Dopravné správy

Výlukové práce na Brněnsku pokračují

Začátkem července začaly náročné výluky železniční dopravy na Brněnsku. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) během šesti červencových dnů vyměňovala nosná lana na brněnském hlavním nádraží. Práce budou ještě pokračovat v určité hodiny i v další nepracovní dny s výraznými dopravními opatřeními zejména 30. a 31. července a 6. a 7. srpna. Tím by měly náročné práce spojené s výměnou nosných lan trolejového vedení na nádraží v krajské metropoli skončit. Koncem července začne nepřetržitá výluka z důvodu udržovacích prací na trati z Brna přes Střelice do Zastávky u Brna, současně se zahájí práce na opravě mostu mezi Brnem hl.n. a Horními Heršpicemi. Zde budou práce probíhat v určité dny a v daném časovém rozmezí. Práce na mostu budou pokračovat i koncem srpna.

České dráhy v souvislosti s výlukami připravily opatření v železniční dopravě. Cestujícím doporučujeme, aby věnovali opatření velkou pozornost, včetně omezení služeb u vlakové kyvadlové dopravy nebo náhradních autobusů. Jednotlivé výlukové jízdní řády naleznou cestující na stránkách www.cd.cz v sekci Vlakem po ČR / Jízdní řád / Traťové jízdní řády.

Za případné komplikace, způsobené touto výlukou SŽDC, se České dráhy svým cestujícím předem omlouvají!

Podrobnosti naleznete v příloze a také na www.cd.cz/omezeniprovozu.

Říčanské nádraží nikdo nechce

Bývalá nádražní budova v Říčanech u Prahy je na prodej. Cena zatím nebyla stanovena. České dráhy se budovy zbavují spolu s dalšími nepotřebnými objekty, jejichž seznam zveřejnily na svých webových stránkách.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Plzeň dá 750 mil. Kč na tramvajové tratě

Plzeňští radní schválili plán oprav tramvajových tratí do roku 2020. První etapou jsou stavby, které je nutné zahájit co nejdříve. Město na musí do čtyř let vydat přes tři čtvrtě miliardy korun. Druhá počítá s rekonstrukcemi za dalších 350 milionů Kč v letech 2015 až 2020. Část tratí se dostává do kritického stavu, proto vznikl materiál, který mapuje situaci na všech dotčených trasách...

Celou zprávu najdete na této stránce.

Televízia v bratislavskej MHD poteší aj ruší

Ak cestujete v Bratislave nízkopodlažným autobusom alebo električkou, môžete si počas jazdy pozrieť dokumentárny film. Program vysiela nová neterestriálna televízia See & Go (televízia vysielajúca na uzavretom okruhu), ktorá nesie celé náklady na realizáciu tohto projektu bez akejkoľvek finančnej účasti Dopravného podniku Bratislava.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Lanovka na Pustevny stále populární

Celkem 1700 jízd absolvovala v sobotu za velmi příznivého počasí beskydská lanovka z Ráztoky na Pustevny v Trojanovicích. Zdaleka to ale není letošní rekord, informoval agenturu Mediafax Karel Šrubař ze společnosti Skialpin, která lanovku provozuje. "Když byla před pár týdny radhošťská pouť, tak jsme měli za den přes 2200 jízd," řekl Šrubař. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Padělky jízdenek DP Praha jsou kvalitní

Pražský dopravní podnik se ohradil proti informacím Radiožurnálu, který ve čtvrtek upozornil na masivní počty padělaných jízdenek v pražské MHD. Podle rozhlasu je až třetina nyní již neplatných jízdenek za 26 Kč padělaná. Dopravní podnik to měl zjistil během zpětného odkupu starých jízdenek, který nyní probíhá.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Režijní jízdenky jsou relikt dob dávno minulých

Soukromým železničním dopravcům se nelíbí vysoký počet režijních jízdenek u Českých drah. Podstatně podle nich zkreslují počty přepravených cestujících. Vadí jim i to, že dráhy poskytují volné jízdné i státním úřadům, které mají provoz na železnici na starosti, včetně ministerstva dopravy. Ministerstvo už připravuje návrh na zdanění režijek. Jejich uživatelé by pak platili zhruba dvoutisícovou daň. Odbory jsou ale ostře proti. Podle řady kritiků jsou režijní jízdenky reliktem z doby, kdy železničáři dostávali třeba i deputátní uhlí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Európske peniaze na koridor možno prepadnú

Modernizácia železničnej trate Zlatovce - Trenčianska Teplá sa opäť oddiali. Navyše reálne hrozí, že Slovensko príde o európske peniaze venované na jej výstavbu. Úsek, na ktorom by po rekonštrukcii mohli premávať vlaky rýchlosťou 160 km/h, totiž nezačnú opravovať ani toto leto.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nahradí státní dráhy české třeba nizozemské?

Plánované otevírání tuzemské železniční dálkové dopravy začíná lákat čím dál více zahraničních dopravců. Svůj zájem o účast v soutěžích na desetiletý dotovaný provoz rychlíků ve vybraných částech republiky potvrdila další společnost: Abellio CZ, za kterou stojí nizozemská obdoba Českých drah: státní akciová společnost Nederlandse Spoorwegen.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nový ministr dopravy odpovídá stroze a vyhýbavě

Nejprve jednání předsednictva strany Věcí veřejných (VV), pak schůzka zástupců koalice na úrovni K9, a následně setkání s premiérem Nečasem, tak se zrodilo jmenování 29letého Pavla Dobeše ministrem dopravy v pátek 1. července. Na rozmyšlenou měl zhruba týden, celou záležitost konzultoval jak s předsednictvem strany (VV), tak i s manželkou. A nebyla to prý ona, kdo nakonec rozhodl.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Modernizace vozů řady 842 pokračují

S ohledem na nedostatek náhradních dílů, technickou a morální zastaralost vypsaly České dráhy v roce 2008 výběrové řízení na modernizaci 37 motorových vozů řady 842, které vyhrála společnost Pars nova Šumperk. DKV Olomouc přistavilo 9. prosince 2009 násilně poškozený motorový vůz 842.019, který se 16. února 2009 srazil s motorovou lokomotivou 754.040 ve stanici Paskov...

Celou zprávu najdete na této stránce.

Kraje v otázce dotací regionální dopravy neustoupí

Začátkem května proběhly médii zprávy o zastavení dotací na regionální vlaky ze strany ministerstva financí. Na základě tlaku krajů sice ministr financí Miroslav Kalousek od tohoto záměru pro tento rok ustoupil, nebezpečí ale zřejmě hrozí dál již v příštím roce v podobě snížení státních dotací o 600 milionů korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

SŽDC chce prodat rozkradenou trať

Železniční trať z Kralovic do Mladotic na severním Plzeňsku je už téměř patnáct let mimo provoz, koleje jsou zčásti rozkradené a zničené, starostové obcí se však stále nechtějí trati vzdát a bojují proti jejímu úplnému zrušení. Správa železniční dopravní cesty chystá její prodej.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Jedna z nejmalebnější tratí v Česku slaví 110 let

Čtyřiadvacet kilometrů dlouhá trať z Pňovan u Plzně do města Bezdružic se vine malebnou čistou krajinou podhůří Tepelské vrchoviny. Vede v blízkosti říčky Hadovky a Úterského potoka, středověkého městečka Úterý, zřícenin hradů Švamberk a Krasíkov, zámku Bezdružice i dokonale příjemně ospalých Konstantinových Lázní.

Celou připomínku najdete na této stránce

O měření teploty v pražských tramvajích

Cestování tramvajemi nemusí být v Praze, když udeří třicítky, horší než jít po ulici. Deník Metro to zjistil pomocí teploměru zapůjčeného od meteorologů. Uvnitř tramvaje bylo 32,5 °C, což bylo méně, než bylo v tu chvíli venku.

Celou okurkovosezónní zprávu najdete na této stránce.

Karlovarský kraj prožije revoluci v dopravě

Nový systém čipových karet, který by měl začít fungovat v Karlovarském kraji na jaře příštího roku, přinese revoluci v dopravě. Lidé budou moci stejnou kartou platit za vlak i autobus, bude sloužit i jako elektronická peněženka. Systém přijde na téměř 138 milionů korun, 85 procent pokryje z dotace z EU.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Idioty kamery na přejezdech neodradí

Správa železniční a dopravní cesty si posvítí na nezdárné řidiče. Na železniční přejezdy chce umístit kamery, které mají zachycovat případné řidičské hříchy. Podle bývalého ministra dopravy Aleše Řebíčka ale inovace nehodám nezabrání. Na "idioty" totiž prý podobný bič neplatí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Smrt na trati potkala i česáče třešní

Už více než stovka lidí letos zemřela při srážce s vlakem. Někteří například při trhání třešní. Tato nehoda je ukázkovým příkladem, protože většina lidí platí životem za vlastní neopatrnost. Brzdná dráha vlakových souprav, vážících často i několik desítek tun, může být dlouhá až jeden kilometr.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Loketské nádraží prokouklo

Chátrající budova vlakového nádraží v Lokti se po letech dočkala rekonstrukce. Historický objekt už několik dní září pestrými barvami. „Loket je v letních měsících hojně navštěvován turisty a koná se tu i řada kulturních akcí. Stav nádraží byl neutěšený, a to i kvůli vandalům,“ vysvětluje vedoucí tiskového oddělení Českých drah Radek Joklík. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rychlá trať mezi Libercem a Prahou nejdřív za 20 let

Představte si to: V Liberci nasednete na vlak a za hodinku jste v hlavním městě. Sen? Nikoliv. Realita vzdálená možná 20 let. Liberecký kraj totiž připravuje plán, jak propojit obě města novou, přímou železniční tratí. Cesta mezi Prahou a Libercem by se výrazně zkrátila a ulehčilo by se velmi vytížené silnici R 10.

Celou zprávu najdete na této stránce.