Dopravné správy

Štrajk rušňovodičom úplne nevyšiel

Štrajku Federácie strojvodcov sa dnes v celej SR zúčastnilo 88 vlakov osobnej dopravy, čo je 40 % až 50 % ich počtu. Oproti pôvodným predpokladom sa pritom dotkol len štyroch vlakov diaľkovej osobnej dopravy, informovala TASR hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Martina Pavliková.

Celú správu nájdete na tejto stránke a TV Správy na tejto-

Nové brněnské nádraží dostane stavební povolení

Přestavba brněnského železničního uzlu, jejíž součástí je kontroverzní odsun nádraží, by letos měla získat územní rozhodnutí. Novinářům to (...) řekl primátor Roman Onderka (ČSSD). Magistrátní úředníci nyní rozhodují o odvoláních proti územnímu rozhodnutí, které loni vydal stavební úřad na městské části Brno-střed. Proces s vydáním rozhodnutí a odvoláními se uskutečnil už jednou, tehdy magistrát námitky zamítl a rozhodnutí vydal. Později ho však zrušil soud. Investor nato podal novou žádost.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Dopravný podnik Bratislava nie je v dobrej situácii

Hospodárenie Dopravného podniku Bratislava, a.s. sa skončilo v roku 2010 čistou stratou 6,816 mil. eur. Vyplýva to z výročnej správy podniku, ktorú vo štvrtok prerokovali bratislavskí poslanci v rámci materiálov určených na prerokovanie na valnom zhromaždení podniku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rušňovodičov majú nahradiť inštruktori, majú ich ani nie 30

Osem rokov a štyri mesiace ubehli od posledného štrajku na našich železniciach. Na hodinu od 14.50 do 15.50 h v piatok (27. máj) popoludní sľubujú štrajk strojvodcovia združení vo Federácii strojvodcov, ktorí pracujú v osobnej aj nákladnej doprave.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vodič dostal za stret pri Polomke 102 mesiacov

Zrážku vlaku s autobusom, pri ktorej vo februári 2009 pri Polomke v okrese Brezno zahynulo 12 ľudí a ďalší utrpeli ťažké zranenia, zavinil vodič autobusu Ján M. z Bánoviec nad Bebravou. Z nedbanlivosti nedal prednosť prichádzajúcemu vlaku, hoci ho mal možnosť spozorovať, čím porušil ustanovenia cestného zákona.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Dětský den s Armádou ČR (a ČD)

Tradiční dětský den s Armádou České republiky se uskuteční ve středu 1. června ve Vojenském prostoru Boletice. České dráhy jsou oficiálním dopravcem. Z Volar pojede do zastávky Hodňov zvláštní dětský vlak „Zborov“. Další možností, jak se na Den dětí dopravit, je přímo z Českých Budějovic pravidelným osobním vlakem, který bude mimořádně posílen. Akce je vhodná pro školní třídy, ale samozřejmě se jí můžou zúčastnit i rodiče s dětmi. Více informací najdete v tiskové zprávě.

Ministr kultury o Nákladovém nádraží Žižkov nerozhodl

Je žižkovské nákladové nádraží kulturní památkou, nebo na jeho místě může vyrůst nová čtvrť s bydlením pro 15 tisíc lidí?  Památkový odbor ministerstva kultury budovu ze 30. let minulého století sice na začátku roku vyhlásil kulturní památkou, proti tomu se ale postavil developer Sekyra Group i vedení městské části Prahy 3. Ministr kultury Jiří Besser se teď rozhodl vrátit proces vyhlášení budovy kulturní památkou zpět na odbor k novému přezkoumání. Akceptoval tak rozhodnutí rozkladové komise ministerstva.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Dopraváci chystají stávku, která by zabolela

Dopravní odbory začaly na červen chystat stávku v silniční, železniční i městské dopravě. Spustí ji, pokud se předáci odborových centrál do dvou týdnů nedohodnou s vládou na změně jejích reforem. Uvedl to šéf odborového svazu dopravy Luboš Pomajbík.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rezort dopravy strojvodcom navrhoval rokovania - bez odozvy

Rezort dopravy chce ešte so strojvodcami, ktorí ohlásili na piatok výstražný štrajk, rokovať. Ako uviedol vo štvrtok po skončení rokovania vlády štátny tajomník ministerstva dopravy Ján Hudacký, rezort strojvodcom navrhoval rokovania, jeho ponuka však zostala bez odozvy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Svezte se „Cyklovlakem Velo Podyjí“!

České dráhy vypraví tuto sobotu 28. května již podruhé speciální vlak nazvaný „Cyklovlak Velo Podyjí“ z Brna přes Hrušovany nad Jevišovkou a Znojmo do Šatova. České dráhy svým speciálem nabízejí ideální způsob dopravy přímo do srdce Národního parku Podyjí. Pro pěší i cykloturisty jsou ve Znojmě připraveny návazné programy. Další jízdy cyklovlaku jsou 18. června, 3. a 17. září. Další informace naleznete v přiložené tiskové zprávě

Kolik stojí železniční a silniční dopravní cesta?

Další ze série článků na téma ekonomiky v dopravě. Tentokrát se článek zaměřuje na poplatky za dopravní cestu na železnici v osobní i nákladní dopravě a jejich srovnání s rozsahem zpoplatnění a výši poplatků silniční infrastruktury.

Celý článek najdete na této stránce.

České dráhy se drží v zisku

Rádi bychom Vás informovali o výsledku hospodaření Českých drah v prvním čtvrtletí letošního roku. Národnímu dopravci se přes dramatický růst cen vstupů daří udržet hospodaření v zisku. Plní tak podnikatelský plán nastavený pro letošní rok. V prvním čtvrtletí firma vykázala zisk + 6 milionů korun (dle českých účetních standardů) a provozní výsledek hospodaření bez započítání odpisů (EBITDA) dosáhl výše 502 milionů korun.
Podrobnosti jsou uvedeny v tiskové zprávě.

Šedá eminencia rezortu dopravy

Mariána Kolníka – poradcu a manažéra, ktorého nazývajú šedou eminenciou rezortu dopravy, postavil minister Ján Figeľ (KDH) v piatok ráno pred kamery. Chcel tým jeho postavu zbaviť mýtov. Po chodbách ministerstva totiž už niekoľko týždňov kolujú rôzne „overené“ informácie o vplyve tohto poradcu v rezorte. Rieši totiž všetky veľké zákazky, stretáva sa s podnikateľmi ako Juraj Široký, Milan Fiľo alebo partneri J&T. Vyjednáva o stámiliónových zmluvách na stavbu diaľnic, o mýte či telekomunikáciách.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pražská MHD by mohla diskriminovat cizince

Pražská TOP 09 kritizuje zavedení jízdného zdarma v pražské MHD pro děti a seniory přes kartu Opencard. Podle TOP 09 to odporuje zákonům Evropské unie. Kartu si totiž mohou pořídit pouze obyvatelé České republiky. Vůči ostatním obyvatelům Evropské unie to je diskriminující postup, uvedl zastupitel Tomáš Hudeček (TOP 09). Pražští radní minulý týden rozhodli, že od začátku července budou jezdit MHD zdarma děti do 15 let a důchodci od 65 let. Dosud si lístek nemuseli kupovat senioři nad 70 let a děti do deseti roků.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Mezi Benešovem a Táborem se zastaví vlaky

Radost rozhodně nebudou mít lidé, kteří jezdí vlakem na trase z Benešova do Tábora. Ve čtvrtek 26. května začne tři týdny dlouhá výluka. Cestující bude vozit namísto vlaku autobus, navazující ale spoj stihne jen jeden.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pandolino začne jezdit do Žiliny

České dráhy nasadí od příštího jízdního řádu s velkou pravděpodobností pendolina i na některé spoje do Žiliny. Po Bratislavě tak budou druhým slovenským městem, kam bude vlajková loď Českých drah zajíždět.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ČD zvou na „Posázavský pacifik“ a dětský den v Braníku

V sobotu 28. května vyjede z nádraží Praha-Braník na trať legendárního „Posázavského pacifiku“ parní vlak v čele s parní lokomotivou 434.2186 „Čtyřkolák“ z roku 1917. Vlakem mohou cestující vyrazit do Regionálního muzea těžby zlata v Jílovém, do Vojensko-technického muzea v Lešanech nebo na zámek Jemniště.

V neděli 29. května pak proběhne v prostoru železniční stanice Praha-Braník dětský den s jízdami parním vlakem do Modřan nebo Regionovou na Most Inteligence. Připravena je také výstava současných lokomotiv, jízdy historického motorového vozu „Hurvínek“ a lokomotivy „Karkulka“, projížďka na šlapací drezíně, dále ukázky moderních tanců a sportovních aktivit DDM a soutěže o drobné ceny. Vstup na výstavu a program na nádraží je zdrama.

Během Dětského dne v Praze-Braníku v neděli 29. června si mohou zájemci prohlédnout lokomotivu Škoda 109E (řada 380), která bude stát na branickém nádraží. Lidé tak mají jedinečnou příležitost prohlédnout si tento moderní stroj, který vyrábí pro České dráhy Škoda Transportation a na tratích v ČR v současné době jezdí ve zkušebním provozu. 

Podrobnosti včetně jízdních řádů a cen najdete v přiložené tiskové zprávě a plakátech.

Federáciou strojvodcov SR vyhlásila štrajk

Federácia strojvodcov SR vyhlásila na záver tohto týždňa výstražný štrajk. Jeho cieľom je podľa federácie dať jednoznačne najavo nespokojnosť so spôsobom a postupom riešenia revitalizácie železničných spoločností. Výstražný štrajk by mal podľa informácií zverejnených federáciou v piatok 27. mája trvať jednu hodinu, a to od 14:50 do 15:50.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Škoda chtěla vykoupit lokomotivu - neuspěla

Poblíž zámeckého parku u Schönbrunnu, přibližně tři kilometry od českého velvyslanectví ve Vídni, se nachází nádraží. Právě tam již pět dní drží pod zámkem nový model lokomotivy plzeňského výrobce Škoda Transportation. Areál slouží "shodou okolností" také jako servisní místo firmy, která celou kauzu iniciovala - Bombardieru.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Za železniční nehodu asi mohou pracovníci SŽDC

Kriminalisté vyšetřují tři zaměstnance Správy železniční dopravní cesty (SŽDC), kteří jsou podezřelí z toho, že v pondělí zavinili železniční nehodu u Hazlova na Chebsku, informovala o tom krajská policejní mluvčí Kateřina Dohnalová. Pracovníci SŽDC jsou podezřelí z obecného ohrožení z nedbalosti.

Celou zprávu najdete na této stránce.