Dopravné správy

(Nejen) v ČR kulhá železniční interoperabilita

Evropská komise hrozí České republice soudem kvůli pravidlům týkajícím se zajištění vzájemné součinnosti železniční sítě, která by měla umožnit bezpečný a nepřerušovaný pohyb vlaků různých dopravců (interoperabilita železničního systému).

Celou zprávu najdete na této stránce.

V dopravě nejlépe placeni výpravčí a strojvedoucí

V dopravě měli minulý rok nejvyšší průměrné platy výpravčí vlaků a strojvedoucí. Výrazně méně vydělávali řidiči autobusů a kamionů. Vyplynulo to z údajů platového průzkumu Platy.cz, který provozuje společnost Profesia.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zprovoznění tratí po stávce není jen tak

Obnovení provozu na železnici po čtvrteční odborářské stávce proti vládním reformám vyjde Správu železniční dopravní cesty (SŽDC) na zhruba pět miliónů korun. Kontrolovat tratě začnou už tři hodiny před půlnocí. Uvedl to mluvčí podniku Pavel Halla.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Živá dopravní cesta se odkládá

Ministr dopravy Radek Šmerda odložil chystaný převod téměř deseti tisíc zaměstnanců Českých drah na Správu železniční dopravní cesty (SŽDC).

Celou zprávu najdete na této stránce.

Už 100 mrtvých při střetech lidí s vlakem

Počet usmrcených při střetu vlaku s osobou již v letošním roce dosáhl stovky a je nejvyšší za poslední čtyři roky. K poslední smrtelné nehodě došlo krátce před půlnocí 15./16. 6. mezi Jablůnkou a Vsetínem, kde se střetl osobní vlak (Přerov – Střelná) s neznámým mužem.

Více v přiložené tiskové zprávě.

Call centrum Českých drah v době stávky

Zpráva k poskytování informací v době stávky na call centru ČD, a.s., na lince 840 112 113.

Přestože dnes nejezdí vlaky z důvodu stávky odborových organizací, v call centru Českých drah vyřizují rekordní počty dotazů. Již ráno do 6 hodin vyřídilo call centrum 49 dotazů a do devíti hodin tento počet překročil 300 dotazů. I přes obsazení maximálního počtu pracovišť byly v některých chvílích čekací doby na přijetí hovoru až 5 minut. Ke stejnému okamžiku bylo zpracováno 75 dotazů zaslaných emailem. Tyto dotazy jsou vyřizovány v průměru do 1 a půl hodiny. V souvislosti s velkým počtem dotazů jsme přistoupili k posílení tohoto pracoviště. Nejvíce dotazů souvisí s informacemi o náhradní dopravě, postupu při vracení jízdenek v souvislosti se stávkou a k provozu Českých drah v pátek 17. června, tedy v první den po stávce.

V předvečer stávky, ve středu 15. června, vyřídilo call centrum dvojnásobek dotazů oproti běžným pracovním dnům. Bylo přijato více než 2 500 telefonických dotazů a vyřízeno přes 1 000 emailových dotazů. Někteří operátoři vyřídili za svou směnu téměř 300 hovorů.

Veřejnost získá informace o náhradní dopravě na
www.cd.cz.

České dráhy plánují obnovení provozu podle jízdních řádu v pátek 17. června. První vlaky by se měly rozjet hned krátce po půlnoci. Informace o odlišnostech, které se týkají především dálkové dopravy nebo vedení přímých lůžkových a lehátkových vozů, jsou k dispozici na internetu (www.cd.cz). Například vlak EN Slovakia z Prahy do Košic, který podle jízdního řádu má z Prahy hl.n. odjet ve 22:09 hod., odjede krátce po ukončení stávky s přibližně dvouhodinovým zdržením. Upozorňujeme, že nakládka osobních vozů na autovozy do Popradu a Košic se plánuje již po 22 hodině ještě před ukončením stávky, tak, aby bylo zdržení vlaku po ukončení stávky co nejmenší. U ranních vlaků předpokládáme provoz podle plánovaných jízdních řádů. Cestující mohou vyhledat svá spojení na pátek 17. června a další dny také na internetu na
www.cd.cz.

V bratislavskom Dopravnom múzeu je výstava nehôd na železničných priecestiach

Bratislava 13. júna (TASR) – Pod názvom Memento je v Dopravnom múzeu v Bratislave výstava dopravných nehôd na slovenských železničných priecestiach. Pripravili ju Železnice SR (ŽSR) a koná sa v rámci európskej kampane bezpečnosti na takýchto priecestiach.

Celé znenie...

Čtvrteční scénář: Demonstrace a „blokáda papalášů“

Praha - Odboráři v pondělí zmírnili své výhrůžky ohledně znehybnění Prahy, které mělo nastat v souvislosti se čtvrteční stávkou.

Šéf Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek na pondělní tiskové konferenci potvrdil, že na čtvrtek chystá blokády pod pracovním názvem "blokáda papalášů".

Celé znenie...

Odboráři: Zákaz stávky je pošlapáním ústavního práva

Praha - Odboráři Dopravního podniku Praha (DPP) protestují proti předběžnému opatření, kterým pražský městský soud v pátek zakázal železničním odborům stávku původně vyhlášenou na pondělí.

Ve svém sdělení upozornili, že jejich organizace ohlásila vedení DPP stávku už minulý týden v úterý, tedy čtyři pracovní dny před jejím konáním. Odboráři po usnesení soudu přesunuli stávku z pondělí na čtvrtek a oproti původním záměrům ji prodloužili na celý den.

Celé znenie...

KLAUS: Vláda by mala prepustiť štrajkujúcich

PLZEŇ 13. júna (WEBNOVINY) - Český prezident Václav Klaus odporučil vláde, aby zaujala oveľa tvrdší postoj voči odborárom, ktorí plánujú na štvrtok dopravný štrajk v celej krajine.

Vláda by podľa Klausa mala štrajkujúcich prepustiť zo zamestnania a dopravu zabezpečiť prenajatými súkromnými autobusmi. Český prezident to povedal v pondelok počas diskusie s občanmi počas návštevy Plzenského kraja.

Celé znenie...

Štrajk v Česku pocítia aj desaťtisíce Slovákov

Cestovať vo štvrtok po Česku bude komplikované. Vlaky nepôjdu, diaľnica do Brna a Prahy by mohla byť pre štrajk zablokovaná a obe mestá budú bez hromadnej dopravy. Dotkne sa to nielen miliónov Čechov, ale aj desiatok tisícov Slovákov. Podľa odhadov Výskumného ústavu dopravného v Žiline totiž denne jazdí zo Slovenska do Česka cez všetky hraničné priechody približne 25-tisíc osobných áut.

Celé znenie...

Z Pekingu do Šanghaje za 5 hodin. Supervlak vyráží

Peking - Rychlovlaky na nové železnici mezi Pekingem a Šanghají začnou vozit pasažéry do konce června.

"Technologie je pokročilá, kvalita spolehlivá a bezpečnost zaručená. Začneme do konce měsíce," řekl na pondělní tiskové konferenci náměstek čínského ministra železniční dopravy Chu Ja-tung.

Celé znenie...

Stávku využijeme k opravě kolejí, plánuje ministerstvo

Praha - Ministerstvo dopravy chce využít čtvrteční celodenní stávku v dopravě k intenzivnějším opravám železničních tratí.

O vyjetí opravářských vozů Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) v průběhu stávky bude ministr Radek Šmerda jednat s odboráři, zástupci drah a správou dopravní cesty v úterý. Řekl to mluvčí ministerstva dopravy Jakub Ptačinský.

Celé znenie...

Štrajk strojvodcov vyšiel železnice na 26-tisíc

Štrajkujúci rušňovodiči zastavili v piatok 27. mája popoludní na hodinu viac ako 120 vlakov po celom Slovensku. Cestovanie sa tak obmedzilo pre viac ako tisíc ľudí, ktorí sa na konci týždňa vracali domov zo škôl či z práce. Rušňovodiči chceli štrajkom upozorniť na nedostatky v ozdravnom pláne štátu v troch železničných firmách, ktorého súčasťou je napríklad aj prepúšťanie päťtisíc ľudí v priebehu štyroch rokov.

Celé znenie...

Cestujúcich vo vlakoch ubudlo, minuli ale viac

Dôvera v železničnú dopravu na Slovensku rastie, aspoň pokiaľ ide o tržby z cestovného. Ľudí vo vlakoch síce vlani ubudlo, železniciam sa však podarilo napriek tomu zvýšiť príjmy z predaja lístkov. Potvrdila to výročná správa a audítorom potvrdená uzávierka Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) za rok 2010.

Celé znenie...

V tunelovaní eurofondov patríme k špičke

Vyšetrovať sa budú aj podozrivé zákazky železničiarov, môžeme prísť o peniaze.

Podvody pri tendroch, subdodávateľských zmluvách, či dohadzovanie zákaziek blízkym firmám. Také sú podľa Európskeho úradu pre boj proti podvodom (OLAF) najčastejšie prípady korupcie pri čerpaní eurofondov na Slovensku, v Taliansku, Grécku, Španielsku, Bulharsku. V týchto piatich krajinách sa podľa úradu objavuje viac prípadov korupcie ako v zostávajúcich 22 štátoch Európskej únie. Vyplýva to z výročnej správy úradu za rok 2009, no odvtedy sa toho veľa nezmenilo. „Tieto problémy pretrvávali aj v roku 2010,“ potvrdil pre HN Andrej Králik zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Celé znenie...

Do Viedne budeme cestovať rýchlejšie a pohodlnejšie

Slovenská republika a Rakúsko podpísali minulý týždeň Zmluvu o partnerstve pri príprave projektu Twin City Rail. Na základe zmluvy sa vypracuje projektová dokumentácia k výstavbe elektrifikovaného železničného prepojenia Viedeň-Marchegg-Bratislava so zastávkami integrovanej dopravy. Samotná výstavba sa začne už o dva roky. 

Celé znenie...

Dotace pro regionální železniční osobní dopravu zůstanou

Vláda dnes (9. 6. 2011) rozhodla, že nezruší dotace krajům na provozování osobní železniční dopravy. Ministr financí Miroslav Kalousek jejich zrušení dříve navrhoval. Memorandum o podpoře krajů při objednávání regionální osobní dopravy schválila vláda Jana Fischera a podle dohody měly pro letošní rok kraje celkově získat na provozování železniční dopravy dotaci z veřejných rozpočtů přibližně 2,6 miliardy korun.

Celé znenie...

Leo Express se chystá po trati Praha-Ostrava na další spoje

Česká společnost Leo Express, jejíž vlaky začnou příští rok jezdit mezi Prahou a Ostravou, má zálusk i na další tratě. Informují o tom E15 a Mladá fronta Dnes. Spolu s rozšířením české sítě dojde v první řadě na expanzi do Rakouska. Společnost také založila leasingovou firmu Leo Pool, která se má zaměřit na pronájem vlaků ve střední a východní Evropě, píšou deníky.

Celé znenie...

Únia zdaní kamióny za znečisťovanie ovzdušia a hluk

Europoslanci podporili návrhy nových predpisov, ktoré umožnia členským štátom účtovať ťažkým nákladným vozidlám poplatky za znečistenie ovzdušia a hluk. Dopravcovia sa však dodatočného finančného bremena obávajú.

Celé znenie...