Dopravné správy

Potvrdí Nákladové nádraží Žižkov jako kulturní památku?

Občanské sdružení Tady není developerovo plánuje upořádat do konce března výstavu vybraných ideových návrhů, které byly v průběhu let 1990 až 2010 zpracovány na využití pozemků o rozloze 32 hektarů a budov bývalého Nákladového nádraží Žižkov.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Kysuce bojují za železniční dopravu

Petici za zachování dopravní obslužnosti Kysuc podepsalo od ledna přibližně 20.000 lidí. Po dnešním jednání zástupců Železniční společnosti Slovensko (ZSSK), as, Žilinského samosprávného kraje (ZSK) a starostů a primátorů Žilinského kraje o redukci dopravních výkonů v osobní železniční dopravě o tom na půdě Úřadu ZSK informoval starosta Turzovky Miroslav Rejdy.

Zprávu z 1.3. najdete na této stránce.

(Ne)tekoucí voda ve vlacích - zímní problém ČD

Návštěva toalety ve vlaku se v zimních měsících podobá loterii. Místo s penězi ale odchází šťastný vítěz s umytýma rukama. Voda totiž neteče zhruba ve třetině osobních vozů Českých drah. Dopravce tvrdí, že s tímto problémem nemůže nic dělat – jde o problém starých vagonů, kde voda zamrzá. Aby předešli problémům, které zmrzlá voda v trubkách působí, železničáři ji v zimě do starých vozů často ani nedoplňují. Jistotu, že si v zimě umyjí ruce, tak budou mít cestující teprve poté, co se dopravce vozů ze 70. až 80. let zbaví.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Jak ministr Bárta ušetřil na železničních stavbách

S velkým povykem ministr dopravy Vít Bárta loni v srpnu zastavil všechny stavby na železnici. Nyní v tichosti tyto projekty znovu spustil. Zástupci ministerstva tvrdí, že hlavním důvodem byla ochota stavebních firem poskytnout slevy. Stavbaři ale oponují. Dle nich Bárta náklady uspořil díky tomu, že se vyškrtaly položky v projektové dokumentaci. O nich rozhoduje zadavatel stavby, nikoliv zhotovitel.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Hayabusa - nový japonský rychlovlak

Japonci chystají do provozu nový vlak Hayabusa. Po čtrnácti letech tak modernizují svou vysokorychlostní železnici přezdívanou Šinkansen. S provozní rychlostí 300 kilometrů v hodině bude Hayabusa nejrychlejší v Japonsku. Trasu z Tokia do 700 kilometrů vzdáleného města Aomori zvládne Hayabusa za zhruba dvě a půl hodiny.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výpravcovia a rušňovodiči sú práci verní

Animátor voľného času, telemarketingový pracovník či telefonický operátor nevydržia pracovať na svojej pozícii ani jeden rok. Výpravca a rušňovodič naopak zotrvajú na svojej pozícii aj 11 rokov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Plně automatizované metro v Praze?

Nejmodernější vlaky na všech trasách a plně automatizované metro bez řidiče na lince D? To může být budoucnost pražského metra. Siemens je světovou špičkou v oblasti povrchových a podpovrchových kolejových systémů. Své zkušenosti z realizovaných projektů může nabídnout i pro budoucí modernizaci a rozvoj pražského metra. V minulosti Siemens dodal Praze například zabezpečovací zařízení a moderní vlaky pro linku C. Stará se také o jejich bezpečný provoz a údržbu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Elektrizace zatím jen v úseku Brno - Zastávka u Brna

Vlaková zastávka u Malého Beranova na Jihlavsku je málo využívaná. Ač stojí na trati mezi Jihlavou a Třebíčí, zastavuje tam jen minimum vlaků. Navíc leží daleko od obce a vedou k ní špatné cesty. To by se ale mohlo brzy změnit - České dráhy chtějí zastávku přesunout blíž.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Program revitalizácie železničných spoločností na svete

Zadlžené železničné spoločnosti majú byť ozdravené v priebehu troch rokov, ak sa budú dôsledne uplatňovať navrhované opatrenia. Po tomto období by pri zákazníckej orientácii mali byť schopné dosahovať vyrovnané hospodárenie. Počíta s tým program revitalizácie železničných spoločností, ktorý ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja predložilo vo štvrtok do medzirezortného pripomienkového konania.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ŽSR vyberajú poisťovňu

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) vyhlásili verejnú súťaž na trojročné poistenie za predpokladanú cenu 4,14 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty. Zmluva by mala byť na poistenie majetku, strojov, zariadení, elektroniky a zodpovednosti za škodu. Ide o verejnú súťaž a záujemcovia môžu získať súťažné podmienky a iné dokumenty 15. marca tohto roka, pričom ponuky je potrebné predložiť do 11. apríla, kedy sa otvoria aj obálky.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Místenky na Slovenskou strelu za 0,- Kč

Rádi bych Vás informoval o možnosti cestovat mezi Prahou a Brnem spojem "Slovenská strela" s místenkou za nulovou cenu. Jde o akviziční slevu Českých drah. Počet místenek za 0 korun je omezený a může se v průběhu roku měnit. Podrobnosti najdete v přiložené tiskové zprávě.

O brněnském metru se uvažuje už od 70. let

Už od roku 1974, kdy Praha otevřela první podzemní dráhu v České republice, se o podobném způsobu dopravy spekuluje i v Brně. Z klasického metra se v plánech představitelů města postupně stala rychlá tramvaj a v poslední době se odborníci přiklánějí k podzemnímu regionálnímu vlaku. Za léta se proměnily také uvažované trasy brněnské podzemky.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Sokolovský dopravní terminál ve skluzu

Zřejmě až od 1. září začne cestujícím sloužit nový dopravní terminál, jenž se buduje v Sokolově. Projekt za 110 milionů korun, který vyroste hned vedle vlakového nádraží, zbrzdilo výběrové řízení na dodavatele, které musí Karlovarský kraj jakožto investor zopakovat.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Létající postrach hodonínského nádraží

Když vzlétnou a krouží, je to úžasná podívaná. Jenže. Stovky holubů na vlakovém nádraží v Hodoníně jsou lidem spíše k vzteku. Na stopy po ptácích tam lze narazit téměř při každém kroku. A než ho řada lidí udělá na peronech nebo vstupních schodech, důkladně si to promyslí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Masarykovo nádraží poslouží ještě aspoň deset let

Masarykovo nádraží v centru Prahy se rušit nebude. Pro dopravu je totiž zatím natolik důležité, že jeho uzavření by mohlo připadat v úvahu nejdřív za deset let. Stávající nádražní budovy se navíc budou postupně měnit k lepšímu. Jejich proměnu by dokonce mohl mít na svědomí význačný architekt Jean Nouvel.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Českotřebovský terminál postrádá hodiny

Před čtyřmi měsíci otevřela českotřebovská radnice dopravní terminál, o kterém mluila jako o nejmodernějším v zemi. Technologiemi nabité nádraží, na kterém cestující najdou třeba i internetový vyhledávač spojení, má ale jednu vadu. Chybí mu hodiny.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Projekt Živá nádraží neuspěl

Projekt Živá nádraží končí neúspěchem, dráhy ukončují smlouvy, nádraží si opraví samy. Měla to být cesta, jak bez investic rychle opravit česká nádraží. Soukromníci měli převzít budovy, opravit je a své investice získat zpět pronájmem komerčních prostor. Po třech letech se nádraží vracejí zpět do rukou Českých drah. Většinou neopravená.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Proč už dávno nejezdí soukromé společnosti?

Dlouhé roky každodenně dojíždím do práce na trati Olomouc-Nezamyslice. Tato trať mi připadá jako bohem zapomenutá. Jezdí na ní staré vozové soupravy z dob komunistické éry, určitou dobu zde byly nasazeny i zcela opotřebované pantografy, které kdysi vozily cestující v Čechách. Pro tuto trať byly ještě dobré.

Celé hořké blogování najdte na této stránce.

Železnička ve Vychylovce před sezónou

Skanzen a železnička ve Vychylovce momentálně pokrývá vrstva sněhu, ale i navzdory ní pracovníci muzea realizují mnohé údržbářské práce. Po úspěšné šest měsíční sezóně parní lokomotivy odpočívají v depu, ve kterém se jim v těchto dnech věnuje velká pozornost. Právě probíhající situaci nám přiblížila vedoucí Zprávy Historická lesní úvraťová železnice a Muzea kysucké vesnice, Janka Berešová, "Průběžné opravě se podrobila i parní lokomotiva U.45, kde se po rozebrání a vyčištění zjištěno několik závad. Celou lokomotivu pracovníci zvedli do více než metrové výšky na ručních zvedáků, aby mohli vybrat její nápravy. Lokomotivu rozebrali, staré a opotřebované ložiska a pera spolu s nápravami byly nákladním autem převezeny do Vrútockého depa na opravu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

SŽDC zvyšuje firemní bezpečnost

Správa železniční dopravní cesty se rozhodla výrazně posílit ostrahu železnice i kontrolu vlastních procesů. „Rozhodnutí vyplývá z provedené analýzy bezpečnostních rizik. K zvýšení firemní bezpečnosti dochází mimo jiné v souvislosti s připravovaným převodem zaměstnanců obsluhy dráhy od akciové společnosti České dráhy,„ sdělil Euro.cz mluvčí SŽDC Pavel Halla.

Celou zprávu najdete na této stránce.