Dopravné správy

Nové vozidlo pro koridor

Výstavba I. železničního koridoru dále pokročila, ale nové hypermoderní třísystémové vysokorychlostní jednotky s naklápěním vozových skříní, na které ČD složily část zálohy jsou zatím v nedohlednu. Jejich finální dodavatel, firma ČKD je v současné době zmítána krizí a není schopna tento projekt profinancovat. Výroba je zastavena a ČKD se snaží vyjednávat s ČD o ceně jednotek. Podle poslední verze by ČKD dodala jen sedm jednotek namísto původních deseti, ovšem za stejnou cenu.

Celou silvestrovskou antiakatualitu najdete na této stránce.

Od nového GVD bude první stroj řady 390 v pravidelném provozu

Na síti Českých drah se poměrně často stává, že vlaky část své cesty vykonají pod pavučinou drátů a část na tratích neelektrizovaných. Takových vlaků není málo a většinou se jedná o rychlíky a spěšné vlaky (a dokonce dva vlaky kategorie EC/IC), u kterých je cestovní rychlost rozhodující. Vzhledem ke stavu tratí již není možno dále zvyšovat traťovou rychlost, aniž bychom museli vynaložit obrovské částky na jejich modernizaci.

Celou silvestrovskou antiakatualitu najdete na této stránce.

Nová nízkopodlažní vozidla ČKD

Výroba nízkopodlažních tramvají má již u našeho největšího výrobce vozidel pro městskou a příměstskou dopravu dlouhou tradici a vše nasvědčuje tomu, že i slibnou budoucnost. S velkou oblibou je provozují všechny české dopravní podniky vlastnící kolejovou síť a jsou i ve velkých sériích úspěšně vyváženy do zahraničí. Většina tuzemských i zahraničních provozovatelů u tramvají ČKD Dopravní systémy, s.r.v.ž.  oceňuje především vysokou spolehlivost, hospodárný provoz a malé udržovací náklady.

Celou silvestrovskou antiakatualitu najdete na této stránce.

Zeptali jsme se...

Do dnešního vydaní našeho internetového stabilníku jsme se rozjeli s naší pravidelnou rubrikou rozhovorů s řadovými zaměstnanci ČD do stanice LOUKOV U MNICHOVA HRADIŠTĚ na trati Turnov-Všetaty a položili jsme za Vás několik otázek službukonajícímu výpravčímu, panu MUDr. Petru Špačkovi.

Celou silvestrovskou antiakatualitu najdete na této stránce.

Nákladní set pro přepravu automobilů

Dnešní novinka mě velmi mile překvapila. Jedná se o nákladní set lokomotivy a vozů určených pro přepravu automobilů, a to už včetně nákladu. Výrobcem setu není nikdo z renomovaných výrobců, nýbrž čínsko-vietnamská firma Pi-Chi-Fug. O to větší překvapení je tedy výsledek, kterým je souprava obsahující lokomotivu a tři autovozy včetně tří automobilů.

Celú silvestrovskú antiaktualitu nájdete na tejto stránke.

Jídelní vozy na pozemních lanových drahách

Se zajímavým rozšířením služeb přišli provozovatelé některých pozemních lanovek na Jižní Moravě, kde je zejména na strmých svazích v okolí moravské metropole tento druh dopravy velmi rozšířen.

Celou silvestrovskou antiakatualitu najdete na této stránce.

Levostranný provoz vyhrává

V souvislosti s výstavbou tranzitních koridorů ČD bylo dodatečně rozhodnuto o sjednocení levo- a pravostranného provozu na dvoukolejných tratích. Z provozního hlediska jsou oba systémy naprosto rovnocenné, problémy vznikají pouze na styku levo- a pravostranných úseků. Z důvodu provozní rovnocennosti bylo nakonec přihlédnuto k historickým hlediskům, neboť na první dvoukolejné trati na území ČR (Severní dráha císaře Ferdinanda Břeclav - Bohumín) byl a je provoz levostranný.

Celou silvestrovskou antiakatualitu najdete na této stránce.

Jaká byla naše železnice roku 2010?

I když na železnici zůstalo na první pohled po celý rok 2010 vše při starém, začal se zvedat vítr změn. Zatím však šlo spíše o ojedinělé výkřiky – pomyslné pohledy do budoucnosti.

Celou bilanci najdete na této stránce.

Rekonstrukce pražského hlavního nádrží se zpožděním

Rekonstrukce měla být dokončena před dvěma lety. Poté se termín posunul na letošní březen. Ani tehdy ale nebude hotovo. Radiožurnál upozornil, že italská firma Grandi Stazioni, která má podle smlouvy s majitelem (České dráhy) nádraží opravit a dalších třicet let provozovat, prostě nestíhá.

Krátký šlánek a fotogalerií najdete na této stránce.

Pražská integrovaná doprava mění tarif

Od 1.1.2011 dochází ke změně tarifu Pražské integrované dopravy, jak o tom informuje výňatek z něj, uvedený ve sdělení KCOD Praha.

Levně na výlet do saské metropole, se slevou do pamětihodností

České dráhy nabídnou od 3. ledna 2011 cestovatelům a turistům levné jízdenky do Drážďan ČD TIP. Majitelé vlakových jízdenek včetně ČD TIPu mohou navíc získat slevu také na vstupném do některých pamětihodností. Akce trvá do konce ledna. Naši občané tak mají vynikající příležitost seznámit se s památkami saské metropole přezdívané "Florencie na Labi" a nebo vyrazit za povánočními výprodejemi do nákupních center na známé obchodní třídě Pragerstrasse, která ústí přímo u vlakového nádraží.

Další podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Prostřednictvím eShopu Českých drah můžete zakoupit i další levné jízdenky do vybraných míst v zahraničí i mezi množstvím měst v České republice. Přehled nabízených jízdenek a relací naleznete přímo na www.cd.cz/eshop a rádi zodpovíme Vaše dotazy k těmto slevám a levným jízdenkám v ČR a do zahraničí.

Dopravní hala NTM budila zájem

Halou Národního technického muzea v Praze na Letné (NTM), kde právě dokončují expozici historie dopravy, prošlo (...) 4800 návštěvníků. Den otevřených dveří připomněl, že spolu s ní budou další expozice zpřístupněny 15. února.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Liberecký kraj je popelkou železniční infrastruktury

Ani korunu nemá zatím stát v rozpočtu na obnovu a modernizaci železničních tratí v Libereckém kraji. Tamní hejtmanství to však kritizuje. Bez investic do kolejí nenabídnou slibované pohodlí ani objednané nové vlaky. Podle ministerstva dopravy ovšem nepatří trati na Liberecku mezi ty hlavní a peníze chybějí všude.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Žhavé železo putuje po kolejích Ostravou

Rozžhavený proud železa dopadá z výše několika metrů přímo do nitra obří vagonové cisterny. Drobné kapky tekutého kovu občas odbočí mimo hlavní proud a rozletí se jako prskavky do stran. Sálající teplo a rozlehlé industriální kulisy hutního provozu umocňují v mrazivém zataženém prosincovém dni dojem z nevšední podívané.

Celou zprávu najdete na této stránce.

RegioJet vyjede na slovenské koleje na jaře 2012

Společnost RegioJet ze skupiny Student Agency Radima Jančury získala od slovenského ministerstva dopravy devítiletou smlouvy na dotovaný provoz osobních vlaků mezi Bratislavou, Dunajskou Stredou a Komárnem. První Jančurovy vlaky by na trať měly vyjet na jaře 2012...

Celou zprávu najdete na této stránce.

Za hlučínskými tramvajemi

Ve středu to bude přesně padesát let, co z Ostravy dorazila do Hlučína první tramvaj. Pověstná jednička tak nahradila původní vlak, který od června 1925 spojoval Hlučín a další místa jako Ludgeřovice nebo Petřkovice s Ostravou. Ten přestal jezdit v roce 1950.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Čísla přejezdů zabraňují nehodám

Sto dvaadvaceti dopravním nehodám již zabránila nová identifikační čísla železničních přejezdů. Díky nim může třeba řidič, kterému auto vypovědělo službu přímo na trati, sdělit přesnou polohu daného místa. Strojvůdce vlaku, jenž by se jinak s autem srazil, je potom včas upozorněn, že na přejezdu uvízlo auto, a může vlak zastavit dřív, než dojde ke srážce.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V Plzni budou inteligentní zastávky MHD

Příští rok by měly v Plzni cestujícím sloužit nové inteligentní zastávky MHD. Podle primátorova náměstka Miloslava Šimáka (ČSSD) město na vybavení šesti vybraných zastávek informačními systémy získalo dotaci EU. Na světelných elektronických panelech dostanou cestující kdykoliv aktuální informace o spojích.

Celou zprávu najdete na této stránce.

O vlaku, co ''měl neskutečné štěstí na problémy''

Lidé, kteří se v neděli potřebovali dostat z francouzského Štrasburku do španělského města Portbou nočním vlakem, zvolili špatný způsob dopravy. Do cíle se dostali s více než třináctihodinovým zpožděním a ne vlakem, ale taxislužbou. Příběh cestujících obletěl všechna evropská média.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Slovenské železnice čaká zdražovanie a rušenie tratí

Po šiestich rokoch opäť prichádza rušenie niektorých regionálnych tratí. A nie je vylúčené ani zvýšenie cestovného. Tak sa začína "ozdravná kúra“ osobnej Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) v podaní ministra dopravy Jána Figeľa.

Celú správu nájdete na tejto stránke.