Dopravné správy

Havířovská staniční budova zmizí

Zastupitelé Havířova rozhodli o tom, že se zbourá odbavovací hala havířovského nádraží. Stavba nové haly je podle Českých drah (ČD) ekonomicky nejvýhodnější řešení. Většinu nákladů by měly pokrýt peníze z evropských fondů. Práce na nádražní hale začnou do dvou let. V roce 2014 by už cestující měli mít k dispozici nový dopravní terminál.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Slovenské vlaky sú poloprázdne

Využitie kapacity v osobnej železničnej doprave na regionálnych spojoch dosahuje ani nie 32 %. Optimálna je preprava cestujúcich po koľajniciach na 27 trasách, čo je asi pätina ich celkového počtu, kde je kapacita obsadená na viac ako 40 %.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Zastávka, kde vyhodili Járu Cimrmana z vlaku, oceněna

Vlaková zastávka Kaproun u Kunžaku na Jindřichohradecku získala zvláštní cenu v soutěži o Nejkrásnější nádraží České republiky 2011. Porota ocenila vtip a eleganci stanice, kterou si oblíbili zejména cimrmanologové. Přesně před 111 lety tu totiž z vlaku vyhodili všeuměla Járu Cimrmana, který cestoval bez jízdenky.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Krádeže kovů sužují také britské železnice

Krádeže měděných kabelů a kovových dílů nejsou problémem jenom v Česku. Británie nyní řeší stejnou situaci a tamní dopravce má kvůli tomu vysoké ztráty. Britskou železnici připravily jen poslední tři roky vandalství o více než 43 milionů. Zloději nejenže způsobují svými činy ztráty, ale také riskují život, protože jsou kabely pod napětím.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Revitalizace karlovarského dolního nádraží jako problém

Společnost Lordship představila, jak by měla vypadat kompletní přeměna třinácti hektarů pozemků v lokalitě karlovarského dolního nádraží. Plán má řadu příznivců, ale i odpůrců. Nyní se čeká, jak se k projektu postaví vedení města.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zvýšenie cestovného ZSSK od 1.9.2011

Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. (ZSSK) akceptovala pripomienky ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja k návrhu na úpravu cestovného. Cestujúci môžu počítať v osobnej vlakovej preprave so zvýšením cien priemerne o 10 % najskôr od 1. septembra tohto roka.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Plány na budovanie VRT medzi Nemeckom a Poľskom

Nemecký kabinet na čele s kancelárkou Angelou Merkelovou sa v utorok presunul do Varšavy, kde absolvuje spoločné rokovanie s poľskou vládou. Hlavnými témami rokovaní ako aj následného stretnutia medzi štyrmi očami medzi Merkelovou a poľským premiérom Donaldom Tuskom budú plány na budovanie nových vysokorýchlostných železničných spojení medzi oboma krajinami...

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Bývalý ombudsman ČD by měl vrátit „zlatý padák“

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka vyzval bývalého ombudsmana Českých drah Petra Fejka, aby vrátil "zlatý padák" ve výši dvou milionů korun, který podle informací v médiích obdrží po odchodu z funkce. Fejk odešel mimo jiné v souvislosti s informacemi o svém platu, který měl dosahovat čtvrt milionu korun měsíčně. K výzvě se však postupně přidali i koaliční politici, s výjmkou VV.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rosické Museum ve znamení páry

Rosický parní víkend se koná od 9 do 17 hodin před Museem v bývalé vodárně na nádraží Pardubice-Rosice nad Labem:

- Výstava parních strojů, kotlů a další techniky, některé exponáty v činnosti
- Expozice historického vlaku složeného z parní lokomotivy 310.922 a vozů BDlm, Np, R a Ztrc
- Osvětlení prostoru před Museem pomocí historického dieselového motoru Slavia.
- Historický nákladní automobil Praga Piccolo z roku 1928.
- Výstava fotografií.
- Provoz zahradní železničky LGB.
- Makety parních lokomotiv s možností svezení nejen dětí.
- Museum otevřeno v sobotu 9.00 - 21.00 hod, v neděli 9.00 - 17.00 hod.
- Ve Slatiňanech během pobytu zvláštních vlaků možnost prohlídky připravované expozice původního zařízení, parního stroje a kotle v bývalé železniční vodárně.
- V prodeji pamětní list! Drobné občerstvení zajištěno! Vstupné dobrovolné!

Po oba dva dny konání akce pojedou zvláštní vlaky vedené historickými motorovými vozy MI3I.II33 a MI3I.I228.

Podrobnosti najdete na letáku akce.

Výskumný ústav dopravný mapuje prúdy cestujúcich

Využitie kapacity v osobnej železničnej doprave na regionálnych spojoch dosahuje podľa statického modelu takmer 32 %. Optimálna je preprava cestujúcich po koľajniciach na 27 trasách, čo je asi pätina ich celkového počtu, kde je kapacita obsadená na viac ako 40 %. Naopak, menej ako 25-percentné využitie má 28 železničných úsekov tvoriacich necelú štvrtinu siete. Vyplýva to z prvej časti štúdie o verejnej doprave, ktorú vypracoval Výskumný ústav dopravný (VÚD), a.s. v Žiline.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

IREDO zdraží jízdné

O zdražení cen v hromadné dopravě v rámci integrovaného dopravního systému (IREDO) rozhodlo na svém jednání Zastupitelstvo Královéhradeckého kraje. Od prvního července tak obyvatelé kraje zaplatí za jízdenku v průměru o 6,7 % více. Ve skutečnosti se jedná o zdražení kolem 2 Kč na jízdence, přičemž u nejkratších vzdáleností do 4 km zůstávají ceny stejné a více si cestující připlatí na delších trasách nad 60 km.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ČD vyprodaly dluhopisy - bude na nové vlaky

České dráhy vydaly své první mezinárodní dluhopisy, celkem za 300 milionů eur (asi 7,3 miliardy korun). Výnosy chtějí dráhy investovat mimo jiné do modernizace rychlíkových vagonů nebo nákupu nových regionálních vlaků a lokomotiv. Refinancovat z nich budou moct také některé stávající úvěry.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zastávka v Dunajove: nová a na nič

Nová budova železničnej zastávky v kysuckom Dunajove má všetko, čo treba. Čakáreň, toalety ani okienko na predaj lístkov však cestujúci nemajú ako oceniť. Budova je totiž stále zamknutá. Podľa ľudí z Dunajova je takáto situácia už rok, a preto hovoria o zbytočnej investícii. Kým je stanička zavretá, oni postávajú vonku a lístky si kupujú až vo vlaku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Poslední souprava M1 pro pražské metro předána

Pražský dopravní podnik převzal poslední novou soupravu metra typu M1 od společnosti Siemens, informovala o tom mluvčí podniku Ilona Vysoudilová. Celkem Praha od roku 2000 získala 53 těchto souprav, které jsou nasazovány na lince C. Výrobu vozů si pražský dopravní podnik (DPP) u Siemensu objednal ve čtyřech sériích v letech 1995 až 2007.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Hromadné prepúšťanie v ŽSR napreduje

Prepúšťanie na železniciach zasiahne aj Železničnú stanicu v Margecanoch. O prácu na tomto pracovisku príde 25 ľudí. Pôjde o operátorov, referentov skladového hospodárstva, samostatných správnych pracovníkov, robotníkov v doprave, traťových robotníkov a dozorcov výhybiek. Prvých osem ľudí dostalo výpovede k poslednému dňu v mesiaci.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD Cargo obdrželo miliardu korun z dluhopisů

ČD Cargo obdrželo miliardu korun z první emise dluhopisového programu

Společnost ČD Cargo 20. června 2011 obdržela na své účty miliardu korun ze završené první emise dluhopisového programu. Po ohlášených dobrých výsledcích hospodaření je to další pozitivní informace, která svědčí o ekonomické stabilizaci českého železničního dopravce.

Dluhopisový program schválila na začátku května Česká národní banka a pro rok 2011 je plánováno vydat dluhopisy v celkové výši dvě až tři miliardy korun.

Management společnosti v současné době již pracuje na další emisi dluhopisového programu. Takto získané finanční prostředky budou využity k rozvoji společnosti a z části k nahrazení krátkodobých úvěrů střednědobými dluhopisy.

Na základě schváleného dluhopisového programu může společnost vydávat dluhopisy v období deseti let tak, aby celková výše v jednom okamžiku nepřekročila šest miliard korun. Možnost vydávat vlastní dluhopisy mají pouze největší a důvěryhodné korporace.

Ing. Roman Jandík
ředitel odboru, tiskový mluvčí
ČD Cargo, a. s.

Předsedou představentsva ČD Cargo Gustav Slamečka

Představenstvo společnosti ČD Cargo dnes zvolilo za svého předsedu Gustava Slamečku.

Další podrobnosti naleznete v příloze.

Strojvedoucí ze Studénky je také její obětí

Je to paradox. Strojvedoucí mezinárodního rychlíku Comenius Jiří Šindelář svou rychlou reakcí zachránil při srážce vlaku s mostní konstrukcí ve Studénce mnoho životů, ale režijní jízdenku nemá. Když mu psychiatři doporučili odchod z Českých drah, o měsíc nesplnil lhůtu k ponechání bezplatných jízd.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prožijte 3 dny se železnicí na Vysočině!

České dráhy ve spolupráci s krajem Vysočina uspořádají ve dnech 24. a 25. června v Havlíčkově Brodě dvoudenní ukázku historických, současných i nejnovějších vozů, lokomotiv a kolejové techniky spolu s bohatým doprovodným programem. K vidění bude motorový vůz Regio-Shuttle RS1, třísystémová lokomotiva řady 380, modernizovaná lokomotiva 750.7 „Brejlovec“, parní krasavice řady 475 „Šlechtična“ nebo drezína Tatra z roku 1947. Nejmenší mohou navštívit Vláček Hráček či kinovůz. Výstava bude přístupná po oba dny do 10 do 16 hodin. Každý, kdo vyrazí na výstavu, může využít nabídku Českých drah a cestovat s jízdenkou VLAK+. Neděle 26. června bude ve znamení velké okružní parní jízdy Vysočinou.

Informace k výstavě, včetně jízdních řádů, naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Podle dodatečné informace jízdenky na parní vlaky bude prodávat jejich vlakový doprovod.

ČD hledají ochranku

České dráhy vypsaly veřejnou zakázku na zajištění ostrahy svých objektů, jako jsou vlaková depa, železniční stanice ale i vlaky osobní dopravy. Ve veřejné zakázce bude vybrán jeden partner, který zajistí komplexní bezpečnostní servis pro České dráhy v rámci celé České republiky. Úloha bezpečnostní agentury bude především preventivní a nebude nahrazovat činnost policie.

Další podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě.