Dopravné správy

S ČD za 10,- Kč mezi Rýmařovem a Bruntálem

V neděli 11. prosince začne platit nový jízdní řád, který přináší novinku pro cestující z Rýmařovska. Na trase z Opavy východ přes Krnov, Bruntál a Valšov do Rýmařova startuje nová linka S10, která výrazně zlepší vlakové spojení těchto měst. Vlaky pojedou v pravidelném dvouhodinovém intervalu a cestujícím nově odpadnou přestupy v Bruntále. Výhody tohoto nového spojení může vyzkoušet za 10 korun každý, kdo si v pondělí 12. prosince zakoupí jízdenku na vlak mezi Rýmařovem a Bruntálem. Cílem této speciální jednodenní nabídky je propagovat regionální železniční dopravu a přilákat nové zákazníky k cestě vlakem. České dráhy pořádají úspěšné akce ČD Promo na různých tratích ve všech krajích již druhým rokem.

Další informace naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Najdôležitejšie novinky v cestovnom poriadku

Cestujete vlakom? Pozor! Už na budúci víkend menia železnice grafikon odchodov vlakov. Dajte si preto pozor, aby ste neprišli do práce alebo na dôležité stretnutie neskoro. Neupravovali sa len časy odchodov, došlo aj na rušenie spojov či iné zmeny.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Tramvaje na Mostecku sjou v ohrožení

V lednu mohou mezi Mostem a Litvínovem přestat jezdit tramvaje. Až tak může vypadat zcela nejkrajnější varianta provozu městské hromadné dopravy na Mostecku, pokud dopravce nezíská na provoz tramvají finanční podporu Ústeckého kraje.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Kam sa podeli prepustení železničiari?

Kam sa podeli ľudia, ktorých prepustili štátne železničné firmy v rámci ozdravných plánov? Očakávalo sa, že prídu na úrady práce. V skutočnosti je ich však v tejto sieti evidovaných asi 10 percent z takmer štyroch tisícok zamestnancov, ktorých sa železnice zbavili.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Masarykovo nádraží se pod cenou nerozprodá

Společnost Penta Investments, která je většinovým vlastníkem developerské společnosti chystající výstavbu na pozemcích Masarykova nádraží, nabízí drahám za tyto pozemky 20.000 korun za čtvereční metr. (...) Společnost zároveň popřela, že by se snažila nakoupit výrazně pod cenou, o čemž se prý v minulosti hodně spekulovalo.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Sdělení je reakcí na "zjištění" reportérů ČT, že pozemky koupí za nečekaně nízkou cenu jediný zájemce, jak uvádní zpráva na této stránce

Rýchliky v Čadci budú naďalej zastavovať

Kysucké obce ešte začiatkom roka zozbierali vyše 10-tisíc podpisov za zachovanie vlakových spojov na tratiach Čadca-Makov a Čadca-Skalité. Viaceré, ktoré od úprav majového grafikonu už nemali premávať, sa podarilo zachrániť. Od decembra však dôjde k ďalším zmenám. V Turzovke sa ešte v lete stretli starostovia Mikroregiónu Horné Kysuce s predstaviteľmi Železničnej spoločnosti Slovensko, Žilinského samosprávneho kraja a žilinskej SAD-ky.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Parním vlakem ČD letos naposled na Křivoklát

V sobotu 10. prosince vypraví České dráhy letos poslední „Křivoklátský expres“ z Prahy-Braníka na Křivoklát a zpět. Vlak bude sestavený z historických vozů a poveze ho parní lokomotiva 498.002 „Albatros“ z roku 1947. Vlakem mohou cestující vyrazit na hrad Křivoklát, kde proběhne tradiční adventní jarmark. Cestující s jízdenkami na parní vlak získají 50% slevu na 1. prohlídkový okruh hradem Křivoklát.

Podrobnosti včetně jízdního řádu a ceníku jízdného naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Nové vlakové spojenie z Fiľakova do Bratislavy

Od nového cestovného poriadku 2011/12 zavádza Železničná spoločnosť Slovensko nové spojenie vo forme priamych vozňov v trase Fiľakovo – Lučenec – Bratislava. Priame vozne budú radené vo vlaku Os 6236 s odchodom z Fiľakova 15:33 hod. a s príchodom do Bratislavy 20:37 hod. ako R 1530 Žitava.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Praha nemá na tramvaje, které si nechala vyrobit

Jak zaplatit 250 tramvají Škoda 15T, to se stále snaží zjistit vedení pražského magistrátu i dopravního podniku. Město se kvůli jedenapůlmiliardové zakázce nechce zadlužit, hotové peníze však nemá. Podle radního pro dopravu Josefa Noska se proto Praha snaží se Škodou dohodnout na vhodném způsobu financování. Přestože současní představitelé města považují dohodu uzavřenou dopravním podnikem z vůle Bémovy rady za nevýhodnou – tím spíš, že je nevypověditelná – okolnostmi jejího uzavření se už však nejspíš zabývat nebudou.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Železničiarsky športový klub by mal 65 rokov

Pripomínať si výročie vzniku už neexistujúceho športového klubu nie je len nostalgickým obzretím sa do minulosti, ale aj možnosťou pre tzv. „funkcionárov“ načerpať z pestrej histórie nové impulzy pre svoju ďalšiu činnosť v oblasti športu a zároveň vzdať hold a vďaku tým, ktorí sa nadšene a obetavo podieľali na vzniku a činnosti športového klubu ŠK Sokol Železničiari Humenné, neskôr populárnej Lokomotívy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Co při jízdě pražským metrem neuvidíte

Pro cestující je stanice metra jen "díra", kde nastupují a vystupují z vlaku. Ve skutečnosti z ní vidí jen velmi malou část. Je to totiž labyrint chodeb a technických prostorů. Stanice mají své rozvodny, vodohospodářské jednotky, strojovny i kanceláře. Podívejte se, jak vypadá v zákulisí stanice Florenc.

Celý článek s videem najdete na této stránce.

Bratislava dostane mestský vlak

Najväčší problém hlavného mesta Slovenska sa po desiatkach rokov začína konečne riešiť. Obrovské dopravné zápchy v Bratislave má uvoľniť projekt mestského vlaku, ktorý by mal začať premávať už v roku 2015. V prvej fáze prepojí mestskú časť Petržalka s centrom a stanicou Predmestie v štvrti Nové Mesto. Neskôr sa rozšíri napríklad na Letisko Bratislava, a spojí sa s medzinárodnými železničnými koridormi.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Správa železniční dopravní cesty zeštíhluje

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) chystá na přelom roku největší změnu struktury od svého vzniku v roce 2003. Vedení firmy k poslednímu dni roku zruší 13 krajských správ dopravní cesty a tři stavební správy. Místo nich 1. ledna vznikne sedm dopravních správ a dvě stavební. Celá akce se neobejde bez propouštění zaměstnanců, podle informací deníku E15 má odejít 250 až 300 lidí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Lanovka s kapacitou 2400 ľudí pripravená

Lyžiarske stredisko Skalka pri Kremnici plánuje otvorenie tohtoročnej sezóny krátko pred Vianocami. "Za predpokladu priaznivých poveternostných podmienok plánujeme začiatok sezóny na 17. decembra," uviedol Peter Hyža, marketingový manažér Skalka aréna, s.r.o.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pražský DP přestane dotovat Panenské ostrovy

Jízdenky pro pražský dopravní podnik už nebude dodávat firma Neograph. Obě společnosti se dohodly na ukončení smlouvy, o které sám dodavatel přiznal, že je dvojnásobně předražená. Navíc se objevilo podezření z vyvádění části peněz placených dopravním podnikem na Britské Panenské ostrovy. Ukončení smlouvy a uzavření nové navrhl před dvěma týdny právě Neograph.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prešov už vie, ako zaplatí nové trolejbusy

Mestská rada na prešovskej radnici sa zaoberala schvaľovaním dlhodobého investičného úveru pre Dopravný podnik mesta Prešov (DPMP). Poslanci ho už síce raz vo výške 1,5 milióna eur schválili, ale teraz išlo o to, z ktorej bankovej inštitúcie si mesto ako akcionár úver vezme. Na radnicu prišlo päť ponúk.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ústecká lanovka dnes slaví první výročí

Lanová dráha v Ústí nad Labem vedoucí z obchodního centra Forum k výletnímu zámečku Větruše slaví první svého provozu. V den svých "narozenin", ve středu 7. prosince, bude lanovka jezdit pro návštěvníky zdarma. "Od zahájení provozu lanovky 7. prosince 2010 do 31. řijna 2011 bylo oběma směry přepraveno celkem 296 964 cestujících a 5 117 psů, dětských kočárků a jízdních kol," informoval ústecký magistrát na svém webu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR pozemky na parkovisko Prievidzi nedajú

Vedenie Prievidze plánovalo vybudovať na ploche medzi železničnou a autobusovou stanicou smerom k sídlisku Zapotôčky nové parkovisko. Na týchto pozemkoch, ktoré sú vo vlastníctve Železníc Slovenskej republiky (ŽSR), sa nachádzajú siedma až deviata železničná koľajová trať.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Stanice Stará Paka získá novou tvář

Dnes byla slavnostně zahájena stavba s názvem „Rekonstrukce žst. Stará Paka pro DOZ“. Realizací stavby dojde ke zvýšení bezpečnosti a spolehlivosti železničního provozu včetně zvýšení bezpečnosti pohybu cestujících v kolejišti a komfortu cestujících při nastupování do vlakových souprav. Investorem stavby je státní organizace Správa železniční dopravní cesty.

Celou tiskovou zprávu najdete na této stránce.

Trať na Záhorí oslávila storočnicu

Železničná trať Zohor Záhorská Ves a Zohor Plavecký Mikuláš je v prevádzke už 100 rokov. Pri tejto príležitosti dnes [3. 12. 2011] Bratislavská župa v spolupráci so Železnicami SR a Občianskym združením Klub priateľov histórie železničnej dopravy vypravila historický parný rušeň 331.037 s dvoma historickými vozňami na trase Bratislava Záhorská Ves. Okrem bratislavského župana Pavla Freša sa historickým vláčikom zviezli aj starostovia z niektorých bratislavských mestských častí a tiež starostovia a primátori zo Záhoria.

Celú správu nájdete na tejto stránke.