Dopravné správy

DB zdraží jízdné

Německé dráhy chystají před Vánoci zdražení jízdného, které pocítí i lidé cestující z Prahy do Berlína nebo do Mnichova. Rychlíky IC a ICE zdraží v průměru o 3,9 procenta, regionální vlakové spoje o 2,7 procenta. Zdraží i věrnostní karty, takzvané BahnCards.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vodič, ktorý zastavil vlaky, by mal škodu zaplatiť

Škody, ktoré v noci nadnes spôsobilo železniciam nákladné auto Tatra spoločnosti OHL ŽS, a.s., Brno, možno zaplatí jeho vodič. S autom vošiel na priecestie v Trenčianskych Bohuslaviciach neďaleko Nového Mesta nad Váhom a potrhal trakčné vedenie na dvoch koľajach. Na niekoľko hodín tak odstavil železničnú dopravu na frekventovanej trase z východného Slovenska do Bratislavy a späť.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Škoda Transportation chce vyrábět na Sardinii

Škoda Transportation jedná o spolupráci s italským výrobcem vlakových vozů Keller elettromeccanica ve Villacidra na Sardinii. Ve hře je pronájem závodu, ale žádná dohoda nebyla podepsána. Časopis Italsko-české obchodní a průmyslové komory Progetto Repubblica Ceca tvrdí, že Škoda si italskou továrnu už pronajala a pokud za dva roky dosáhne uspokojivých ekonomických výsledků, koupí ji.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ako utratiť eurofondy: zachráňme električku!

Starší Bratislavčania si pamätajú jazdy elektrickou lokálnou železnicou Pressburgerbahn na trase Bratislava – Viedeň. Tento úsek obsluhovali v rokoch 1914 – 1945 dve lokomotívy. Takzvané sestry Ganz EG5 a Ganz EG6. Jedna lokomotíva skončila v rakúskom múzeu, druhú chce jej súčasný majiteľ firma Stern a Hafferl predať alebo zošrotovať.  (...) "Župa, ministerstvo dopravy a samotné mesto Bratislava v tejto chvíli zápasia o stovky miliónov eur z eurofondov. Peniaze z nich by sme mohli použiť aj na záchranu lokomotívy," vyjadril sa Pavol Frešo, predseda Bratislavského samosprávneho kraja.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Autobusy místo vlaků na lokálce netáhnou

Populární "Krušnohorský expres" mezi Mostem, Loukou u Litvínova a Moldavou bude od prosince jezdit jen o víkendech a prázdninách. Kraj přestane objednávat a platit spoje ve všední dny. Podle něj jsou spoje na trati nevytížené. Obce v okolí si to ale nemyslí. A našly alternativu - soukromého provozovatele. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Úrad pre reguláciu železničnej dopravy mení šéfa

Vláda Ivety Radičovej, ktorej v utorok parlament nevyslovil dôveru, v stredu na rokovaní napokon schválila s technickou pripomienkou návrh rozpočtu verejnej správy na roky 2012 až 2014. Aj keď ministri Radičovej kabinetu návrh rozpočtu v stredu prerokovali, či a v akej forme prejde parlamentom však bude závisieť od ďalšieho politického vývoja. (...) Novým predsedom Úradu pre reguláciu železničnej dopravy (ÚRŽD) sa stane k 1. novembru Ján Bendžala.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

METRANS přinesl mnoho dnes běžných inovací

Obrat zhruba 200 milionů €, 669 tisíc přepravených kontejnerů po železnici a 1 355 212 přeložených kontejnerů (TEU) na šesti vlastních terminálech. To jsou některé údaje o loňských výkonech společnosti METRANS, největšího operátora kombinované dopravy ve střední a východní Evropě (a jednoho z největších i v celosvětovém měřítku). Letos společnost slaví 20. výročí působení na českém trhu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Drahšie lístky chce ZSSK kompenzovať zľavami

Cestovanie vlakom o tri týždne zdražie. K návrhu železníc na zvýšenie cestovného v priemere o desať percent sa mohli pripomienkami vyjadriť štyri ministerstvá. Zásadné zmeny sa však v návrhu neudiali, a preto si niektorí ľudia po novom priplatia na cestu za prácou aj o polovicu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

670 šroubů zmizelo z kolejí u Kroměříže

Zloděj kovu poškodil železniční trať nedaleko Kroměříže. Z úseku směrem na obec Zborovice odmontoval téměř sedm stovek šroubů, kterými jsou kolejnice uchycené k pražcům. Nedostatečné upevnění kolejnic odhalil začátkem týdne drážní zaměstnanec, který v rámci pravidelné prohlídky kontroloval úsek trati mezi zastávkami Kroměříž a Zborovice.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pendolino prestane jazdiť do Bratislavy

Po roku sa totiž České dráhy (ČD) opäť rozhodli stiahnuť tieto súpravy z trasy, ktorá spája hlavné mestá obidvoch štátov. Pre pasažierov sa tak jazda do Prahy predĺži približne o pol hodinu. Cena lístka sa nezmení. České dráhy zmenu odôvodnili tým, že súpravy presunú na linku z Prahy do Ostravy, ktorá bude od decembra zachádzať aj do Žiliny. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V Lužné bude poslední parní víkend

O tomto víkendu 15. a 16. října pořádá Železniční muzeum ČD v Lužné u Rakovníka tradiční akci Poslední parní víkend. Z Prahy do Lužné a zpět pojede v sobotu i neděli parní vlak v čele s lokomotivami „Albatros“ a „Papoušek“. Z Lužné u Rakovníka pojede další parní vlak do Kolešovic. Tento vlak povezou parní lokomotivy Klubu historie kolejové dopravy (KHKD). V luženském muzeu bude v provozu motorový vůz s parním pohonem „Komarek“ a také úzkorozchodná parní lokomotiva POLDI č. 7. K vidění bude i zahradní železnice s modely Čiernohronské železnice, výstava parních lokomotiv a ostatních vozidel ze sbírky KHKD. Muzeum bude otevřeno od 9:30 do 17:00 hod.

Podrobnosti naleznete v tiskové zprávě a na plakátu.

ZSSK odškodní cestujúcich uviaznutých vlakov

Podľa najnovšieho rozhodnutia vedenia Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) vyjdú železničiari v ústrety aj cestujúcim, ktorí strávili hodiny čakaním v uviaznutých vlakoch po nehode z nedele (9. 10.) v Trenčianskych Bohuslaviciach, no nakoniec dorazili do cieľa.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Plzeňské linka se prodlouží

Od 12. prosince dovezou všechny spoje Plzeňské linky cestující až do Blovic. Jezdit bude jen ve všední dny a ve dvouhodinových intervalech jako nyní. Jedná se o hlavní změnu v druhém roce provozu tohoto železničního spoje.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nápis Tisovec-mesto už nebude hanbou

Vyriešenie problému s chátrajúcou bývalou železničnou stanicou v centre Tisovca v okrese Rimavská Sobota si tamojšia mestská samospráva sľubuje od kúpy tohto objektu. Podľa návrhu, ktorý už schválilo mestské zastupiteľstvo, kúpi mesto stanicu aj s pozemkom pod ňou od Železníc Slovenskej republiky za 4 185,88 eura.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Regionální vlaky se omezovat nebudou

Asociace krajů a ministerstvo dopravy se dohodly na financování regionálních železnic pro rok 2012. Příspěvek krajům pro dotování prokazatelné ztráty zůstane 2,6 miliardy korun, které krajům zaručilo memorandum podepsané předchozí vládou Jana Fischera.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Dopravný podnik Bratislava vyberá šerifov

Dopravný podnik Bratislava (DPB), a.s. predpokladá zaplatiť za komplexné zabezpečenie ochranných služieb počas štyroch rokov predbežne 3,4 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty. Ochrana sa bude týkať objektov podniku, revízorov, vodičov a zamestnancov, ako aj prevážaných finančných hotovostí a cenín.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jančura u ministra dopravy nepochodil

Ministr dopravy Pavel Dobeš odmítl nabídku šéfa společnosti Student Agency Radima Jančury na provozování vlakového spojení na trati Praha-Brno-Břeclav. Stát by tím ušetřil 100 milionů korun, kterými nyní dotuje provoz Českých drah. Ministerstvo vidí problém v tom, že by žluté vlaky musely nahradit významné mezinárodní spoje.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Hrozí, že ľudí z vlakov ubudne ešte viac

Každá cesta vlakom pri regulovanom cestovnom sa zvýši priemerne o 0,25 eura, pri základnom cestovnom zaplatí za jednu jazdu cestujúci v priemere viac o 0,39 eura. Po zohľadnení komerčných zliav však celkové zvýšenie cestovného dosiahne 5 %. Hrozí, že ľudí z vlakov ubudne ešte viac.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Železniční tunel na Slovensko bude levnější

Pokud si chcete udělat představu, jak "levně" se v posledních letech stavělo na železnici, stačí se podívat na výsledek jedné z posledních soutěží Správy železniční dopravní cesty. Ještě před rokem a čtvrt počítala, že oprava Střelenského tunelu na hlavním tahu mezi Valašským Meziříčím a Púchovem vyjde na 550 milionů korun, nakonec ale bude stát zhruba polovinu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Trenčín obnoví autobusovú aj železničnú stanicu

Mesto Trenčín plánuje predať autobusovú stanicu spoločnosti SIRS – Development, a.s. Žilina. Primátor Richard Rybníček chce tento návrh predložiť na najbližšom októbrovom mestskom zastupiteľstve. "S poslancami si musíme ešte prerokovať podmienky predaja. Verím, že sa dohodneme, pretože prípadný neúspech tejto transakcie bude mať negatívny dopad na už napätý rozpočet mesta,“ uviedol.

Celú správu nájdete na tejto stránke.