Dopravné správy

Kinematovlak Českých drah již poosmé

Příští středu 11. května vyjede již poosmé Kinematovlak Českých drah na Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež ve Zlíně. Cestu zahájí v hanácké metropoli na hlavním nádraží v 11 hodin dopoledne. Po Olomouci a Prostějovu vyrazí Kinematovlak do moravskoslezských měst a svou trasu tradičně zakončí v domácím Zlínském kraji – 1. června ve Zlíně a následující den ve Vizovicích. Celkem navštíví pojízdné kino na kolejích čtrnáct měst a nabídne zajímavé projekce dětských filmů a pohádek pro školky i širokou veřejnost.

Podrobnější informace naleznete v přiložené tiskové zprávě, včetně kompletního programu projekcí.

Mezi Žďárcem u Skutče a Pustou Kamenicí vlakem jen o víkendu

Železniční trať ze Žďárce u Skutče do Svitav částečně osiří. Od prosince, kdy začne platit jízdní řád pro rok 2012, budou jezdit vlaky v úseku mezi Žďárcem u Skutče a Pustou Kamenicí pouze o víkendech. V pracovní dny objedná Pardubický kraj místo nich autobusy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Jízdy motoráčků na trati z Kojetína do Tovačova

České dráhy ve spolupráci s Kroměřížskou dráhou připravily na tuto neděli 8. května jízdy motoráčků na trati z Kojetína do Tovačova. Každý tak může zažít atmosféru před třiceti lety, kdy byla na této trati 31. května 1981 ukončena pravidelná osobní doprava. Vedle stejného motoráčku dokreslí atmosféru zašlých časů i průvodčí v tehdejších uniformách a lepenkové jízdenky. Vlak bude zastavovat na původních zastávkách Uhřičice obec a Oplocany (Tovačov-Annín). Vypraveny budou i dvě speciální jízdy pro železniční fotografy. Přímo v Tovačově může každý navštívit tradiční jarmark na zámku nebo závody psů Kirican Disc Dog Freestyle.

Podrobnější informace, včeně jízdního řádu, naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Původní pozvánku VLAKY.NET zveřejnily už dříve.

Na modernizáciu tratí išlo vlani 204,42 mil. eur

Na modernizácii železničnej infraštruktúry v minulom roku predstavovali európske prostriedky takmer 159 mil. eur. Spolufinancovanie projektov z domácich zdrojov vlani tvorilo viac ako 28 mil. eur.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Kdo zachrání kutnohorskou ČKD?

Bitva o slévárenskou firmu ČKD Kutná Hora, která je v insolvenčním řízení a měla by projít reorganizací, se vyostřuje. Záchranný plán, s nímž přišli neznámí ukrajinští investoři, naráží na pochybnosti dalších věřitelů. A vzniká konkurenční záměr, za nímž stojí velký investor působící v Evropě, který má podporu v Rusku. Deníku E15 to potvrdil zdroj z řad právníků, kteří se podílejí na přípravě investice.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výluky na trati Karlovy Vary – Potůčky začínají

Ve dvou etapách se na trati Karlovy Vary – Potůčky uskuteční výluky z důvodu nutných stavebních prací realizovaných Správou železniční dopravní cesty. Vlaky v úseku Karlovy Vary – Nová Role nepojedou od pátku 6. května od 9:15 až do čtvrtka 16. června do 17:00 hodin. Etapa v úseku Nejdek – Potůčky potrvá od středy 18. května rovněž až do 16. června 2011. Více informací najdete v tiskové zprávě.

SŽDC se nechce do elektrizace 1.5 km trati

Třiapadesát minut na cestě a přestup v Teplicích. Tak to vypadá, když chtějí vyrazit Litvínovští do Ústí. Spojit obě města přímým vlakem a ušetřit cestujícím přestupování je jednou z priorit litvínovských radních i zastupitelů Ústeckého kraje. Vše má ale na starost Správa železniční dopravní cesty, která musí nechat trať mezi Litvínovem a Loukou elektrifikovat. Bez toho nemohou na úsek dlouhý zhruba kilometr a půl vyjet moderní vlaky. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) ještě nepotvrdila, že se do projektu pustí. Důvodem jsou peníze.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vlakem za kačku mezi Českou Lípou a Novým Borem

Cestující se svezou ve čtvrtek za korunu na železniční trati mezi Českou Lípou a Novým Borem. Běžně by je přitom zpáteční jízdenka v osobním vlaku přišla na 43 korun. Nabídka výhodného jízdného je propagační akcí Českých drah (ČD), která má do vlaků přilákat nové cestující. ČD chtějí umožnit lidem levně vyzkoušet výhody vlakového spojení a přesvědčit je, aby i napříště nechali auto v garáži a pro cesty do práce nebo do školy používali vlak.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ČD dosud nejsou připravené vstoupit na burzu

České dráhy podle analytika společnosti Cyrrus Karla Potměšila dosud nejsou připravené vstoupit na burzu. Nemají totiž ani dobré hospodářské výsledky a ani nejsou na dobré technické a administrativní úrovni. “Pokud se České dráhy rozhodnou opravdu na trh vstoupit, o jejich akcie by byl určitě zájem. Akcie železničních společností na burze nejsou nic nového a velcí institucionální investoři je mohou vyhledávat," vysvětlil k tomu pro Český rozhlas Potměšil. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vojenský transport WZ666 vyjede v neděli 8. května

V rámci oslav konce 2. světové války vypraví České dráhy v neděli 8. května „vojenský“ parní vlak z Českých Budějovic do Netolic. Zájemci, kteří chtějí vidět bitvu okupačního vojska, jedoucího tímto vlakem, s osvobozeneckými jednotkami na demarkační linii v Netolicích, mohou vyrazit zvláštním motorovým „Vlakem Osvobození“, který je na tuto přehlídku doveze z jihočeské metropole. Tato akce bude v rámci oslav konce druhé světové války v celé republice jednou z největších. Více informací včetně jízdních řádů najdete v tiskové zprávě.

Ticho a bezpečie vo vlakoch ZSSK možno rezervovať

Zvýšenú bezpečnosť a hlukom nerušené cestovanie zavedie od 1. júna Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) vo vybraných vlakoch. Tiché a bezpečné zóny by mali byť pridanou hodnotou k bežnej preprave.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V sobotu vyrazí „šlechtična“ pod Pálavu

Tuto sobotu 7. května vypraví České dráhy parní vlak v čele s lokomotivou „Šlechtična“ na tradiční parní jízdu „Pálavský okruh“ z Brna do Mikulova, Valtic a Lednice. Slavnostně tak otevře turistickou a cykloturistickou sezónu na jižní Moravě. Parní vlak, jehož trasa vede okolo známých Pavlovských vrchů, bude složen z historických vozů „Rybáků“ a vozu pro přepravu jízdních kol, které České dráhy přepraví zdarma. Chybět nebude ani bufetový vůz s nabídkou kvalitních jihomoravských vín. Obdivovatelé železniční nostalgie a výletníci se mohou těšit na zajímavý program v Mikulově, Valticích i Lednici.

Podrobnější informace, včetně jízdního řádu, naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Cheb přivítá historické vlaky z Německa

Hlavní část oslav 950. výročí od první písemné zmínky o Chebu, které město přijdou zhruba na šest milionů korun, se bude konat od 20. do 22. května v podobě třídenních historických slavností. Občané se během nich přesunou do tří různých historických období. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rušení vlaků negativně dopadne na celou společnost

S trnutím v zádech jsem si v dnešním vydání MF DNES přečetl o záměru pana Kalouska výrazně omezit železniční dopravu placenou prostřednictvím krajů. Hned ze začátku musím podotknout, že se nejedná pouze o “lokálky”, nýbrž i o regionální a příměstskou dopravu na hlavních tratích v okolí velkých měst.

Celé blogování najdete na této stránce.

Pardubický kraj chce rušit spoje, obce se brání

Rušení vlakové dopravy na lokálních železničních tratích a zabrzděná výstavba rychlostních silnic. Lidé ve svitavském okrese se brání. Peticemi. Několik železnic v okrese je v ohrožení. Kraj chce šetřit. “Pardubický kraj platí u autobusové dopravy prokazatelnou ztrátu osmnáct korun za kilometr a u železnice devadesát dva korun na kilometr. Už nechceme platit tuto částku tam, kde jezdí jen několik cestujících,” uvedl krajský radní Jan Tichý.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Konkurence ČD konec dotací vlaků mezi Ostravou a Prahou vítá

Ministerstvo dopravy přestane v prosinci dotovat vlaky mezi Ostravou a Prahou. České dráhy tak přijdou o stovky miliónů korun ročně. Podle ministerstva to je ale nezbytné. Na této trase totiž začnou už brzy jezdit i další dopravci a stát by neměl nikoho zvýhodňovat. I když České dráhy státní příspěvek nedostanou, žádné vlaky rušit nebudou.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vlaky nejsou rozpočtová položka, ale každodenní život

Nejneuvěřitelnější zpráva dne: Mf DNES referuje, že ministr financí potichu prosadil, aby vláda přestala všem krajům vyplácet peníze, ze kterých financují regionální vlaky. “Kraje si mají peníze najít samy, nebo razantně omezit počty spojů...Podle informací MF DNES může jít o mstu ministra financí Miroslava Kalouska sociálnědemokratickým krajským vládám za to, že jejich strana podala k Ústavnímu soudu stížnost na snížení státní podpory stavebního spoření a Kalousek teď musí hledat další úspory.” 

Celé blogování najdete na této stránce.

ČD Cargo zruší kusové zásilky

Zástupci odborů opustili čtvrteční (21. dubna) jednání tripartity na téma reformy. Nelíbilo se jim, že vláda nemíní připravovat reformy na základě širšího konsensu a bez řádného projednání, tak zní oficiální zpráva z tisku. Jak tento dialog vnímá OSŽ a konkrétně vy?

Odpověď na tuto i další otázky najdete na této stránce.

Malá vlaková loupež

Smůlu měl zloděj, který se v pátek odpoledne v jednom z vlaků na Svitavsku vydával za policistu. Okradl jednoho cestujícího, ale ten na léčku přišel a donutil zloděje lup vrátit. Falešný policista nakonec vyskočil za jízdy z vlaku a zranil se.

Celou kuriózní zprávu najdete na této stránce.

AWT Čechofracht spojí všechny druhy dopravy

Všechny spediční a logistické služby skupiny AWT bude nadále poskytovat jen společnost AWT Čechofracht. Tradiční značka na českém dopravním trhu by se podle strategického plánu skupiny měla stát synonymem moderních a komplexních spedičních služeb. Dceřiné společnosti AWT BlueTrucks a AWT Spedi-Trans se se svou mateřskou společností sloučí v následujících měsících, uvedla na konci března skupina AWT.

Celou zprávu najdete na této stránce.