Dopravné správy

Štát rekonštruuje prednostne trať pre súkromníka?

Regiojet dostal od štátu hodnotný darček. Prvý železničný súkromný prepravca na Slovensku bude prevádzkovať svoje vlaky na zrekonštruovanej trati medzi Bratislavou a Dunajskou Stredou. Železnice SR na stavebné práce minú do konca roka takmer 11 miliónov eur. Železničiari rovnako ako prepravca zhodne odmietajú, že by štát prednostne rekonštruoval trať pre súkromnú firmu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Plzeňský IDS se rozšíří

Zásadní změna čeká cestující v hromadné dopravě na Plzeňsku. Příští rok se tam totiž začne rozšiřovat systém Integrované dopravy Plzeňska (IDP), který lidem nabídne i výhodné předplatné. Obyvatelům sedmi obcí poblíž krajského města však jízdné zdraží.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prepúšťanie železničiarov je problematické

Rady prepustených železničiarov sa tento rok rýchlo napĺňajú. Z avizovaného odchodu päťtisíc ľudí v rámci troch štátnych železničných firiem odišlo už takmer tritisíc a do konca roka príde o prácu aj ďalších 878 pracovníkov nákladného prepravcu - Železničnej spoločnosti Cargo.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jízdní řád díky zásahu ministra ve skluzu

Železničáři možná nestihnout včas sestavit jízdní řád, který má platit od prosince. Čekají na rozhodnutí ministerstva dopravy, kolik si objedná rychlíků. To zase neví, kolik peněz na ně dostane od resortu financí. Správa dopravní a železniční cesty už dvakrát posouvala uzávěrku...

Celou zprávu s neskutečně zkomoleným názvem SŽDC najdete na této stránce.

ŽSR plánujú stratu vyše 100 miliónov eur

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) by mali v tomto roku dosiahnuť stratu vo výške 100,06 milióna eur. V porovnaní s minulým rokom to znamená pokles o 1,4 %. Vyplýva to zo Správy o hospodárení vybraných podnikov s vplyvom štátu z dielne ministerstva financií, ktorá sa v súčasnosti nachádza v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Z Dejvic na Masaryčku s jízdenkou ČD městskou dopravou

Cestující, kteří jezdí vlakem na Masarykovo nádraží, se musí připravit na potíže. Od pondělí 19. září totiž nebudou kvůli výstavbě tunelu Blanka mezi Dejvicemi a "Masaryčkou" jezdit vlaky. Výluka potrvá až do poloviny listopadu. (...) Pokud budou mít lidé zakoupenu jízdenku až na Masarykovo nádraží, bude jim platit i v rámci městské hromadné dopravy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

OSŽ pomůže ČD s vymáháním slíbených dotací

Již v novém složení a v nové situaci – po odčlenění živé dopravní cesty od ČD, a. s. – zasedal dne 7. září Podnikový výbor OSŽ při ČD, a. s., aby za řízení tajemníka OSŽ Antonína Leitgeba reagoval na změny a připravil se na horký podzim letošního roku. Jako hosté se jednání zúčastnili ekonomický náměstek GŘ ČD Ing. Michal Nebeský a náměstek GŘ pro personální záležitosti Ing. Pavel Švagr, CSc. Jednání byl rovněž přítomen předseda OSŽ Bc. Jaroslav Pejša a předseda PV OSŽ ČD Cargo Radek Nekola.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Dva tisíce Boleslavanů chtějí zachránit nádraží

Část obyvatel Mladé Boleslavi je proti plánu Českých drah zbourat starou budou vlakového nádraží. Nejprve sepsali petici, ta ale nepomohla. Teď se rozhodli pro novou strategii. Chtějí nechat starou budovu prohlásit za kulturní památku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Živá dopravní cesta ovlivní hospodaření ČD i SŽDC

Přesně 1. září skončila další část transformace bývalého státního podniku České dráhy. V ten den se totiž přibližně 9500 zaměstnanců Českých drah obrazně řečeno převléklo do jiného kabátu – barvy ČD nahradily barvy Správy železniční dopravní cesty (SŽDC). Řízení provozu se tak definitivně přesunulo z rukou dopravce na správce železniční infrastruktury.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pražský DP vydělává na odsouzených

V roce 2010 odpracovali odsouzení k výkonu trestu obecně prospěšných prací v Dopravním podniku hl. m. Prahy (DPP) celkem 13 000 hodin. Od zahájení projektu v roce 2008 je tento objem ještě o 6000 hodin vyšší. Uvedla to mluvčí DPP Ilona Vysoudilová s tím, že finanční úspory činí 10 miliónů korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Dovolenkári vlakom necestujú

Slováci cestovali v druhom štvrťroku tohto roka vo väčšej miere ako v rovnakom období minulého roku. V druhom kvartáli uskutočnili celkovo 1,445 milióna dlhodobých a krátkodobých dovolenkových pobytov doma a v zahraničí, čo predstavuje medziročný nárast na úrovni 20,6 percenta. Celkový počet prenocovaní na týchto dovolenkových pobytoch vzrástol o 20 percent. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vláda přidá krajům na vlaky

Vláda nejspíš příští týden odsouhlasí dotaci 300 milionů na regionální vlakovou dopravu. Ministr dopravy původně pro kraje požadoval 800 milionů, nakonec se ale spokojí s nižší částkou. Většinu chybějících peněz by měly nahradit kraje, České dráhy a SŽDC, nehrozí proto razantní škrty v jízdních řádech.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Košice málo motivujú k využívaní MHD

Cyklistická únia Košíc a Spolok na podporu skrášľovania mesta kritizujú košický magistrát a primátora, že nedostatočne motivuje obyvateľov využívať mestskú hromadnú dopravu a iné ekologickejšie spôsoby prepravy. „Za paradoxné považujeme, že v priebehu Európskeho týždňa mobility primátor Richard Raši predkladá mestskému zastupiteľstvu, ktoré bude rokovať 19. septembra, návrh na zrušenie jednorazového papierového cestovného lístka MHD na vzdialenosť štyroch zastávok s účinnosťou od 1. októbra. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Stojí za koncem šéfa ČEZ privatizace Škody Plzeň?

I když Martin Roman tvrdí, že se na odchodu z čela ČEZ dohodl s premiérem Nečasem již před několika měsíci, jeho konec byl překvapením i pro velmi vlivné osoby blízké premiérovi. Co doopravdy stojí za Romanovým koncem? Nabízíme šest možných důvodů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Modernizácia trate z Tr. Teplej do Zlatoviec ide pred súd

Krajský súd v Bratislave sa bude na budúci týždeň na dvoch pojednávaniach zaoberať súťažou na modernizáciu železničnej trate z Trenčianskej Teplej do Zlatoviec. Ide o tender, ktorý Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) vyhlásili ešte v roku 2009 a v súčasnosti čaká na rozhodnutie súdu. Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) totiž v marci tohto roka rozhodol súťaž na modernizáciu trate zrušiť.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Žlutým vlakem zkušebně jen za 50 Kč, nekupte to...

Podle majitele firmy, brněnského podnikatele Radima Jančury budou vlaky RegioJet jezdit zkušebně na trati už v příštích dnech. Příští pátek však vyjede vlak i s cestujícími, aby si personál vyzkoušel své povinnosti a procesy spojené s obsluhou a odbavením zákazníků. "Tři dny před zahájením provozu pojedeme tréninkovou jízdu i s cestujícími a nabídneme zájemcům, fanouškům, železničním nadšencům a potenciálním zákazníkům možnost vyzkoušet náš vlak - a to za 50 korun za jednosměrnou jízdenku odkudkoli kamkoli," uvedl Jančura. "Pozvali jsme také základní školy z Prahy, Pardubic a Ústí nad Orlicí a ty pojedou samozřejmě zadarmo," dodal.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Figeľ cestuje, krstí vlaky - a zdražuje

Minister dopravy Ján Figeľ (KDH) pokračuje vo svojich výletoch po celej krajine. Tentokrát uviedol do prevádzky novú poschodovú súpravu v Nových Zámkoch. Po košickej Alžbete dostala meno Zuzana. Všetko sa to deje iba tesne pred tým, ako sa Železničná spoločnosť Slovensko chystá zvýšiť na všektých vlakoch cestovné.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Tramvaj Škoda 15T For City očima řidičů

Řídí tramvaj už léta, přesto se ze zkušených řidičů najednou opět stávají žáci. Jezdí ulicemi Prahy s novou tramvají Škoda 15T For City s oranžovým písmenem L a učí se. Zvykají si například na chodce, kteří bezelstně vstoupí do dráhy "neslyšitelného" vozu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Mezi Mariánkami a Chebem s ČD za pětku

České dráhy navazují na jarní úspěšné akce ČD Promo, kdy nabízely cestujícím jízdy na vybraných tratích od jedné koruny. V úterý 20. září mohou všichni zájemci vyzkoušet vlaková spojení mezi Mariánskými Lázněmi a Chebem se zpáteční jízdenkou za deset korun. Cílem speciální jednodenní nabídky je propagovat regionální železniční dopravu a přilákat nové zákazníky. Dopravce tyto akce pořádá postupně ve všech krajích republiky. Více informací naleznete v tiskové zprávě.

Pokračování trasy metra A bude stát asi 19 miliard

Praha plánuje dát přes jeden a půl miliardy na výstavbu prodloužení metra A. V letošním roce bylo stavbě vyhrazeno 100 milionů korun. Celkové náklady na stavbu můžou přesáhnout 21 miliard korun. Praha chce získat dotace z fondů Evropské unie.

Celou zprávu najdete na této stránce.