Dopravné správy

Podnikatelé nechtějí nového ministra dopravy

Premiér Petr Nečas obdrží v nejbližších dnech otevřený dopis, ve kterém podnikatelské svazy kritizují dnešní změnu v čele ministerstva dopravy. Nestranického ministra Radka Šmerdu nahradil pražský tajemník Věcí Veřejných Pavel Dobeš. Změna se v dopise označuje za nadřazení politické příslušnosti nad odbornost.

Celou (starší, ale ne zastaralou) zprávu najdete na této stránce.

Plzeň chce stavět depo MHD

Plzeňská radnice chystá soutěž o to, kdo postaví nové depo pro trolejbusy a autobusy dopravních podniků. Samotné vybudování depa má představovat investici za dvě nebo tři miliardy, další miliardy budou ve hře za údržbu vozidel. Půjde o největší zakázku, o jaké se v Plzni kdy rozhodovalo.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vítězství Siemensu = propouštění v Bombardieru

Kanadský výrobce dopravního zařízení Bombardier propustí v Británii více než 1400 z celkem tří tisíc zaměstnanců. Firma se rozhodla snížit počet zaměstnanců, protože se jí nepodařilo získat kontrakt na výrobu vlakových souprav a většinu současných kontraktů dokončí v září. Bombardier je největším výrobcem vlaků na světě.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zahoď 10 mobilů a prohlédni si zdarma třeba S 699.001!

Prohlídky běžně nepřístupných prostor klatovského kláštera nebo hasičských autoveteránů a stříkaček ve Zbirohu na Rokycansku. Rýžování zlata a plavení dřeva na Šumavě. To jsou zážitky, které si Západočeši i návštěvníci kraje mohou dopřát, aniž by otevřeli peněženku. Nabídku zajímavou pro spořílky a hlavně užitečnou pro životní prostředí připravily na letošní sezonu společně plzeňská zoologická zahrada a technické muzeum Techmania.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pražský dopravní podnik vykupuje staré jízdenky

Cestující v pražské městské hromadné dopravě, kteří si zakoupili jízdenky ještě za staré nižší ceny, je mohou vrátit. Dopravní podnik zahájil výkup starých neplatných jízdenek  Lidé, kteří se "předzásobili" jízdenkami za starý tarif, je mohou vracet od 1. do 31. července na všech předprodejních místech firmy Cross Point, tedy u klasických okének ve vestibulech stanic metra.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Železniční mosty delší než leckterá trať

Zahájením provozu na železniční trati mezi čínskými městy Peking a Šanghaj byly zprovozněny dva nejdelší mosty světa. Primát ode dneška (tj. 30.6.) drží Velký most mezi Tan-jangem a Kchun-šanem s téměř 165 kilometry (zhruba jako vzdálenost z Prahy do Aše) následován skoro 114 kilometrů dlouhým Tiencinským velkým mostem. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Proti výstavbě VRT v Allpách násilím

Skoro 200 italských policistů bylo zraněno při srážkách s radikály protestujícími proti stavbě železničního tunelu z Itálie do Francie. S odvoláním na úřední činitele to oznámila agentura AP. Počet raněných demonstrantů tito činitelé neuvedli, agentura AFP psala v podvečer o patnácti. Nejméně pět osob bylo zadrženo. Násilnosti odsoudil italský prezident Giorgio Napolitano.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Jemnická lokálka ožila - a vozí výhody

Smutek, který hlavně na Jemnicku zavládl po zrušení pravidelné osobní dopravy na železniční trati z Moravských Budějovic do Jemnice, vystřídá alespoň na prázdniny radost. Vlak se tady totiž opět objeví - i když jen na dva měsíce a pouze o víkendech.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Poistiť majetok ŽSR sa odvážila jediná spoločnosť

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) zaplatia za trojročné poistenie majetku, strojov, zariadení, elektroniky a zodpovednosti za škodu 4,11 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Zákazku získala spoločnosť Allianz - Slovenská poisťovňa na základe výsledku verejnej súťaže s jedinou doručenou ponukou.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Autobusy, vlaky a automobily si vzájemně nekonkurují?

Provozovatel žlutých autobusů Student Agency podal žalobu proti pětimilionové pokutě, kterou dostal od antimonopolního úřadu za zneužití dominantního postavení na autobusové lince Praha - Brno a zpět. Firma se domáhala také odkladného účinku žaloby, který by mimo jiné znamenal odklad placení pokuty.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Dávného ministra dopravy připomíná tajemná půlmiliarda

Ani po třech letech není jasné, na čem vlastně za 450 milionů korun pracovaly advokátní kanceláře vybrané exministrem dopravy Alešem Řebíčkem. Stát totiž stále tají podrobnosti o šestatřiceti smlouvách, které ministerstvo dopravy podepsalo. A to už ve snaze získat informace o smlouvách padly dvě žaloby proti nečinnosti úřadů, sedm stížností a tři odvolání. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Polští strojvedoucí vstoupili do stávky

Strojvedoucí polského železničního dopravce Przewozy Regionalne dnes dopoledne stávkují. Protest je vyhlášen na dobu od 7 do 9 hodin. Odboráři jsou přesvědčeni, že zvýšení mezd, které jim navrhlo vedení společnosit, není dostatečné. Ačkoli Przewozy Regionalne zajišťují především regionální dopravu, následky stávky jsou patrné i v Česku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Příprava dopravních staveb usnula

Projektová a pozemková příprava na výstavbu či rekonstrukci dopravních tahů se téměř zastavila. Rozpočet se v posledních letech snížil ze sedmi miliard až na letošní dvě miliardy korun. Státním investorským organizacím Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) a Správě železniční dopravní cesty se ale nedaří využít ani ty.

Celou zprávu najdete na této stránce.

SŽDC nainstaluje do ledna 2012 ETCS na 1. koridoru

Pravidla schengenského prostoru o volném přeshraničním pohybu si pomalu nacházejí cestu i na železnici. Správa železniční dopravní cesty se definitivně rozhodla pro pořízení evropského zabezpečovacího systému ETCS (European Train Control System), který má umožnit průjezd vlaků po hlavních evropských koridorech bez přepřahání či dovybavování lokomotiv národními systémy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vlak štěstí a naděje vydělal přes milión

Celkem 88.455 Kč přinesla dražba za 217 obrázků dětí z Dětských domovů v rámci 7. ročníku Vlaku štěstí a naděje. Je to úspěšný charitativní projekt, na kterém spolupracují České dráhy a společnost Siemens již od roku 2005. Cílem projektu je získání finančních prostředků prostřednictvím internetové dražby obrázků dětí z dětských domovů na www.vlakstesti.cz. Dalších 20 obrázků za 6.000 Kč odkoupili zájemci během období jednoho měsíce po ukončení dražby, kdy byly nevydražené obrázky k dostání za vyvolávací cenu 300 Kč. Spolu s finančními prostředky získanými v předchozích šesti ročnících dražby (v letech 2005-2010) se tak podařilo pro dětské domovy díky projektu Vlak štěstí a naděje získat k 30. červnu částku celkem 1.012.125 Kč.
Více informací najdete v
tiskové zprávě.

Švestková dráha moc netáhne

Švestková dráha z Lovosic do Mostu vstupuje do nové sezony. Vlaky jezdí na trati pouze o prázdninách, na jejich provoz se skládají okolní obce. Letos však turisté nestráví v historickém motoráku tolik času jako loni – Správa železniční dopravní cesty prohlásila téměř polovinu trasy za nesjízdnou, dopravce proto musel zavést náhradní autobusovou dopravu mezi Třebívlicemi a Mostem.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na koleje krajů vyjedou Pantery

V Praze slon, v ostatních regionech panter. Tak zřejmě dopadne soutěž o název pro nový pantograf pro české a moravské kraje, kterou vyhlásily Škoda Vagonka a České dráhy. Zatímco v okolí hlavního města jezdí dvoupodlažní CityElefanty, v jiných částech republiky se nově objeví jednopodlažní vlaky s panteřím nádechem.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Autor zjevně přehlédl, že sloni jezdí nejenom v Praze. Pobavit může i sdělení, že CityElefant překřtily příznivci železnice na Hliník či Ešus  - a tím nemyslím onu hrubku, ale časový sled vzniku pojmenování neoficiálního a oficiálního.

AWT najväčšou súkromnou dopravnou spoločnosťou v ČR

Skupina AWT hneď prvý rok po svojom vzniku rázne vkročila do rebríčka Czech TOP 100. Medzi najvýznamnejšími tuzemskými spoločnosťami za rok 2010 sa umiestnila na 61. mieste. Podľa odborového rebríčka sa zároveň stala najväčšou súkromnou dopravnou spoločnosťou v ČR (odbor Doprava, pomocné činnosti v doprave a cestovné kancelárie).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nová gastronomie ve starých vlacích?

O chuťový požitek na kolejích usiluje projekt Nová gastronomie zaměřený na zkvalitnění stravování v jídelních vozech. Oslovit cestující se jeho organizátoři snaží sezonní nabídkou, dodržováním zásad zdravé výživy i uměním špičkových kuchařů. Vybírat mohou z aktuální nabídky letního menu, které od začátku července připravila železniční cateringová společnost JLV.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vlakušky u ZSSK skončia

Nový personál v IC vlakoch, ktorý si najala Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) pre služby cestujúcim v prvej triede IC vlakov po troch mesiacoch končí. Zmluva uzatvorená na tri mesiace so spoločnosťou Max promotion na služby stevardiek sa predlžovať nebude.

Celú správu nájdete na tejto stránke.