dnes. Tato akce bude v rámci oslav konce druhé světové války v celé republice jednou z největších.

Podrobnosti včetně jízdního řádu a jízdného naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Nový železniční most má přes sto tun

Technicky náročnou operací se podařilo stavbařům v noci na dnešek usadit nový více než stotunový železniční most poblíž Třince na mezinárodní trať mezi Bohumínem a slovenskou Čadcou. Použili k tomu speciálně vyrobený obrovský jeřáb od společnosti Hutní montáže. Celá operace trvala zhruba jen dvě hodiny.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na olomouckou Floru s ČD ještě výhodněji

České dráhy rozšiřují při příležitosti jarní etapy výstavy Flora Olomouc svůj zákaznický program ČD Bonus. Každý držitel In-karty získá 20% slevu z plného vstupného na největší květinovou výstavu v České republice. Stejné výhody získají držitelé In-karet ČD i na letní a podzimní etapu Flory. Zkrátka nepřijdou ani návštěvníci sbírkových skleníků či botanické zahrady. Po celou sezónu mohou využít slevu, kterou jim přináší ČD Bonus.

Bližší informace naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Zájemci z celé republiky mohou navíc pro cestu do Olomouce využít speciální nabídku VLAK+ FLORA. Ze všech železničních stanic, kde staví vlaky ČD, si mohou cestující koupit zpáteční jízdenku do železniční stanice Olomouc hlavní nádraží za cenu jednosměrné jízdenky. Jedinou podmínkou je, aby si jízdenku na veletrhu nechali potvrdit u stánku ČD razítkem. Sleva platí ve 2. vozové třídě a cestující s ní ušetří polovinu jízdného (obyčejného nebo zvláštního). První den platnosti jízdenky je 28., 29., 30. dubna nebo 1. května. Razítko musí být při zpáteční cestě na přední straně jízdenky. Z olomouckého hlavního nádraží je pak přímo na výstaviště bezplatně dopraví historický vlak „Hurvínek„. Na nástupišti bude přistaven historický vůz „Věžák“ s netradiční květinovou výzdobou.

Na juhu bude premávať nový vlak

Cesta z Bratislavy smerom na Dunajskú Stredu je už opradená nekonečnými zápchami a dlhým čakaním. Tŕň z päty chce obyvateľom vytrhnúť súkromný vlakový prepravca, ktorý podpísal so štátom zmluvu na deväť rokov. Vlaky majú byť moderné, rýchle a lacnejšie ako doteraz. Má to ale jeden háčik.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Parním expresem do Železničního muzea Zlonice

Tuto sobotu 30. dubna vypraví České dráhy historický parní vlak „Svatý Jiří“ z Prahy-Braníka přes Kralupy nad Vltavou a Slaný do Zlonic. Cestující, kteří dojedou až do cílové stanice tohoto vlaku, mohou navštívit slavnostní zahájení 15. sezóny Železničního muzea Zlonice. Připravena je tu celá řada atrakcí, např. výstava lokomotiv, autoveteránů, jízdy historickými autobusy nebo mimořádné prohlídky Památníku Antonína Dvořáka. Při předložení platných jízdenek na parní vlak obdrží zájemci 50% slevu ze vstupného do železničního muzea. Cestující, kteří nedojedou až do Zlonic, mohou navštívit Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy, vystoupat ke kostelu sv. Klementa na Levém Hradci nebo se projít po královském městě Slaný.

Podrobnosti včetně jízdního řádu a jízdného naleznete v přiložené tiskové zprávě a na plakátu.

Fejkovi chybí přednosta (každé) stanice

Za jeden z největších problémů považuje ombudsman Českých drah Petr Fejk samotná nádraží. Vadí mu zakouřené hospody i zkostnatělý prodej jízdenek přes internet. Nově by rád zavedl post nádražních supervizorů, kteří by suplovali funkci přednosty stanice.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK Cargo sa pripravuje na predaj

Železničná spoločnosť (ŽS) Cargo Slovakia má pred sebou ťažký rok, radikálne musí skonsolidovať svoj stav a súčasne vytvoriť čo najviac sexi imidž v rámci prípravy na privatizáciu. Otázka, kto by bol ideálnym partnerom, však nemá veľa odpovedí. Po tom, čo sa rakúske Rail Cargo Austria potáca s privatizovaným maďarským železničným cargom a navyše potvrdilo, že záujem nemá, zostávajú v hre už len veľkí hráči zo Západu či z Východu. Problémom je, že tesne pred slovenským sa bude privatizovať oveľa zaujímavejšie, väčšie a prosperujúce poľské štátne nákladné PKB Cargo.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Víte, co je MegaSwapBox?

V kombinované dopravě je cílem operátorů KD, zasilatelů, dopravců a samozřejmě i konečných zákazníků přepravit co největší množství zboží s co nejmenšími náklady. Tento trend je znatelný v nákladní dopravě na silnici, železnici i v kombinované dopravě – využití velkoobjemových návěsů, vagonů a případně jednotek kombinované dopravy se stává standardem. Ovšem dopravní prostředky není možné zvětšovat donekonečna – existuje řada technických a technologických limitů daných parametry dopravní infrastruktury a platnou legislativou.

Celý článek najdete na této stránce.

Obce odmítají omezení vlaků na Moldavu

Vedení Ústeckého kraje plánuje omezení dopravy na železniční trati mezi Osekem a Moldavou. Vlaky na moldavské dráze by měly jezdit už jen o víkendech, svátcích a prázdninách. Starostové okolních obcí proti tomu protestují.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pražské metro chystá útok na soukromí pasažérů

Pražský dopravní podnik (DPP) prý uvažuje o zavedení monitorovacího bezpečnostního systému, který by měl identifikovat obličeje cestujících, sledovat jejich pohyb a upozorňovat zpětně na "nestandardní chování". Podle dodavatele společnosti Saab i DPP bude systém odpovídat právním předpisům. Podobný systém funguje na stockholmském letišti či v nápravných zařízeních ve Švédsku a Austrálii.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pražská a středočeská ID bude společná

Desetitisíce obyvatel Středočeského kraje dojíždějí denně za prací do Prahy. V hlavním městě kvůli tomu stále více houstne doprava, dlouhé dopravní zácpy se už na mnoha úsecích staly každodenním koloritem. S náporem cestujících se potýkají i přestupní stanice veřejné dopravy. Dopravní výbor pražského zastupitelstva teď přišel s řešením. Ulevit přeplněným silničním tahům a nádražím by mohlo sjednocení pražské veřejné dopravy s dopravou Středočeského kraje.

Celou zprávu najdete na této stránce.