Dopravné správy

Stuttgart 21 na špičce nejpoužívanějších pojmů v Německu

Slovem roku 2010 v Německu je Wutbürger, v překladu do češtiny naštvaný občan. Oznámila to v pátek na svých webových stránkách Společnost pro německý jazyk (GfdS), která každoročně výrazy nejlépe charakterizující veřejnou diskusi v zemi vybírá. Nové sousloví se podle ní prosadilo v mnoha médiích. Příkladem takového "občanského naštvání" byly protesty proti výstavbě nového hlavního nádraží ve Stuttgartu. Kontroverzní mnohamiliardový projekt nese označení Stuttgart 21, a právě tento, v německých médiích rovněž často skloňovaný termín obsadil druhé místo.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Do Carga by mal vstúpiť strategický partner o dva roky

Štátny železničný nákladný dopravca Cargo, ktorý je za posledné dva roky stratový, má byť pripravený na predaj až v roku 2012.  O dva roky sa totiž podľa generálneho riaditeľa ZSSK Cargo Pavla Ďuriníka (nominant KDH) dostane firma z červených do čiernych čísel. Dovtedy musí prejsť zmenami, ktorých súčasťou je aj prepúšťanie asi dvetisíc ľudí.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

České dráhy posílí před Vánoci dálkové spoje

České dráhy posílí před vánočními svátky dálkové vlaky na nejdůležitějších tratích v republice. Více míst k sezení nabídne dopravce ve středu 22. a ve čtvrtek 23. prosince. Kapacita vlaků se před Vánoci zvýší o téměř 9 tisíc míst k sezení. Mezi Prahou a Košicemi vyjede 22. a 23. prosince posilový expres Hradčany. V některých středečních a čtvrtečních odpoledních vlacích zbývá jen několik volných míst, proto doporučujeme všem cestujícím, aby si zarezervovali svá místa včas.

Podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Z historie trasy A pražského metra

Rozvoj pražského metra byl v 80. letech minulého století rychlý. Stavělo se takřka neustále, často i na několika místech současně. Pod zem ale museli i lidé, kteří by raději zůstali v ulicích a jezdili tramvajemi. Současně se stavbami nových kolejích pod zemí se vytrhávaly koleje na povrchu, z centra postupně mizely také městské autobusy. Velký vliv mělo na městskou hromadnou dopravu na povrchu i pod ním také prodloužení metra A pod Vinohrady.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Přechod Dolní Poustevna - Sebnitz zřejmě nebude

Vznik železničního přechodu Dolní Poustevna - Sebnitz je velmi vážně ohrožen. Saský zemský sněm uložil dopravcům na příští dva roky ještě větší škrty, než se očekávalo. Příští rok mají Sasové oproti letošku ušetřit asi 24 milionů eur (asi 605 milionů korun), v roce 2012 potom 35 milionů eur. To bude znamenat redukce objednávky, včetně plánovaného vlakového spojení Šluknovského výběžku a Děčína přes Německo.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Polomka: Pojednávanie pokračuje v januári

Vodička auta, ktorá vlani videla tragickú zrážku autobusu s vlakom v Polomke, v piatok pred súdom pozmenila svoju výpoveď z prípravného konania. Pôvodne tvrdila, že autobus pred priecestím spomalil a pomaličky po ňom prechádzal, v piatok povedala, že pred priecestím na chvíľočku zastal.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Olomoucká MHD v novém roce

Znovuzavedení nočních autobusů a začátek stavby nové tramvajové tratě vedoucí na Nové Sady. To jsou hlavní milníky hromadné dopravy v Olomouci pro rok 2011. Zatímco novou tramvajovou linkou se však lidé svezou až za několik let, noční spoje vyjedou už na konci prvního lednového týdne.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK Cargo nepôjde cestou predaja dielní

Štátny železničný dopravca Cargo stopol úvahu o odpredaji svojich opravárenských služieb. Dôvodom uvažovaného prevodu na štát mal byť fakt, že firma nemala na splátky 166-miliónovej štátnej pôžičky, ktorú dostala ešte od bývalej vlády na udržanie zamestnanosti.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

 

Město Ústí nad Orlicí aktivním hráčem v kauze nádraží

Ve středu 15. prosince 2010 se uskutečnilo 2. zasedání Zastupitelstva města Ústí nad Orlicí. (...) V diskusi se následně rozběhla debata k problematice ústeckého nádraží.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ministr dopravy chce vytěžit z korupční aféry politický kapitál

Ministr dopravy Vít Bárta (VV) chce nabídnout exřediteli Státního fondu životního prostředí Liborovi Michálkovi post na Státním fondu dopravní infrastruktury (SFDI). Bárta chce zaměstnáním Michálka, jehož z místa kvůli neochotě zničit nahrávky zachycující možné korupční jednání odvolal ministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS), vyslat veřejnosti jasný signál, že oznamovat korupci se vyplácí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

DB skrze skupinu Arriva expanduje v Polsku

Tradiční polští železniční dopravci ztratili Kujavsko-pomořské vojvodství. Ve výběrovém řízení na zajištění regionální dopravy v příštích deseti letech zvítězila společnost Arriva, která dosud provozovala jenom část linek. Každoročně ujedou vlaky Arriva v Kujavsko-pomořském vojvodství přes dva miliony kilometrů, podle mluvčího mateřské firmy Arriva Deutsche Bahn Olivera Schumachera se tak zvýší objem železniční dopravy v regionu o patnáct procent. Provoz začne Arriva zajišťovat v příštím roce.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Dopravní hala NTM se otevře k nahlédnutí

Ve středu 29. prosince bude od 10.00 do 18.00 otevřena zrekonstruovaná dopravní hala Národního technického muzea v Praze, kde se veřejnosti představí nová výstava o historii dopravy, řekla agentuře Mediafax tisková mluvčí muzea Alice Třísková. Datum otevření celého muzea bude známé příští týden.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Čo čaká ZSSK Cargo?

Nebudú úspory, nebude firma, hovorí šéf stratovej Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia PAVOL ĎURINÍK. Firmu, ktorej strata je sto miliónov, vidí v zisku už o dva roky. Na to však bude potrebovať aj dôveru veriteľov. Banky firme veria, tvrdí jej šéf. Cargu vraj konkurz či exekúcie nehrozia.

Celý rozhovor nájdete na tejto stránke.

Datové jízdenky MHD v Českých Budějovicích se neujaly

Ambiciózní projekt elektronické peněženky v mobilu v Českých Budějovicích končí. Systém, který měl fungovat i jako elektronická obdoba známé pražské Opencard, obyvatele nezaujal. Datové jízdenky byly totiž pro uživatele problematické z hlediska instalací aplikace do mobilních telefonů. Město proto provozovateli systému neprodlouží smlouvu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Česká pošta + České dráhy = balík doručen téhož dne

Česká pošta začala testovat doručování balíků v den podání. Balíky určené adresátům v Brně, Plzni a Ostravě bude přijímat šest pražských pošt. Běžně cenné balíky k adresátům putují dva a více dní. Nová služba bude stát stejně jako poslání normálního cenného balíku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Chaos na polských železnicích

Zavedení nového jízdního řádu na počátku tohoto týdne uvrhlo polské železnice do chaosu. Výsledkem nebyla pouze zpoždění, ale dokonce i předčasné odjezdy – ty přitom mají být pro železničáře tabu. Cestující přitom často zůstali zcela bez informací. Provozní zmatek ještě zhoršily silné sněžení a mráz, které zasáhly Polsko krátce po změně grafikonu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Sasko šetří na železnici

Sasko velmi zásadně omezí výdaje na regionální železniční dopravu. V příštích dvou letech dostanou dopravci mnohem méně peněz, než jim dosud spolková země dávala – v roce 2011 se celkový objem příspěvků na dorovnání ztráty sníží o 24 milionů eur, v roce 2012 o dalších 35 milionů eur. Na řadě tratí se proto přestane jezdit, peníze nejspíš nebudou ani na obnovení přeshraničního provozu ze Sebnitz do Dolní Poustevny.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Širokorozchodná sa neoplatí

Podľa poslanca SDKÚ-DS Ondreja Mateja to vyplýva z analýzy, ktorú v týchto dňoch pre Železnice SR a ďalšie tri koľajové firmy vypracovala poradenská spoločnosť Roland Berger. Ako prvý o tom informoval denník Sme, ministerstvo dopravy sa k tomu zatiaľ nevyjadruje. Koľajnice ruského typu, ktoré sú o niečo širšie, ako európske má stavať združenie slovenských, ruských, ukrajinských a rakúskych železníc.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pardubičtí plánují dopravní terminál

Vlakové a autobusové nádraží v Pardubicích jsou od sebe vzdálené zhruba 200 metrů. Pokud ale chcete dostat z jednoho na druhé, čeká vás cesta přes nejfrekventovanější silnici ve městě a možná i bezradnost v orientaci na starém autobusovém nádraží. Pardubický kraj a radnice proto společně vypracovaly projekt takzvaného přednádraží, na který chtějí získat peníze ze Švýcarských fondů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Místo karlovarského dolního nádraží luxusní čtvrť?

Britská developerská firma chce změnit nevzhledný areál dolního nádraží v Karlových Varech. Na jeho místě by měla vyrůst úplně nová luxusní čtvrť. Vedení města, které by mělo do projektu vstoupit, ale nadšení firmy pro monstrózní plán mírní.

Celou zprávu najdete na této stránce.