Dopravné správy

Dozvuky Bártova ministrování jsou neradostné

Na ministerstvu dopravy mohlo docházet k ovlivňování veřejných zakázek, jak si vytyčil etický kodex Věcí veřejných. Myslí si to bývalý poslanec VV Stanislav Huml. Podle něj lidé dosazení exšéfem resortu Vítem Bártou stáli za drahými zakázkami, na které dnes ministerstvo nemá peníze.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Mnichovské hlavní nádraží projde rekonstrukcí

Hlavní nádraží v Mnichově, kterým projede takřka každý, kdo cestuje vlakem napříč Evropou, dostane novou podobu. Městské radě ji představily Německé dráhy (DB). Pokud radní návrh nezamítnou, rekonstrukce začne v roce 2015, potrvá do roku 2021. Větší část prací ale má být hotova v roce 2017.

Celou zprávu najdete na této stránce.

RegioJet nabírá další zpoždění

Rakouské státní dráhy ÖBB našly nové odbytiště pro své ojeté vagony: české železnice. Po Českých drahách, které od ÖBB nedávno koupily 32 čtvrt století starých vozů, nakoupil v Rakousku i Radim Jančura, majitel Student Agency a RegioJetu, který chce letos vstoupit na trať mezi Prahou a Ostravou.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Do Chebu se sjedou 4 parní vlaky

Výjimečná podívaná čeká příznivce parních lokomotiv i návštěvníky Chebu v sobotu 21. května. Do tohoto západočeského města totiž při příležitosti 950 let od první zmínky o Chebu přijedou čtyři parní vlaky. Parní lokomotiva 475.179, zvaná „Šlechtična“, poveze z Karlových Varů zvláštní vlak, který vypravuje Karlovarský kraj ve spolupráci s Českými drahami.

Podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Londýnská podzemka stávkovat nebude

Pohrůžkou šestidenní stávky se podle zaměstnanců londýnské dráhy podařilo dosáhnout přezkoumání případů, v nichž měli být dva pracovníci propuštěni za svou aktivitu v odborech. Londýnská podzemní dráha se vyhne sérii stávek, kterými hrozili řidiči metra kvůli propuštění dvou svých kolegů. Londýnský dopravní podnik přijal jednoho z nich zpět a odbory RMT zrušily sérii celkem šesti stávek, které hrozily ochromit provoz v podzemní dráze.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Lokomotiva Škoda 109E zabavena v Rakousku

Nová lokomotiva Škoda 109E, která v těchto dnech prochází homologací v Rakousku, byla na žádost konkurenčního Bombardieru rakouskými úřady zabavena. Bombardier, ačkoli srovnatelnou lokomotivu nedodává, napadá Škodovku z neoprávněného užití know-how.

Podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě.


Lokomotiva 380.004-2 při zkouškách v Hohenau (foto výrobce)

Na Olomoucku přibudou kamery na přejezdech

Správa železniční dopravní cesty hodlá na střední Moravě rozšířit počet přejezdů, které budou sledovat kamery. Zatím jsou umístěny v Olomouci v Novosadské ulici a v nedalekém Grygově. Třetí přístroj má střežit trať mezi Červenkou a Královou na Litovelsku. Kamerový systém tam byl umístěn už před časem, ale stal se terčem zlodějů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Další důvod stávky na železnici: režijky

Odborové sdružení železničářů bude jednat o případné stávce kvůli návrhu ministerstva financí na zdanění režijních jízdenek. Osvobození zaměstnaneckých benefitů od daně navrhl zrušit ministr financí Miroslav Kalousek. Odbory kvůli zdanění režijních jízdenek hrozily stávkou už loni v únoru a v březnu. Odboráři se budou dále zabývat plánovanými škrty státních dotací pro regionální dopravu a převodem živé dopravní cesty na Správu železniční dopravní cesty.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Modernizovaná „patra“ dostanou i jižní Čechy

Pohodlnější budou patrové vagony, které patří k tradičnímu koloritu jihočeské železnice. Krajský úřad si vyžádal nasazení čtyř upravených vozů už v nadcházející letní sezoně, cestující se jimi svezou především na trati z Českých Budějovic přes Český Krumlov do Černého Kříže a také na trati z Rybníku do Lipna nad Vltavou.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Liberecký kraj jednal s ČD na kolejích

Na pozvání generálního ředitele Českých drah, a.s. Petra Žaludy se včera (tj. 17.5.) hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler, statutární náměstkyně hejtmana Lidie Vajnerová, náměstek hejtmana Martin Sepp a radní Zdeněk Bursa a Pavel Petráček setkali s představiteli Generálního ředitelství akciové společnosti České dráhy. Setkání se uskutečnilo na nádraží ČD v Liberci v konferenčním voze jízdní soupravy, se kterou generální ředitel ČD Petr Žaluda a jeho náměstci přijeli z Prahy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Štát a ŽSR si započítajú vzájomné pohľadávky

Železnice SR majú voči štátu pohľadávky za časť nekrytých strát zo zmlúv o prevádzkovaní dráh za uplynulé štyri roky. Nesplatená časť tejto pôžičky po zohľadnení úrokov a ďalších faktorov predstavuje k 31. máju tohto roka 75,55 mil. eur.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Použité pražce míří k soudu

Správa železniční dopravní cesty se nechce smířit se statisícovou pokutou od České inspekce životního prostředí za prodej jedovatých pražců. Obrátila se k soudu. "Pokutu jsme zaplatili, ale nesouhlasíme s ní," řekl Aktuálně.cz mluvčí správy Pavel Halla.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Sekyra „zváží zachování segmentu“ Nákladového nádraží

O budoucnosti žižkovského nákladového nádraží se diskutuje už několik let. Již v roce 2003 podal Národní památkový ústav návrh na jeho prohlášení za kulturní památku, ale až do loňského roku se nic nedělo. Teprve po příchodu nového ministra se nádražím začala zabývat příslušná komise, která nakonec dospěla k závěru, že budova nádraží je architektonickou památkou, která vyžaduje ochranu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

„Děčínský expres“, „Peklík“ a „Vlak na Dobříš“ – vše pod parou!

Parní lokomotiva 498.022, zvaná „Albatros“, poveze v sobotu 21. května zvláštní vlak, který pojede na trati Praha Masarykovo nádraží – Děčín hlavní nádraží a zpět. Jízda „Děčínského expresu“ připomene 160 let trati Praha – Děčín – Drážďany a zároveň je součástí Městských slavností v Děčíně. Ve vlaku bude zařazený restaurační vůz. Vlak vyjede v 9:00 hod. z pražského Masarykova nádraží. Více informací a jízdní řáda najdete v přiložené tiskové zprávě.

České dráhy vypraví v sobotu 21. května už tradičně historický parní vlak „Peklík“ z jihočeské metropole přes Dívčice do Netolic. Tato nostalgická jízda nese název Parním vlakem Peklík na Rožmberské slavnosti. Pro cestující je také připravena vyhlídková jízda parním vlakem „Jakub Kubata“ z Netolic do Dívčic a zpět. Ve vlaku budou řazeny historické osobní vozy třetí a druhé třídy, cyklovůz a bufetový vůz. Pro zájemce bude k dispozici i otevřený vyhlídkový vůz. Soupravu povede parní lokomotiva řady 310. Více informací a jízdní řád najdete v přiložené tiskové zprávě

V sobotu 21. května vypraví České dráhy parní vlak (ze stanice Praha-Braník) na Dobříš. Soupravu z historických vozů 3. třídy a bufetového vozu poveze parní lokomotiva „Čtyřkolák“ (434.2186) z roku 1917. Vlak doprovodí již tradičně hudební skupina „Vlak na Dobříš“. Cestující, kteří dojedou do Dobříše, mohou navštívit tradiční dobříšské Májové slavnosti. Mezi nádražím a centrem města bude jezdit bezplatný autobus. Podrobnosti včetně jízdního řádu a cen jízdného naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Dopravní podnik Praha přes ziskovost zdraží jízdné

V roce 2009 byl podnik ve ztrátě, loni už vykázal provozní zisk 2,7 miliardy korun. Jízdné v Praze od července podraží. Děti a senioři budou jezdit zdarma, musí mít ale opencard.

Celou zprávu najdete na této stránce.

S Českými drahami do Prčic

České dráhy výrazně posílí dopravu na 46. ročník Pochodu Praha – Prčice, který se koná již tuto sobotu 21. května. Pro pěší i cyklisty je připravena řada různě dlouhých tras, např. z Čerčan, Benešova, Bystřice u Benešova, Votic, Střezimíře, Tábora nebo Sedlčan. Do všech těchto míst je možné se přepravit posílenými i mimořádně zavedenými vlaky Českých drah. Ranní rychlíky mezi Prahou a Českými Budějovicemi budou mimořádně zastavovat ve stanicích Votice a Střezimíř, odpolední rychlíky pak ve stanici Heřmaničky. Účastníci pochodu mohou využít speciální jízdenky „ČD Net region Středočeský / Prčice“ za 125 Kč, které budou platit v den pochodu ve 2. třídě všech vlaků ČD v širší oblasti Středočeského kraje.

Podorbnosti o dopravě na pochod včetně jízdního řádu mimořádných vlaků naleznete v přiložené tiskové zprávě Českých drah.

SŽDC se nechce do stavby tunelů

Jedna z nejspornějších částí čtvrtého železničního koridoru, úsek ze Ševětína k českobudějovické čtvrti Nemanice, se posunula o krok k realizaci. Přes dvacet kilometrů dlouhá rychlodráha, která povede ve zcela nové stopě, získala kladný posudek k dokumentaci vlivu na životní prostředí (EIA). Zvítězila přitom takzvaná varianta Goliáš, která počítá se dvěma dvoukolejnými tunely o celkové délce osmi kilometrů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Odboráři na železnici se přiblířili stávce

Železniční odboráři se připravují na stávku, neboť jim vadí plánované omezení dotací na regionální osobní dopravu a některé vládní reformy. Nejpočetnější odborové sdružení, Odborové sdružení železničářů (OSŽ), na dnešním sjezdu proto zmocnilo své vedení k určení data, kdy by se případná stávka měla konat. Novinářům to oznámil předseda OSŽ Jaroslav Pejša. "Ke stávce jsme se dnešním dnem přiblížili," řekl.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Podle DI může mít roztržení vlaku tragické následky

O roztržení vlaků – nečekané rozpojení soupravy vlaku při rozjezdu – je na české železnici slyšet stále častěji. Podle strojvedoucích k němu může dojít především při neopatrném nakládání se silnou lokomotivou, která vede staré vagony. Naposledy se roztrhla právě souprava starých vozů, v jejímž čele stanula nová a velmi silná lokomotiva řady 380. Drážní inspekce varuje, že při takové situaci hrozí zranění pasažérů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Šmerda počítá se začleněním SŽDC do holdingu s ČD

Nový ministr dopravy Radek Šmerda chystá rozsáhlé změny v podřízených organizacích, přes které tečou desítky miliard do dopravních staveb. Středem pozornosti je Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). To by se mělo přeměnit z příspěvkové organizace na akciovou společnost cele vlastněnou státem.

Celou zprávu najdete na této stránce.