Dopravné správy

Pražské metro má být bezpečnější

Lidé cestující pražským metrem se necítí příliš bezpečně. Proto by uvítali, kdyby se ve stanicích pohybovalo víc policejních hlídek, pomoci by podle nich mohl i větší počet kamer sledujících dění v prostorách metra. Dopravce v tomto ohledu jisté změny chystá.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na hlavnú stanicu zavedú kyvadlovú dopravu

V budúcom roku chce nájsť mesto Bratislava alternatívu za odstavenú električkovú trať, na Hlavnú stanicu by mala jazdiť kyvadlová autobusová doprava. Ako agentúru SITA informoval hovorca primátora Ľubomír Andrassy, investor IPR Slovakia, ktorý bude realizovať projekt Predstaničného námestia, chce pomôcť cestujúcim, ktorí využívali električkovú dopravu, dostať sa pohodlne na Hlavnú stanicu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD nevěděly o nepřípojích na Zlínsku

Změny vlakových jízdních řádů, ale také rušení autobusových spojů kvůli úsporám, připravily cestujícím ve Zlínském kraji několik nečekaných komplikací. Například je nyní nemožné dostat se po osmé hodině večer vlakem ze Zlína do Uherského Hradiště.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Novoročné jazdy TREŽ mali úspech

Električku v novoročné pravé poludnie vypravili zo železničnej stanice Trenčianska Teplá. Na Nový rok prešla približne šesťkilometrovú medzimestskú trať šesťkrát, do Teplíc a späť. Elektrický vláčik sa po úzkokoľajovej trati vydal na prvú jazdu po troch týždňoch. Pravidelnú železničnú dopravu totiž 11. decembra zastavili pre nerentabilnosť.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jízdní řády Parubicka nepřežily měsíc

Už od Nového roku začne platit první mimořádná úprava jízdních řádů, podle nichž se řídí autobusová doprava v Pardubickém kraji od 11. prosince. Tehdy došlo k výrazným změnám, které lidé často kritizují kvůli zrušení spojů nebo jejich špatnému navazování. Změny pocítí nejdříve lidé na východě kraje.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Strojvodcovia tvrdia, že boli diskriminovaní

Federácia strojvodcov SR žiada pokračovať v rokovaní o uzatvorení podnikovej kolektívnej zmluvy v Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia, a.s. na rok 2012 podľa platnej legislatívy. Odborová organizácia zastupujúca rušňovodičov spochybnila kolektívne vyjednávanie, ktoré sa uskutočnilo v železničnom nákladnom dopravcovi 28. decembra minulého roka.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Plzeňský DP zdražil, ale zlepšuje služby

Na webu Plzeňských městských dopravních podniků začne fungovat internetový obchod, kde si bude možné dobíjet Plzeňskou kartu. Lidem tak odpadne nutnost chodit k samoobslužným zónám nebo stát fronty na prodejnách předplatného.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Chyba projektantů prodraží metro

Prodloužení trasy metra A do Motola bude patrně dražší než se původně předpokládalo. Dělníci, kteří na výstavbě pracují, narazili totiž na výrazně horší geologické podmínky, než s jakými se počítalo. Původní odhadovaná cena za nový úsek trasy, zhruba 21 miliard korun, tak pravděpodobně ještě poroste.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Se spojením poradí chytrý telefon

Majitelé chytrých telefonů budou brzy vyhledávat autobusové a vlakové spojení i v Karlovarském kraji, který už si službu objednal u pražské počítačové firmy. Budou tak teprve druzí v republice. Podobná služba funguje zatím jenom v Praze, nikde jinde takovou možnost lidé nemají.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V lednu začne rekonstrukce ústeckého nádraží

Budova hlavního vlakového nádraží v Ústí nad Labem se v roce 2012 výrazně promění. V lednu začne její rekonstrukce, která by měla skončit v prosinci. Provoz budovy tak bude celý rok omezen. Náklady na opravu jsou 45 milionů korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V Praze 9 bude tichá tramvajová trať

Tramvajovou trať v Poděbradské ulici v Praze 9 čeká příští rok rekonstrukce. Mezi křižovatkou s Průmyslovou ulicí a Harfou budou položeny nové, tišší kolejnice. Místní obyvatelé se dočkají také jedné nové zastávky, tři stávající pak dělníci opraví. Nástupní ostrůvky budou širší a bezpečnější, opatřené zábradlím.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Lokálky se rozkradou a likvidace připadne státu

Sdružení železničních společností (SŽS) se obává, že připravovaný výprodej desítek regionálních tratí nutně povede k jejich zániku a tratě se stanou předmětem obchodu s železným šrotem. Podle připravovaných pravidel prodeje budou mít totiž noví nabyvatelé tratí nárok na státní peníze jen v případě, že na trase celoročně objedná dopravu kraj nebo stát.

Celou zprávu najdete na této stránce.

OHL ŽS postaví trať na Urale

Během návštěvy ruského prezidenta Dmitrije Medveděva v Praze byla minulý týden podepsána smlouva mezi českou společností OHL ŽS a ruskou Jamalskou železniční společností o výstavbě zhruba 350 kilometrů železniční tratě mezi městy Obskaja, Salechard a Nadym. Akciová společnost OHL ŽS bude v projektu v hodnotě přibližně 40 miliard Kč plnit roli generálního dodavatele.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Brněnské automaty rozšíří sortiment jízdenek

Šestadvacet místo čtrnácti. Takovým způsobem se rozšíří nabídka jízdenek, které si v novém roce mohou lidé využívající brněnskou hromadnou dopravu kupovat v automatech. Změna sortimentu přichází spolu se zdražením jízdného, o němž v červnu rozhodli brněnští radní.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Unikátní systém sledování vlaků oceněn

Cílem projektu TLIGS (Train Logistic and Integration GNSS System) je zvýšit bezpečnost železniční dopravy sjednocením subsystémů evidujících infrastrukturu, vozidla i personál. Systém s prvky RFID (radiofrekvenční identifikace) vytváří komunikační celek ekonomicky efektivnější než stávající kabelové spojení.

Celou zprávu najdete na této stránce.

První smrt na kolejích roku 2012

Zřejmě nešťastná náhoda byla příčinou ranního tragického zachycení dvaadvacetiletého muže z Havířova jedoucím osobním vlakem. Železniční provoz mezi Českým Těšínem a Ostravou pak nabral až hodinové zpoždění.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Lanovka do Rakouska s otazníkem

Stavba lanovky na šumavský Hraničník, jež je velkým investičním záměrem Jihočeského kraje, je nejistá. Problémem jsou dopady stavby na životní prostředí. Taktéž pozdější využívání areálu může mít vliv na okolní krajinu. Kraj chce lanovku, sjezdovku, přístupové komunikace a další stavby vybudovat v biosférické rezervaci UNESCO, na území Národního parku a CHKO Šumava. Hlavním důvodem stavby je propojení české strany hor s rakouským lyžařským areálem Hochficht.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na Liberecku podraží papírové jízdenky

V Libereckém kraji zdraží na Nový rok cestování s papírovými jízdenkami v regionální veřejné dopravě. Zdražení v průměru o devět procent se dotkne regionálních vlaků a autobusů, ale i tramvajového spojení mezi Libercem a Jabloncem nebo městské dopravy. O dvě koruny zdraží papírové jízdenky v městské dopravě v Jablonci, Liberci i České Lípě. Držitelům krajské elektronické karty opuscard se ale jízdné nezvýší vůbec, a senioři nad 70 let mohou dokonce cestovat zadarmo...

Celou zprávu najdete na této stránce.

Čínský rychlovlak má tvar meče

Čínská média oslavují nový rychlovlak tamního výrobce. Souprava napodobující tvar čínského meče totiž dosáhla při testování rychlosti 500 kilometrů za hodinu. V běžném provozu ale bude jezdit pomaleji. Zpráva přichází jen několik měsíců po srážce dvou rychlovlaků, při níž v Číně zemřelo 40 lidí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Končící rok železnici moc nepřál

Předně dál chátraly lokální železniční tratě, podobně jako silnice 3. a 2. třídy. Venkov zřejmě dopravu nepotřebuje. K tomu byla zastavena podpora provozu na šesti lokálních železničních tratích v Pardubickém kraji - jeho vládci to paradoxně učinili při vytváření integrovaného dopravního systému. Na trati do Chornice se přitom v září 2011 pro nedostatečnou kapacitu sólo vagonu přidával vlečný vůz. Od 12. prosince se na všech třech tratích do Chornice zastavil provoz.

Celou zprávu najdete na této stránce.