Dopravné správy

Stát málem prodal pozemky pod budoucí rychlodráhou

Majetkový úřad státu zrušil sporný prodej pozemků v pražské Liboci, po nichž má vést modernizovaná dráha z Prahy do Kladna. Na podivný záměr upozornily ve středu LN. "Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových učiní nabídku převodu státních podílů na dotčených pozemcích Správě železniční dopravní cesty," uvedla ve vyjádření pro LN mluvčí úřadu Jana Rennerová. Kdo je za pochybení odpovědný ovšem nesdělila. Úřad změnil původní rozhodnutí až po zveřejnění článku v LN.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Exministr dopravy hledá místo u ČD

Nestraník Radek Šmerda, kterého v pátek vystřídal na pozici ministra dopravy manažer Věcí veřejných Pavel Dobeš, možná zamíří do Českých drah. Uvedl to v rozhovoru pro Aktuálně.cz. Konkrétní nabídku zatím nemá, Šmerda by však rád post v Českých drahách přijal.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Po Praze hromadně za víc peněz

V Praze od pátku začínají platit některé změny v systému jízdného městské hromadné dopravy. Týkají se jednorázových lístků, které podraží o šest korun, zároveň se prodlouží doba jejich platnosti. Nově začnou zdarma jezdit cestující do 15 let a starší 65 roků.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bárta se vrátil na ministerstvo dopravy zadními dveřmi?

Nový ministr dopravy Pavel Dobeš (VV) považuje za prioritu vyjednat navýšení rozpočtu resortu na rok 2012 o 14 miliard korun. „Budu se o to ve vládě prát,“ prohlásil při pátečním uvedení do funkce. Premiér Petr Nečas (ODS) vyslovil přesvědčení, že na vyšším rozpočtu pro dopravu se půjde domluvit. Připomněl ale, že za poslední rok je to již třetí výměna v čele dopravy, a že Dobeš tedy nepřebírá stabilizovaný resort.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Kauza Studénka odročena do podzimu

V ostravském justičním paláci skončila ve čtvrtek první fáze soudního procesu v případu železničního neštěstí ve Studénce na Novojičínsku, Nehoda, při níž 8. srpna 2008 mezinárodní rychlík narazil do zřícené konstrukce opravovaného mostu, si vyžádala osm mrtvých a téměř sto zraněných. Na lavici obžalovaných usedlo deset lidí, převážně ze stavebních firem. Hrozí jim až deset let vězení. Všichni vinu odmítli.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Využití pro (za)chráněnou staniční budovu stále není

Zasedací místnost městského úřadu v Galerii pod radnicí není sice již dějištěm zastupitelských jednání, hostí ovšem jiné akce nejen kulturního rázu. Patrně nejzajímavější za poslední dobu bylo úterní setkání iniciované starostou města Petrem Hájkem. Za úkol mělo detailně přiblížit poslední verzi projektové dokumentace týkající se plánované modernizace železničního uzlu ve městě. Hlavní slovo měli představitelé Správy železniční dopravní cesty (SŽDC), tedy investora rekonstrukce koridoru. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Slamečka stopl bonusy manažerům ČD Cargo

Dva z pěti vysoce postavených manažerů ČD Cargo, kterým odvolaný předseda představenstva Jiří Vodička těsně před odchodem vyplatil vysoké bonusy ve výši jejich osmi platů, přislíbené peníze nedostanou. Jejich výplatu zarazil nový předseda představenstva Gustav Slamečka.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Podle předsedy OSŽ se na podzim zastaví nejen vlaky

V rámci svých návštěv regionů zavítal předseda OSŽ Jaroslav Pejša v pondělí 27. června do Olomouce. Jedním z bodů jeho programu bylo setkání se členy zdejší ZO OSŽ v železniční stanici Olomouc hl. n. Spolu s ním navštívil Olomouc i výkonný tajemník OSŽ a tajemník ASO Martin Vavrečka.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK bude chýbať 150 miliónov eur na opravy vozňov

Železničnej spoločnosti Slovensko hrozia nové dlhy. Vláda jej chce podľa zdroja HN z prostredia železníc zobrať 150 miliónov eur na opravy vozňov. Štátna firma, ktorá prevádzkuje osobné vlaky, s týmito peniazmi vo svojom pláne investícií počítala. Chýbajúce zdroje chce firma v prípade núdze vykryť z komerčného úveru. Tým by jej však padol plán o budúcoročnom vyrovnanom hospodárení. Vláda pritom len nedávno prijala úsporný program, ktorého cieľom bolo stopnúť závratné zadlžovanie v koľajových firmách.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Brněnsko čekají o prázdninách rozsáhlé výluky

V průběhu letních prázdnin proběhnou v Brně a jeho okolí náročné výluky železniční dopravy. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) zrealizuje výměnu nosných lan na brněnském hlavním nádraží, udržovací práce proběhnou na trati z Brna přes Střelice do Zastávky u Brna, opravovat se bude také most mezi hlavním brněnským nádražím a Horními Heršpicemi u obchodního domu Hornbach a u řečkovické zastávky se opraví podchod. Důležité práce jsou plánované i na trati Brno – Vyškov na Moravě – Nezamyslice. České dráhy v souvislosti s výlukami připravily opatření v železniční dopravě.

V přiložené tiskové zprávě jsou podrobně rozepsána opatření na dny 5., 6., 9., 10., 16. a 17. července 2011, kdy bude probíhat výměna nosných lan na brněnském hlavním nádraží. Postupně vás budeme prostřednictvím tiskových zpráv informovat o dalších plánovaných výlukách.

ČD koupí elektřinu za dvě miliardy

České dráhy počítají pro příští rok s výrazně většími náklady na elektrický proud než letos. Aktuálně vypsaly zakázku na dodávku elektřiny, předpokládaná hodnota činí dvě miliardy korun. Letos podnik zaplatí podle dřívějšího oznámení 1,67 miliardy korun, dodavatelem je společnost ČEZ Prodej.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Správna rada ŽSR príde o štyroch členov

Počet členov Správnej rady Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) sa má od polovice októbra tohto roka znížiť z doterajších deväť na päť. V novele zákona (...) to navrhuje rezort dopravy. "Dôvodom predloženia návrhu zákona je v súlade s procesom revitalizácie železničných spoločností znížiť počet členov správnej rady ŽSR, a tým ušetriť verejné financie," vysvetľuje Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR v materiáli.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Z České Kamenice do Rumburka už zase vlakem

Téměř rok trvala Správě železniční dopravní cesty obnova železniční trati z České Kamenice do Mlýnů, která je součástí tahu z Děčína na Rumburk. Loni v srpnu poničily dráhu povodně, její opravu potom zdržely úvahy o jejím zrušení, komplikované výběrové řízení na dodavatele její přestavby a nakonec zima. Postupně se do provozu vrátila většina úseků, kvůli chybějící poslední části ale zůstávala mezi Českou Kamenicí a Rumburkem náhradní autobusová doprava. Se začátkem prázdnin se konečně podařilo provoz obnovit bez omezení.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Banskobystrickej MHD pribudlo 19 nových trolejbusov

Vozidlá Škoda Tr 30 SOR začnú jazdiť na pravidelných linkách už v piatok, 1. júla, pričom nahradia 19 starých autobusov na naftový pohon. "Ekologické a úsporné trolejbusy definitívne vyradia z premávky autobusy s vysokými emisiami," povedal pri príležitosti dnešného odovzdania trolejbusov člen predstavenstva SAD Zvolen Michal Nemec. Prevádzkovateľ MHD v B. Bystrici čakal od začiatku procesu obstarávania na tento moment 18 mesiacov. 

Celú správu z 30.6. nájdete na tejto stránke.

Co nového v CZ LOKO

Co je nového v provozovnách CZ LOKO, a.s., se můžete dočíst ve třináctém čísle informačního zpravodaje společnosti přímo na naší stránce.

Vyšetřování srážky vlaků ve Vodňanech vázne

Pomalé tempo kriminalistů při vyšetřování únorové srážky vlaků ve Voďnanech kritizují cestující i starostové z měst na této trati. Při nehodě zemřela jedna žena. Podle zjištění drážní inspekce je viníkem strojvedoucí osobního vlaku, který nedodržel technologické postupy. Kriminalisti ale zatím nikoho neobvinili.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Eurorunner ER20 Cargo v barvách METRANS

Neuvěřitelných 31 let trvalo, než se na českých kolejích objevily v běžném provozu nové traťové motorové lokomotivy ve vlastnictví českého dopravce. Konečně letos tři nové traťové motorové lokomotivy od výrobce Siemens zakoupil největší operátor kombinované dopravy ve střední a východní Evropě METRANS. Lokomotivy již získaly průkazy způsobilosti od Drážního úřadu a nic nebrání jejich nasazení na území České republiky.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Protidrogový vlak má problémy

Projekt "protidrogový vlak", do kterého Středočeský kraj vložil 15 milionů korun, je terčem kritiky krajské opozice. Předsedkyně kontrolního výboru kraje chce celý projekt nechat prověřit. Provozovatelé vlaku dostali dotace už do čtyř dnů od jejich přiklepnutí, obvykle se čeká v řádu týdnů až měsíců.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výroba Regionov skončí poslední sérií

Miliardové investice Českých drah do hlučných žluto-zelených vlaků Regionova definitivně končí. Se šumperskou společností Pars nova patřící pod Škoda Transportation podepsaly poslední kontrakt na 11 jednotek Regionova za 280 milionů korun. Další regionovy už dráhy nechtějí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

K tomuto včerejšímu mediálnímu průsaku dnes České dráhy vydaly vlastní tiskové sdělení:

České dráhy uzavřely ve společnosti Pars nova v Šumperku kontrakt na modernizaci 11 motorových souprav pro Středočeský, Pardubický a Moravskoslezský kraj. Dnes o tom byla zveřejna zpráva na ISVZ.

Další informace naleznete v příložené tiskové zprávě.

Ako zohnať lístky na tatranskú električku?

Návštevníci Tatier, ktorí sa chcú presunúť električkou, majú často problém. Miest, kde sa dajú kúpiť lístky, je len pár. Ak nastúpia na stanici, kde nie je automat ani výpravca, ktorý by im lístok predal, riskujú pokutu. Cesta ich tak môže stáť aj vyše 32 eur.

Celú správu nájdete na tejto stránke.