Dopravné správy

Bezpráví v Bezpráví: vlaky budou projíždět

Ta zastávka leží v malebném, leč ospalém údolí. Sem tam chata či stavení, občas sem zabloudí turista. Kraj proto chce, aby tu vlaky nestavily. Zdejší občané a chatři nesouhlasí. To je Bezpráví. Další schůzka k projednávání optimalizace veřejné dopravy v Pardubickém kraji proběhlave středu v Ústí nad Orlicí. Zástupci Pardubického kraje jednali se starosty o změnách dopravní obslužnosti na trase Choceň - Ústí nad Orlicí - Letohrad. Nejdiskutovanějším tématem setkání bylo právě projíždění železniční zastávky Bezpráví.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pět týdnů výluk na Chomutovsku a Žatecku

Cestující, využívající železničních tratí na Chomutovsku a Žatecku musí po následujících pět týdnu počítat s výlukami. Týká se to spojů mezi Žatcem a Blatnem na Podbořansku a mezi Žatcem a Chomutovem. Také cestující rychlíky a spěšnými vlaky na trasách Plzeň - Most a Chomutov - Lužná u Rakovníka musí počítat se zdržením a přesedáním na autobus.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Železniční odboráři chystají stávku

Mimořádné zasedání Ústředí OSŽ, svolané na 9. května do Prahy, do sídla Odborového sdružení železničářů, mělo na programu jen několik bodů, byly to však body zásadního významu. Původně mělo být toto jednání věnováno především přípravě programové konference OSŽ chystané na den 17. května, ale vzhledem k informacím, které hned v úvodu přednesl předseda OSŽ Bc. Jaroslav Pejša, začalo Ústředí jednat o způsobu razantního protestu proti vládě.

Celou zprávu najdete na této stránce.

S ČD za kačku na Plzeňsku

Za jednu korunu se mohou ve středu 18. května svézt zákazníci Českých drah na Plzeňské lince mezi Blovicemi, Plzní a Kozolupy. Je to další z řady propagačních akcí ČD Promo, které dopravce pořádá postupně ve všech krajích. Cílem je umožnit lidem levně vyzkoušet výhody vlakového spojení a přesvědčit je, aby i napříště nechali auto v garáži a pro cesty do práce nebo do školy používali vlak. Podrobnosti nalezenete v přiložené tiskové zprávě a také na webových stránkách ČD. 

Tratě v okolí Prahy jsou zanedbané

Lidé by jezdili, vlaky by jezdily, ale infrastruktura už více vlaků na trať nepustí. To je aktuálně případ železniční tratě z Prahy do Berouna. „Už dnes je tady objednávka dopravy vyšší, než umožňuje kapacita trati. Trať na Beroun je asi náš největší problém ve Středočeském kraji,“ říká Antonín Blažek, náměstek GŘ ČD pro osobní dopravu, s tím, že trať na Beroun se dříve či později může stát jakýmsi Gordickým uzlem celé středočeské dopravy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

Tanvaldský Špičák dostane novou lanovku

Z lyžařského centra Tanvaldský Špičák by se měl v budoucnu stát obří ski areál. Plány provozovatele střediska za miliony korun počítají i s další, pátou sjezdovkou, která by končila v tanvaldském autokempu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

PKP Cargo jde na dračku

Středoevropská investiční skupina Penta chce koupit polského nákladního železničního dopravce PKP Cargo, kterého prodávají Polské státní dráhy (PKP). S odvoláním na nejmenovaný zdroj o tom dnes píše list Rzeczpospolita.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Státní fond dopravní infrastruktury potřebuje víc peněz

Ministerstvo dopravy by chtělo pro příští rok více než ztrojnásobit peníze na dopravní výstavbu z národních zdrojů. Pro letošek takto Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) dostal zhruba deset miliard korun, pro příští rok má předběžně rozjednáno 20 miliard Kč a dalších 12 miliard by ještě potřeboval.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Opravu tramvajové tratě zdrželi archeologové

Tramvajová trať v pražské Podbabě bude mimo provoz o čtvrt roku déle, než původně dopravní podnik očekával. Začne podle plánu v květnu, tramvaje se na ni ale vrátí až v polovině září. Dosud platilo, že výluka potrvá asi měsíc a skončí zhruba v polovině roku. Opravu trati z Vítězného náměstí zdržel archeologický průzkum, oznámila Martina Neckářová z dopravního podniku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rezervácie a cestovné lístky budú štandardizované

Aby sa cestujúcim vlakom ľahšie nakupovali lístky a zároveň si naplánovali cestovanie, zaviedla v tejto oblasti Európska komisia 5. mája nové pravidlá. Lístky na vlak by sme si teda v budúcnosti mohli kupovať jednoduchšie.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

S ČD za kačku na Hané

Zákazníci Českých drah se mohou v úterý 17. května svézt na trati Olomouc – Drahanovice za jednu korunu. Nabídka je další z řady propagačních akcí ČD Promo, které dopravce pořádá postupně ve všech krajích. Cílem je umožnit lidem levně vyzkoušet výhody vlakového spojení a přesvědčit je, aby i napříště nechali auto v garáži a pro cesty do práce nebo do školy používali vlak.

Podrobnosti naleznete v přiložené
tiskové zprávě a také na webových stránkách ČD. 

Řidiči ignorují i přejezdy tramvajové

Dopravní podnik Liberce a Jablonce nad Nisou přemýšlí, jak zabezpečit legendární tramvajovou linku číslo 11 spojující obě města. Za poslední rok a půl na této jediné lince tramvaj bourala jedenáctkrát. A to přesto, že přejezdy jsou zabezpečené podle předpisů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Co se zachráněným historickým nádražím?

Kompromis ohledně starého nádraží v Ústí nad Orlicí vyvolal nové spory. Skupina nadšenců peticí zabránila demolici historické budovy, která je z obou stran sevřená mezi kolejemi. MF DNES teď získala plány, podle nichž to tak zůstane a vedle vznikne moderní výpravní budova.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Hokejové posily ČD nekončí

České dráhy posílí vlaky na zápas českého hokejového týmu o bronzovou medaili na Mistrovství světa v Bratislavě, který se odehraje v neděli 15. května od 16:15 hod. Dopravce zařadí pět dodatečných vozů do soupravy EC 273 Jaroslav Hašek (odj. z Prahy hl.n. v 9:39) a zajistí tak zhruba o 400 míst k sezení více než obvykle. Tyto vozy pojedou z bratislavského hlavního nádraží do stanice Bratislava-Nové Mesto (příj. ve 14:37) v blízkosti stadionu, zbytek soupravy pojede standardně do Budapešti. Po skončení utkání vypraví České dráhy ve spolupráci s Železniční společností Slovensko mimořádný vlak zpět do ČR, odjezd bude z Bratislavy-Nového Mesta ve 20:14.

Více informací najdete v přiložené tiskové právě.

Zvolte nejhezčí nádraží!

Soutěž o Nejkrásnější nádraží České republiky 2011 už má deset finalistů. Až do 31. května nyní můžete poslat hlas nádraží či zastávce, která je podle vás ta NEJ. Cílem ankety, kterou už popáté pořádá Asociace Entente Florale CZ – Souznění, je obnovit krásu nádraží a podpořit návrat lidí na železnici.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Škrty ohrozí hromadnou dopravu

Kraje v roce 2009 uzavřely s tehdejší vládou Jana Fischera na 10 let memorandum o financování regionální železniční dopravy. Z něj vyplývá, že kraje ročně dostanou 2,6 miliard korun na zajištění železniční dopravní obsluhy. Pro Jihočeský kraj to představuje dotaci ve výši 180 milionů korun ročně. Dalších 350 milionů ročně platí Jihočeský kraj na zajištění železniční dopravy ze svého rozpočtu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Podobně laděné zprávy přicházejí i z jiných krajů, třeba Královéhradeckého, o němž se píše třeba na Aktuálně.cz.

Peníze EU mohou jít na jiné dopravní stavby

České dopravní stavitelství nepřijde o peníze, jejichž čerpání z evropských fondů zpochybnil Evropský účetní dvůr i prověrky samotného ministerstva. Pokud by se ukázalo, že peníze na některé projekty chtějí Češi neoprávněně, ministerstvo pro ně najde využití na jiných stavbách.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pražská MHD podraží

V pražské městské hromadné dopravě se od začátku prázdnin bude jezdit dráž. Od 1. července totiž zdraží například nepřestupní jízdenky z 18 na 24 korun. Za přestupní si každý připlatí 6 korun, její cena tak dosáhne 32 korun. Stejně drahá bude i SMS jízdenka. Cestující však budou moci na tyto jízdenky jezdit déle, dosud nepřestupná jízdenka jim navíc umožní i přestupovat. Dobrou zprávou však je, že ceny předplatných kuponů zůstanou stejné až do roku 2014, slibuje město.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Kdy žluté vlaky vyjedou, dosud není jasné

Železniční dopravce Regiojet završuje přípravy svých dálkových vlaků, které mají jezdit mezi Prahou a Ostravskem. Zákazníky od konkurenčních Českých drah chce přetáhnout nabídkou lepších služeb. Klíčovou roli mají hrát stevardi, které dnes (tj. 11.5.) společnost nabírala v Ostravě. Regiojet bude muset s drahami také spolupracovat, vlaky budou zastavovat na nádražích, která patří právě ČD a bude také chtít prodávat jízdenky. Podle zástupců soukromého dopravce probíhá jednání o budoucí spolupráci bez problému, obě společnosti jsou před podepsáním smlouvy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bártova superstrategie půjde k ledu

Nový ministr dopravy Radek Šmerda (bezpartijní) se už po necelých třech týdnech ve funkci distancuje od řady záměrů svého předchůdce Víta Bárty (VV). K ledu uložil jeho superstrategii, a jak v rozhovoru s Právem ujistil, úzce bude spolupracovat s hospodářským výborem Sněmovny.

Celý rozhovor najdete na této stránce.