Dopravné správy

Hauptbahnhof Wien financujú aj developeri

Výstavba Hlavnej stanice vo Viedni za zhruba miliardu eur prebieha od začiatku minulého roka. Aby sa mohla postaviť, rakúske štátne železnice ÖBB museli zbúrať dve menšie stanice a množstvo odstavných koľají, skladov a distribučných plôch. Z celkovo 109 hektárov železničiarskych pozemkov zhltne stanica zhruba 50, na zvyšku vzniknú dve nové štvrte. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vyšší DPH zvýší jízdné na železnici

České dráhy od prosince, kdy v platnost vstoupí nový jízdní řád, zvýší ceny jízdného. Společnost nedokáže ve vlastním rozpočtu najít rezervy, kterými by byla schopná dorovnat plánované navýšení daně z přidané hodnoty, sdělil dnes ČTK mluvčí drah Petr Šťáhlavský. Konkrétní zvýšení cen ani další podrobnosti neuvedl. Majitel Student Agency Radim Jančura v pořadu Impulsy Václava Moravce uvedl, že jeho společnost kvůli DPH také podraží. Podle jeho informací České dráhy zvýší ceny jízdného o pět procent.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Počet samovrážd skokom pod vlak mierne klesá

Samovraždou pod kolesami vlaku sa v tomto roku rozhodlo ukončiť život 28 ľudí. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka, od januára do 15. septembra, je to menej o troch ľudí. Vyplýva to z údajov Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

S ČD za korunu i do České Třebové

České dráhy navazují na úspěšné jarní akce ČD Promo, při kterých nabízely cestujícím jízdy na vybraných tratích za cenu od jedné koruny. Ve středu 5. října nabídnou ČD levné zpáteční jízdenky za 1 Kč všem, kteří se potřebují dopravit vlakem mezi Lanškrounem a Českou Třebovou, případně jedou do těchto měst z mezilehlých stanic v Rudolticích nebo Třebovicích v Čechách. Zpáteční jízdenka platí až do půlnoci následujícího dne. Cílem těchto speciálních jednodenních nabídek je propagovat regionální železniční dopravu a přilákat nové zákazníky k cestě vlakem.

V České Třebové bude 5. října přistavena také speciální vlaková souprava, ve které se budou promítat filmy pro děti, v dalším voze budou probíhat dětské soutěže a v posledním vagonu si mohou zájemci prohlédnout expozici odbavovací techniky na železnici.

Podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Pec má ve výhledu další lanovku

Sotva se začalo s dlouho očekávanou stavbou nové lanovky na Sněžku, má Pec pod Sněžkou další smělý plán. Uvažuje o lanovkovém propojení s Velkou Úpou. Zatím je záměr jen v návrhu nového územního plánu města, proti nejsou ani správci Krkonošského národního parku. Chce to však silného investora.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ministra Nákladové nádraží asi nezajímá

Politici z třetí pražské části marně čekali na ministra dopravy Pavla Dobeše, aby jim vysvětlil, co stát hodlá dělat s chátrajícím Nákladovým nádražím Žižkov. Stále tak není jasné, zda se objekt stane památkou, nebo jej získají developeři.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zlatovce - Tr.Teplá: nekonečný príbeh?

Krajský súd (KS) v Bratislave ako nezákonné zrušil rozhodnutie Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) z 15. decembra, ktorým úrad zamietol námietky spoločnosti TSS Grade, a.s. v rámci obstarávania na modernizáciu 12-kilometrovej trate Zlatovce - Trenčianska Teplá. Ako agentúru SITA informoval hovorca súdu Pavol Adamčiak, napadnuté rozhodnutie ÚVO vrátil úradu na ďalšie konanie.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V Boleslavi nebude nádraží staré ani hypermoderní

Starou nádražní budovu v Mladé Boleslavi čeká demolice. Na jejím místě měl vyrůst nový moderní objekt, kterému místní lidé přezdívali skleník, vejce nebo také létající talíř. Nakonec tu ale nejspíš stát nebude, mimo jiné i kvůli nesouhlasu zdejších obyvatel. Architekt teď navrhne novou podobu budovy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Cestovanie vlakom zdražie od novembra

Pripomienkovanie návrhu na zvýšenie cien cestovného v železničnej doprave je ukončené. Je tak reálne, že cestovanie vlakom zdražie od novembra tohto roka, a to v priemere o 10 %. Skončením medzirezortného pripomienkového konania v piatok (30.9.) sa totiž uzavrela najzložitejšia časť procesu na posúdenie rastu cien v železničnej doprave.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Test bezbariérové dopravy spoji ČD do Německa

Trocha napětí, špetka adrenalinu a hrnek trpělivosti. Takovou směs zná každý, kdo někdy něco pro někoho organizoval.  Stejně tak to bylo při plánování a přípravách na první test bezbariérové přeshraniční dopravy. Ten pořádalo Občanské sdružení Jurta a LAG SH Dresden. Cílem výletu bylo navázat osobní vztahy mezi lidmi s různými druhy postižení a také vyzkoušet kvalitu bezbariérové dopravy na obou stranách hranice.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Jančurovi strojvedoucí se jako hvězdy nepředvedli

Káva zdarma, koláč za pár korun, záchody s hudbou, kožené sedačky. To všechno cestující soukromého vlakového dopravce RegioJet baví. Odvrácenou stranou žluté mince jsou drobné průšvihy, které nováček na českých kolejích za první týden provozu stačil už nasekat.

Celou zprávu najdete na této stránce.

K průšvihům bychom mohli dodat také třeba projetí přejezdu s poruchou signalizace vzdor rozkazu plnou rychlostí, kterého se novináři (zatím) nedomákli.

Lokálky se krom jedné rušit nebudou

Z jedenácti tratí, které před rokem železniční správci navrhli zrušit, je na odpis pouze jediná. Ostatní našly své zachránce. Má po nich jezdit náklad nebo výletníci. Dřevěné pražce shnily, část kolejí lidé rozkradli a z nádražních budov jsou ruiny. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Česká železnice vládní Popelkou

... ministři Věcí veřejných souhlasí s rozpočtem a restrikcemi, ministr dopravy je šťastný, když má slíbené čtyři miliardy, ale rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury je ořezaný o 25 miliard. A to byl letošní rozpočet o 40 miliard nižší než loňský!

Celou zprávu najdete na této stránce.

Kombinovaná doprava v ČR je na vzestupu

České dopravní firmy po letech váhání a nedůvěry objevily výhody přepravy kamionových návěsů po kolejích. Podle údajů tuzemského operátora vlakových linek Bohemiakombi putovalo od ledna do srpna mezi Českou republikou a Německem po kolejích téměř 4900 návěsů. To je o několik desítek více než za celý loňský rok.

Celou zprávu najdete na této stránce.

SŽDC: Souložení u tratě zákon nezakazuje

Vskutku neobvyklé místo ke splnění svých sexuálních potřeb si v úterý večer zvolila 23letá dívka z krajského města. Oddávala se radovánkám v blízkosti kolejiště na Jižní zastávce v Plavské ulici a namísto rozkoše málem přišla o život. Zachytil ji totiž projíždějící vlak ze Včelné do Budějovic.

Celou zprávu najdete na této stránce.

S ČD za hubičku také v okolí Brna

České dráhy navazují na úspěšné jarní akce ČD Promo, při kterých nabízely cestujícím jízdy na vybraných tratích za cenu od jedné koruny. Ve úterý 4. října nabídnou ČD zpáteční jízdenky za 10 Kč všem cestujícím, kteří pojedou vlakem z Vyškova na Moravě do Brna. Zpáteční jízdenka platí až do půlnoci následujícího dne. Ve čtvrtek 6. října pak České dráhy nabídnou spojení ze Zastávky u Brna do krajského města za jednu korunu. Cílem těchto speciálních jednodenních nabídek je propagovat regionální železniční dopravu a přilákat nové zákazníky k cestě vlakem. Dopravce tyto akce, které mají u zákazníků úspěch, pořádá postupně ve všech krajích republiky.

Podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Ministerstvo nad Jančurovou nabídkou nejásá

Ministerstvo dopravy se zatím staví zdrženlivě k plánům soukromého železničního dopravce RegioJet, který (...) oficiálně potvrdil zájem o provozování dalších dálkových vlaků v Česku, a to bez nároku na státní dotace. Mluvčí ministerstva Květa Kočová dnes sdělila, že pro úřad bude důležité, za jakých konkrétních podmínek je RegioJet připraven dopravní služby zajišťovat.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Figeľ + Skanska = problém za 20 miliónov

Vládne KDH má dvojaký meter. Kým v roku 2008 chcelo vtedajšieho ministra financií Jána Počiatka (Smer) odvolať za to, že ešte pred rozhodnutím súdu v kauze Tipos zaplatil odškodné 14 miliónov eur, teraz sa mu rovnaký postup jeho ministra a predsedu KDH Jána Figeľa zdá v poriadku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Student Agency naštvala cestující ze Zlína

Společnost Student Agency ruší autobusy, které jezdí mezi Zlínem a Brnem. Žluté autobusy, které na trase jezdily třikrát denně, přestanou do regionu zajíždět od 1. října. Vysokoškoláci, kteří jimi nejčastěji jezdí, budou moci nově k cestování využít autobusy do Olomouce a tam přestup na vlak RegioJet stejného dopravce.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rajecká Anča si pripomenie svoje výročie

Meno Rajecká Anča je pre Horné Považie viac ako sto rokov spojené s jedinečným regionálnym vlakom premávajúcim na trati Žilina – Rajec a späť. Už tretí rok si Rajecká Anča pripomenie svoje narodeniny veľkolepými oslavami, ktoré sa budú konať v sobotu 8. októbra.

Celú správu nájdete na tejto stránke. Aj VLAKY.NET prinášajú pozvánku.