Dopravné správy

Modernizácia električky zobudí Košičanov

Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) sa ospravedlňuje Košičanom za nadmerný hluk od polnoci 19. októbra v úsekoch električkovej trate zo Staničného námestia, cez Štúrovu a Kuzmányho ulicu po námestie Maratónu mieru. V uvedených úsekoch budú do 22. októbra robiť geologický prieskum v súvislosti s pripravovanou modernizáciou električkovej trate...

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Obnoví trať mezi Aší a Selbem

Na trať z Aše do Německa by se už za dva roky mohly vrátit osobní vlaky. Bavorská strana sehnala na obnovení zarostlé a zrezivělé trati mezi Aší a Selbem čtvrt miliardy korun. "Vlaky by mohly začít po obnovené trati jezdit už v prosinci 2013," uvedl Florian Liese z bavorského ministerstva pro hospodářství, infrastrukturu, dopravu a technologie.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ako to bude s predajom štátnej účasti v SAD?

Po pozastavení doprivatizácie viacerých spoločností Fond národného majetku v pondelok neotvoril ponuky v tendri na výber poradcu pre predaj menšinových podielov štátu v 17 autobusových spoločnostiach. Ponuky, ktoré vsúťaži dostal, nebude fond posudzovať ani vyhodnocovať.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Stát konkurencí na kolejích neušetří

Stát přestane od prosince dotovat Českým drahám vlaky na trase Praha - Ostrava. Měl by tím ušetřit, jenže nejspíš neušetří. Podle výměru ministerstva financí totiž bude muset kompenzovat slevy pro studenty a důchodce jak nováčkovi RegioJet, tak Českým drahám. To by mohlo stát desítky až stovky milionů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V Taliansku sa 21. októbra zastavia vlaky

Štrajk pracovníkov železníc bude mať národný charakter a potrvá od 9.00 do 17.00 h. Paralelný 24-hodinový štrajk, ktorý bude 20. októbra od 21.00 h do tej istej hodiny nasledujúceho dňa, sa bude týkať upratovacieho, nočného a reštauračného železničného personálu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Škoda musí své lokomotivy naučit tahat Railjety

České dráhy (ČD) chtějí, aby soupravy Railjet, které kupují od rakouské firmy Siemens, tahaly nové lokomotivy řady 380 od Škody Transportation. Problémem ale může být technické řešení této varianty. Lokomotivy totiž nejsou se soupravami kompatibilní.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Električka bude mať prednosť na priechode

Už 1. novembra tohto roku. Od tohto termínu si chodci budú musieť dať lepší pozor na električky. Môže ich zraziť aj na priechode. Začína totiž platiť novela zákona o cestnej premávke, ktorá ruší povinnosť vodiča električky dať na priechode prednosť chodcom. Ľudí naopak zaväzuje umožniť električke plynulý prejazd.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD se šetření ÚHOS neobávají

České dráhy nemají obavu, že je Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) donutí zrušit snížené ceny jízdného na trase Praha-Ostrava. V pořadu Otázky Václava Moravce České televize to (...) řekl generální ředitel Českých drah Petr Žaluda. Na nízké ceny si stěžoval konkurenční RegioJet, podle jehož šéfa Radima Jančury jsou ceny Českých drah tak nízké, že kvůli nim může RegioJet zkrachovat.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Železnice do konca roka prepustia 3800 pracovníkov

Realizácia programu revitalizácie troch štátnych železničných spoločností pokračuje bez ohľadu na pád vlády. Železničné spoločnosti spolu uvoľnili už viac ako tritisíc pracovníkov z celkového počtu 31-tisíc železničiarov. Železničná spoločnosť Cargo Slovakia, ktorá vykonáva nákladnú prepravu, potvrdila, že v súčasnosti kontinuálne pokračuje v procese vlastnej revitalizácie.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Najbrt na vozech ČD dlouho nevydržel

Pokud máte rádi hru Najdi deset rozdílů, České dráhy pro vás připravily její novou verzi. Čtyři roky poté, co dráhy začaly poprvé vymýšlet novou podobu vlaků, budou vagony vypadat opět jinak. Oproti předchozí změně jde ale jen o detaily. Nový vzhled vlaků už schválilo představenstvo.

Celou zprávu najdete na této stránce.

RŽD a ŽSR podpísali memorandum o širokorozchodnej

Šéf Ruských železníc Vladimír Jakunin a generálny riaditeľ ŽSR Vladimír Ľupták potvrdili, že budú pokračovať v snahe o výstavbu trate s rozchodom 1 520 mm do Bratislavy a Viedne a o vybudovanie medzinárodného logistického strediska.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V dalších expresech v plyši místo koženky

České dráhy v pátek poprvé zařadily do provozu první ze starších rakouských vozů, které v letošním roce koupily. Tyto vozy nabízejí vyšší kvalitu cestování oproti současným vozům z bývalého východního Německa. Oddíly s osmi místy nahradila kupé pouze se šesti místy. Sedačky potažené koženkou vystřídaly textilem potažené individuální polohovatelné sedačky. Přibližně polovina z 32 zakoupených vozů bude zatím jezdit v červeném rakouském nátěru. Do provozu jsou uváděny postupně právě v tyto dny.

První vozy budou uvedeny do provozu na expresech z Prahy do Luhačovic, Veselí nad Moravou a Zlína, např. ve vlacích Buchlov, Zlínský expresa Mojmír.

V roce 2012 pak všechny vozy projdou revitalizaci, při které dostanou modro-bělošedý nátěr Českých drah a renovovány budou také interiéry.

V novém jízdním řádu 2012 budou zařazeny do expresních vlaků a některých rychlíků mezi Prahou, Olomoucí, Vsetínem a nebo Veselím nad Moravou, kde využijí maximální rychlost 160 km/h. V průběhu roku 2012, jak budou do provozu uváděny již revitalizované vozy, se jejich nasazení rozšíří také na rychlíky Praha – Plzeň – Cheb.

České dráhy pak plánují během dvou až tří let zásadním způsobem zvýšit kvalitu běžných rychlíkových spojů především na důležitých linkách mezi krajskými městy. Díky nákupu souprav Viaggio Comfort (Railjet) dojde k přesunutí desítek vozů z vlaků EC/IC na běžné rychlíky např. Praha – Cheb, Praha – České Budějovice nebo Brno – Ostrava. Desítky klasických rychlíků pak nabídnou klimatizované vozy, v 1. i ve 2. třídě budou k dispozici elektrické zásuvky pro napájení např. notebooků atp. Další informace o zvýšení kvality v rychlících během dvou až tří let najdete v přiložené tiskové zprávě.

Boj o stanicu z roku 1872

Budova železničnej stanice v Starej Kremničke na úpätí vrchu Kamenica svojmu účelu prestala slúžiť v roku 1995. Odvtedy bez využitia chátra. Železnice Slovenskej republiky ako jej vlastník ju preto zaradili do zoznamu objektov, ktoré majú v budúcom roku zbúrať. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Siemens neví, proč praskají podvozky metrovozů

Pražský Dopravní podnik má už asi čtvrt roku doslova uskladněny čtyři soupravy metra. Vlakům M1, které jezdí na trase C, totiž popraskaly podvozky. Firma Siemens, která vlaky dodala a opravuje, si stále není jistá, co je příčinou prasklin,

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nitriansku lanovku zabezpečí Veolia Transport

Nová lanovka na vrchol Zobora by mohla byť už o niekoľko mesiacov realitou. Podľa slov nitrianskeho primátora Jozefa Dvonča by sa mohli Nitrania i návštevníci mesta vyviezť nad mesto už počas budúcej letnej sezóny. O spolufinancovanie výstavby a následnú prevádzku lanovky prejavila záujem spoločnosť Veolia Transport Nitra, ktorá v meste zabezpečuje autobusovú hromadnú dopravu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pendolina budou „jednosystémová“

Naklápěcí soupravy Pendolino nadobro opustí trasu Praha–Brno, která je součástí mezinárodního tahu, pro který je kdysi České dráhy objednaly. Všech sedm jednotek bude nadále jezdit výhradně na spojích z Prahy do Ostravy. Čest Pendolina na pražsko-brněnské trase dnes zachraňuje vlak Supercity Slovenská strela. Slovenské Hospodárské noviny ale poukázaly na plánované na plánované nahrazení tohoto spoje klasickou soupravou s lokomotivou.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Fáma o prepúšťaní v košickom DP

V košickom dopravnom podniku (DPMK) si niektorí zamestanci medzi sebou šuškajú, že sa chystá masívne prepúšťanie. DPMK s týmto tvrdením nesúhlasí, má dôjsť „iba“ k zrušeniu zopár miest. Podľa jedného zo zamestnancov výpoveď údajne už malo dostať 29 TH pracovníkov, ďalších 40 ľudí má vraj prísť na rad v novembri.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Týniště si musí na perony počkat

Už léta se mluví o potřebě postavit nástupiště na železničním nádraží v Týništi nad Orlicí, peníze jen tak nebudou. Poslední odhady mluví o stavbě nejdřív za tři roky. Radnice už přitom opravila přednádraží, nádraží je ale drah a správců kolejí. Odklad netěší hlavně starší a tělesně postižené lidi.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Budapeštiansky dopravný podnik krachuje

Budapeštianskemu dopravnému podniku BKV hrozí ešte v októbri kolaps, ak nedostane finančnú injekciu 6 miliárd forintov (20,5 milióna eur), povedal pre maďarský denník Napi Gazdaság starosta Budapešti István Tarlós.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Lokálkový metač kamenů dopaden

Žďárští policisté dopadli mladíka, který v úterý ve Velkém Meziříčí hodil kámen na jedoucí vlak a poškodil přední sklo. Chlapci, kterému ještě nebylo osmnáct let, za to hrozí půl roku vězení. Vandal na vlak na trati mezi zastávkami Velké Meziříčí - Zastávka a Velké Meziříčí - Hlavní nádraží zaútočil v úterý po půl čtvrté odpoledne. Lokálka z Meziříčí mířila do Křižanova.

Celou zprávu najdete na této stránce.