Dopravné správy

Ministr dopravy chce víc peněz na infrastrukturu

Pro příští rok požaduje ministr dopravy Radek Šmerda zvýšení rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) z národních zdrojů o deset miliard korun. Na středečním zasedání ekonomických ministrů svůj návrh předloží ministru financí Miroslavu Kalouskovi,..

Celou zprávu najdete na této stránce.

Tisíce prepustených železničiarov bez šancí

Tisíce prepustených úradníkov štátnej a verejnej správy či zamestnancov štátnych firiem zatiaľ márne čakajú na pomoc, ktorú sa im v súvislosti s hľadaním nového pracovného uplatnenia zaviazala poskytnúť vláda. Ohlásené rekvalifikačné kurzy stoja, sľuby o už pripravených konkrétnych pracovných miestach sa nenaplnili. V hromadnom prepúšťaní pritom pokračujú napríklad všetky tri železničné spoločnosti, ktoré chcú postupne dokopy prepustiť 5120 zamestnancov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Railjety od ÖBB v barvách ČD zřejmě nebudou

Českým drahám se velmi rychle vzdaluje šance na to, že nakoupí za zhruba pět miliard 16 luxusních jednotek Railjet od společnosti Siemens z opce rakouských státních železnic. Na poslední chvíli se proti tomuto nákupu postavila Škoda Transportation, která dosud získala v tuzemsku nejvíce drážních zakázek.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR vybudujú v Žiline nové prekladisko

Železnice Slovenskej republiky pripravujú takmer štyridsaťmiliónovú investíciu v Žiline. V meste neďaleko automobilky Kia Motors spoločnosť plánuje vybudovať nové prekladisko, ktoré by malo dať prácu päťdesiatim ľuďom. „Po vybudovaní prekladiska je možné očakávať zvýšený priemyselný rozvoj. Napríklad strojové zariadenia, chemický a textilný priemysel,“ predpokladá hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky Dana Hurtová.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nová vozidla na koleje Vysočiny

Na konci příštího roku by měly po železnici na Vysočině jezdit už jen nové nebo repasované vozy. Na všech regionálních tratích nahradí desítky let staré vagony. Na výstavě o železnici to v Havlíčkově Brodě řekl krajský náměstek pro dopravu Libor Joukl.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Siemens vyvíjí nové soupravy metra

Nahlédli jsme pod pokličku jindy tajného vývoje soupravy metra Inspiro. Jednou by mohla jezdit i v pražském podzemí, které bude potřebovat nové vozy pro plánovanou trasu D i náhradu za dosluhující vlaky na trasách A a B.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Hrozila srážka vlaku s televizorem

Titulek navozuje dojem, že jde o žert, ale s nezvyklou formou vandalismu se v neděli večer setkali technici Správy železniční dopravní cesty. Nad elektrifikovanou trať u Karlových Varů někdo pověsil televizor, využil přitom trakčního vedení.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Barikády proti výstavbe vysokorýchlostnej železnice

V talianskych Alpách dnes došlo k súboju medzi políciou a demonštrantmi. Tí protestujú proti výstavbe vysokorýchlostnej železnice, ktorá by spájala Taliansko s Francúzskom. Očakáva sa, že tunel z Turína do francúzskeho Lyonu by skrátil dobu cestovania o polovicu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Cigán sa nedočká propagácie na železnici

Údajne kvôli rasovému ladeniu odmietla Železničná spoločnosť Slovensko kampaň k novému filmu Martina Šulíka CIGÁN vo svojich vlakoch. Spoločnosť Garfield film, ktorá snímku distribuuje v slovenských kinách mala pritom objednaný a potvrdený prenájom mediálneho priestoru v mesiaci júl. Presne v tomto čase bude CIGÁN súťažiť ako jediný zástupca slovenskej a aj českej kinematografie na prestížnom medzinárodnom filmovom festivale v Karlových Varoch.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Brňákům se nelíbí zdražení jízdného MHD

Lidé z brněnských občanských sdružení a iniciativ sepsali otevřený dopis proti chystanému zdražování hromadné dopravy. Radní mají o tématu jednat tento týden. Úředníci jim navrhli několik variant. Zveřejnil je opoziční zastupitel Martin Ander (SZ), byť s upozorněním, že rada může navržené ceny změnit. Varianty počítají se zdražením na úroveň Prahy, přitom brněnská doprava poskytuje vzhledem k velikosti a typu obou měst neskonale horší standard, poukazují autoři dopisu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Šampionát v biatlonu zařídil opravu nádraží

Vlaková nádraží ve Žďáru nad Sázavou a v Novém Městě na Moravě se ještě letos výrazně změní. To aby příští rok nedělala ostudu, až pojedou diváci na světový šampionát v biatlonu. Kompletní rekonstrukce žďárského vlakového nádraží začala už letos v únoru. Dnes má budova nová okna, opravenou nadpodlažní část zázemí a začalo se s výměnou střechy. "Vypadá to, že se práce stihnou ještě letos,“ sdělila mluvčí Českých drah Kateřina Šubová.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Generáli železníc V4 sa dohodli na spolupráci

Dňa 23. júna 2011 sa v Bratislave uskutočnilo rokovanie generálnych riaditeľov železníc V4. Hlavnou témou bolo smerovanie železničného sektora v krajinách V4. Na rokovaní sa zúčastnil aj 1. podpredseda vlády a minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Ján Figeľ. Na záver pracovného stretnutia bolo podpísané Memorandum o porozumení generálnych riaditeľov železníc Vyšehradskej štvorky...

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Železnice v práci i doma na zahradě

Zatímco jiní mají na zahradách záhony nebo bazény, Špecingerovým z Chlumce nad Cidlinou protínají zahradu koleje, po nichž se prohánějí vlaky. Posekanou trávu vozí ve vagonech a v parní lokomotivě si dokonce udí klobásy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V Číne dnes otestovali novú VRT

Realizátori projektu trate pre superrýchliky medzi Pekingom a Šanghajom uskutočnili dnes prvý test novej dopravnej tepny medzi oboma veľkomestami. Prvými cestujúcimi v ňom boli vládni predstavitelia, manažéri zúčastnených firiem a novinári. Vzdialenosť 1318 km prešla súprava za päť hodín, doteraz na jej prekonanie potrebovali rýchliky okolo 10 hodín.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Řidička MHD kradla kabely na trati svého zaměstnavatele

Obrovským překvapením skončilo vyšetřování krádeží optického kabelu na tramvajové lince v Ostravě. Zlodějkou byla řidička ostravského Dopravního podniku, tedy osoba, které by mělo na bezpečnosti MHD záležet. Žena prý kradla kvůli nedostatku peněz, podniku však způsobila statisícové škody.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Dopravní odbory: stáv­ko­vat, stáv­ko­vat a za­se stáv­ko­vat!

Mož­ná, že ne­je­den že­lez­ni­čář si teď kla­de otáz­ku, proč stáv­ku­jí prá­vě za­měst­nan­ci v do­pra­vě, proč ne ji­né obo­ry, ji­né pro­fe­se? Proč jen do­pra­va a kon­krét­ně že­lez­ni­ce…? To je zá­klad­ní a vel­mi dob­ře po­lo­že­ná otáz­ka. Do­pra­vá­ci stáv­ku­jí pře­de­vším pro­to, že ve sku­teč­nos­ti všech­ny ty vlád­ní re­for­my, kte­ré jsou již v ně­ja­ké fá­zi roz­pra­co­va­nos­ti, ať už jsou v Par­la­men­tu v prv­ním čte­ní, ne­bo jdou do dru­hé­ho čte­ní, ne­bo jsou te­pr­ve v při­po­mín­ko­vém ří­ze­ní, ze zce­la ob­jek­tiv­ních dů­vo­dů nej­ví­ce do­pad­nou na ob­last do­pra­vy a ži­vot do­pra­vá­ků.

Celý rozhovor s mak­ro­eko­no­mic­kým ex­per­tem Čes­ko­mo­rav­ské ko­mo­ry od­bo­ro­vých sva­zů najdete na této stránce.

Veřejnost bývalému ombudsmanovi ČD nefandí

Téměř 90 procent Čechů nepovažuje měsíční plat 270.000 korun, který jako ombudsman kvality Českých drah pobíral Petr Fejk, za adekvátní. Vyplývá to z bleskového průzkumu společnosti SANEP. Odchodné ve výši devíti měsíčních platů - 2,430.000 korun by měl podle mínění dvou třetin domácí populace jednoznačně vrátit. Podle bezmála dvou třetin Čechů není Fejk kvůli informacím o jeho mzdě a působení v ČD důvěryhodnou osobou. Fejk odešel mimo jiné v souvislosti s informacemi o svém čtvrtmilionovém platu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Košice budú mať IDS

V prvej etape realizácie Integrovaného dopravného systému za 32 mil. eur zmodernizujú električkovú trať zo Staničného námestia na Námestie Maratónu mieru. V Moldave vybudujú nový terminál integrovanej dopravy a budú elektrifikovať trať Haniska Moldava.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Fronta na post ministra dopravy, který nebyl odvolán

Ačkoli Věci veřejné zatím neuspěly u premiéra Nečase s požadavkem, aby odvolal ministra dopravy Radka Šmerdu, potenciální nástupci už dávají najevo zájem o jeho křeslo. Nejhlasitěji se jako o možných adeptech na šéfa resortu dopravy mluvilo o poslanci VV Petru Skokanovi a současném prvním náměstkovi ministra dopravy Lukáši Hamplovi. Oba si umí sebe sama ve funkci představit.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK: Čo kilometer, to vyššie cestovné

Zvýšenie cestovného v priemere o desať percent a citeľnejšie miestami až polovičné zdraženie lístkov na vlak pri nepravidelných cestách na kratšie vzdialenosti do 60 kilometrov. To sú najdôležitejšie zmeny v novom cenníku Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK). Návrh nových cien štátna monopolná spoločnosť zabezpečujúca osobnú železničnú dopravu poslala regulačnému úradu. Ten do 90 dní rozhodne, či navrhované ceny môžu platiť. Ministerstvo dopravy s ním súhlasí.

Celú správu nájdete na tejto stránke.