Dopravné správy

Místo přeshraniční trati cyklostezka

Myšlenka propojení železniční trati mezi Kostelcem u Jihlavy a rakouskými příhraničními obcemi je pro tuto chvíli pohřbena. Rakouská strana totiž tento týden oficiálně představila projekt cyklostezky, která povede i v místech staré nevyužívané železniční tratě do Raabsu a do Fratres.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Budoucnost Masarykova nádraží se rýsuje

Památkově chráněná budova Masarykova nádraží v Praze bude součástí plánované okolní nové výstavby. Čeká ji přestavba, ne demolice, uvedli na tiskové konferenci zástupci developerské společnosti Masaryk Station Development (MSD), jejíž součástí jsou i České dráhy. Zachová se tam i železniční doprava.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na trati Plzeň - Most nepojedou vlaky

Nezbytné stavební úpravy realizované Správou železniční dopravní cesty jsou důvodem výluky mezi stanicemi Plzeň hlavní nádraží a Žatec. Po dobu konání výluky od soboty 4. června do pátku 10. června (do 14.00 hod.) bude železniční trať neprůjezdná a místo vlaků bude jezdit podle výlukového jízdní řádu náhradní autobusová doprava. Z důvodu návaznosti spojů se po dobu výluky změní také jízdní řád autobusů linky 460334 Plasy – Mladotice – Žihle – Blatno – Lubenec provozované ČSAD Plzeň. Více informací najdete v tiskové zprávě.

Škoda Transportation na bitevním poli

Společnost Škoda Transportation bývá obviňována, že soutěže na nákup vlaků a tramvají v Česku bývají pro ni "ušité na míru". Její generální ředitel Josef Bernard to v rozhovoru pro Lidové noviny popírá a naopak upozorňuje na zkušenost z Německa. "To, co se nám stalo při soutěži na nákup tramvají v Rostocku, by v Česku nikomu neprošlo," dodává. Škodu ale v současnosti zaměstnává zejména kauza její lokomotivy zadržené exekutory ve Vídni.

Celý rozhovor najdete na této stránce.

Úprava cestovného ZSSK smerom nahor je nevyhnutnosťou

V rámci ozdravovania železníc už Železničná Slovensko ohlásila zvyšovanie cien cestovného od leta tohto roka. Návrh je teraz na schválení ministerstva. Súhlasíte so zámerom zaťažiť takýmto spôsobom cestujúcich?

Rozhovor s ministrom Figeľom níjdete na tejto stránkce.

Nový železniční most ve Světlé n.S. usazen

Ve Světlé nad Sázavou dnes (tj. 30.5.) byla usazena nová mostní konstrukce pro vlaky jezdící směrem na Kácov. Původní most, který přes 100 let překlenoval silnici na této trati Posázavského pacifiku, měl malé rozpětí a byl nízký. Díky rekonstrukci vzniklo u silnice pod železničním mostem místo pro chodníky. Výluka na trati bude do 20. června...

Celou zprávu najdete na této stránce.

Tender Zlatovce - Tr. Teplá znova vyšetrovaný

Orgány činné v trestnom konaní sa budú opätovne zaoberať podozreniami zo spáchania zločinu machinácií vo verejnej súťaži Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) na modernizáciu 12-kilometrovej trate Zlatovce - Trenčianska Teplá.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Zubrnická museální železnice chystá pravidelný provoz

Po železniční trati mezi Zubrnicemi a ústeckým západním nádražím budou v červnu každou sobotu jezdit dobové motorové vláčky. Zubrnická museální železnice, která úsek provozuje, tak chce vyzkoušet pravidelný provoz. Na 11. června se chystají i noční spoje.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zadržení stroje Škoda 109E v Rakousku nebylo náhodné

Souhlas k provozu své nové lokomotivy v Německu a Rakousku nikdy nezískáte. Tuto větu údajně slyšel před několika lety na strojírenském veletrhu manažer Škody Transportation od kolegy z konkurenčního koncernu Bombardier.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Železniční uzel Plzeň se dočká opravy

Západočeská metropole se konečně dočká generální rekonstrukce železničního uzlu, která je nutná v souvislosti s výstavbou třetího železničního koridoru. Pomůže však i vlakům mířícím do jiných směrů. Správa železniční dopravní cesty vypsala na opravu uzlu jednu z největších letošních soutěží, předpokládaná hodnota kontraktu přesahuje 1,5 miliardy korun bez DPH.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pražská MHD není z nejlevnějších, jak o ní tvrdí radnice

Šéf pražského dopravního podniku Martin Dvořák i náměstek primátora Karel Březina shodně uvedli, že pražské jízdné po červnecovém zdražení bude patřit k nejlevnějším v Evropě. Provedli jsme srovnání, kolik se kde platí za městskou veřejnou dopravu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Železniční nákladní doprava v ČR roste

Kombinovaná přeprava nákladů rostla loni v České republice nejvíc za posledních deset let. Celkem dopravci takto převezli 6,6 milionů tun zboží. Stále ale vede silniční doprava, kterou využili dopravci k převozu více než 350 milionů tun. Dostat co nejvíc nákladu ze silnice na železnici je přitom jedním z hlavních úkolů ministerstva dopravy. Navíc podle čísel za loňský rok to vypadá, že se jim to daří.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vlani cestovalo vlakom najmenej ľudí v histórii SR

Slováci sa odnaučili jazdiť vlakom, a ani nákladu sa po železnici neprepraví toľko, koľko by si štát želal. Dôvodov je niekoľko, a to slabá úroveň vagónov či nedostupnosť staníc (častokrát ďaleko od obce) resp. v nákladnej doprave slabá využiteľnosť terminálov kombinovanej dopravy a ich malý počet.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jihomoravský kraj zavede elektronické odbavení v HD

Jihomoravský kraj plánuje v MHD zavedení elektronické karty. Lidé by tak například kvůli prodlužování platnosti předplatního kuponu nemuseli k přepážce. Dopravci by zase díky systému měli získat lepší přehled o tom, kolik lidí které spoje využívá. Náklady na zavedení systému se odhadují na desítky milionů korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zítra vyrazí do Zlína už osmý „Vlak plný úsměvů“

Na Den dětí 1. června 2011 vyjede již po osmé Vlak plný úsměvů do Zlína na Mezinárodní filmový festival pro děti a mládež. Tento vlak vypravují České dráhy spolu s Unií železničních zaměstnanců pro postižené děti a děti z dětských domovů. Tradičně pojede vlak z Pardubic, přes Choceň, Ústí nad Orlicí, Zábřeh na Moravě, Olomouc a Přerov do Zlína na hlavní nádraží. Letos se přihlásilo 270 osob, z toho je 200 dětí a 8 vozíčkářů. Vlak plný úsměvů je tvořen moderní elektrickou klimatizovanou jednotkou CityElefant, která je vybavena hydraulickými plošinami pro pohodlný nástup vozíčkářů.

Další informace naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Federácia strojvodcov a ďalšie štrajky

V štrajku nejde o platy, ale o spôsob, akým sa ozdravujú železnice. Tvrdia to odborári. Podľa hovorcu Federácie strojvodcov Petra Dubovského očakávajú pružnejší dialóg s ministerstvom, aby boli pri zmenách na železniciach akceptované aj ich pripomienky. Ak sa tak nestane, Dubovský nevylučuje aj ďalšie štrajky.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Železniční odbory mají stávku připravenou

Železniční odboráři jsou připraveni stávkovat, pokud se do 10. června s vládou nedohodnou na kompromisech ohledně reforem. Zatím je připraveno stávkovat Odborové sdružení Železničářů (OSŽ) a Federace strojvůdců. K protestu by se měly připojit i další odboráři z Odborového svazu dopravy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

2. zmena Cestovného poriadku stručne

V nedeľu 12. júna 2011 začne na železnici platiť 2. zmena Cestovného poriadku 2010/2011. K zmenám dôjde na trati č. č.101 Bratislava - Petržalka – Wien, na trati č. 131 Bratislava – Komárno a na trati č. 135 Nové Zámky – Komárno – Komárom. Dôvodom úpravy cestovného poriadku je najmä zmena vedenia vlakov na území Rakúska, ako aj technologické zmeny.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Polsko přitvrzuje proti černým pasažérům

Polští revizoři rozdají ročně jen ve vlacích a autobusech na 900 tisíc pokut v hodnotě až jedné miliardy českých korun. Od 1. března se navíc mohou opřít o novelu zákona o veřejné přepravě, která jim umožňuje zadržet cestujícího bez lístku až do příchodu policie.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Letní změna jízdního řádu bude minimální

Zatímco v minulých letech znamenala červnová změna železničního jízdního řádu velkou reorganizaci a často ji doprovázelo rušení tratí, letos vstoupí vlaky do letní sezony spíše s kosmetickými úpravami. Změny se týkají 60 tratí, jsou v nich však zahrnuty i drobné úřední úpravy, jako je změna názvu nádraží Praha-Řepy na Praha-Zličín, které se samotného provozu vlaků nedotknou.

Celou zprávu najdete na této stránce. Změny v tiskové podobě k prohlédnutí či stažení poskytují přímo VLAKY.NET.