Dopravné správy

S fondy EU se nadále počítá pro dopravní infrastrukturu

Počet dotačních programů, přes které Česká republika čerpá peníze z evropských fondů, by se po roce 2013 měl snížit na šest či sedm ze současných 26. Na začátku listopadu by pak mělo být jasno o jednotlivých prioritách v dalším čerpání evropských peněz.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Malé priecestie – veľký problém

Obyvatelia Tepličky nad Váhom iniciovali Petíciu za zachovanie prístupu na Vodné dielo Žilina a k rekreačnej oblasti Straník. Podporujú ju aj obyvatelia okolitých obcí i samotní Žilinčania. Pre výstavbu zriaďovacej stanice na území obce totiž pešiaci i cyklisti prišli o priechody cez „štreku“, ktoré dlhé roky využívali.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD mohou dolaďovat smlouvu se Siemensem

Kauza nákupu vlaků Railjet Českými drahami (ČD) je u konce. Po dlouhých tahanicích ČD a plzeňské Škody Transportation totiž antimonopolní úřad definitivně zrušil předběžné opatření, které drahám zakazovalo obchod za pět miliard korun uskutečnit.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Chystá sa elektrifikácia trate Haniska - Moldava n.B.?

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) plánujú začiatkom augusta vyhlásiť verejnú súťaž na vypracovanie a dodanie projektovej dokumentácie pre stavbu elektrifikácie železničnej trate Haniska - Veľká Ida - Moldava nad Bodvou. Predpokladaná cena za poskytnutie uvedenej služby dosahuje 1,089 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH).

Celú staršiu správu si môžte pripomenúť na tejto stránke.

RegioJet jel plný a hlásí i další vyprodané spoje

Na hlavní železniční trať spojující Ostravu s Prahou dnes poprvé vyjel spoj konkurující Českým drahám. Souprava RegioJet byla vyprodaná. Z Havířova na Karvinsku vyrazila v 05:20 a do hlavního města dorazila podle jízdního řádu v 09:34. Vyprodané jsou i další spoje. Společnost proto některé vlakové soupravy posílila.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Podľa Greenpeace je dôležité zlepšovanie verejnej dopravy

Využívanie bicyklovej či mestskej hromadnej dopravy je podľa environmentalistov jedným zo spôsobov, ako znížiť nielen znečistenie ovzdušia, ale aj pomôcť pri riešení klimatickej zmeny. "Doprava má na ňu výrazný vplyv. Emisie oxidu uhličitého z dopravy stúpli na Slovensku z 3,8 milióna ton v roku 1991 až na 6,7 miliónov ton CO2 v roku 2008...

Celú správu nájdete na tejto stránke.

KŽC Doprava se bojí holdingu státních drah

Současný systém české železniční dopravy byl postaven tak, aby zajistil rovnoprávný přístup k železniční dopravní cestě pro všechny subjekty. Pokud by se opět sloučil správce železniční dopravní cesty a jeden z dopravců, byla by to cesta směrem právě opačným. „Možná se někomu může zdát, že momentálně by toto spojení přineslo dočasně vyšší ekonomickou efektivitu, ale dlouhodobě tomu tak rozhodně nebude,“ domnívá se jednatel společnosti KŽC Doprava Bohumil Augusta.

Celý rozhovor najdete na této stránce.

V DPB bol deň otvorených dverí

Stovky ľudí v sobotu prúdili do Dopravného podniku Bratislava (DPB), kde si v areáli Jurajov dvor mohli počas Dňa otvorených dverí vyskúšať, ako vyzerá svet spoza volantu autobusu. Okrem toho návštevníci videli aj električky a trolejbusy, ktoré už bežne na cestách nepremávajú, ale sú súčasťou podnikového múzea. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

RegioJet chce plánuje spoje na dalších tratích

RegioJet Radima Jančury by rád operoval i na tratích Praha - Brno a Ostrava - Břeclav. Vyplývá to z odpovědí majitele Radima Jančury, který byl v pondělí hostem on-line rozhovoru na serveru IHNED.cz. Vše teď záleží na rozhodnutí ministra dopravy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Kočky na železnici aneb Feminizace vlaků vyšší kvality

Stevardky se staly jedním ze symbolů konkurenčního souboje mezi Českými drahami a soukromým dopravcem RegioJet, který 26. září poprvé naruší rychlíkový monopol státního dopravce. Regiojet ze skupiny Student Agency podnikatele Radima Jančury si v konkurzu na palubní personál vybral 53 lidí, z toho zhruba deset mužů. U Českých drah budou stevardkami výhradně ženy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

AWT se zaměřuje na železniční dopravu

Mezinárodní dopravní a logistické skupině AWT se daří zvyšovat objem železniční dopravy. Během prvních šesti měsíců letošního roku po železnici dopravila celkem přes 5,5 milionu tun zboží, meziročně o téměř 600 tisíc více. Vedle tradiční dopravy uhlí, oceli a chemických produktů poskytuje AWT dopravní služby v oblastech automobilového průmyslu, papírenství, stavebnictví nebo potravinářství. V poslední době registruje vyšší zájem i o dopravu alternativních paliv a biopaliv.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Katka ukončila sezónu

Desiatky malých i veľkých Košičanov dnes mierili do Čermeľa. Obľúbená Detská železnička s parnou lokomotívou Katkou, ktorá premáva v Čermeľskom údolí v Košiciach, sa s tohtoročnou, mimoriadne dlhou a úspešnou sezónou lúčila v retroštýle. Občianske združenie Detská železnica a Wild West Show Alpinka pripravili netradičný program, na ktorom nechýbali prepad vlaku so sladkým prekvapením, westernová show naruby, hry a súťaže pre malých aj veľkých, pištoľnícka show, či vozenie detí na koníkoch.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

2. Národní den železnice s rekordní návštěvou

Rekordní počet návštěvníků, 16 900, zavítal v sobotu 24. září na 2. Národní den železnice, který se letos konal v Děčíně v areálu depa kolejových vozidel a také na hlavním nádraží v Děčíne. Celodenní oslavy začaly v 10.00 hodin a po celou dobu trvání akce až do 17.00 hodiny proudily davy návštěvníků a zájemců o historické i moderní exponáty. Oslavy byly tematicky rozdělené do tří okruhů: Svět historie, Svět změny a Svět zábavy. Tradičně největší úspěch zaznamenaly domácí historické lokomotivy, salonní vozy prezidenta Masaryka a Husáka nebo Františka Ferdinanda d´Este, velkému zájmu se těšil doprovodný program pro děti, závody na drezínách, promítání v kinematovlaku nebo divadelní představení.

Na hlavním pódiu vystoupila v několika blocích během celého dne revivalová skupina Queenie. Návštěvníky převážela z hlavního nádraží, kde byly vystaveny nové a revitalizované vozy, do depa a zpět Regionova. Další lahůdku pro příznivce železnice připravila Střední průmyslová škola strojní a dopravní v Děčíně, která zpřístupnila veřejnosti modelové kolejiště v měřítku H0 na ploše necelých 11 m2.

ČR předbíhá v tendrech na rychlíky Evropu

Má to být průlom na české železnici. Ministerstvo dopravy finišuje s přípravou zadávací dokumentace pro soutěž o provozování dotovaných rychlíků. První tendr úřad vypíše na přelomu roku, druhý v prvních měsících roku 2012. Vítěz získá smlouvu na zatím v Česku nevídaných 15 let, což je maximum, které připouští EU. Dosud monopolní České dráhy mají smlouvy na rychlíky na deset let, u autobusových dopravců se kontrakty uzavírají na osm let.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pro škrty přijde doprava o miliardy z EU

Česká dopravní infrastruktura s největší pravděpodobností přijde až o desítky miliard z evropských fondů. Stát totiž nemá peníze na spolufinancování unijních peněz, část z nich možná bude muset navíc vracet. Nepomohla ani vláda, která po dlouhých týdnech koaličních tahanic ve středu přidala Státnímu fondu dopravní infrastruktury (SFDI) čtyři miliardy. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Kraje trvají na původním financování svých vlaků

Hejtmani zásadně trvají na dodržení memoranda o zajištění financí pro regionální železniční dopravu, které s kraji uzavřela předchozí vláda Jana Fischera. Nepřipadá podle nich v úvahu, aby se kraje na jejím spolufinancování podílely dalšími 150 miliony korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Majetkové podiely štátu v spoločnostiach SAD na predaj

Fond národného majetku SR (FNM) eviduje predbežne veľký záujem o tender na poskytovanie komplexnej poradenskej činnosti pri privatizácii jeho menšinových podielov v 17 autobusových spoločnostiach. O súťažné podklady požiadalo niekoľko desiatok spoločností.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Hrozí kolaps železniční regionální dopravy

Železniční odboráři se obávají dopadů současných škrtů v regionální osobní dopravě na budoucí fungování Českých drah. Předseda Odborového sdružení železničářů (OSŽ) Jaroslav Pejša (...) řekl, že v důsledku snížení příspěvků krajům na osobní dopravu dokonce akutně hrozí kolaps železniční regionální dopravy. "A zároveň se tím přiblížila možnost stávky na železnici," dodal Pejša.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Minister ocenil 51 železničiarov

23. 09. 2011 - Poctu ministra dopravy a titul ministra dopravy zaslúžilý pracovník dnes odovzdal prvý podpredseda vlády SR a minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Figeľ na Dni železničiarov v Strečne 51 pracovníkom Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK), Železníc SR (ŽSR) a Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

RegioJet se nabízí Německé dráze

Soukromý železniční dopravce RegioJet ze skupiny Student Agency jedná s německými dráhami Deutsche Bahn o zajištění vlaků na trati mezi Hamburkem a Prahou. ČTK to sdělil mluvčí firmy Aleš Ondrůj. Deutsche Bahn původně jednaly o zajištění linky mezi českou metropolí a německým hansovním městem jen s Českými dráhami.

Celou zprávu najdete na této stránce.