Dopravné správy

Student Agency zdražuje od 2. januára 2012

Český autobusový dopravca Student Agency pre zvýšenie nižšej sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH) v Českej republike z desať na štrnásť percent zdraží od 2. januára 2012 cestovné lístky v domácej preprave o päť alebo desať českých korún.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Tresty Romům za útok při cestě vlakem

Otec se synem ve čtvrtek stanuli před kroměřížským okresním soudem. Mladšímu z nich vyměřil senát dvaačtyřicet měsíců vězení, starší pak vyvázl s podmínkou. Otcova vznětlivost navedla syna k agresivitě, senát v čele s Hanou Machalovou proto mladšímu muži určil nepodmíněný trest. Ten však ještě nenabyl právní moci. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Trať Horná Štubňa – Handlová slúži 80 rokov

Poslednú adventnú nedeľu roku 1931 panovala v Handlovej mimoriadne slávnostná nálada. V tento deň totiž do prevádzky odovzdávali novú železničnú trať Horná Štubňa – Handlová, ktorá po technickej stránke patrí k vrcholom železničného staviteľstva na Slovensku. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Škodě Transportation se daří

Auditované a konsolidované tržby skupiny Škoda Transportation za loňský rok představovaly podle mezinárodních standardů finančního výkaznictví (IFRS) 12,12 miliard korun. Čistý zisk celé skupiny je 3,28 miliard korun, řekla v pátek pro Mediafax mluvčí společnosti Lubomíra Černá.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Betlehemské svetlo vyviezli na Lomnický štít

Skauti z podtatranskej oblasti vyviezli (...) betlehemské svetlo na najvyššie obývané miesto na Slovensku, do výšky 2 633 metrov nad morom, na Lomnický štít. "Máme informáciu o tom, že nikde v okolitých krajinách sa podobná akcia neuskutočňuje, takže je predpoklad, že toto betlehemské svetielko je v súčasnosti na najvyššie položenom mieste," priblížil koordinátor akcie Martin Gallik. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD Cargo se inspirovalo u Kalouska

Ministerstvo financí patrně razí heslo „chudým brát, bohatým dávat“. Na jedné straně bude lidem nově zdaňovat srážkovou patnáctiprocentní daní výnosy ze stavebního spoření, na druhé straně od ní de facto osvobozuje bohaté investory do dluhopisů. Trik, který ministerstvo použilo u spořicích dluhopisů pro občany, aby je zatraktivnilo, totiž nyní hojně využívají firmy. Státní kasa tak přichází řádově o miliony korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nové trolejbusy usporia Prešovu elektrinu

Ako povedal riaditeľ Dopravného podniku mesta Prešov (DPMP) Peter Janus, nové trolejbusy znamenajú nielen obnovu vozového parku, ale pri ich prevádzke očakávajú aj 30-percentnú úsporu elektrickej energie. Premávať budú na linkách 4, 8, 38, čo sú najfrekventovanejšie spoje, ktoré spájajú sídlisko Sekčov a Sídlisko III.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Dovolí zákon Teplicím koupit trolejbusy?

Teplický magistrát stojí před problémem, jak koupit nové trolejbusy a neporušit při tom zákon. Město chce příští rok koupit tři vozy. Tou dobou ale už nejspíš bude platit zákon, podle kterého nebude možné zadávat veřejné zakázky, pokud se přihlásí jen jeden dodavatel. V Česku přitom trolejbusy vyrábí jen Škodovka.

Celou (na mylném tvrzení o jediném výrobci založenou) zprávu najdete na této stránce.

Vagóny so železnou rudou ukrývali kontraband

Na železničnom hraničnom priechode Maťovce v okrese Michalovce odhalili colníci počas kontroly vlakovej súpravy 500 000 kusov nelegálne dovážaných cigariet. Tabakové výrobky ruskej výroby ukrývala prepravovaná železná ruda. Kontrolovaný vlak pozostávajúci zo 46 vagónov smeroval z Ukrajiny slovenskému príjemcovi.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Afghánistán vypravil první vlak

Afghánistán ve středu slavnostně zprovoznil první železniční úsek v zemi. Sedmačtyřicetikilometrová trať spojující severoafghánské město Mazáre Šaríf s uzbeckými hranicemi je první část navržené trasy, která má zemi zapojit do projektu Hedvábné železnice.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Košický DP v exekúcii kvôli čiernym pasažierom

Okresný súd Košice II potvrdil rozsudok Európskeho rozhodcovského súdu, ktorým bol spoločnosti OutClaim priznaný nárok na náhradu škody vo výške viac ako 1,4 milióna eur s príslušenstvom zo strany Dopravného podniku mesta Košice.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Státní sleva důchodcům končí, komerční přichází

Podle Výměru ministerstva financí č. 01/2012 končí od ledna státem garantované důchodcovské slevy ve vlacích. České dráhy se proto rozhodly, že důchodcům nabídnou vlastní slevy, které dopad této změny na jejich peněženky zmírní. Přes zrušení dosavadní slevy tedy nebudou důchodci platit ve vlacích Českých drah plné jízdné. Pokud zákazníci využijí novou nabídku na In-kartě ČD, budou nakupovat jízdenky se slevou 50 % z obyčejného jízdného. Na průkazy s modrým pruhem budou České dráhy poskytovat slevu 25 % z obyčejného jízdného.

Aby bylo dost času na přípravu nových důchodcovských slev a jejich představení zákazníkům, budou České dráhy ještě celý leden poskytovat poloviční důchodcovskou slevu jako doposud a vzniklou ztrátu zaplatí ze svého. Nové komerční nabídky Českých drah pak mohou zákazníci využít od února.

Podrobné informace najdete v přiložené tiskové zprávě, podrobné informace pro cestující zveřejníme na našem webu v lednu.

IC vlaky bez dotácií a s odškodnením cestujúcich

Cestujúci v InterCity (IC) vlakoch budú mať od januára 2012 vyššie práva. Po tom, ako začnú IC vlaky jazdiť na komerčnej báze, posilnia sa aj výhody pasažierov využívajúcich ich služby.Cestujúci tak budú môcť žiadať odškodnenie napríklad za meškajúci vlak či priveľkú zimu alebo teplo vo vozňoch.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Češí staví v Ázerbájdžánu (nejen) železnici

Ázerbájdžánský trh, na kterém si vylámal zuby kontroverzní podnikatel Viktor Kožený, dnes nabízí mimořádné příležitosti českým firmám. Hodonínský výrobce silniční a železniční techniky SaZ dokonce v této zemi v posledních dvou letech získal dvě velké zakázky za třináct miliard korun na dodávky stavebních strojů, technologií i stavební práce při rozvoji tamní silniční sítě.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výpravca vymenil slúžobnú čiapku za mikulášsku

Vlaky musia jazdiť podľa cestovného poriadku aj na Štedrý večer. Medzi stovky železničiarov, ktorí ani dnes nebudú pri štedrovečernom stole s najbližšími, patrí aj výpravca Roman zo Železničnej stanice v Lučenci. Napriek tomu mu v službe vraj smutno nebude a dokáže si dokonca užiť aj pekný Štedrý večer.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Kraj nahradil vlak autobusem, který lidem ujíždí

Necelé dva týdny po začátku platnosti nového jízdního řádu proudí na moravskoslezské hejtmanství stížnosti od obyvatel Ostravice a Frýdlantu. Kraj jim zrušil poslední večerní spoj, lidé by ho však chtěli opět obnovit. Úřad na to ale neslyší, tvrdí, že byl vlak nevyužívaný a poukazuje na náhradní autobus. Ten však cestujícím ujíždí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Čína znižuje výdavky na rozvoj železnice

Čínska vláda oznámila ďalšie zníženie výdavkov na rozvoj železnice. Peking vynaloží na rozvoj železnice na budúci rok 65 miliárd USD (49,82 miliardy eur). (...) Podľa predchádzajúcich správ mala byť suma na budovanie železničnej infraštruktúry v nasledujúcom roku o 10 miliárd USD vyššia. V roku 2010 sa v krajine na rozvoj koľajovej dopravy vynaložilo 112 miliárd USD.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vlaků i spojů MHD vyjíždí o svátcích méně

Vlaky, regionální i dálkové autobusy i městská hromadná doprava budou o nadcházejících svátcích jezdit méně než obvykle. Cestující musí počítat s výrazným omezením provozu zejména na Štědrý den odpoledne a večer a na Boží hod ráno. Totéž se bude opakovat večer na Silvestra a ráno na Nový rok.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Plán ozdravovania železníc na konci roka kríva

Plán ozdravovania železníc na konci roka kríva. Osobnému železničnému prepravcovi Železničnej spoločnosti Slovensko totiž hrozí väčšia strata, ako si na začiatku roka naplánoval. A to o takmer 10 miliónov eur. Kým na začiatku chceli železničiari hospodáriť „len“ s mínusom 7,5 milióna eur, nakoniec zrejme skončia až pri 17 miliónoch. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Osob sražených vlakem stále přibývá

Střety vlaků s mužem v Havířově a ženou, která se pohybovala na kolejích v Dřevnovicích u Prostějova, prozatím vyvrcholila mimořádně tragická série smrtelných nehod na železnici, která se táhne už od listopadu. Neopatrní chodci, kteří se vrhají pod vlaky, umírají takřka denně, už dávno statistika překročila dosavadní smutný "rekord" z roku 2006, kdy na kolejích zahynulo 209 lidí. Za 356 dní letošního roku už přišlo o život nejméně 214 lidí.

Celou zprávu najdete na této stránce.