Dopravné správy

Plzeň opravuje z gruntu tramvajové tratě

V Plzni začala důkladná rekonstrukce tramvajových kolejí. Doslova k nepoznání je teď Karlovarská třída. Po vybagrování připomíná střední dělicí pás divokou řeku plnou kamenů. Nových kolejí se dočká i ulice Sladkovského. Kvůli opravám musí cestující na několika místech Plzně počítat se změnami v dopravě.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prečo by tí, ktorí necestujú vlakmi, mali platiť lístky cestujúcim?

"Prečo by tí, ktorí necestujú vlakmi, mali platiť lístky tým, ktorí vlakmi cestujú?," pýtal sa v piatok šéf rezortu dopravy Ján Figeľ (KDH) pri hodnotení ročného pôsobenia na poste ministra. Poznamenal pritom, že platiť majú tí, ktorí osobnú železničnú dopravu využívajú.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SŽDC neprořezává tratě, strojvedoucí se bojí

Strojvedoucí vlaků si stěžují, že kvůli přerostlé vegetaci kolem tratí nevidí včas na návěstidla nebo železniční přejezdy. Každoroční sezónní problém tak podle nich ohrožuje bezpečnost pasažérů. "My tomu říkáme zelený tunel. Kvůli přerostlým stromům často nevidíte, co je za obloukem," vysvětlil pro ČT strojvedoucí Roman Kraus s tím, že pokud někde mezi stromy je návěst "Stůj", může se stát, že se nepodaří zabrzdit. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Strojvedoucí možná budou moci dřív do penze

Expertní tým tripartity se shodl na základních zásadách právní úpravy, která umožní lidem vykonávajícím namáhavá a riziková povolání odejít do předčasného důchodu, aniž se jim kvůli tomu sníží penze. Na předčasnou penzi jim totiž budou přispívat zaměstnavatelé.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Je ZSSK Cargo pred konkurzom?

Železničná spoločnosť Cargo Slovakia, a.s. nežiada štát o ďalšiu finančnú výpomoc na zlepšenie svojej finančnej situácie. Štátny nákladný dopravca tvrdí, že svoje záväzky voči bankám uhrádza riadne a včas. Manažment štátnej firmy pritom prijíma všetky dostupné opatrenia na to, aby splatila istej banke záväzok 13,5 mil. eur do konca augusta. Spoločnosť neuviedla, nakoľko reálne je vyhlásenie konkurzu na jej majetok.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Další železniční tragedie v Indii

Nejméně 35 lidí zahynulo a přes 100 jich bylo zraněno při železničním neštěstí na severu Indie, kde z dosud neznámých příčin dnes vykolejil rychlík. Agentura AP původně oznámila 21 mrtvých, ale podle agentury AFP jejich počet už dosáhl 35 a nemusí to být konečná bilance.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Slováci sú na železnice menej nároční

Najspokojnejší s fungovaním svojich železníc sú v Európe Íri, Litovčania a Lotyši, na druhom póle, ako najnespokojnejší, sa nachádzajú Poliaci. Vyplýva to z prieskumu Európskej komisie v 27 štátoch EÚ, ktorý bol zameraný na spokojnosť ľudí s fungovaním železníc v ich krajine.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Minister Figeľ je sám so sebou spokojný

Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja ušetrilo za posledných dvanásť mesiacov viac ako 380 mil. eur oproti zazmluvneným cenám a projektom. Predstavuje to zhruba 0,5 % hrubého domáceho produktu a v prepočte 70 eur na jedného občana.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Štátne superfleky na železniciach

Tomu sa hovorí rozprávkové platy. Bývalí šéfovia spoločností so stopercentnou majetkovou účasťou štátu majú o seba dobre postarané.  Na rozdiel od bežných cestujúcich, ktorí neustále hromžia na železničné služby a zdražovanie cestovného, šéfovia sa môžu spokojne usmievať. Popri plate z verejnej funkcie si totiž stačili aj slušne privyrobiť. Navyše, obe spoločnosti nechali v strate.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Zdražovanie cestovného na železnici je nevyhnutné

Pripravované zvyšovanie cestovného na železnici považuje minister dopravy za nevyhnutnosť zdravého hospodárenia. "Prečo by tí, ktorí necestujú vlakmi, mali platiť lístky tým, ktorí vlakmi cestujú?," pýtal sa v piatok šéf rezortu dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Figeľ (KDH) pri hodnotení ročného pôsobenia na poste ministra.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ZSSK chce vyjsť v ústrety tým, ktorí cestujú denne

Cestovanie vlakom bude už čoskoro drahšie. Ceny by sa mali zvýšiť o 10 percent už počas tohto leta, najneskôr od septembra. Zvyšovanie cien železnice odôvodňujú faktom, že ceny sa nemenili už posledných sedem rokov. Napriek zvýšeniu svojim verným zákazníkom železnice sľubujú zľavy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ETCS by měl začít fungovat od ledna

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) koupí evropský zabezpečovací systém European Train Control System (ETCS), který umožní průjezd vlaků po evropských koridorech bez přepřahání či dovybavení lokomotiv národními systémy. ETCS, který bude na začátek nainstalován na koridoru mezi Kolínem a státní hranicí s Rakouskem a Slovenskem, by měl začít fungovat od ledna. Cena zakázky je téměř miliarda korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR navrhujú uzamknutie priecestí, obce nesúhlasia

V obci Pohorelá chcú železnice zamknúť dve priecestia v okrajových častiach dediny. Ľudia sú pobúrení a nesúhlasí s tým ani obec, pretože ide o vyťažené miestne cesty a k niekoľkým rodinám by sa potom nevedeli rýchlo dostať ani hasiči a záchranka.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Císařskou podzemkou za 20 haléřů

Stojíme v původní chodbě budapešťské podzemní dráhy, která druhého května 1896 zahájila provoz jako první na evropském kontinentu. Dnes je pod náměstím Ference Deáka muzeum této ojedinělé technické památky. Pokud si chcete užít atmosféru přelomu 19. a 20. století, muzeum podzemky je to správné místo. Prostory jsou téměř v původním stavu, zdi zdobí originální obkladačky, původní jsou také podpěrné sloupy, které drží strop. Nejvýznamnějšími exponáty jsou samozřejmě původní vozy podzemky z různých období jejího provozu.Císařská podzemka.

Celou reportáž najdete na této stránce.

Ozdravný plán ZSSK Cargo predlžuje agóniu firmy?

Podľa odborov ozdravný plán ZSSK Cargo predlžuje agóniu firmy. Generálny riaditel zas hovorí, že nadštandardne tky zamestnanecké benefity predražujú služby. „Keď som sa prvýkrát stretol so zástupcami zamestnancov, hovorili, že rozumejú situácii. Keď prišlo prvé rokovanie, chceli deväťpercentné zvýšenie miezd,“ vysvetľuje Pavol Ďuriník.

Celý rozhovor nájdete na tejto stránke.

Rozpočet SFDI musí být vyšší

Česká dopravní infrastruktura je v současnosti podfinancovaná a je důležité, aby se množství financí pro příští rok výrazně zvýšilo. Při příležitosti dnešního setkání se zástupci Evropské agentury pro dohled nad globálním navigačním družicovým systémem Galileo (GSA) to řekl ministr dopravy Pavel Dobeš. Jeho předchůdce ve funkci Radek Šmerda na konci června požadoval pro příští rok zvýšení rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) o deset miliard korun, podle ministra financí Miroslava Kalouska ale tyto peníze v rozpočtu nejsou.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Stupava má prísť o koľaje aj stanicu

Mesto Stupava dostalo v uplynulých dňoch od Železníc SR, oblastného riaditeľstva Trnava žiadosť o vyjadrenie k zrušeniu koľají, výhybky a stavby v lokalite Devínske jazero – Stupava. Ide o železničnú trať, ktorá v roku 1998 prešla komplexnou rekonštrukciou. Na jej pripravovanú likvidáciu upozornil Stupavčan Dalibor Bošňák, ktorý bol prizvaný aj na pracovné stretnutie so zástupcami úradu Bratislavského samosprávneho kraj.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Výluka mezi Jihlavou a Třebíčí

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) zahájí 11. července práce na trati 240 z Jihlavy do Brna v úseku mezi Jihlavou a Třebíčí. Od pondělí 11. července potrvá nepřetržitá výluka do středy 20. července 2011. České dráhy připravily opatření pro své cestující, vlaky nahradí autobusy, připraven je výlukový jízdní řád.

Bližší informace naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Nová staniční budova v Ústí n.O. je zbytečná

Občanské sdružení Nádraží nedáme, které před časem zabránilo demolici historické staniční budovy v Ústí nad Orlicí, chce, aby Správa železniční dopravní cesty nestavěla nové odbavovací prostory a ponechala veškeré služby ve staré budově. Aktivisté jsou přesvědčeni, že stávající nádražní objekt může po potřebné rekonstrukci dále naplno sloužit a nové budovy nejsou potřeba. Potvrzují to i někteří železniční odborníci.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Železná opona na kolejích mezi kraji?

Osud několika regionálních železničních tratí v Olomouckém kraji je zpečetěn. Vlaky, jejichž provoz dotoval sousední Pardubický kraj a které zajížděly na Prostějovsko a Šumpersko, kvůli úsporám skončí a nahradí je autobusy. Proti rušení spojů však protestují zástupci Olomouckého kraje.

Celou zprávu najdete na této stránce.