Dopravné správy

DPB „zmonitoroval situáciu“ pri Hlavnej stanici

Dopravný podnik Bratislava (DPB), a.s. po zmonitorovaní situácie po mimoriadnom pozastavení premávky električiek na Hlavnej stanici sa rozhodol posilniť ďalšiu linku MHD. Po obnovení zrušenej linky č. 7 zo Železničnej stanice Vinohrady sa DPB rozhodol posilniť aj trolejbus č. 210. Linka zabezpečuje spojenie zo železničnej Hlavnej stanice na dôležité prestupové body, ako sú Račianske mýto, Krížna ulica, autobusová stanica Mlynské Nivy. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Kapitalistické metro v socialistickém duchu

Některé zakryly prodejní stánky, některé jsou viditelné dodnes. Není totiž možné je úplně odstranit. Přestože jsme ve čtvrtek oslavili 22. výročí pádu komunismu, na bolševické symboly ve stanicích pražského metra narážíme stále.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Figeľovo krstenie vlakov ako seriál

Na slovenských železničných tratiach začali premávať dva nové elektrické poschodové vlaky Anna a Žofia. Železničná spoločnosť prezentovala súpravy na stanici v Ružomberku. (...) Železničná spoločnosť Slovensko plánuje predstaviť v piatok 25. novembra v Humennom tri nové dieselové motorové vlaky Eva, Mária a Monika.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

18 měsíců za okradení průvodčího

Teplický soud poslal třiadvacetiletého Marka Bandu z Litvínova, který okradl průvodčího vlaku, na 18 měsíců do vězení. Průvodčí doplatil na to, že Bandu, který jel vlakem načerno, nechal dál ve vagonu. Obžalovaný mu vzápětí z jeho kupé ukradl tržbu i vlastní peníze.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Lyžovačka za symbolické jedno euro

Inverzný charakter počasia v uplynulých dňoch neumožnil prevádzkovateľom lyžiarskych stredísk vo Vysokých Tatrách naplno využiť možnosti technického zasnežovania. „Kým v Poprade bolo aj -9, na Štrbskom Plese boli teploty nad nulou. Zasnežovanie sme tu spustili v sobotu večer,“ uviedla pre SITA Lenka Maťašovská zo spoločnosti Tatry mountain resorts, ktorá prevádzkuje strediská vo Vysokých Tatrách.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vlaků pojede méně a budou dražší

Jízdní řád, podle kterého budou jezdit vlaky od 11. prosince, je konečně hotov. Změnu citelně poznají především cestující, kteří využívají méně významné rychlíkové linky, ale také cestující na mnoha regionálních tratích. Ministerstvo dopravy omezilo svoji objednávku dálkové dopravy, razantně tak zeslábne provoz například na linkách Praha–Písek–České Budějovice zcela zrušena bude linka Pardubice–Jihlava. Z regionů připravil největší omezení Pardubický kraj...

Celou zprávu najdete na této stránce.

Skanska zvažuje žalobu na ŽSR

Najdlhšie ťahajúci sa veľký tender po bývalej vláde môže skončiť súdnou žalobou. Zvažuje ju spoločnosť Skanska, ktorá v súťaži na obnovu železničného úseku pri Trenčíne ponúkla najnižšiu cenu – zhruba 200 miliónov eur. Železnice Slovenskej republiky sa v týchto dňoch rozhodujú, či súťaž zrušia.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Lávka přes nádraží stavbou roku

Přístupová lávka v Uherském Brodě je nejlepší stavbou roku 2010. Lávka se táhne nad městským nádražím i silnicí a stála 75 milionů korun. Ostatní dvě stavby, které byly rovněž přihlášené do soutěže, ale uspěly také. Dostaly čestné uznání.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rusko skupuje východnú Európu, aj jej železnice

Ruské investície vo východnej Európe podľa údajov Konferencie OSN o obchode a rozvoji (UNCTAD) za posledné tri roky vzrástli o 2,8 miliardy dolárov, zatiaľ čo za predchádzajúcich 17 rokov od pádu Sovietskeho zväzu v roku 1991 predstavovali asi len 2,4 miliardy dolárov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Dobeš má železniční plány

Ministerstvo dopravy do poloviny roku 2012 připraví zákon o financování regionální železniční dopravy, které tak bude od roku 2013 legislativně zakotvena. V pořadu Partie TV Prima to dnes řekl ministr dopravy Pavel Dobeš (VV). Dodal, že pro rok 2012 je zajištěna dotace 2,6 miliardy Kč, kterou krajům zaručuje memorandum z roku 2009.

Celou zprávu z 20.11. najdete na této stránce.

Miniatúra kostolíka sa na stanici len tak nevidí

Cestujúci, ktorí v Michalovciach čakajú na vlak, sa nudiť nemusia. Majú možnosť vidieť niečo nezvyčajné, čo sa na slovenských železničných staniciach len tak nevidí. Do detailov prepracovaný kostolík sa stal ozdobou železničnej stanice. Nápad postaviť kostolík na stanici skrsol v hlave vtedajšieho prednostu Kamila Kočiška, ktorý ho naprojektoval. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Hradec se spojí s Pardubicemi a dostane tramvaje

Dvě největší města východních Čech by se měla podle návrhu nového územního plánu Hradce do roku 2050 propojit do jedné metropolitní aglomerace. Architekti plánují změny, které mají zajistit lepší dopravu i více zeleně uprostřed města.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rodný domček Jozefa Kronera otvorený

Z dlho očakávanej rekonštrukcie a sprístupnenia rodného domu herca Jozefa Kronera sa včera v kysuckom Staškove tešili stovky ľudí. Veľkú slávnosť v trojtisícovej obci si nenechala ujsť ani Kronerova sestra Zuzana Vaňousová, dcéra Zuzana Kronerová či synovec Ján Kroner.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Trať k ostravskému letišti má zpoždění

Stavba nové železniční trati ze Studénky na letiště Leoše Janáčka v Mošnově na Novojičínsku nabrala více než roční zpoždění. Zdržel ji hlavně vyvlastňovací proces a odvolací řízení, které ještě neskončilo. Oba investoři – stát i Moravskoslezský kraj – doufají, že se podaří završit ho tak, aby stavba konečně mohla začít příští rok na jaře. Dráha na letiště má podle současného harmonogramu vést od prosince roku 2013. Zástupci hejtmanství doufají, že tento termín se už měnit nebude.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Cestovné RegioJet nieje až také výhodné

Železnice dostanú na trase zo Žiliny do Česka konkurenciu. Od 11. decembra bude na tejto trati fungovať jeden pár vlakov súkromného dopravcu RegioJet, ktorý patrí českému podnikateľovi Radimovi Jančurovi. Jednosmerné spojenie vyjde pasažiera výrazne výhodnejšie, než ponúka štátom ovládaná Železničná spoločnosť Slovensko. Pri spiatočnej ceste je to už trocha komplikovanejšie.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Šaliny zjevně brněnským řidičům vadí

Tramvaj začne zvonit a prudce brzdit. Trhaně zastaví a cestující sedící vpředu zaslechnou i zaklení řidiče. Podobné situace se v Brně dějí téměř pořád, skoro každý den také letos některá z nich končila srážkou. Z velké většiny jsou podle statistik na vině řidiči aut.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK má dva nové elektrické poschodové vlaky

Na slovenských železničných tratiach začali premávať dva nové elektrické poschodové vlaky Anna a Žofia. Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. prezentovala vlakové súpravy v pondelok na železničnej stanici v Ružomberku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD: za méně peněz méně muziky

České dráhy od nového jízdního řádu omezí některé dálkové spoje. Redukce vychází z nižšího objemu objednávky, kterou v dálkové dopravě určuje ministerstvo dopravy. Snížení se dotkne méně vytížených spojů zkraje dne nebo méně vytížených částí tras. Na dnešním setkání s novináři to řekl náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu Antonín Blažek. Nový jízdní řád začne platit od 11. prosince.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vlaky RegioJetu budú jazdiť aj do Žiliny

Súkromný český dopravca RegioJet bude jazdiť aj na Slovensko do Žiliny. Vlak na trati Praha - Žilina v obidvoch smeroch bude premávať denne. Od nedele 11. decembra bude vlak o 6:54 odchádzať zo Žiliny, zastaví v Čadci, Třinci, Českom Těšíne a bude pokračovať cez Havířov a Ostravu a Olomouc do Prahy s príchodom o 12:31 na hlavnú stanicu. Popoludní potom bude tento spoj odchádzať z Prahy o 15:33 a príde do Žiliny o 20:45.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V Chebu plánují Legoland - malý, ale náš

Město chce spojit síly s největším zaměstnavatelem v chebské průmyslové zóně, pobočkou německé firmy Playmobil, a vybudovat hernu pro děti. Ve velkém sále Produkčního centra Kamenná by tak mohla vzniknout menší obdoba Legolandu.

Celou zprávu tak trochu z modelového světa najdete na této stránce.