Dopravné správy

Vlakofilem od šesti let

Vysokoškolský student Alexandr Fanta se v mnoha ohledech vymyká vrstevníkům. Svůj čas netráví na studentských večírcích, nechodí na brigády. To vše proto, aby měl čas na celoživotní vášeň železnici.  (...) Bylo mi necelých šest let, když jsme s rodiči jeli na výlet a skončili jsme u trati. Tento zážitek mě uchvátil natolik, že jsem se chtěl znovu brzy na trať podívat. Od té doby jsem se rád na železnici vracel a byl to vlastně začátek mého zájmu.

Celý rozhovor najdete na této stránce.

Električky na Hlavnú stanicu až v roku 2016?

Bratislavské električky sa nerozbehnú ani v najbližších rokoch. Možné dokonca je, že na stanicu nezačnú jazdiť skôr než v roku 2016, keď majú dokončiť prestavbu stanice a námestia. „Kapitálové investície na modernizáciu vozidlového parku a koľajových tratí sú nulové,“ hovorí o návrhu rozpočtu pre dopravný podnik Ľubomír Belfi, jeho generálny riaditeľ.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Trať mezi Č.Třebovou a Přerovem bude řízena dálkově

Oficiálně zahájena dnes byla realizace stavby, která řeší systém dálkového řízení dopravy a ovládání technologických zařízení v traťovém úseku Přerov (mimo) – Česká Třebová (mimo) včetně vazeb na stávající zabezpečovací a informační systémy. Vlastní řídící dispečerské centrum pro tento řízený úsek bude umístěno do nové budovy Centrálního dispečerského pracoviště (CDP) v Přerově. Investorem stavby je státní organizace Správa železniční dopravní cesty.

Celou tiskovou zprávu najdete na této stránce.

Predaj cestovných lístkov na vlak aj cez mobil

Od februára budúceho roka zavádza osobný dopravca Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) predaj cestovných lístkov aj cez mobil. TASR to uviedol generálny riaditeľ ZSSK Pavel Kravec. "Nie je to typický predaj cez sms správy, ale formou prístupu na našu internetovú stránku," opísal Kravec.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Student Agency nesoutěží jen s Asianou, ale i s levnou železnicí

Druhý největší prodejce letenek na českém trhu, společnost Asiana, zažaloval o 21 milionů korun svého rivala Student Agency. Kvůli boji na autobusové lince mezi Prahou a Brnem. Důvodem je rozhodnutí Úřadu na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), podle kterého Student Agency zneužila své dominantní postavení na autobusové trase mezi Prahou a Brnem. Žlutý dopravce za to již dostal pětimilionovou pokutu, i když s rozhodnutím nesouhlasí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nový cestovný poriadok „vyhovuje väčšine cestujúcich“

Osobná železničná doprava funguje od 11. decembra podľa nového cestovného poriadku. Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. informovala, že pri zostavení nového grafikonu vlakovej dopravy zohľadnila, ak to bolo možné, požiadavky krajov a miestnych samospráv, aby vyhovovali väčšine cestujúcich.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Černí pasažéři dluží miliardy

Cestující pražské hromadné dopravy, kteří nezaplatí své pokuty včas, čelí čím dál častěji exekuci. Za poslední tři roky jich bylo 76 tisíc a dlužili částku v hodnotě sedm miliard korun. Celkových exekucí bylo ale 380 tisíc. Právě exekuce se stávají dobrým byznysem pro právníky a exekutory, v jejichž kapsách mizí většina peněz od dlužníků. Organizace Člověk v tísni chce situaci změnit. Exekuce by se měly slučovat a dlužník by tak mohl poplatky právníkům a exekutorům platit pouze jednou.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Česko postaví za Uralom 400 kilometrov železníc

Česi dostanú lukratívnu zákazku na vybudovanie takmer 400 kilometrov železničných tratí za Uralom. Rusom naopak výrazne stúpli šance, že ich firmám Česko priklepne dostavbu jadrovej elektrárne v Temelíne. To sú hlavné výsledky ostro sledovanej pražskej návštevy ruského prezidenta Dmitrija Medvedeva...

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD investují miliardy do rekonstrukcí rychlíkových vozů

Cestující v rychlících mezi Plzní a Českými Budějovicemi či Prahou a Hradcem Králové čeká za pár let svezení lepšími vlaky. České dráhy se po téměř roce rozhodly znovu vypsat soutěž na modernizaci 62 vozů řady Bp, které se vyráběly ve Vagonce Studénka na začátku devadesátých let minulého století.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK sa pripravuje na zvýšený nápor cestujúcich

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) sa pripravuje na zvýšený nápor cestujúcich, ktorí sa rozhodnú cestovať na sviatky za svojimi blízkymi. Pravidelné vlaky v smere z Bratislavy na východ Slovenska posilní pred Vianocami už od stredy 21. decembra.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Náměstek Blažek o sobě a jízdním řádu

Pane náměstku, vaše jméno bylo nedávno skloňováno v souvislosti s posledními personálními změnami ve vedení Českých drah. Jak to tedy je? Byl jste odvolán, nebo nebyl?

Odpověď na tuto a další otázky najdete v rozhovoru na této stránce.

Bratislavské mestské časti sa môžu vyjadriť k MHD

Bratislavské mestské časti môžu po prvýkrát pripomienkovať návrh výkonov mestskej hromadnej dopravy na rok 2012, uviedol to hovorca primátora Ľubomír Andrassy. Primátor Milan Ftáčnik požiadal starostov, aby jednotlivé miestne samosprávy vyjadrili svoj názor na plán, na základe ktorého si mesto objedná výkony na zabezpečenie obslužnosti hlavného mesta verejnou hromadnou dopravou.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Lanovka v Ústí oslavila rok provozu jeho zastavením

Lanovka v centru Ústí měla ve středu oslavit jubileum. Oslavy ročního provozu lanové dráhy na výletní zámeček Větruše, při kterých měla svézt návštěvníky zadarmo, však zhatilo špatné počasí. Déšť a vysoká vlhkost vzduchu lanovku vyřadily z provozu. Rozjela se až v pět odpoledne, kdy už byla tma.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Lokomotíva Viedenskej električky je vystavená

Od soboty 3. decembra 2011 je lokomotíva Viedenskej električky vystavená v bratislavskom Múzeu dopravy na Šancovej ulici. Potvrdil to predseda Klubu priateľov mestskej hromadnej a regionálnej dopravy Michal Milata s tým, že ide o vianočný darček Bratislavčanom, aby si mohli pozrieť takmer storočnú lokomotívu, ktorá sa po 70 rokoch vrátila do Bratislavy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V České Třebové vyroste kontejnerový terminál

Zahájení výstavby železničního kontejnerového překladiště společnosti Metrans už brání jen odkládané dokončení výběrového řízení na revitalizaci železničních vleček. Stavební povolení už bylo přitom vydáno v září.
„Výběrové řízení musí být do konce letošního roku dokončeno, a tak na jaře bude moci být zahájena výstavba. Přípravné práce jsou již realizovány, dochází ke zpevnění ploch, vymezený pozemek byl oplocen a je střežen hlídací agenturou,“ informoval poslanec Václav Cempírek.

Celou zprávu najdete na této stránce.

TSS Grade predpokladá v železničnom tendri machinácie

Podľa stavebnej spoločnosti TSS Grade mohlo dôjsť v tendri na modernizáciu železničnej trate zo Zlatoviec do Trenčianskej Teplej k machináciám. Podľa hovorkyne spoločnosti Michaely Krokovej TSS Grade má vážne indicíe, že zmluva s úspešným uchádzačom v súťaži, spoločnosťou Skanska, má byť podpísaná bez ohľadu na to, či sú všetky súdne spory ukončené. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČR musí investovat do tratí, ale nemá na to

Pokud si má česká železnice zachovat konkurenceschopnost vůči silniční dopravě, bude nutné významně investovat do železniční infrastruktury. Zejména nákladní dopravci a operátoři kombinované dopravy si však stěžují na nedostatek překladišť i špatný stav mimo koridorové tratě. Podle ministra dopravy Pavla Dobeše ovšem požadavky na lepší vybavení tratí narážejí na omezené možnosti státního rozpočtu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zberateľstvo železničných pohľadníc je zriedkavé?

Príbehy železničných tratí, zaujímavosti z prevádzky železníc, ale aj vplyv železnice na rozvoj miest a obcí na Slovensku mapuje publikácia Železnice na starých pohľadniciach Považského múzea (PM) v Žiline. Myšlienka knižného vydania historických pohľadníc železníc vznikla podľa riaditeľa PM Borisa Schuberta v roku 2010, kedy bola v areáli Budatínskeho hradu sprístupnená výstava pod názvom Železničné stanice Slovenska na historických pohľadniciach.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

EK schválila další dopravní projekty ČR

Na počátku listopadu Evropská komise potvrdila dalších více než sedm miliard Kč z prostředků Evropské unie na velké české dopravní projekty. Konkrétně se jedná o projekt „D1, stavba 0135 Kroměříž – Říkovice a R55, stavba 5503 Skalka – Hulín“, na který Evropská unie přispěje částkou přes šest miliard Kč, a „Modernizace západní části Praha hl. n., 2. část nástupiště I – IV“. Oba projekty jsou již stavebně dokončeny a uvedeny do provozu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Čo Figeľ ušetril na platoch, dá na odmeny

Odmeny, ktoré dostanú ministerskí úradníci, sa už vyšplhali na takmer 6,5 milióna eur. K rezortom obrany a hospodárstva sa vyčlenením "vianočného" balíčka pripojili už aj ministerstvá financií, dopravy a práce. Všetci argumentujú rovnako: podarilo sa nám ušetriť, tak môžeme aj vyplatiť odmeny. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.