Dopravné správy

Považskej Bystrici chýbajú zastavujúce vlaky

Od 11. decembra v Považskej Bystrici nezastaví ani jeden expresný rýchlik smerujúci z Česka do Žiliny či Košíc a späť. Štyri expresy – Fatra, Košičan, Detvan a Hradčany – cestujúcich z Prahy vyložia v Púchove a ďalej pokračujú do koncových staníc.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

AWT sází na kombinovanou dopravu

První fáze modernizace nezávislého otevřeného terminálu kombinované dopravy v Paskově je dokončena. Celkem již skupina AWT do svého terminálu investovala přes 110 milionů korun. „Paskovský terminál patří k několika málo otevřeným překladištím v zemi a díky své strategické poloze plní v Moravskoslezském kraji v podstatě funkci veřejného logistického centra. Kombinovaná doprava nabízí vedle jiných výhod možnost ekologičtějších přeprav a odlehčení dnes tolik přetížených dálnic a silnic,“ řekl ředitel skupiny AWT Bohumil Bonczek.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Lístky na vlak zdraželi takmer o polovicu

Zvýšené cestovné vo vlakoch od novembra pocítili ľudia až takmer o polovicu vyššími výdavkami, hoci železnice ohlasovali zdražovanie v priemere o desať percent. Podľa analytikov dali cestujúci za lístky na vlak v priemere viac až o 45,5 percenta.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

 

Šéf pražského DP nemá dlouhou životnost

Jaroslav Stůj, který byl před čtrnácti dny po rezignaci Martina Dvořáka pověřen dočasným vedením pražského Dopravního podniku, se v nové funkci možná dlouho neohřeje. Na magistrátě se už prý začalo mluvit o jeho výměně. Podle informací MF DNES se Stůj nezamlouvá části pražské ODS.

Celou zprávu najdete na této stránce.

SR zostáva sídlom úradu pre transeurópske železnice

Centrálny úrad OSN k projektu Transeurópskych železníc bude na Slovensku fungovať ďalšie tri roky, teda do konca decembra 2014. Jeho pôsobnosť sa predĺžila dnes po tom, keď minister dopravy Ján Figeľ a výkonný tajomník Európskej hospodárskej komisie OSN Ján Kubiš podpísali dodatok k Dohode medzi Slovenskom a OSN o Centrálnom úrade projektu Transeurópskych železníc.

Celú včerajšiu správu nájdete na tejto stránke.

Plzeňské hlavní nádraží se mění

Budova hlavního nádraží v Plzni se už půl roku mění z nevábného rejdiště bezdomovců v důstojnou bránu do města. Hotova už je první část rekonstrukce, která spočívala ve výměně fasády. Následuje oprava spodní haly, kterou proto už zahalilo mohutné lešení. V dalších etapách nechají České dráhy vyměnit okna a položit repliku historické dlažby. Práce mají skončit v prosinci příštího roku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK zvýši platy, ale málo

Odborári pôvodne požadovali až 9-percentné zvýšenie platov, nakoniec si však vyjednali menej. 54261610
V osobnej Železničnej spoločnosti Slovensko sa od budúceho roka zvýšia platy o 3,5 percenta. Podľa informácií HN to vyplýva z kolektívnej zmluvy...

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Železnobrodští postrádají zrušené vlaky

Nový jízdní řád ztěžuje obyvatelům Tanvaldska a Železnobrodska dojíždění do práce. Místo deseti rychlíků denně totiž nabízí jen čtyři spoje do Turnova a dál do Prahy. Ministerstvo dopravy je seškrtalo kvůli úsporám, protože nebyly vytížené. Radnice v Železném Brodě nesouhlasí, a chce, aby místo rychlíků kraj přidal osobní vlaky.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V Tatranskej Lomnici majú novú lanovku

V Tatranskej Lomnici bude od piatku 23. decembra v prevádzke nová osemsedačková lanovka Buková hora spolu s tromi novými zjazdovkami v celkovej dĺžke 2 700 metrov. Tatranská Lomnica tak zdvojnásobila plochu zasnežovaných zjazdoviek s garanciou snehu. Ide o druhú najkratšiu odpojiteľnú lanovku na Slovensku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

České dráhy zvýší mzdy o 2,4 procenta

České dráhy, jako jeden z největších zaměstnavatelů v zemi, mají od středečního večera uzavřenou kolektivní smlouvu. Odboráři se s vedením dohodli na růstu tarifních mezd příští rok o 2,4 procenta. „V rámci možností jsme s tím spokojeni, víc dohodnout nešlo,“ řekl serveru E15.cz předseda Odborového sdružení železničářů Jaroslav Pejša.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Anonym evakuoval stanicu Debrecen

O narušenie železničnej dopravy cez maďarský Debrecín sa postaral anonym, ktorý po druhý raz v priebehu 24 hodín pohrozil vyhodením budov železničnej stanice a miestneho letiska do vzduchu. Informovala o tom maďarská tlačová agentúra MTI.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Cheb bude mít dopravní terminál

Dlouho odkládaná stavba autobusového terminálu u chebského nádraží začala. Projekt je ambiciózní a nákladný, za 117 milionů korun má vzniknout šestiúhelníková zastřešená stavba s nástupišti po obvodu. Terminál poslouží především regionální autobusové dopravě, proto je investorem Karlovarský kraj, devíti miliony ale přispěje i město.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Kim Čong-il nemohol zomrieť vo vlaku

Severokórejský vodca Kim Čong-il nemohol zomrieť vo vlaku, keď sa vracal do hlavného mesta Pchjongjang, keďže jeho vlak sa v deň jeho smrti nepohol z metropoly Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR). Členom juhokórejského parlamentného výboru pre kontrolu spravodajských služieb to potvrdil jej šéf Won Sei Hoon.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SŽDC chce ušetřit na tunelech

Správa železniční dopravní cesty aktuálně hledá podobu koridoru mezi Prahou a Berounem. Podle původních plánů tady měl stát dvacetikilometrový tunel, od toho se ale z finančních důvodů upustilo. Koridor tak i nadále povede oproti dálnici obloukem, který kopíruje údolí Berounky.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Cestujúci ZSSK prispejú na pomoc v Južnom Sudáne

Dobrovoľníci z mládežníckej organizácie eRko zapojení do projektu Dobrá novina, budú ľuďom počas vianočných sviatkov na niektorých železničných staniciach a vo vlakoch koledovať či vinšovať. Projekt odštartovali dnešným slávnostným otvorením za účasti ministra dopravy Jána Figeľa. 

Celú včerajšiu správu nájdete na tejto stránke.

Stát vypíše soutěže o všechny dálkové vlaky

České dráhy čeká v následujících letech tuhý existenční zápas. Ministerstvo dopravy v pondělí schválilo koncepci, podle které bude liberalizace vlakové dopravy absolutní. „V plánu je postupné soutěžení všech dálkových linek bez ohledu na to, že tady existuje nějaký národní dopravce,“ řekl mluvčí rezortu Martin Novák. Zatím se převážně mluvilo pouze o soutěžích na 75 procent nynějších dopravních výkonů, které zajišťují výhradně České dráhy. Jejich desetiletá smlouva s ministerstvem umožňuje státu každoročně vybrané tratě vyjmout a dát je do soutěže.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pred sviatkami vyrazí 61 posilových vlakov

Pár dní pred vianočným sťahovaním ľudí zo západu na východ sú už niektoré vlaky či autobusy vypredané úplne, v niektorých sa ešte miesto na sedenie nájde. (...) "Všetky mimoriadne vlaky sú povinne miestenkové, miestenka stojí jedno euro. Ich predaj začal 16. decembra. Mimoriadne spoje sú zatiaľ obsadené minimálne," uvádza hovorkyňa Železničnej spoločnosti Slovensko Jana Grešnerová.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD nakoupí elektřinu opět od ČEZu

Elektrickou energii pro české železnice zajistí i v příštím roce tradiční dodavatel - ČEZ. Jak vyplývá z oznámení na portálu o veřejných zakázkách, České dráhy v příštím roce za elektřinu zaplatí celkem 1,884 miliardy korun bez DPH.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Kandidátske krajiny EÚ dostanú peniaze aj na dopravu

Európska komisia (EK) dnes dokončila sériu programov na finančnú pomoc vyhradenú pre krajiny, ktoré prejavili záujem o vstup do Európskej únie. Zvyšné financie z tohoročného fondu vo výške takmer jednej miliardy eur budú rozdelené medzi krajiny západného Balkánu, Turecko a Island.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Režijky budou stát dvojnásobek

Desítky tisíc lidí, kteří mají podle zákona nárok na téměř bezplatné cestování s Českými drahami, zaplatí od ledna za svou výhodu dvakrát více než dosud. A v dalších letech je čeká podobné zdražování. Odborový svaz železničářů (OSŽ) se dohodl s ministrem dopravy Pavlem Dobešem (VV), že za "režijky" od ledna lidé zaplatí namísto současných 250 korun dvojnásobek, tedy 500 korun. "Myslím, že to je oboustranně přijatelný kompromis. Jak pro zaměstnance, tak kritiky samotných režijek,“ tvrdí místopředseda OSŽ Vladislav Vokoun.

Celou zprávu najdete na této stránce.