Dopravné správy

Nová lanovka na Klínovec povozila pivo

Nejmodernější čtyřsedačková lanovka v zemi prošla v úterý zátěžovým testem. Místo lidí ale zatím vozila na vrchol Klínovce sudy s plzeňským pivem. Ostrý provoz by měl být spuštěn v sobotu 17. prosince. "Pokud už budou samozřejmě vhodné podmínky pro lyžování," uvedl Adam Svačina z klínoveckého lyžařského areálu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Košická MHD oslávila 120. narodeniny

Za dlhoročnú a obetavú prácu v prospech mestskej hromadnej dopravy sa vedenie košického dopravného podniku (DPMK) poďakovalo v stredu popoludní čestnými uznaniami dvanástim služobne najstarším zamestnancom. Stalo sa tak pri príležitosti 120. výročia od zavedenia MHD v Košiciach, dlhoročná história DPMK sa začala písať 14. novembra 1891.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ministr očeše platy manažerů ČD

Ministr dopravy Pavel Dobeš (VV) změní systém odměňování manažerů Českých drah (ČD), půlmilionový plat generálního ředitele ČD Petra Žaludy je podle něj nadsazený, uvedly dnešní Hospodářské noviny (HN). Podle dnešního E15 dráhy chystají centralizaci mzdových účtáren roztroušených po celé republice. V následujících měsících opustí praxi, podle níž platy nejvyššího vedení plynou přes účetní a poradenskou firmu Kodap z Liberce.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR vynovili zanedbanú zastávku

Vlakovú zastávku v Bzinách Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) vynovili. Stalo sa tak asi týždeň po tom, ako MY Oravské noviny upozornili na žalostný stav čakární pri oravskej železnici. ŽSR zrekonštruovali zastávku na podnet bzinskej samosprávy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Senioři v Libereckém kraji budou jezdit grátis

Senioři nad 70 let budou od Nového roku v Libereckém kraji cestovat zadarmo. Musí si ale za 100 korun koupit seniorpas, který bude platit nejen v městské dopravě v Liberci či Jablonci nad Nisou, ale i v meziměstských autobusech a také ve vlacích na regionálních tratích na území kraje.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Celulózku zaviazali drevo privážať po železnici

Mondi SCP plánuje zvýšiť výrobu bielenej buničiny zo súčasných 500– tisíc ton ročne na 520–tisíc ton. Z nej vyrába spoločnosť najmä papier. Okrem súhlasu ministerstva životného prostredia, ktoré už spoločnosť má, potrebovala súhlasné stanovisko aj z mesta. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Praha rozšíří své vlakové linky, ale...

Vlakové spoje S9, které jezdí z Benešova u Prahy přes centrum metropole, budou prodlouženy do Horních Počernic. Nově budou do Pražské integrované dopravy zahrnuty všechny rychlíky na lince R4 mezi Prahou a Kralupy nad Vltavou. Na trati Praha Kladno Rakovník bude několik spojů zrušeno.

Celou zprávu najdete na této stránce. Citovaný železniční odstavec je až na jejím konci.

Pri Šulekove bude intermodálny terminál

Päť koľají s normálnym rozchodom a dva žeriavy, ktoré budú prekladať tovar z nákladiakov na vlaky. To všetko v dosahu železničnej trate na poli medzi Šulekovom a Leopoldovom. Moderný terminál intermodálnej prepravy majú začať stavať na budúci rok, hotový by mal byť do decembra 2013. Stáť by mal takmer 42 miliónov eur.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Modro-žlutá válka pokračuje bitvou o Žilinu

Modré a žluté vlaky mezi sebou o cestující na dálkové trase soupeří od konce září. Soukromý RegioJet průběžně přidává spoje a vagony, podle toho, jak je dostává po modernizaci z dílen. Také České dráhy skládají své vlaky z modernizovaných vagonů a snaží se cestujícím podbízet cenou a vyšším komfortem.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK vyzýva cestujúcich, aby využili zľavy

I keď železnice niekoľkokrát odkladali zvýšenie, vzhľadom k rastúcim cenám pohonných hmôt a energií nebolo možné ceny udržať na jednej hladine. V materiáli, ktorý rezorty pripomienkovali, úrad poukazuje na to, že viacerí si za cestu vlakom priplatia viac než avizované priemerné desaťpercentné zdraženie.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

DP Chomutova a Jirkova byl oceněn

Cestující v Ústeckém kraji vybrali za nejlepšího dopravce v regionu společnost Dopravní podnik měst Chomutova a Jirkova. Po dvou letech odsunula z nejvyšší příčky Autobusy Karlovy Vary. O výsledcích soutěže informovala mluvčí Ústeckého kraje Magdalena Hanáčková.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výstava pripomína históriu topoľčianskej železnice

V utorok 8. novembra sa v Tribečskom múzeu v Topoľčanoch uskutočnila vernisáž výstavy Konečná! Vystupovať! Výstavu zorganizovalo občianske združenie Klub Modrý Horizont pri príležitosti 130. výročia príchodu parného vlaku do Topoľčian. Združenie zorganizovalo výstavu v spolupráci so Štátnymi archívmi v Topoľčanoch a Nitre.

Celú správu nájdete na tejto stránke. A o výstave informujeme aj my.

Železničního sebevraha zemřít nenechali

Několik sekund před přijíždějícím vlakem strhli stranou muže (33) sedícího v pondělí v Ostravě v kolejiště policisté z oddělení železniční policie a doprovodu vlaků. Muže si všimli na poslední chvíli a zachránili mu život, informovala v úterý Mediafax policejní mluvčí Gabriela Holčáková.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prešovčania sa budú voziť v nových trolejbusoch

Jeden z nových trolejbusov za pol milióna eur už premáva v uliciach mesta. Zatiaľ len v skúšobnej prevádzke. Ďalšie tri by mali do garáží Dopravného podniku mesta Prešov (DPMP) doraziť do polovice decembra. Do Vianoc by sa teda mestská doprava mala aspoň čiastočne obnoviť. Jeden z nových trolejbusov sa zatiaľ testuje na linkách 4, 8 a 38, teda práve na trase spájajúcej Sídlisko III a Sekčov, ktorá je najvyťaženejšia.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Cestující na Plzeňsku čekají tři roky komplikací

Západočeskou metropoli čeká největší rekonstrukce železnice za posledních několik desítek let. Vymění se sedm kilometrů kolejí, vznikne osm mostů a podchody na hlavním nádraží dostanou zcela nový kabát. Cestující však čekají tři roky komplikací - stavební úpravy, čekání a zejména výluky, a to nejen přímo v Plzni, ale i na výjezdech na Klatovy, Domažlice, Cheb či Prahu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Revízori sa často stretávajú s agresívnymi cestujúcimi

Dvaja čierni pasažieri pod vplyvom alkoholu, ktorí cestovali 17. novembra v autobuse Dopravného podniku Bratislava (DPB), a. s., č. 93 zo zastávky Zochova do Petržalky, sa po výzve na predloženie cestovných lístkov pokúsili ujsť. TASR o tom dnes informovala hovorkyňa DPB Agáta Staneková.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Přejezdy jsou nebezpečím hlavně v zimě

Chcete v zimě přežít ve zdraví jízdu přes železniční přejezd? Potom si uvědomte, že na železničních přejezdech s příchodem zimního období vzrůstá nebezpečí pohybu při namrzání komunikace a v době snížené viditelnosti ještě více, než na silnicích. Svědčí o tom dvě dopravní nehody na železničních přejezdech - na Roudnicku a poblíž Ústí nad Labem.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Počet zamestnancov Carga naďalej klesá

Železničná spoločnosť Cargo Slovakia, a.s. zaznamenala za deväť mesiacov tohto roku celkové výnosy 276,506 miliónov eur, čo bolo medziročne menej o 2,5 %. Štátny nákladný dopravca v tom istom období dosiahol náklady 224,634 miliónov eur, tie sa znížili skoro o 20 %.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Černí pasažéři jako dobrý byznis

Způsob vymáhání sankcí za jízdu načerno je nemravný. Tak se staví plzeňská pobočka Člověka v tísni k jednání dopravních podniků, které nezasílají žádné předžalobní výzvy a pohledávky rovnou uplatňují u soudu. Řada lidí o této praxi nemá tušení a stačí jen, že včas nezaplatí pokutu. Jejich dlužná částka se přitom může až dvacetinásobně zvýšit.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na širokorozchodnej colníci našli cigarety z Ukrajiny

Michalovskí colníci objavili dnes v skorých ranných hodinách pri kontrole vlakovej súpravy na hraničnom priechode Maťovce (okres Michalovce) 38 000 kusov nelegálne dovážaných cigariet. Únik na cle a daniach vyčíslili v tomto prípade na 4950,79 eura, z toho samotný únik na spotrebnej dani predstavuje viac ako 3 270 eur.

Celú správu nájdete na tejto stránke.