Dopravné správy

Připravuje Kalousek potajmu prodej ČD?

Za zrušením nebo výrazným omezením dotací pro regionální železniční dopravu, které plánuje ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), může být snaha zprivatizovat České dráhy (ČD). Novinářům to dnes [tj. 2.5.] řekl hejtman David Rath (ČSSD). Opatření totiž podle něj negativně dopadne na hospodaření ČD, které se propadnou do dluhů, a stát jim bude muset za rok buď ekonomicky vypomoci, nebo je prodat.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Služby ČD na vzestupu, SŽDC zaostává

Společnost ROPID, která objednává a platí regionální dopravu v Praze a okolí, je spokojena se zlepšování služeb Českých drah. ROPID představil výsledky kontroly tzv. standardů kvality v železniční dopravě v letošním prvním čtvrtletí. Oproti loňskému roku, kdy ROPID kontroloval dodržování stanovených standardů poprvé, se zlepšilo například informování cestujících ve vlacích nebo dochvilnost spojů. Pasivně však k problémům přistupuje Správa železniční dopravní cesty, které patří například nástupiště zastávek, která by měla být čistá a přístupná. Přes dřívější kritiku ze strany ROPIDu se mnoho nezlepšilo.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zítra pojede hokejový vlak z Prahy do Bratislavy

Zítra od 20:15 hod. se v Bratislavě odehraje důležité utkání českého týmu v rámci hokejového Mistrovství světa. České dráhy rozšíří na zápas s Finskem nabídku spojení mezi Prahou a Bratislavou. Odpolední vlak IC 571 Zdeněk Fibich, který obvykle jezdí jen z Prahy do Břeclavi, pojede zítra až do Bratislavy-Nového Mesta. Po skončení zápasu pojede ze slovenské do české metropole mimořádný vlak. Z Bratislavy-Nového Města bude odjíždět těsně před půlnocí a do Prahy přijede zhruba v 5 hodin ráno. V těchto vlacích bude platit běžné mezinárodní jízdné na Slovensko.

Podrobnosti včetně jízdního řádu těchto spojů a jízdného naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Vstoupí České dráhy na burzu?

Na ministerstvu dopravy, které dohlíží na České dráhy, se začal rodit ambiciózní plán. Podle investičních bankéřů lidé z rezortu začali s trhem diskutovat o přípravě na budoucí úpis akcií podniku na burze.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Hlavní trať je zabezpečena hůř než lokálka

Několik "generačních střetů" je k vidění v pražském železničním uzlu. Na moderní Nové spojení navazují tratě, z nichž některé mají velmi zastaralou infrastrukturu včetně zabezpečovacího zařízení. Potřebu urychlené modernizace alespoň hlavních tratí ukázala mimořádná událost, která se stala nedaleko vysočanského nádraží – na jedné koleji se ocitly dva vlaky, které jely proti sobě. Tragédii zabránil tzv. generální stop, kterým dispečeři na dálku zastavili všechny vlaky na trati. Soupravy, kterým hrozila srážka, se zastavily na dohled od sebe.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Kauza prenájmu priestorov ministerstvom dopravy

Takmer milión korún mesačne platí ministerstvo dopravy za priestory, ktoré si prenajíma od súkromnej firmy v absolútnom centre Bratislavy. Zmluvu podpísalo bývalé vedenie a tvrdí, že prenájom je výhodný. Súčasné vedenie hovorí opak a zmluvu chce vypovedať.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ZSSK analyzuje možnosť zvýšiť cestovné

Štátny osobný dopravca ušetrí na škrtaní spojov menej, ako pôvodne plánoval. Uvažuje o zvýšení cestovného. (...) Štátny dopravca, ktorého vlaňajšia strata je 68 miliónov eur, sa touto zmenou snaží znížiť náklady na prevádzku vlakov, ktoré boli málo vyťažené. Argumentuje aj tým, že od štátu dostal menej peňazí na dopravu vo verejnom záujme.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Evropské peníze z kolejí na silnice nepůjdou

Připravovaný převod devíti miliard v rámci evropských dotací ze železnice na silnice se konat nebude. S plánem přišel předchozí ministr dopravy Vít Bárta s tím, že na silnicích je momentálně potřeba peněz akutnější. Převod by ale musela schválit Evropská komise.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Peníze na dopravní stavby nejsou, ale...

U úředníka Radka Šmerdy si lze jen těžko představit, jak bouchá rukou do stolu tak, jak to udělal nedávno na hospodářském výboru sněmovny politik a manažer Vít Bárta. Změna stylu však není to nejdůležitější, co se na dopravě událo. Šmerda chce jednat s ministrem financí o zvýšení peněz na dopravní stavby, což Bárta zásadně odmítal. Ale nejprve bude muset vyřešit problém 20 miliard, které stát nemá, ale jsou na ně podepsány smlouvy se stavebními firmami. Opakovaně proto Šmerda použil termín jednání. “Budu preferovat jednání a budu informovat média o jejich výsledcích, a nikoli průběhu,” říká ministr.

Celý rozhovor najdete na této stránce.

V Liberci se pustili do novostaveb tramvají

Vlastními silami začali zaměstnanci libereckého dopravního podniku sestavovat prototyp nové tramvaje, jehož součásti dodal výrobce Pragoimex. Podle mluvčího dopravního podniku Jiřího Veselky bude díky tomu výsledná cena nových tramvají o dvacet až třicet procent levnější, než kdyby Pragoimex dodával tramvaje už smontované. Prototyp má být dokončen letos na podzim, potom chce dopravní podnik každý rok vyrobit čtyři až pět nových tramvají.

Celou zprávu najdete na této stránce.

DB Schenker v ČR stále úspěšnější

Tuzemská spediční a logistická společnost Schenker, která patří do skupiny Deutsche Bahn, vykázala za loňský rok tržby 3,03 miliardy korun. Jde vůbec o nejlepší výsledek firmy za dvacetileté působení na českém trhu, meziročně tržby vzrostly o 53 procent. Hrubý zisk se zvýšil o 57 procent na 927 milionů korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ČD vybraly výhodnější pojištění

České dráhy uzavřely nové pojištění odpovědnosti za škodu a pojištění motorových vozidel s vítězem veřejné soutěže, kterým je Kooperativa Pojišťovna, a.s. Díky dlouhodobému kontraktu dosáhly České dráhy oproti minulému období o 11 % nižší cenu při širší pojistné ochraně a dalších bonusech. Do výběrového řízení na nové pojištění, vyhlášeného loni v říjnu, se kvalifikovaly celkem 3 velké pojišťovací ústavy.

Více informací najdete v tiskové zprávě.

Teplické nádraží chátrá, musí stačit oprava WC

Metaři uklízející chodníky u teplického nádraží nakládají po dešti nebo větrném dni mezi odpadky i několik lopat opadané krémově béžové omítky. Monumentální vlakové nádraží chátrá, zvenčí i zevnitř. České dráhy na renovaci rozsáhlého areálu s prázdnými byty a kancelářemi nemají letos peníze. Do roku 2012 naplánovali úředníci z drážní majetkové správy jen opravy záchodků. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK bude pokračovať v rušení spojov

Prepúšťanie železničiarov či škrtanie vlakov sa práve v týchto dňoch naplno spúšťa do praxe vo všetkých troch železničných firmách. Osobný dopravca začal od mája jazdiť podľa upraveného cestovného poriadku. Pôvodné plány na redukciu dopravy sa skresali na polovicu, napriek tomu sa obmedzilo od mája 339 vlakových spojov. Podľa Pavla Kravca (nominant KDH), generálneho riaditeľa Železničnej spoločnosti Slovensko, sa preto spoje obmedzia aj od decembra pri pravidelnej zmene grafikonu. A s tým bude súvisieť aj prepustenie ďalších železničiarov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ústecké hlavní nádraží čeká velká přestavba

Hlavně, aby tam bylo bezpečno a přibyly pokladny, komentují Ústečané plány Českých drah. Ty se chystají na důkladnou přestavbu hlavního vlakového nádraží v Ústí. Řemeslníci přitom opustili budovu před pěti lety, když v roce 2007 dokončili opravy škod po povodních v roce 2002. Dvě miliardy si tehdy vyžádala přestavba celého kolejiště a perónů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vlak má místo WC divadelní scénu!

Čekala mě cesta domů vlakem z nedalekého města. Za sebou jsem měla příjemné posezení s přáteli, v sobě několik sklenic vody – pitný režim, je pitný režim, a před sebou ještě čtvrt hodiny do odjezdu. Můj věkem opotřebovaný močový měchýř se odmítal ztotožnit s tvrzením, že ve stanici nelze, ale vydržel! Vystartovala jsem ze sedadla sotva jsme se rozjeli, rozhodnuta, donést jeho obsah bez pohromy až k vytčenému cíli!

Celé úsměvné blogování najdete na této stránce.

Regionova má ovládání dveří WC vskutku kapku přesofistikované. A možná by na nich měl být nápis UŽÍVEJTE I VE STANICI.

Stát železnici dotovat nemusí?

Ministr financí Miroslav Kalousek nechá prověřit memorandum o dotacích pro regionální železnice, které uzavřela Fischerova vláda s kraji. Pokud se ukáže, že je neplatné, stát dotace výrazně omezí nebo zruší, vzkázal Kalousek. Podle něj memorandum není právně závazné.  

Celou zprávu najdete na této stránce.

První běloruský „čmelák“ Made in CZ LOKO předán

Česká strojírenská firma CZ Loko předala ve středu Běloruským státním železnicím první zmodernizovanou lokomotivu ze série objednaných 49 kusů. Postupná dodávka všech strojů potrvá až do roku 2014, hodnota celého kontraktu je 46 milionů eur (přes 1,1 miliardy korun). Jde o první průnik firmy na běloruský trh.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Čína staví VRT do Laosu

Čína zahajuje výstavbu vysokorychlostní železnice do jihovýchodní Asie. První část spojí nejlidnatější zemi světa s Laosem, v budoucnu povede až do Singapuru. Po dokončení dosáhne trať délky 3.900 kilometrů a jednotlivé země si od ní slibují velký ekonomický přínos, zejména co se týče rozvoje turismu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

I Opava měla pionýrskou železnici

Sedm let křižovala městské sady v Opavě kilometr dlouhá úzkorozchodná dráha. Po drážním unikátu ale nezbylo vůbec nic. Dva mosty, tunel ale i vlastní nádražní budovu měla takzvaná Pionýrská dráha, která ležela v místech dnešní víceúčelové haly. Poslední pasažér se na úzkokolejce svezl před více než padesáti lety, stopy po ní ale nezbyly žádné.

Celou zprávu najdete na této stránce.