Dopravné správy

Vykolejené vagony stále straší u Křižanovic

Už téměř měsíc a půl leží u trati mezi Vyškovem a Ivanovicemi na Hané vykolejené vagony nákladního vlaku. Nehoda u Křižanovic u Vyškova se stala začátkem června, vagony však lidé, kteří jezdí kolem, vídají pořád. (...) Provozovatelem trati je Správa železniční dopravní cesty, vlakové soupravy ovšem patří do vlastnictví Českých drah. Ty slibují, že vykolejené části vlaku už brzy z okolí trati zmizí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Slovenskom prefrčal Orient Expres

Povestný luxusný vlak k nám síce prišiel, Slovenskom sa prehnal, ale sa tu nezdržal. Venice Simplon Orient Expres totiž smeroval cez naše územie z Benátok do Krakova. Už štvrtýkrát prefrčal tento luxusný vláčik naším územím. Krátko sa zastavil v Žiline a potom už cez kysucké Skalité nabral smer na Poľsko. Vlak ťahala cez Slovensko lokomotíva nazývaná Gorila. Súpravu zostavili zo 17 luxusných vozňov, ktoré pochádzajú z 20. rokov minulého storočia.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nový první muž ČD Cargo se svěřuje

Trh nákladní železniční dopravy v Evropě budou v následujících letech stále více ovládat velcí hráči. Budoucnost české firmy ČD Cargo je proto ve vybudování silné pozice ve středoevropském prostoru pomocí nákupu slovenských a polských partnerů. „Pokud by koupil slovenské cargo někdo jiný, ztížilo by nám to podnikání,„ říká předseda představenstva ČD Cargo Gustav Slamečka.

Celý rozhovot najdete na této stránce.

Šéf SŽDC vám dnes odpoví na dotazy

Železnici ochromily letní výluky. SŽDC se pustila do oprav poruchových tratí. A dopravu na kolejích čekají i další změny, v září se z Českých drah do SŽDC přestěhuje 9 500 zaměstnanců. Další novinky a detaily prozradí ředitel Správy železniční dopravní cesty Pavel Habarta v on-line rozhovoru. Ptejte se ve čtvrtek od 13:00.

Další informace a i vstup do dialou najdete na této stránce.

Děti Země a žabky vyhrály, ale za jakou cenu...

Bojovníci proti přesunu brněnského železničního nádraží si připsali další úspěch v soudní při. Nejvyšší správní soud (NSS) vyhověl kasační stížnosti Dětí Země ve sporu o výjimku ze základních podmínek ochrany zvláště chráněných živočichů při přestavbě železničního uzlu. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Němci s dostavbou tratě do Sebnitz váhají

Tisícovka cestujících denně. Pokud by se v průměru tolik lidí vozilo vlakem z Dolní Poustevny přes Sebnitz a Bad Schandau do Děčína, byl by to pro Sasko dostatečný počet přepravovaných osob k zavedení vlakové dopravy ze Šluknovska přes německé území do jižní části děčínského regionu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Aké sú práva cestujúcich pri meškaní spojov?

Meškania lietadla, vlaku či autobusu môžu pri odchode na dovolenku či pri návrate z nej človeka poriadne znechutiť. Ak sa k tomu pridruží ešte strata či poškodenie batožiny, dovolenka sa môže zmeniť na riadnu nepríjemnosť. Aké sú vaše práva?

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Slevy jízdného se do konce roku rušit nebudou

Ministerstvo dopravy bude i nadále kompenzovat dopravcům slevy na jízdném. Od září do konce roku se tak slevy v studentském a seniorském jízdném měnit nebudou. ČTK to dnes řekl ministr dopravy Pavel Dobeš. O navýšení rozpočtu pro příští rok bude nadále diskutovat s ministrem financí. Ministerstvu dopravy pro kompenzace různých slev v osobní hromadné dopravě chybí pro letošní rok zhruba 95 milionů korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ČD doplácejí na výluky nejen platbami za NAD

Letošní nebývalá letní úroda výluk na železnici přijde České dráhy draho. Jen za náhradní autobusovou dopravu v prvním pololetí zaplatil národní dopravce přes 80 milionů korun, s příchodem prázdnin přitom řada omezení přibyla. Za celý loňský rok zaplatily dráhy za náhradní autobusy 209 milionů korun, letos to může být podle mluvčího Petra Šťáhlavského podobné.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zvýšenie cestovného ZSSK sa môže oddialiť

Očakávané zvýšenie cestovného vo vlakoch priemerne o takmer 10 % sa môže o niečo oddialiť. Úrad pre reguláciu železničnej dopravy (ÚRŽD) mal pripomienky k návrhu na úpravu cien v osobnej železničnej preprave, Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. (ZSSK) tak musí ešte doplniť podklady.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vláda škudlí a hodlá zrušit zákonné slevy jízdného

Ministerstvo dopravy nemá dostatek peněz na kompenzace slev jízdného v osobní hromadné dopravě, celkem mu chybí 95 milionů korun. Vládě ve středu ministerstvo navrhne redukci slev na jízdném od prvního září, slevy by poté měly zůstat pouze pro držitele karet ZTP a ZTP/P a jejich průvodce. Druhou možností je navýšení rozpočtu resortu o chybějících 95 milionů. Zrušení slevy by se dotklo zejména takzvaného žákovského jízdného, které studentům během školního roku umožňuje cestovat v meziměstské linkové dopravě se čtvrtinovou slevou. U žáků do 15 let se 25procentní sleva vypočítává z polovičního jízdného. O slevu na jízdném v osobní dopravě by podle návrhu ministerstva rovněž přišli senioři.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Podozrivý tender ŽSR nesie svoje červivé ovocie

Nevydarený tender na modernizáciu železničnej trate medzi Zlatovcami a Trenčianskom Teplou už dlhé mesiace prešetrujú súdy, Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) aj Brusel. Stámiliónová faktúra sa má zaplatiť z európskych peňazí. Slovensko tu pritom zvádza boj, ktorý má zrejme už vopred prehratý. Čas na vyčerpanie peňazí z eurofondov sa totiž neúprosne kráti.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Railjet Siemens versus ICElefant Škoda

Dosud stály České dráhy a plzeňská Škoda Transportation při sobě. Za posledních pět let uzavřely kontrakty na dodávky vlaků za 23 miliard korun. Nyní ale mezi nimi vypukla válka kvůli záměru drah koupit nové rychlíkové soupravy Siemens Railjet od rakouských drah.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Slováci odmítají vlakové spojení s Moravou

Do osmého července mohly obce posílat připomínky ke změně jízdního řádu Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje. Na Hodonínsku jsou ale stále tři místa, která se i přes přání turistů, posílení spojů jen tak nedočkají. Jsou totiž na hranicích se Slovenskem.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V Děčíně chátrá historická staniční budova

Bývalo chloubou pravobřežní části Děčína. A nejen té. Při jeho výstavbě údajně posloužilo Rakouské severozápadní dráze jako vzor vídeňské nádraží císaře Franz Josefa I. A dnes? Po 140 letech? Dnes je památkově chráněný objekt, ve kterém je například i císařský Modrý salonek, v katastrofálním stavu. A jak to vypadá, v dohledné době to ani lepší nebude. Děčín – východní nádraží.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ČD Cargo stále v zisku

Dceřiná firma Českých drah pro nákladní dopravu ČD Cargo hospodařila za prvních šest měsíců letošního roku s hrubým ziskem 51 milionů korun. Ve srovnání s loňským pololetím je to o 146 milionů korun lepší výsledek. Hrubý provozní zisk EBITDA byl v pololetí meziročně o 300 milionů vyšší a činil 934 milionů korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽOS Vrútky prodaly nymburské opravny Legiosu

Lounský výrobce vagonů a lokomotiv, společnost Legios, koupil Železniční opravny a strojírny Nymburk (ŽOS Nymburk). Legios tak významně rozšířil své výrobní kapacity, v nově nabytém závodě chce vedle tradičního opravárenství lokomotiv rozjet i výrobu vagonů a jejich součástí. Hodnotu akvizice firma nezveřejnila.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Škoda Vagonka vyrobí další jednotky pro Litvu

Škoda Vagonka, dceřiná společnost Škody Transportation, získala v Litvě kontrakt za necelých 39 milionů eur (zhruba 960 milionů korun). Dodá tam pět dvoupodlažních souprav známých v Česku jako CityElefant. Nové vlaky se v letech 2012 až 2014 přidají k soupravám řady 575, které už na litevských železnicích úspěšně jezdí...

Celou zprávu najdete na této stránce.

Z rumunského vlaku zmizlo 64 raketových hlavíc

Rumunské úrady vyšetrujú krádež 64 raketových hlavíc z vlaku, ktorý prevážal vojenský materiál do susedného Bulharska. Hovorca ministerstva vnútra Marius Militaru v nedeľu oznámil, že samostatné hlavice nepredstavujú nebezpečenstvo, pokiaľ sa nestanú súčasťou raketového systému.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Za tragédii na přejezdu mohlo křoví?

Teprve tragická smrt dvou lidí vyburcovala Středočeský kraj zajímat se o zarostlé značky varující před nebezpečným přejezdem. Správci silnic přiznávají, že kvůli škrtům v rozpočtu nezvládají prořezávky stromů a křoví u krajnic. Křoví o víkendu po páteční tragické nehodě cestáři rychle vysekali u přejezdu v Jinočanech.

Celou zprávu najdete na této stránce.