Dopravné správy

Olomouc přijde o drážní hasiče

Olomoucké nádraží opustí do konce roku drážní hasiči. Chystaná reorganizace podnikových hasičských jednotek státní Správy železniční dopravní cesty už s nimi nepočítá. Část hasičů by měla najít uplatnění u jednotky v Přerově. Pokud k reorganizaci skutečně dojde, ze stanice drážních hasičů se patrně stane železniční muzeum.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Stuttgartské nádraží straší politiky

V Baden-Würtembersku, jak jsme o tom již referovali, vyhráli Zelení, budou mít v této spolkové zemi premiéra a spolu se sociálními demokraty mají pohodlnou většinu. Hlavní problém, který ale musí v nejbližsích dnech vyřešit, se týká stavby tamějšího nádraží. Připomeňme, o co jde.

Celé blogování najdete na této stránce.

Stěny proti hluku - nebo zdravému rozumu?

Profesionální jednotky hasičského záchranného sboru se včera u Plané nad Lužnicí v rámci cvičení pokusily proniknout přes protihlukovou stěnu na čtvrtém železničním koridoru. Betonová stěna lemující koleje se pro hasiče stala nepřekonatelnou překážkou. Ukázalo se tak, že pokud by se jednalo o skutečnou nehodu na železnici, pak by záchranná akce mohla skončit kvůli neprostupnosti protihlukové stěny fiaskem. Simulovaný zásah tak potvrdil, že protihlukové stěny mohou zásadním způsobem snížit bezpečnost dopravy na železnici.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Američanům chybí veřejná doprava

Benzin ve Spojených státech rychle zdražuje a Američané kvůli tomu mění návyky. Benzin se tam blíží psychologické hranici čtyř dolarů za galon, což je v přepočtu 16 korun za litr. Jen od loňského října vzrostla cena paliv o 38 procent.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Krušnohorská trať spolkne další miliony

Krušnohorskou železniční trať směřující z Karlových Varů přes Nejdek do Potůčků a německého Johanngeorgenstadtu nyní čekají další opravy a modernizace za více než 6,3 milionu korun. Do poloviny června tady bude Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) opravovat koleje, mosty, výhybky i přejezd. Trať je kvůli tomu v prvním úseku už uzavřena a většinu vlaků nahradí autobusy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Jančura kalkuluje železniční jízdné

Majitel Student Agency Radim Jančura by chtěl odstartovat svůj vlakový provoz na lince Praha – Ostrava nejpozději v prosinci letošního roku. Cena lístku by měla začít na 230 až 250 korunách, prohlásil Jančura v nedělním rozhovoru pro server Týden.cz.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ČD budou zase vozit cestující za kačku

Za jednu korunu se mohou ve čtvrtek 12. května svézt zákazníci Českých drah na trati Litvínov – Teplice v Čechách. Nabídku na cestování za 1 Kč připravily České dráhy také na trati Domoušice – Louny – Most. Je to další z řady propagačních akcí ČD Promo, které dopravce pořádá postupně ve všech krajích. Cílem je umožnit lidem levně vyzkoušet výhody vlakového spojení a přesvědčit je, aby i napříště nechali auto v garáži a pro cesty do práce nebo do školy používali vlak. Více informací najdee v tiskové zprávě.

SŽDC krokům Pardubického kraje nerozumí

Pardubický kraj chystá omezení vlakových spojů navzdory protestům starostů obcí na Chrudimsku. Vlaky zmizí i z tratí, které nedávno prošly rekonstrukcí. Kvůli úsporám dává hejtmanství přednost levnějším autobusům. Pardubický kraj chce pro příští rok na osobní dopravě v regionu výrazně ušetřit.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ČD Cargo v prvním čtvrtletí ziskové

Po dlouhém období, kdy hospodaření největšího českého železničního dopravce negativně ovlivňovala finanční krize a následné náklady spojené s restrukturalizací, je počátek roku 2011 obdobím nárůstu tržeb i přepravních objemů. Společnost ČD Cargo vytvořila za první tři měsíce letošního roku zisk před zdaněním (EBT) ve výši 17,3 milionu korun, což je razantní zlepšení proti stejnému období loňského roku,

praví se v tiskové zprávě, kterou najdete na této stránce.

Modernizácia trate Zlatovce – Tr.Teplá mieri do Bruselu

Spoločnosť TSS Grade podala podnet do Bruselu. Dôvodom je megatender na modernizáciu železničnej trate Zlatovce – Trenčianska Teplá. V ňom predložila najlacnejšiu ponuku firma Skanska, a to zhruba 200 miliónov eur. „Ak je v spoločnosti dlhodobo prítomný jav, ktorý bráni vymožiteľnosti práva v situácii, kde je právo prispôsobované iným ako verejným záujmom, nezostáva iné riešenie, ako požiadať inštitúty únie o ich prešetrenie,“ píše TSS Grade.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD koupily za 46 milionů ojetiny od ÖBB

České dráhy již uzavřely kontrakt na nákup 32 starších ale mezi cestujícími stále velmi oblíbených a komfortních vozů 2. třídy rakouských železnic pro trať Praha - Plzeň - Cheb. První z vozů mají být nasazeny do provozu v průběhu léta a postupně nahradí na této trati starší vozy vyráběné v bývalém východním Německu. Nabídnou například pouze 6 míst v kupé se sedačkami potaženými textílií oproti osmi místům a koženkovým lavicím. Tento typ vozů se v Rakousku používal i ve vlacích InterCity.

Další podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě.

TMR majú záujem o lanovky v ČR a Poľsku

Spoločnosť Tatry Mountain Resorts (TMR) má vážny záujem prevádzkovať lyžiarske areály v Krkonošiach, hlavne skiareál Špindlerov mlyn. Firma o tom informovala v piatok s tým, že súčasne chce prevádzkovať horské strediská v Harrachove a v Peci pod Sněžkou.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Kalousek nabídl krajům kompromis

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) navrhuje, aby se státní dotace na regionální železniční dopravu redukovala v případě, že se kraje budou finančně podílet na zmírnění dopadů tohoto opatření.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V Pardubickém kraji ubudou další vlaky

Pardubický kraj připravuje na příští rok razantní snížení počtu regionálních vlaků. Se starosty obcí na Svitavsku se dohodl, že výrazně ubude spojů na koridoru mezi Českou Třebovou, Svitavami a Březovou nad Svitavou, kde budou nadále jezdit převážně rychlíky a spěšné vlaky projíždějící většinu zastávek.

Celou zprávu najdete na této stránce.

O liberalizaci osobní železniční dopravy v ČR

Po rozdělení Československa a vzniku samostatné České republiky v roce 1993 vznikla rozdělením někdejších Československých státních drah státní organizace České dráhy (ČD). Jednalo se samozřejmě o unitární železniční podnik, který plnil jak funkci provozovatele dráhy, tak osobního i nákladního dopravce. Tyto kategorie navíc tehdejší legislativa pocházející z roku 1964 ani neznala. Situace se změnila od 1. ledna 1995, kdy vstoupil platnost nový zákon o drahách č. 266/1994 Sb. Ten zavedl především výše zmíněné kategorie provozovatel dráhy a provozovatel drážní dopravy (dopravce). Dále rozdělil českou železniční síť, která tehdy byla celá ve správě ČD (s výjimkou vleček), na celostátní dráhu (tratě mezinárodního a celostátního významu) a regionální dráhy (tratě regionálního významu). Samostatnou kategorií zůstaly vlečky.

Celý článek najdete na této stránce.

Odbory řeší zrod živé dopravní cesty

Převod dopravních pracovníků od Českých drah k SŽDC (1. července 2011) se blíží. Jak pokročila jednání mezi Podnikovým výborem (PV) OSŽ při ČD a PV OSŽ SŽDC a zaměstnavatelskými subjekty?

Odpověď na tuto i další otázky najdete na této stránce.

Pražská MHD funguje na trojku

Městská hromadná doprava v Praze dostala od cestujících trojku. Ukázal to průzkum, který si nechala vypracovat organizace Ropid. Ta městskou dopravu v Praze organizuje. Podle průzkumu je pro cestující důležitá čistota, bezpečnost a informace na zastávkách. Dopravce už některé nedostatky řeší.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Odbory odmítají redukci drážních hasičů

Podle návrhu, se kterým ve čtvrtek 21. dubna seznámil členy Podnikového výboru OSŽ SŽDC JUDr. Luděk Eichler, ředitel Hasičské záchranné služby (HZS) SŽDC, dojde od 1. srpna 2011 ke zrušení pěti jednotek požární ochrany (Děčín, Břeclav, Olomouc, Hradec Králové a Kolín) a současně ke vzniku nové jednotky požární ochrany (JPO) v Havlíčkově Brodě, která by měla pokrýt území kraje Vysočina.

Celou zprávu najdete na této stránce.

SŽDC a ČD se nedohodly - na cyklostezce tunelem

Na úpatí pražského vrchu Vítkova vede už od loňského léta nová asfaltová cyklostezka. Cyklisté po ní ale oficiálně stále nesmějí jezdit. Dobrý nápad využít opuštěné místo po bývalé železniční trati pro cyklisty se zadrhnul kvůli administrativním nejasnostem.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Železniční viadukt skončil ve šrotu

Pro některé obyvatele Budějovic to byla rána do živého. Během pár hodin zmizel minulou středu z železničního náspu v Pekárenské ulici železný viadukt. Dělníci ho na zemi rozřezali autogenem. Lidé si událost fotili. „Nevím, proč si ho město nevzalo a nepoužilo na nějaké přemostění. Ta konstrukce byla ještě zdravá, škoda peněz,“ divil se místní obyvatel Karel Novotný.

Celou zprávu najdete na této stránce.