Dopravné správy

Máriu nasadia na juhozápade

Do vozového parku slovenských železníc pribudne dieselový vlak Mária vyrobený v ŽOS Vrútky. Výroba novej dieselovej jednotky radu 861 bola spolufinancovaná z fondov EÚ. Celkovo pribudne do vozového parku slovenských železníc 12 dieselových jednotiek, ktoré budú už od jesene premávať na tratiach v okolí Nitry, Humenného, Prešova, Košíc a Prievidze.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Železničářský komiks se chystá do kin

Filmová adaptace komiksu Alois Nebel spisovatele Jaroslava Rudiše a výtvarníka Jaromíra 99, kterou natočil debutující režisér Tomáš Luňák, přijde do českých kin 29. září. K realizaci filmu byla poprvé v české kinematografii použita technologie kombinující hraný a kreslený film. Snímek, jenž na plátna uvede Michala Krobota, Aloise Švehlíka nebo Karla.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Tragédie ve Studénce konečně před soud

Okresní soud v Novém Jičíně začne v pondělí projednávat okolnosti železničního neštěstí ve Studénce na Novojičínsku. V srpnu 2008 zde osobní vlak narazil do trosek mostu, který se při opravách zřítil na trať. Zahynulo osm lidí a desítky dalších byly zraněny. Z kapacitních důvodů se bude hlavní líčení konat v největší jednací síni v budově ostravského krajského soudu. Na lavici obžalovaných usedne celkem deset lidí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Stávka nabídla možnost procházky tunelem

Neobvykle strávil čtvrteční stávku 54letý Plzeňan Luděk. Využil toho, že celý den nejezdily vlaky, a prošel si druhý nejdelší železniční tunel v zemi pod šumavským Špičákem.

Minireportáž najdete na této stránce.

Občané ČR na špici EU ve využívání vlaku

Z celé Evropské unie jezdí nejčastěji vlakem obyvatelé České republiky, vyplývá to z unijního průzkumu Eurobarometr. Každý čtvrtý Čech jede aspoň jednou týdně, z Evropanů průměrně jen osm procent. Co se však týká spokojenosti s železniční dopravou, je v Česku spíše podprůměrná, podobně jako ve většině východních států EU - s výraznou výjimkou Litvy, jejíž dráhy si naopak občané velmi pochvalují.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Stávková Hlava XXII

Jak absurdní situace stávka odborářů přináší, se přesvědčil fotograf MF DNES Karel Pešek na nádraží v Lovosicích. Když chtěl pořídit fotky stávkujících zaměstnanců, poslali na něj ochranku, že nemá jízdenku a nesmí tak na peron. Šel si ji tedy koupit, ale nepochodil. Pokladní mu ji odmítla prodat s tím, že stávkuje.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bratislavská MHD baví cestující

Obyvatelé Bratislavy mají novou atrakci. V autobusech a tramvajích městské hromadné dopravy se mohou během jízdy na speciálních LED monitorech dívat na reklamy a dokumenty o přírodě.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Dělat fíru do sedmdesáti je nemožné

Prošedivělý šedesátník Zdeněk Šleis si v ústeckém železničním depu dává na uklidnění cigaretu a pak teprve zavede novináře "na blafárnu", do místnosti, kde se shromažďují stávkující strojvedoucí od ČD Cargo. Je časně ráno a zanedlouho se ukáže, že muži z lokomotiv budou jako jediní opravdu stávkovat. "Dělat tuhle práci do sedmdesáti je nemožné," vysvětlují důvody ke stávce. Jejich firma o nich přitom tvrdí, že si měsíčně vydělávají hodně nad průměr.

Celý článek najdete na této stránce.

Mostecko-litvínovské tramvaje snad nedojedou

Problémy kolem licence na provoz tramvají mezi Mostem a Litvínovem jsou alespoň na krátko zažehnány. Akcionáři sice stále nemají žádnou náhradu za zastupitele Karla Strakoše, který jediný z členů statutárních orgánů splňuje odbornou způsobilost. Licence na provoz tramvají zatím platí. Avšak pouze do poloviny srpna. Co bude potom, na to zástupci Mostu na rozdíl od litvínovských kolegů hledají řešení.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na železnici se u nás nestávkovalp poprvé

Zatím se většina protestů odborářských organizací v éře samostatného Česka odehrávala ve formě demonstrací nebo stávkových pohotovostí a jejich dopad na veřejnost nebyl příliš citelný. Průběh letošního roku ale ukázal, že odbory za poslední roky posílily. Ukázal to lékařský protest "Děkujeme, odcházíme", kdy lékaři hrozili hromadnými výpověďmi. Hrozící kolaps českého zdravotnictví se podařilo odvrátit až několik dní před vypršením výpovědní lhůty. Tři měsíce poté hodlají vládě ukázat svou moc i dopravní odbory – na čtvrtek 16. června připravují velkou stávku v dopravě, namířenou proti chystaným vládním reformám.

Celé ohlédnutí najdete na této stránce.

Severovýchod dostane evropské peníze na dopravní infrastrukturu

Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj získají z Evropské unie dalších zhruba 380 milionů korun na rozvoj dopravní infrastruktury a regionálního školství. Peníze se budou rozdělovat prostřednictvím Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod, který je složen z těchto tří krajů. Zájemci by projekty s žádostmi o dotace mohli začít podávat v roce 2012. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Utajené vybočení koleje málem způsobilo tragédii

Jen velké štěstí zachránilo před týdnem desítky cestujících sobotního rychlíku z Prahy do Brna od možné tragédie s nedozírnými následky. Vlak, vyjíždějící z metropole pár minut po 14. hodině, na mostě v Brně najel v plné rychlosti do vybočené koleje.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ČD Cargo i přes vliv stávky v zisku

Společnost ČD Cargo vytvořila za prvních pět měsíců roku zisk 242 mil. Kč a i přes ztráty, které očekává ze čtvrteční stávky odborářů, se českému železničnímu dopravci ekonomicky daří.

Podrobnosti najdete v tiskové zprávě.

Návrhy nového jízdního řádu čekají na připomínky

Úřady některých krajů zveřejnily na svých webech návrhy železničních jízdních řádů na příští rok. Případné připomínky k jejich podobě mohou lidé posílat buď sami nebo prostřednictvím svých obcí krajským úřadům, případně organizátorům integrované dopravy, ale mají na to jenom měsíc. V polovině července začne železniční správa podle těchto podnětů sestavovat konečnou podobu jízdního řádu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Železniční odboráři Prahou nepochodovali

Na čtvrtek 16. června dopoledne zorganizovala Asociace samostatných odborů protestní mítink a pochod odborářů proti vládním reformám a na podporu stávkujících. Sraz účastníků byl v 8 hodin v Tyršově ulici, sídle ASO, odkud demonstranti krátce po 8. hodině vyrazili směrem k Palackého náměstí. Podle odhadu Policie ČR průvod tvořilo kolem 700 účastníků.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Česká republika Bílou knihu Evropské komise vítá

Konferenci o budoucnosti dopravy v Evropě svolaly na počátku května do Bruselu Stálé zastoupení České republiky při Evropské unii, Česká podnikatelská reprezentace při EU a skupina AWT. Více než 35 zástupců evropských institucí, členských států a podnikatelů se na ní shodlo na potřebě lepší spolupráce Evropské unie s členskými státy v oblasti udržitelnosti a potřebě konkrétních a lépe analyzovaných opatření v nové Bílé knize Evropské komise k dopravě.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ČD masivně investují do vozidel

Investiční tempo Českých drah se letos a v několika následujících letech prudce zrychlí. Zatímco v minulých letech činily nákupy nových a zmodernizovaných vozidel zhruba pět miliard ročně, letos se částka vyšplhá na osm miliard. Při započtení příspěvku Regionálních operačních programů na nákup lokálek se suma zaokrouhlí na deset miliard.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Je po stávce...

Čtyřiadvacetihodinová stávka v dopravě, která měla být největším podobným polistopadovým protestem, skončila. Do normálu se tak postupně vracejí jak železniční spoje, tak také městské hromadné dopravy. Obavy z blokád a dopravního chaosu ve velkých městech vzaly už během dne za své. Celých dvacet čtyři hodin byla omezená jen pražská hromadná doprava, v dalších místech během odpoledne postupně ožívala. Na demonstraci a pochod hlavním městem dorazilo jen několik stovek protestujících. Odbory jsou ale s průběhem stávky spokojené.

Celou zprávu s videoreportáží najdete na této stránce.

Do Lužné přijede „Zelený Anton“ a další páry

Železniční muzeum Českých drah připravilo na tento víkend 18. a 19. června setkání parních lokomotiv u příležitosti 140 let železnice v Lužné u Rakovníka. Z Prahy Masarykova nádraží pojedou do Lužné a zpět parní vlaky v čele s parními lokomotivami 464.008 „Ušatá“ Českých drah a 486.007 „Anton“ ze Slovenska. Další parní vlak pojede z Lužné do Stochova, kde si mohou zájemci prohlédnout prezidentský salonek T. G. Masaryka. V sobotu i neděli bude vypraven parní nákladní vlak pro fotografy, a to mezi Lužnou u Prahy a Kamennými Žehrovicemi.

Podrobnosti včetně cen a jízdního řádu naleznete v přiložené tiskové zprávě
.

Figeľ pokrstil prvú jednotku radu 861

Minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Ján Figeľ sa dnes (16.6.) zúčastnil na slávnostnom krste novej dieselovej jednotky radu 861 vyrobenej v spoločnosti ŽOS Vrútky. Výroba vlaku, ktorý dostal meno Mária, bola spolufinancovaná z fondov EÚ v rámci Operačného programu Doprava. Celkovo pribudne do vozového parku slovenských železníc 12 dieselových vlakových jednotiek, ktoré budú už od jesene premávať na tratiach v okolí Nitry, Humenného, Prešova, Košíc a Prievidze.

Celú správu nájdete na tejto stránke.