Dopravné správy

Lodnýnske metro strašia odborárske Vianoce

Verejnej doprave v hlavnom meste Veľkej Británie hrozí, že na Vianoce zažije kolaps. Dôvodom má byť pripravovaný štrajk zamestnancov spoločnosti prevádzkujúcej londýnske metro. Odborári ohlásili celkovo štyri štrajky, z ktorých prvý by sa mal odohrať 26. decembra.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nový zákon o drahách na obzoru

Do konce příštího roku by měl být dokončen věcný záměr zákona o provozování dráhy a drážní dopravy, který nahradí současný zákon o drahách z roku 1994. Dosavadní norma má totiž celou řadu nedostatků závažných do té míry, že není možná jeho pouhá novelizace.

Celou zprávu najdete na této stránce.

DP Bratislava dá mesto meněj peňazí

Pre Dopravný podnik Bratislava mesto v budúcom roku vyčlení 51,7 milióna eur, namiesto bratislavským dopravcom požadovaných 55,8 mil. eur. Ako uviedol generálny riaditeľ DPB Ľubomír Belfi, pre dopravný podnik z toho môžu vyplynúť aj ďalšie tvrdé redukčné opatrenia, ktoré sa dotknú najmä cestujúcej verejnosti.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vlak Moskva - Paris znovu na scéně

Vlak filiálky ruské státní železniční společnosti RZD dorazil v úterý večer do Paříže po 37 hodinách jízdy z Moskvy napříč Evropou. Po téměř 20 letech tak podle agentury AP začalo fungovat přímé vlakové spojení mezi ruskou a francouzskou metropolí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na dopravu je alokovaných vyše 3,8 mld €

Slovensko do konca novembra vyčerpalo 979 mil. eur z Operačného programu Doprava (OPD), pričom zazmluvnených je už 52 % z projektov v celkovej výške 2 mld. eur. Ide o desať veľkých projektov v oblasti železničnej dopravy, sedem v cestnej infraštruktúre, štyri projekty infraštruktúry intermodálnej dopravy a desať projektov infraštruktúry integrovaných dopravných systémov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Budova stanice Ústí n.L. hl.n. získá novou podobu

Rekonstrukce výpravní budovy na hlavním nádraží je jednou z nevýznamnějších investičních akcí Českých drah. Prezentace tohoto záměru se zúčastnila náměstkyně Helena Kubcová. (...) V rámci prezentace byli přítomní seznámeni s projektem a architektonickým řešením nádraží a přilehlých prostor. Ústecké hlavní nádraží je důležitým prvkem našeho města. Je významnou dopravní křižovatkou několika tratí, kterou využívá velké množství lidí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

A zítra bude na hlavní stránce VLAKY.NET zveřejněna reportáž nejen z oné prezentace.

Pozrite zoznam zrušených vlakov ZSSK!

Železnice v novom grafikone platnom od 11. decembra 2011 zrušili 36 osobných vlakov, často bez náhrady. V regiónoch ale pribudlo najmenej 30 vlakov. Najviac zo zrušených vlakov, 18, je v Žilinskom kraji.
Okrem toho železničný prepravca niekde posunul odjazd vlakov, inde odchádza vlak skôr. Mnoho prípadov je takých, kde vlak ide, ale nezastavuje v menších staniciach.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČR dá na vlaky víc, ale stále méně než SR

Rychlíky Českých drah vyjdou stát příští rok na výrazně více peněz než letos. Podle smluv mezi drahami a ministerstvem dopravy dostane dopravce za jeden vlakový kilometr v průměru přes 120 korun, letos to přitom nebylo ani 114 korun. Navýšení tak činí téměř šest procent.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK Cargo vyhodí do konca roka vyše 120 ľudí

Cynický vianočný darček nachystala svojim zamestnancom štátna železničná spoločnosť Cargo. Do konca roka plánuje prepustiť najmenej 129 ľudí. Oficiálne by sa to mali dozvedieť na pohovore, na ktorý sú pozvaní v piatok pred Štedrým dňom.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Neoblíbené vozy Bdmtee projdou rekonstrukcí

Dalších 75 osobních vozů nechají zrekonstruovat České dráhy, tentokrát však půjde o vagony pro regionální vlaky. Vagony, které dnes jezdí především ve východních Čechách a na jižní Moravě, jsou sice poměrně nové, vznikly na přelomu 80. a 90. let minulého století, avšak cestující si často stěžují na stísněný interiér. Právě interiéru by se měla rekonstrukce týkat především, dráhy počítají s cenou 10 milionů korun na jeden vagon.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rozkrádali odstavené rušne

Do väzby sa dostali dvaja 21 a 36-roční muži z Hlohovca za škodu vo výške najmenej 65.894 eur, ktorú spôsobili železniciam. Začiatkom októbra v depe železničnej stanice Leopoldov rozbili okná na odstavených rušňoch. Následne postupne z rušňov rozkrádali kabeláž, rozvody a rôzne zariadenie, potrebné na ich prevádzku. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Evropská investiční banka půjčí Praze na metro

Evropská investiční banka (EIB) poskytne Praze úvěr 8,5 miliardy korun na prodloužení metra A. Uvedla to dnes EIB v tiskovém prohlášení. Smluvní dokumentaci na tuto částku ve čtvrtek schválilo pražské zastupitelstvo. Praha se s EIB dohodla na jedenáctimiliardovém úvěrovém rámci, podmínky na zbývající 2,5 miliardy korun nejsou podle pražského primátora Bohuslava Svobody (ODS) zatím dojednány.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na opravu „Kométy“ chýbajú peniaze

Unikátna mašinka začala mať problémy počas letnej jazdy v roku 2010, keď do trakčného vedenia udrel blesk. Jedenásteho augusta 2011 Kométe zhorel trakčný motor. „Je to na 99 % následok bles〜ku, ktorý sčasti poškodil elektroinštaláciu,“ uviedol člen Veterán klubu železníc Poprad Ján Sabaka.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ústecká lanovka zítra zdarma

Ústecký Dopravní podnik vynahradí lidem nepovedené oslavy roční provozu lanové dráhy na výletní zámeček Větruše. Lanovka měla 7. prosince jezdit pro lidi zadarmo, ale vlhké počasí ji tehdy vyřadilo z provozu. Zdarma proto bude jezdit tuto neděli.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Doprava čerpá iba štvrtinu prostreidkov z EÚ

Ministerstvo dopravy eviduje ku koncu novembra 50-percentné zazmluvnenie na projekty v rámci Operačného programu Doprava (OPD), pričom ide o vyčerpanie 979 miliónov eur. Minister dopravy Ján Figeľ (...) upozornil, že čerpanie peňazí je v súčasnosti na úrovni 25 %. "Využitie prostriedkov z OPD je do roku 2015 vrátane. Zámerom je ukončiť všetky projekty v priebehu roku 2015, niektoré aj skôr," povedal Figeľ.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Opilý blázen házel po vlacích kamením

Čtyřiadvacetiletého muže, který házel kameny na projíždějící vlaky, zadrželi u obce Srnojedy strážníci z Pardubic. Na místě rovněž zjistili, že opilý výtržník je celostátně hledaný, protože se z vycházky nevrátil do psychiatrické léčebny.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vlaky pred Vianocami sú takmer vypredané

Miesta v niektorých autobusových a vlakových spojoch pred Vianocami sú už v súčasnosti vypredané. Najhoršia je situácia v železničnej doprave pri linkách na východ Slovenska. V autobusovej doprave sú zase najviac vyťažené medzinárodné spoje. Dopravcovia tak vypravujú posilové vlaky a autobusy. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Mezistátní vlaky Karlovarska zajištěny do roku 2027

Čerstvě podepsané memorandum Karlovarského kraje a německého regionu Vogtland zaručuje západočeským cestujícím, že budou i v příštích desetiletích cestovat pohodlně a navíc se dostanou do Německa bez přestupů. Vogtland chce v roce 2015 pořídit nové vlaky, které pronajme svým dopravcům, bez dohody s Karlovarským krajem však hrozilo, že je německý region nepustí za hranice.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Středočeši budou mít dražší veřejnou dopravu

Radní Středočeského kraje se rozhodli, že zdraží jízdné veřejné dopravy. Podle vedení kraje je důvodem zvýšení DPH z deseti na čtrnáct procent. Nové tarify by měly začít ve středočeských spojích platit od 1. ledna 2012. Pro Středočechy je to po roce další dražení.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Co s havířovským nádražím?

Česká komora architektů bojuje za nádražní budovu v Havířově. Podle jejich názoru je architektonicky cenná. Zástupci komory proto vyzvali České dráhy i město, aby ještě zvážili chystanou demolici. Ti to ale odmítají. Stavbu nové budovy označují za nejlevnější řešení.

Celou zprávu najdete na této stránce.