Dopravné správy

Pilatusbahn je světový unikát

Každý správný Švýcar by měl za svůj život navštívit tři místa - louku v Rütli, kde byla založena konfederace, projet se parníkem po Luzernském jezeře a vystoupit na horu Pilatus. Ke zdolání třetího úkolu nemusí být člověk ani zdatným horolezcem. Od konce 19. století vede na vrchol hory dráha, která je zároveň nejstrmější ozubnicovou železnicí na světě.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rekonštrukcia stanice v Piešťanoch za pol milióna eur

Prebiehajúce zmeny na železničnej stanice v Piešťanoch zatiaľ cestujúcich výrazne neobmedzujú. Opravy za päťsto tisíc eur obnovia sociálne zariadenia a služobné priestory. Pribudnú aj nové vodovodné, kanalizačné a plynové prípojky. Potrebná kompletná rekonštrukcia hlavnej budovy stanice je zatiaľ otázna.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ETCS pro trať z Vídně do Břeclavi dodá Siemens

Společnost Siemens uspěla v tendru rakouského správce kolejí Österreichische Bundesbahnen Infrastruktur, když získala zakázku na dodávku evropského zabezpečovacího zařízení pro trať z Vídně do Břeclavi. Za zabezpečení téměř 90 kilometrů dlouhé železnice systémem ETCS (European Train Control System) firma inkasuje sedm milionů eur (zhruba 175 milionů korun). Siemens zároveň získal opci na vybavení hlavního nádraží ve Vídni za 4,5 milionu eur (112 milionů korun).

Celou zprávu najdete na této stránce.

Do Štiavnice bude jazdiť originálny vlak

Kultúrne centrum Banská Štiavnica Contemporary pôsobiace v priestoroch stále funkčnej železničnej stanice, prichádza s novým projektom. Vyhlásilo súťaž na návrh maľby či dizajnu pre malý motorový vlak premávajúci na trasách Hronská Dúbrava - Banská Štiavnica a Zvolen - Kremnica - Vrútky.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Za tragický pád zdi v Olomouci mohou tramvaje

Příčinami pádu části falešné štítové zdi, která v centru Olomouce v pondělí dopoledne zabila procházející ženu, byly podle předběžných závěrů statika zastaralé postupy při její stavbě v 19. století a otřesy projíždějících tramvají. Podobně stavěných domů je přitom v ulici, která patří k nejrušnějším ve městě, hned několik.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Predajom autobusovej stanice k oprave železničnej

Poslanci trenčianskeho mestského zastupiteľstva dnes schválili predaj autobusovej stanice spoločnosti SIRS Development, a. s., Žilina, ktorá ju chce zrevitalizovať. Autobusovú stanicu predalo mesto na základe znaleckého posudku za 810.706 eur a ďalších 151.549,20 eura dostane za predaj pozemkov rovnakej spoločnosti pri železničnej stanici, ak ju bude SIRS rekonštruovať. Návrh predaja obsahuje aj presné podmienky ďalšieho rozvoja stanice.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

České dráhy vyhrávají u letitých cestujících

Jakmile dopravní společnost Student Agency začala kombinovat autobusové a vlakové spojení, aby podpořila své nové vlakové spoje, zareagovaly i České dráhy. Na trasách, které přesně kopírují levnější konkurenci, rovněž přišla se slevami. Vydělají na tom cestující ze Zlína, kteří míří do Prahy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bratislava má pozemky pre nosný dopravný systém

Majetkové vysporiadanie pozemkov v súvislosti s projektom výstavby bratislavského Nosného systému Mestskej hromadnej dopravy (NS MHD) je blízko k 100-percentnému vysporiadaniu. Bratislavský primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD) to povedal vo štvrtok (20. 10.) v rozprave mestského parlamentu o návrhu realizácie NS MHD.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Tratě a peníze aneb SŽDC trochu jinak

Správa železniční dopravní cesty nabývá každým rokem na významu. Letos v září převzala téměř 10 tisíc zaměstnanců Českých drah, kteří se starají o provoz na kolejích. SŽDC za jejich činnost dosud posílala ročně drahám miliardové částky. „Poprvé těmto profesím počítáme mzdy. Naše úspora se bude pohybovat v řádech stovek milionů korun,„ říká šéf SŽDC Pavel Habarta. Hovoří také o dokončení koridorů nebo zvýšení poplatků za jízdu po kolejích.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Električka do Petržalky povedie cez Brusel

Električka do Petržalky je opäť o krok bližšie. Poslanci jednohlasne schválili, aby hlavné mesto bolo prijímateľom nenávratných finančných prostriedkov od EÚ. Už niekoľko rokov diskutovaný projekt by sa tak konečne mohol dostať z Primaciálneho paláca do reality. A to už na jeseň budúceho roka.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Rakouské ojetiny zkrátí jízdní doby ČD

Když na jaře České dráhy zakoupily v Rakousku 32 "ojetých" vagonů, slibovaly jejich nasazení na tratích sice hlavních, ale přesto opomíjených, jako je ta z Prahy do Chebu. Na ní cestující celých pět let neviděli jiný vůz než tradiční rychlíkovou "koženku". Nyní první vozy zakoupené od Rakouských spolkových drah vyjíždějí, v Chebu na ně však mohou prozatím zapomenout, protože České dráhy je pošlou na expresní spoje, popř. rychlíky z Prahy do Zlína, Luhačovic nebo Vsetína.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Cargo sa predávať nebude

Železničná spoločnosť Cargo či štátne teplárne sa predávať nebudú. Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) už stopla tendre na privatizačných poradcov. „Dôvodom bolo rozhodnutie o skrátení funkčného obdobia. Bolo by to preto korektné, aby o tom rozhodovali nové orgány po voľbách,“ povedal HN predstaviteľ Fondu národného majetku Milan Homola.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Škoda Auto chce zmodernizovat lokálku

Automobilka Škoda Auto usiluje kvůli zvyšování kapacity svého závodu v Kvasinách o rozšíření trati mezi Týništěm nad Orlicí a Solnicí. Chce po ní vozit mnohem víc aut než dnes. Stát a fondy EU by to stálo půl miliardy korun, ale vydělat by mohli i cestující. Třeba by se v Týništi konečně dočkali nástupišť.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Figeľ doprave povládne ďalej

Lídri SDKÚ, SaS, KDH a Mosta-Híd sa na rokovaní s prezidentom Ivanom Gašparovičom dohodli na tom, že podporia zmenu Ústavy, ktorá umožní kabinetu Ivety Radičovej dovládnuť. Opozičný Smer zmenu podporí.
Gašparovič sa vyjadril, že po prijatí novely parlamentom (článok 115) poverí túto vládu, aby pokračovala v činnosti až do marcových predčasných volieb.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

VRT u nás? Až po roce 2050

Evropská unie nepočítá s výstavbou vysokorychlostních železničních tratí v Česku před rokem 2030. Seznam tratí, které podpoří pro dokončení páteřní sítě evropských rychlodrah, i dalších nejdůležitějších kontinentálních dopravních projektů představila na svém webu Evropská komise. Není však mezi nimi žádný český projekt.

Celou zprávu najdete na této stránce.

EK schválila jednotnú dopravnú sieť

Základná sieť má prepojiť 83 hlavných európskych prístavov so železničnými a cestnými spojeniami. Tiež 37 kľúčových letísk so železničnými prepojeniami smerujúcimi do najvýznamnejších miest. Zároveň sa zmodernizuje 15.000 km železničných dráh na vysokorýchlostné spojenie.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Odbory proti komplikacím s financováním železniční dopravy

Odborový svaz dopravy (OSD) nebude kvůli vládním reformám samostatně organizovat žádnou protestní akci podobné té v červnu, přesto však chce v boji proti reformám protestovat. Protesty by však měla organizovat Českomoravská komora odborových svazů (ČMKOS).

Celou zprávu najdete na této stránce.

Slovensko má výhrady k financovaní projektov TEN-T

Európska komisia v stredu schválila návrh na transformáciu dopravnej infraštruktúry na jednotnú dopravnú sieť (TEN-T). Modernizácia hlavnej dopravnej siete v členských štátoch Európskej únie do roku 2030 by mala podľa predpokladov stáť okolo 500 mld. eur. Polovica z tejto sumy by mala byť použitá do konca budúceho sedemročného programového obdobia 2014 až 2020.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

IDS JMK zdraží jízdné

Jihomoravští krajští radní (...) schválili nové ceny jízdenek integrované hromadné dopravy. Zdraží v průměru o 11 procent. Jednorázová jízdenka, která dosud stála osm korun, podraží na desetikorunu. Čtrnáctikorunová jízdenka bude nově stát 16 korun. Vícezónová jízdenka se 24 poli pro jednorázové jízdy bude stát místo dnešních 140 korun 156 korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na čo je zatvorená nová železničná zastávka?

V rámci modernizácie železničnej trate Čadca - Žilina zrekonštruovali v Ochodnici zastávku, v Dunajove postavili novú. Cestujúci sú nespokojní s jednou i druhou. (...) „Objekt zastávky v Dunajove sa vybudoval a následne dal do predčasného užívania s termínom do 30.6.2011. Nakoľko ZSSK Slovensko neprevádzkuje predaj cestovných lístkov, nie je v tomto čase sprístupnená ani čakáreň.

Celú správu nájdete na tejto stránke.