Dopravné správy

Pardubický kraj sníží objednávku vlaků

Změny v železniční dopravě, které připravuje Pardubický kraj, se dotknou až na výjimky všech úseků regionálních tratí. Málo vytížené spoje zcela nebo zčásti nahradí levnější autobusy, některé zastávky budou vlaky projíždět, na druhé straně se někde vlakové spojení rozšíří, zvláště o přímé a spěšné vlaky. Úpravy, které by měly platit od nového jízdního řádu v prosinci, ušetří kraji značné peníze...

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK chystá Wi-Fi aj predaj lístkov cez mobil

Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. (ZSSK) chystá zavedenie bezdrôtového internetu do niektorých vlakov, ako aj predaj cestovných lístkov prostredníctvom mobilných telefónov. Spoločnosť preto hľadá záujemcov na predkladanie nehonorovaných návrhov projektových riešení oboch spomínaných služieb.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V pražském metru soupravy bez strojvůdce

Plány na výstavbu čtvrté trasy pražské podzemní dráhy nabývají konkrétnějších obrysů. Aktuálně začal proces posuzování vlivu stavby na životní prostředí; podle oznámení záměru v databázi EIA se první cestující svezou na trase D mezi Pankrácem a Novými Dvory v roce 2018. Stavba by měla začít o čtyři roky dříve. Časový harmonogram se ale může ještě změnit.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK má pripraviť novú cenovú politiku

Cestujúci na železnici by mali od konca tohto leta zaplatiť viac na cestovnom, a to približne o 10 %. Nepôjde však o lineárne zvýšenie cien. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) má totiž na žiadosť ministra dopravy Jána Figeľa pripraviť novú cenovú politiku, obsahujúcu nové produkty či typy zliav.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Železná opona na kolejích zmizela, ale...

Železniční trať, která šplhá od Klatov na šumavské vrchy, a potom zase klesá k Regenu, je jedna z nejstrmějších v Česku, je na ní jeden z nejdelších tunelů a má dost možná nejunikátnější nádraží. Středem stanice i nádražní budovy prochází státní hranice.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Privatizace státní moci v dopravě

Ministerstvo dopravy vypsalo tendr na vypracování dopravní strategie země pro léta 2014 až 2020. Minulý týden o tom informovala Česká televize. Podle mluvčího resortu Jakuba Ptačinského nemá úřad na přípravu takového dokumentu kapacitu. Materiál po něm požaduje Evropská unie, aby mohla pro Českou republiku uvolnit prostředky z evropských fondů. Zadání strategických dokumentů soukromé firmě kritizují odborníci i organizace Transparency International.

Celou zprávu najdete na této stránce.

DB Schenker buduje novou centrálu

Logistická a přepravní společnost Schenker, známá spíše pod svou obchodní značkou DB Schenker, se bude stěhovat. Na nejbližší dobu plánuje půlmiliardovou investici do obřího logistického areálu, jehož součástí bude i nové sídlo společnosti. Firma dosud sídlí v pronajatém areálu v Rudné u Prahy u plzeňské dálnice D5, nové sídlo by mělo vyrůst kousek odsud.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Kto uverí železničiarom

Predáci by mali kontrolovať šéfov v tom, či zaisťujú budúcnosť (Komentár / 1. 6. 2011, Gabriel Beer, TREND)

Odborárski bossovia, ktorí nútili minulý týždeň svojich členov na hodinu zastaviť železničnú dopravu, naštartovali proces, ktorým dosiahnu presný opak toho, čo čakali. Stávkou ukázali, že idú proti firmám, ktoré by mali udržať finančnú budúcnosť ich rodín. Pokračovanie komentáru...

Nerealizovaný projekt trati Blansko – Vyškov

Jedním z nikdy neuskutečněných, přesto vážně míněných plánů byla stavba přímého železničního spojení mezi Blanskem a Vyškovem. V letech 1899 a 1900 se ve Vyškově ustavil výbor složený ze zástupců Vyškova a Blanska, venkovských obcí a představitelů průmyslových podniků, který si dal za cíl vybudovat železniční spojení mezi oběma městy.

Celý článek najdete na této stránce.

ZSSK Cargo, a.s. dosiahla prevádzkový zisk

Železničná spoločnosť Cargo Slovakia, a.s. hospodárila v prvom štvrťroku tohto roka so stratou 8,76 mil. eur, keď ju medziročne znížila o 62,5 %. V rovnakom období minulého roka nákladný železničný prepravca vykázal stratu 23,34 mil. eur.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Šmerda se už necítí být dočasným ministrem dopravy

Po skončení Víta Bárty (VV) v čele ministerstva dopravy měl rezort dočasně převzít a podržet býválému šéfovi místo. Tehdejší Bártův náměstek a nynější ministr dopravy Radek Šmerda však zjevně nepočítá s tím, že se jeho bývalý šéf vrátí. Podle informací LN se rozhodl odvolat náměstkyni Janu Kalvodovou, kterou si do úřadu vybral Bárta. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výhodné cestování v česko-rakouském příhraničí

Jízdenka Sport Karta Vltava-Dunaj a Sport Karta+ Vltava-Dunaj je výsledkem spolupráce Českých drah a Rakouských spolkových drah. Je to cenově velmi výhodná nabídka, určena pro každého, kdo chce jet na výlet do Rakouska, zejména pro turisty a cyklisty. Hodí se pro prázdninový výlet nebo prodloužený víkend. Sport Karta umožňuje během 4 dní cestovat po vybraných jihočeských a hornorakouských tratích včetně kola za cenu od 200 Kč (pro držitele In-karty/Rail plus). Jízdenka se vydává v pokladnách ČD i ve vlaku. Držitel In-karty/Rail plus zaplatí za jízdenku Sport Karta Vltava – Dunaj 200 Kč (8 EUR) ostatní 400 Kč (16 EUR) a děti ve věku 6 – 15 let zaplatí 200 Kč (8 EUR). Jízdenka platí 4 dny (od prvního dne platnosti do 24.00 hodin čtvrtého dne) pro jednu jízdu v každém směru. Více informací včetně tratí, na kterých lze Sport Kartu Vltava-Dunaj využít najdete v tiskové zprávě.

ČD nesprávně hospodařily - se souhlasem vlády

Místo dvanácti miliard jenom osm. České dráhy se souhlasem ministerstva dopravy nevyužily všechny peníze, které dostaly na obnovu vlaků v Česku a část peněz (necelé čtyři miliardy) zmizela jinde než v nových nebo opravených vlacích.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na Aviatickou pouť jeďte vlakem!

České dráhy jsou jedním z hlavních partnerů akce Aviatická pouť 2011, jejíž 21. ročník se koná na letišti v Pardubicích o tomto víkendu 4. a 5. června. Návštěvníci letecké show, kterou vloni vidělo na 40 tisíc diváků, mají letos možnost využít železniční dopravu ve větší míře, protože na zastávce Pardubice závodiště mimořádně zastaví po oba dny konání akce i ty vlakové spoje, které zde jinak podle jízdního řádu projíždějí. Navíc je zajištěna i kyvadlová vlaková doprava přímo do areálu letiště.

Podrobnosti včetně jízdních řádů naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Vyše tisíc železničiarov bez pomoci na ulici

Pomocná ruka štátu vo forme rekvalifikačných kurzov pre prepustených železničiarov sa odkladá na neurčito. Ministerstvo práce už síce pozná podmienky tendra, s jeho vyhlásením však stále mešká. Koľko si budú musieť úradníci počkať, dnes nevie ani Ústredie práce, ktoré tender pripravuje.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

S párou na oslavy 20 let obnoveného přechodu v Železné Rudě

Zvláštní vlak tažený parní lokomotivou 475.111 vypraví České dráhy ve splupráci s Plzeňskou dráhou a mikroregionem Železnorudsko při příležitosti 20. výročí znovuobnovení železničního provozu na železničním přechodu Železná Ruda-Alžbětín / Bayerisch Eisenstein. Vlak pojede v sobotu 4. června z Plzně hlavního nádraží v 10:35 hodin do Železné Rudy-Alžbětína, kam přijede ve 12:42 hodin. V této stanici se uskuteční společné oslavy se zajímavým doprovodným programem. Více informací najdete v tiskové zprávě.

Figeľova konferencia za 34 tisíc eur - nevyhnutnosť alebo plytvanie?

Na ministerstve dopravy sa opäť objavilo podozrenie z plytvania verejnými financiami. Rezort pod vedením ministra Jána Figeľa organizoval v máji konferenciu vo štvorhviezdičkovom hoteli Falkensteiner v Bratislave za takmer 34-tisíc eur. Na zabezpečenie celej akcie si vybral externú firmu bez verejnej súťaže.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

20 x Nuovo Pendolino pro PKP Intercity

Polský železniční dopravce PKP Intercity koupí dvacet elektrických souprav typu Nuovo Pendolino. Z úsporných důvodů ale nebudou sedmivozové jednotky vybaveny naklápěcím systémem. Za vlaky, které mají začít jezdit v roce 2014, zaplatí PKP Intercity 665 milionů eur. Součástí smlouvy, kterou společnost uzavřela s francouzským Alstomem, je i sedmnáctiletý servis Pendolin a výstavba logistického zázemí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pionýrské železnice přežily pád NDR

Po pádu komunismu v bývalé NDR a sjednocení Německa před více než 20 lety nenávratně zmizelo mnoho výdobytků "starého režimu". Mezi ty, jež stále fungují, patří dřívější pionýrské železnice, které obsluhovali členové východoněmeckých mládežnických organizací.

Celý článek najdete na této stránce.

Vyřeší ombudsman smrtící koleje?

Nechráněnou železniční trať mezi vsetínskými sídlišti Rybníky a Trávníky nazývají místní lidé kolejištěm smrti. Každý rok v něm totiž umírají lidé. A podle mnohých zbytečně. Loni v červnu tam zemřel šestačtyřicetiletý muž, a v říjnu ve stejným místech přišel o život dvaapadesátiletý muž. A letos v lednu tam srazil vlak pětapadesátiletého chodce. Naštěstí přežil, smrti ale unikl jen o vlásek.

Celou zprávu najdete na této stránce.