Dopravné správy

Jančura zatoužil po lukrativních spojích ČD

Společnost RegioJet Radima Jančury přišla s nezvyklou nabídkou pro ministerstvo dopravy. Ministra Pavla Dobeše firma vyzvala, aby přestali objednávat dálkové spoje Českých drah a dotovat jejich provoz na několika tratích a místo nich nechali na trati zadarmo jezdit žluté vlaky RegioJetu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nielen prievidzská stanica potrebuje modernizáciu

Pred dvomi rokmi sa medzi Prievidžanmi a ľuďmi, ktorí cestujú vlakmi, zdvihla vlna nadšenia, keď sa objavila informácia o veľkej modernizácii stanice v okresnom meste. V prestavanej budove si nemali cestujúci len kupovať lístky a čakať na vlaky, ale aj posedieť v kaviarňach alebo nakupovať v obchodoch.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pouhé vandalství nebo už terorismus?

Olomoučtí strážníci s pomocí pozorného svědka zabránili téměř jisté železniční nehodě. V noci totiž stihli po upozornění místního obyvatele odklidit z kolejí betonový obrubník, který tam chvíli před tím svrhla z mostu trojice mladíků.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Aký bude nosný systém bratislavskej MHD?

Poslanci hlavného mesta budú na štvrtkovom zastupiteľstve okrem iného rokovať o návrhu realizácie nosného systému bratislavskej mestskej hromadnej dopravy. Ako informoval hovorca primátora Ľubomír Andrassy, budú diskutovať tiež o plnení mestského rozpočtu za prvý polrok 2011 a návrhu na nevyhnutné zmeny v príjmoch a výdavkoch mesta.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jízdní řád snad vyjde včas

Na české železnici se po letech konečně začíná něco dít. V tom dobrém i špatném. Zákazníci se v pondělí poprvé dočkali soukromého rychlíku v ČR, a to v podobě žlutého vlaku RegioJet ze skupiny podnikatele Radima Jančury. Ve stejné době ale v kancelářích na ministerstvu dopravy úředníci počítali, kolik rychlíků musí od prosince škrtnout kvůli úsporám. Výsledné číslo: oproti situaci v dubnu ubude státem objednávaných rychlíků o šest procent.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK ruší „firemné“ vlaky

Od decembra tohto roka už nebudú po slovenských koľajniciach jazdiť vlaky s názvami ako Gorenje, Impuls leasing či Obchodné centrum Mirage. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) sa rozhodla ukončiť projekt Patronát nad vlakom, počas ktorého si mohli firmy ako druh reklamy zaplatiť, aby sa vlak volal podľa samotnej spoločnosti alebo jej produktu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

RegioJet versus ČD aneb loupání perníčku

Radim Jančura si pro start svých žlutých vlaků vybral tu nejlukrativnější trať. Po pěti letech přípravy na konkurenci se České dráhy zmohly na jedinou reakci: výhrůžku zhoršením služeb. (...) "RegioJet nám loupe perníček. Ale jen ten nejlepší a sladký. Ten tvrdý nechává nám. Konkurence tak bude mít i nepříjemný efekt, na který doplatí méně lukrativní tratě. Mně je to líto, ale budeme šetřit na těchto tratích," komentoval náměstek Blažek ostrý start konkurence žlutých vlaků Radima Jančury na trase Praha-Ostrava.

Celou úvahu najdete na této stránce.

Figeľ sa zjavill na motorke

Výstavba slovenskej Route 66 sa začala stavbou mosta v Nemeckej. Slávnosti sa zúčastnil aj minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Figeľ. Šéf KDH sa tak ocitol pre neho v nezvyčajnej póze, na snímke vyzerá ako ozajstný harleják. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Přetahovaná o cestující skrze jídlo a pití ve vlaku?

České dráhy vypověděly smlouvu společnosti JLV, která zajišťuje provoz většiny jejich jídelních vozů, a vypíšou na zajišťování gastronomických služeb novou soutěž. S nástupem RegioJetu a jeho nabídky levného občerstvení to prý nesouvisí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

A ještě jedna starší:

České dráhy začínají od dnešního dne cestujícím, kteří s nimi jedou nejméně 200 kilometrů, rozdávat nealkoholické občerstvení. Novinky, která kopíruje nabídku nového dopravce RegioJet, ale zatím mohou využít jen cestující v Praze a Ostravě. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Unikátny most z vagóna je zničený

Niekedy koncom 60. rokov neznámi poľnohospodári zavesili na laná starý železničný vagón a preložili ho z jednej strany riečky Slatina na druhú. Odvtedy majú vo Vígľaši neďaleko Zvolena unikátny krytý most. Dnes chátra a čaká na rekonštrukciu. České webové stránky most označujú za svetový architektonický unikát.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD o feťáky před pražským hlavním nádražím nestojí

Proklestit si cestu pražským „Sherwoodem“ je takřka o život. I za bílého dne. Za každým keřem tu číhá nebezpečí v podobě nakažené injekční stříkačky nebo jejího majitele, dychtícího za každou cenu po další dávce. Slunce svítí, skupinka mladých cizinců opouští moderní halu Hlavního nádraží, ale první o co „zakopnou“ jsou nemocní lidé, závislí nejspíš na heroinu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Útok chrobákov vo vlaku!

Čakanie na vlak na železničnej stanici v Humennom sa zmenilo pre dôchodkyňu Máriu na horor. Hlavnú úlohu v celom kurióznom prípade pritom zohrali známe chrobáky, známe ako električky, či cifruše. Pre cestujúcich v smere na Medzilaborce nie je k dispozícii čakáreň, iba jedna lavička. Ak je už obsadená, nezostáva cestujúcim nič iné, len do príchodu vlaku postojačky čakať, napríklad v tieni blízkych stromov. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

K některým jízdenkám ČD nad 200 km nápoj zdarma

České dráhy průběžně zvyšují kvalitu služeb, modernizují vozidlový park a realizují různé akce. Jednou z nich je nápoj zdarma na cestu nad 200 kilometrů ze stanic Praha hl.n., Ostravav hl.n. a Ostrava Svinov.

Cestující si k vybraným jízdenkám může vybrat mezi půllitrovým balením neperlivé vody Toma a třetinkovou plechovkou Pepsi. Aktuální akce není určena jen cestujícím na lince Praha – Ostrava, na kterou se nyní zaměřuje pozornost veřejnosti, ale na všechny vnitrostátní spoje nad 200 kilometrů. Nápoj zdarma tak obdrží například i cestující z Prahy do Chebu, Brna, Zlína nebo z Ostravy do Jihlavy nebo do Hradce Králové. Na možnost využít tuto bezplatnou nabídku nápoje zdarma upozorní při nákupu vybraných jízdenek nad 200 kilometrů personál v pokladnách na vyjmenovaných třech stanicích. Tato akce platí do konce roku. Společnost uvažuje o jejím rozšíření v průběhu nadcházejícího mesíce na další jednu až dvě významné železniční stanice, s největší pravděpodobností by se tak uvedená nabídka mohla rozšířit také na stanice Brno hl.n. a Olomouc hl.n.

České dráhy rozšířili svůj servis také ve vlacích SC Pendolino a ve vybraných expresech především na lince Praha – Ostrava. Modernizované a revitalizované vozy nasazují na linky z Prahy do Ostravy, Brna, ale také do Chebu a na dalších linkách. Společnost také připravuje různé akční nabídky jízdenek a promo akce. Do konce roku nasadí do provozu další modernizované soupravy a také zcela nové regionální vlaky.

Pavel Habarta je šéfem SŽDC protiprávně

Nejradikálnější železniční odborář Jaromír Dušek podle dnešních Lidových novin vytáhl do boje proti vedení Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) a u Drážního úřadu požaduje, aby tato státní firma ztratila licenci. Dušek tvrdí, že šéf SŽDC Pavel Habarta je ve vedení firmy protiprávně - jako ředitel specializované firmy totiž postrádá tzv. odbornou způsobilost, kterou zákon přímo vyžaduje.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Viedeň bude rozhodujúcim železničným uzlom strednej Európy

Viedeň stavia superstanicu. Rakúske hlavné mesto by od decembra budúceho roka malo mať prvý raz v histórii aj Hauptbahnhof. Doteraz vlaky z rôznych svetových strán prichádzali na päť rôznych staníc, pomenovaných podľa jednotlivých smerov. Rýchlovlak z letiska napríklad končí na Wien-Mitte v centre mesta.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Modernizace osobních vozů ČD pokračují

České dráhy pokračují v modernizaci svého vozidlového parku pro regionální i dálkovou dopravu. Aktuálně uzavřely kontrakt na komplexní modernizaci 64 bezbariérových vozů ve slovenské společnosti ŽOS Trnava v hodnotě 1,5 miliardy Kč. Vozy dostanou nový interiér, klimatizaci, uzavřený systém WC nebo plošiny pro nástup vozíčkářů. Pro lepší představu o budoucí podobě modernizovaných vozů přikládáme ilustrační fotografie ŽOS Trnava z modernizace stejného typu vozů pro slovenskou společnost ZSSK. Obdobným způsobem, ovšem za použití korporátních barev ČD, budou modernizovány i české vozy.

Další podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Ilustrační fotografie ŽOS Trnava představují stejný typ vozu modernizovaného pro slovenskou společnost ZSSK. Obdobným způsobem, ale v barvách ČD, bude modernizován i vůz ČD (vytvoření velkoprostorového oddílu, nové WC, prostory pro jízdní kola, nová plošina pro vozíčkáře).





Železniční zloděje se nedaří zastavit

Na severu Čech se množí krádeže důležitých železničních kabelů. Správa železniční dopravní cesty tvrdí, že krádeže jsou zde organizované, a zvažuje, že si kvůli tomu najme bezpečnostní agenturu. Problém je i v tom, že se některé sběrny přímo na výkup drážních předmětů specializují.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Akcia „Vlak a Lidl“ sa zpakuje

Slováci budú môcť na jeseň opäť využiť akciové cestovanie vlakom. Železničiari chcú totiž znova predávať lacné lístky na vlak v obchodoch Lidl. "Na 17. novembra pripravujeme obdobu letnej akcie Vlak a Lidl," potvrdil Alexander Buzinkay, hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko. Pilotný projekt, ktorý prebiehal v júli, sa však neskončil najlepšie.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Liberec vyhání občany z MHD do aut

Radnice v Liberci plánuje další zdražení jízdného v městských autobusech a tramvajích. Více peněz bude stát papírová, jednorázová jízdenka. Naopak cena jízdenky koupené přes čipovou kartu zůstane stejná. Město tak chce pasažéry s kartou zvýhodnit.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR účelovo porušili zákon

Železnice Slovenskej republiky rekonštruujú trať pri Bratislave za podozrivých okolností. Stavebné práce na železničnom spojení Podunajské Biskupice – Dunajská Streda zabezpečia tri firmy, ani jedna z nich sa však k zákazke nedostala cez štandardnú verejnú súťaž. ŽSR totiž rekonštrukciu rozdelili na tri časti.

Celú správu nájdete na tejto stránke.