Dopravné správy

Trať Aš – státní hranice se rušit nebude

Ministerstvo dopravy přerušilo správní řízení o zrušení železniční trati Aš – státní hranice. "Důvodem je zájem německé strany provozovat zde železniční dopravu. Správní řízení ministerstvo na žádost Správy železniční dopravní cesty přerušilo na dobu nezbytně nutnou, a to do 31. července letošního roku, uvádí ve svém odůvodnění. Aš rozhodnutí přivítala, protože otevírá cesty k dalšímu jednání o obnovení trati, řekl starosta Aše Dalibor Blažek.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ministerstvo dopravy připravilo novou dopravní strategii

Zlevnění a lepší kontrola dopravních staveb spolu s podporou železniční dopravy patří k základním bodům nové dopravní strategie, jejíž návrh po půlroce příprav vypracovalo ministerstvo dopravy. Materiál s plánem rozvoje dopravní infrastruktury do roku 2025 má dvě části. První z těchto dokumentů nyní čeká na připomínky ostatních ministerstev.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ČD se zbavují nádražních budov

České dráhy připravují prodej některých nádražních budov, které už neslouží původnímu účelu a jejichž dopravní kanceláře jsou zavřené. V první řadě se chce dopravní společnost zbavit tří budov na jihu Čech u nedávno zmodernizované trati České Budějovice – České Velenice.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bezplatná doprava ČD pro fanoušky klubu ČEZ Basketbal Nymburk

Fanoušci klubu ČEZ Basketbal Nymburk mohou cestovat zdarma vlaky Českých drah na lednové a únorové zápasy v rámci poháru Eurocup v pardubické ČEZ Aréně. Bezplatné jízdenky do Pardubic získají ve vybraných stanicích na 25. ledna, 15. a 22. února 2011, kdy jsou na programu zápasy právě nymburského týmu. Stačí přitom u pokladní přepážky pouze ukázat platnou vstupenku na zápas. Podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Železnice na Slovensku sú zastarané

Pripravované hromadné prepúšťanie v troch štátnych železničných spoločnostiach, ktoré plánujú tvrdé úsporné opatrenia, nepripadá do úvahy, pokiaľ ministerstvo dopravy nepredloží a vláda neschváli program ich revitalizácie.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

NTM se připravuje na otevření

Národní technické muzeum bylo čtyři roky zavřené, aby se odělo do nového kabátu. Přesně 16. února otevře prvních pět expozic. Představí astronomii, architekturu, stavitelství a design, tiskařství, dějiny dopravy a fotografický ateliér. Redakce iDNES.cz se do nových sálů vydala ještě před otevřením.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Stav v železničných spoločnostiach je neudržateľný

K možnému prepúšťaniu v troch železničných spoločnostiach dôjde až po definitívnom schválení plánu revitalizácie, ktorý by mal rezort dopravy dokončiť koncom tohto mesiaca.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Práca pre prepustených železničiarov

Zastarané trate, zlé služby, prezamestnanosť a dlhy. Takýto je stav slovenských železníc. Vláda sa preto chystá železničné spoločnosti ozdraviť. Železničiarom, ktorí prídu o prácu, kabinet Ivety Radičovej sľubuje, že im pomôže nájsť nové zamestnanie.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pražský dopravní podnik ušetřil na elektřině - a chce ještě víc

Pražský dopravní podnik ročně utratí šestinu rozpočtu za pohonné hmoty a elektřinu. Teď hledá způsoby, jak ze dvou miliard korun co nejvíce ušetřit. Jeho spotřeba ho totiž činí největším konzumentem elektřiny v metropoli.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Karlovarské Dolní nádraží se zatím revitalizovat nebude

Karlovy Vary přerušily přípravy obřího projektu revitalizace Dolního nádraží, který je pozůstatkem práce bývalého vedení radnice a privátní firmy. Nové vedení města tvrdí, že studie odporuje územnímu plánu a i kvůli dalším nejasnostem zatím nechce do sporného projektu vkládat svoje pozemky.

Celou zprávu (v níž došlo ke smíchání otázky nádražní Dolního a horního) najdete na této stránce.

Politologický posudek ministra dopravy

Vít Bárta, ministr dopravy a prakticky nejvlivnější postava Věcí veřejných. Populární díky snahám šetřit ve svém resortu, uznávaný za razantní postup proti jemu podřízeným a případně i kmotrovsky zaháčkovaným "bafuňářům" z Ředitelství silnic a dálnic či ČD Cargo. Zpochybňovaný díky vazbám na bezpečnostní agenturu ABL, kterou vybudoval a předal bratrovi.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ČD zmodernizují další vozy pro dálkovou dopravu

České dráhy v příštích dnech zveřejní 3 výběrová řízení na modernizaci celkem 190 osobních vozů určených pro vlaky EuroCity, InterCity a rychlíky. Rozsah úprav bude u jednotlivých typů různý, ve všech případech však dojde k omlazení a vylepšení interiéru, u většiny vozů budou dosazeny nové sedačky a budou dosazeny elektrické zásuvky 230 V / 50 Hz pro napájení drobné elektroniky, např. notebooků. Další informace o těchto soutěžích a rozsahu modernizace jednotlivých vozů naleznete v přiložené zprávě.

Protihlukové stěny zabíjejí zvířata

Na českých kolejích umírá čím dál více zvěře. Problémy činí i protihlukové stěny, které se stávají pro zvířata smrtící pastí. Ministerstvo proto vytipovává místa, kde je riziko střetů největší a zvěř by tu měla být lépe chráněna. Je to paradox. Protihlukové stěny by měly zvířata spíše chránit a zamezit jim v tom, aby se volně procházela po trati. Na některých místech je ale jejich vliv zcela opačný. Zvířata, která se do koridoru dostanou, nemají šanci na únik a na trati umírají.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Elektrizace železnic Praha v nové struktuře vlastníka

Do společnosti Energetický a průmyslový holding (EPH) byly začleněny Elektrárny Opatovice a Elektrizace železnic Praha. Informoval o tom dnes mluvčí EPH Martin Maňák. Podniky dosud patřily do skupiny J&T, což je jeden z vlastníků holdingu. Antimonopolní úřad fúzi potvrdil v loňském roce. Do EPH byl také převeden podíl 48,67 procenta v Pražské teplárenské.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Olomoucké hlavní nádraží hyzdí podchod

Odlupující se dlaždice, kaluže na rozpraskané zemi i voda stékající ze stropu - tak žalostně vypadá podchod k nástupištím olomouckého hlavního nádraží. Oprava této odpudivé ostudy Olomouce je zatím v nedohlednu. Ačkoli alespoň část nadzemní části budovy hlavního nádraží dostala nový háv v podobě nové dlažby ve vestibulu a v přiléhajících uličkách, podchod, kterým denně projdou tisíce lidí, zůstává v neutěšeném stavu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK sa zavedením Wi-Fi pripojenia vo vlakoch zaoberá

Železnice plánujú Wi-Fi pripojenie pre nové vozne – no zďaleka nie pre všetky. Služba bude takmer iste spoplatnená. Cestujúci vo vlakoch Železničnej spoločnosti Slovensko (ŽSSK) by sa internetového pripojenia poskytovaného priamo prepravcom mohli dočkať v časovom horizonte jedného až dvoch rokoch.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V ZSSK Cargo sa pripravujú reštrukturalizačné opatrenia

Cargo Slovakia pripravuje reštrukturalizačné opatrenia na konsolidáciu spoločnosti. Podmienkou stabilizácie je podľa spoločnosti úspora nákladov. Prepravca plánuje prepustiť okolo 2-tisíc pracovníkov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Další petice za záchranu staniční budovy, tentokrát v Mladé Boleslavi

České dráhy se chystají zbourat historickou budovu nádraží v Mladé Boleslavi. Má ji nahradit stavba jedenadvacátého století. Boleslavané téměř 150 let starý klenot brání. Ministr Bárta (VV) je podpořil.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rušenie spojov ZSSK: Všetko je inak

K avizovanému rušeniu železničných spojov nepríde skôr, ako vláda prijme rozhodnutie o revitalizácii železničnej dopravy všetkých troch spoločností. Po stretnutí premiérky Ivety Radičovej s predsedami vyšších územných celkov (VÚC) to uviedol predseda Trnavského samosprávneho kraja Tibor Mikuš.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD Cargo se přibližuje zákazníkům

Nákladní železniční společnost ČD Cargo už nebude zákazníkům nabízet přepravu zboží pouze po železnici, podle informací dnešní Mladé fronty Dnes (MfD) si začne najímat externí firmy na dopravu po silnici.

Celou zprávu najdete na této stránce. K ní dopravce vydal doplňující tiskové prohlášení.