Dopravné správy

České dráhy představují nekašírovaný skansen

Mám rád vlaky a všechno kolem nich. Nic na tom nezmění ani kousky managementu Českých drah. Pod stromeček jsem dostal knížku Nádraží a železniční tratě od Kateřiny Bečkové. A v předmluvě jsem našel moudrou radu pro čtenáře: Nemusíte se cítit provinile, jestliže upřímně milujete železnici, ale nepatříte k obdivovatelům managementu ČD a.s.

Celé blogování najdete na této stránce.

Co znamená nákladové nádraží Žižkov?

Ministerstvo kultury je hrdina! Čekali jsme dlouho, ale dočkali jsme se. Dnem 3. prosince 2010 je datováno jeho Rozhodnutí, kterým prohlašuje Nákladové nádraží Žižkov za kulturní památku. Nezasvěcení mohou právem namítat, o jakou tu má jít hrdinskost, když ministerstvo kultury (dále MK) je tu právě od toho. No, to já vím taky, že Ústav rostlinovýroby památky neprohlašuje! Jenomže přiznání statutu památky Nákladovému nádraží Žižkov (dále NNŽ) má mnoho souvislostí, pro které jsme se my, jeho ctitelé, obávali, že ho MK z pohodlnosti odstřelí (sice jen papírově, ale to by mělo za důsledek odstřel fyzický). 

Celé blogování najdete na této straně.

České dráhy nabízejí ČD WELLNESS a navíc program s průvodcem

Po úspěšném loňském ročníku připravily České dráhy pro své cestující ve spolupráci s Lázněmi Lednice, Zámkem Lednice a restaurací Obecní dům v Lednici produkt ČD WELLNESS. Cestující si tak jízdu z Brna do Lednice historickým motorovým vozem z 50. let zvaným „Hurvínek“ zpříjemní návštěvou lázní, prohlídkou lednického zámku a chutným obědem. České dráhy nabízejí tyto speciální balíčky na neděle 16. a 30. ledna, 13. a 27. února, 13. a 27. března. Vedle této nabídky přicházejí ČD s novým programem s průvodcem „Zahřejte se a putujte s námi“. Každou poslední neděli v měsíci (30. 1., 27. 2., 27. 3.) mohou zájemci vyrazit historickým motoráčkem z Brna do Břeclavi. Program mimo jiné zahrnuje prohlídku Lichtenštejnského domu, plavbu lodí po Dyji se svařákem nebo ochutnávku špičkových vín. Kapacita pro Wellness je 90 míst, pro program s průvodcem v Břeclavi 48.

Další informace naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Nová tramvajová trať v Liberci vede pustinou

Liberec staví drahou tramvajovou trať, která povede opuštěnými místy a lidé k ní budou mít daleko. Obyvatelé části sídliště Dobiášova, kvůli kterému trať vzniká, tak budou dál jezdit přeplněnými autobusy ze sídliště Rochlice a tramvaje zůstanou nevyužité.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rozhodnutie o širokorozchodnej trati padne do konca januára

Štyri zúčastnené krajiny, Rusko, Ukrajina, Slovensko a Rakúsko majú do konca januára rozhodnúť, či budú realizovať projekt predĺženia širokorozchodnej železničnej trate s odhadovanými stavebnými nákladmi 6,3 miliardy eur.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Chybějící kolektivní smlouva připravuje zaměstnannce ČD o peníze

Hovoříme s JANOU ŠTANCLOVOU, předsedkyní ZO OSŽ žst. Česká Třebová a členkou týmu kolektivních vyjednavačů OSŽ: Kolektivní smlouva Českých drah, a. s., byla sice před Vánoci uzavřena, podepsána, ale je neúčinná, neplatná, a to z toho důvodu, že pod ní chybí podpis zástupce odborové organizace SOSaD. A železničáři se ptají proč? Co za tím vězí?

Celý rozhovor najdete na této stránce.

Černí pasažéři řádí i v Hradci králové

Černí pasažéři dluží hradeckému dopravnímu podniku téměř sedm milionů korun. Neplatičů přitom stále přibývá. Neuvědomují si, že je může potkat i exekuce.

Celou zprávu najdete na této stránce.

RegioJet stále nemá všechny vagóny

Společnost RegioJet nevyjede na trať mezi Prahou, Ostravou a Žilinou v půlce roku jen se svými vagony. Firma připustila, že nestihne za tak krátkou dobu mít všechny vozy nové a část si proto půjčí. Půjčenými vagony by si firma v budoucnu mohla vypomoci i v dopravních špičkách.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Tři lokálky zachránily sezónní vlaky

Drážní úřad nevyhověl Správě železniční dopravní cesty a odmítl formálně zastavit dopravu na třech tratích, které by správa chtěla zrušit. Ačkoli se po tratích ve skutečnosti pravidelně nejezdí, kdokoli se na ně po splnění formálních náležitostí může vydat. Po úředním zastavení dopravy by bylo možné lokálky zrušit, jak si železniční správa přeje.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Řada 380 ČD má problém

České dráhy mají po letech čekání novou elektrickou lokomotivu a už měsíc s ní ve zkušebním provozu jezdí cestující mezi Prahou a Břeclaví. Lokomotiva je to sice moderní, narozdíl od svých starších kolegyň ale na některých českých tratích, a to i hlavních koridorových, nemůže jezdit.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zmeny vo vedení ZSSK Cargo

Štátny nákladný železničný dopravca Železničná spoločnosť Cargo Slovakia dnes ohlásil prvé prepriahanie vo svojom predstavenstve. Ministerstvo dopravy ako jediný akcionár Carga odvolalo z predstavenstva Jozefa Melníka, ktorý mal vo firme na starosti obchod. Za nového člena predstavenstva bol vymenovaný Jozef Virba, riaditeľ úseku prevádzky ZSSK Cargo Slovakia.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Bárta by rád dokončil spojenie ČD Cargo a ZSSK Cargo

Bývalý politik českých ľudovcov Jan Kasal má radiť spoločnosti ČD Cargo, ktorá je dcérskou firmou Českých drah, pri jej snahe fúzovať so Železničnou spoločnosťou Cargo Slovakia. Informoval o tom v utorok server Českápozice.cz.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nový tramvajový úsek v Praze

Řidiči v Praze 6 se budou potýkat s potížemi. Kvůli prodloužení tramvajové trati do Podbaby bude od úterý 11. ledna omezen provoz v Podbabské ulici. Postupně budou až do 20. ledna střídavě zavírány jízdní pásy v obou směrech.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Tender na modernizáciu tratí nemá ani po roku víťaza

Tender na modernizáciu koľajníc pri Trenčíne sa zmenil na tvrdý boj. Ani rok po vyhlásení súťaže nemôžu Železnice Slovenskej republiky uzavrieť kontrakt so spoločnosťou Skanska, ktorá im ponúkla najnižšiu cenu. Brzdí to druhý najlacnejší účastník, ktorým je konzorcium Trnavskej stavebnej spoločnosti.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Čekárna budoucnosti na čínský způsob

Na nádraží v čínské metropoli Šanghaj byla představena čekárna budoucnosti, která již brzy nabídne cestujícím neuvěřitelný komfort. Na ploše zhruba 300 metrů čtverečních je umístěno 68 "kapslí", kde čeká na pasažéry vybavení v podobě televize, lůžka a připojení na internet. Součástí buněk je i nezávislé přípojky elektřiny a osvětlení. Podle čínského tisku by noc v kapsli měla přijít na 88 jüanů (což je v přepočtu asi 13 USD tedy zhruba 250 Kč).

Video najdete na této stránce.

RegioJet a jeho ambície

Rozhovor s R. Jančurom a J. Schmidtom, zástupcami spoločnosti RegioJet, ktorá v roku 2012 spustí prímestskú linku do Bratislavy

nájdete na tejto stránke.

V roce 2024 se bude soutěžit o všechny dálkové spoje na tratích ČR

Plánované otevírání české železnice konkurenci dostává konkrétnější podobu. Přinést má hlavně lepší vlaky i úsporu pro státní rozpočet. O liberalizaci mluvila dosud jen smlouva s Českými drahami, teď se plán na vstup konkurence dostane i do závazného materiálu – strategie dopravy do roku 2025, kterou v těchto dnech dokončuje ministerstvo dopravy a která půjde v příštích měsících do vlády. Z ní vyplývá, že o všechny dálkové spoje by měly firmy soutěžit až v roce 2024.

Celou zprávu najdete na této stránce.

CZ LOKO míří na východ

Český strojírenský podnik CZ Loko míří se svou lokomotivou na ruský trh. Na dosah má přitom zakázky na dodávky stovek strojů. Na dotaz deníku E15 to uvedl generální ředitel CZ Loko Josef Bárta.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Trať Bruntál – Malá Morávka to už má za sebou

Česko je opět o něco chudší. Ministerstvo dopravy úředně zrušilo horskou železniční trať z Bruntálu do Malé Morávky. Sedmnáctikilometrová dráha, na které od roku 2009 nejezdí pravidelné vlaky, je první zrušená lokálka z vlny, kterou ohlásila Správa železniční dopravní cesty.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Provoz na kolejích mezi Prahou a Ostravou zhoustne

Už letos v létě budou mít České dráhy na trati Praha – Ostrava konkurenci, začnou totiž jezdit vlaky provozované společností RegioJet podnikatele Radima Vančury. Během dvou nebo tří let by se navíc na trať měl dostat i další dopravce. A tak se přepravci už teď předhánějí ve slibech lepších služeb pro cestující.

Celou zprávu najdete na této stránce.