Dopravné správy

VRT Madrid - Valencia v prevádzke

Španielsky kráľ Juan Carlos sa so sprievodom vydal na prvú slávnostnú cestu najnovšieho rýchlostného vlaku, ktorý spája metropolu Madrid so stredomorským prístavným mestom Valencia. Projekt železničného prepojenia hlavného mesta Španielska s tretím najväčším mestom krajiny pomocou rýchlotrate stál 12,4 miliardy eur. Vlak zvládne 352 kilometrov za 90 minút.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Smog přináší nulový traif ostravské MHD

Vedení města přijalo opatření, kterým chce zlepšit špatné ovzduší na Ostravsku. Pokud vyhlásí Český hydrometeorologický ústav signál regulace, tak budou jezdit cestující v ostravské MHD zdarma.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pardubické hlavní nádraží s novou výzdobou

České dráhy (...) slavnostně představily nové fotografie, které oživí interiér pardubického hlavního nádraží. Nová série snímků od fotografa Štěpána Bartoše se tematicky zaměřuje na kulturní a přírodní památky Pardubického kraje a nahrazuje zašlé fotografie ze 70. let. Kromě samotné vernisáže, které se zúčastnili hejtman Pardubického kraje Radko Martínek, náměstek primátorky Pardubic František Brendl, architekt Miroslav Řepa a zástupci Českých drah, byl připraven také předvánoční program pro děti. Ty mohly s rodiči navštívit modelové kolejiště přímo v odbavovací hale.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR na pozore

Vysoké mrazy zamestnávajú aj železničiarov. V trvalých mínusových teplotách zamestnanci Železníc Slovenskej republiky dôsledne vo dne i v noci kontrolujú trakčné vedenia, výhybky, koľaje, ale aj mosty a tunely. Veľmi nepriaznivo pôsobí mráz práve na výhybky, ktoré zamŕzajú, následkom extrémnej zimy a výkyv teplôt tiež môžu praskať koľaje.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Akce ČD NET LIDL byla úspěšná

Prodejny Lidl spojily v listopadu opět své síly s Českými drahami a nabídli zákazníkům na 17. listopadu zvýhodněnou jízdenku ČD NET LIDL za pouhých 199 Korun. Tato akce se opět setkala u zákazníků s velkým úspěchem, kdy se během 13 dnů prodalo neuvěřitelných 6716 jízdenek. Tuto akci využili nejvíce lidé z Ostravy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zima připravila manažery polských drah o prémie

Několikahodinová zpoždění vlaků, zima ve vagonech, nedostatek informací o provozu na železnici a chyby v novém jízdním řádu budou stát šéfy společností patřících pod polské dráhy roční prémie. Tamní ministerstvo infrastruktury tímto krokem reagovalo na problémy, které měla trojice společností patřících do skupiny Polských drah (PKP).

Celou zprávu najdete na této stránce.

V Mladé Boleslavi bude nové hlavní nádraží

Obyvatelé Mladé Boleslavi, ale i tisíce cestujících a turistů se dočkají nového vlakového hlavního nádraží. Nová budova má nabídnou moderní architekturu a zejména větší pohodlí pro cestující. České dráhy již tuto investici zařadily do plánu investic. Rozhodnutí padlo na nedávné dozorčí radě.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Soud s viníky tragédie ve Studénce vázne

Vrchní soud v Olomouci musí určit, komu náleží řešit případ železničního neštěstí ve Studénce na Novojičínsku, při kterém v srpnu 2008 zemřelo osm lidí a desítky dalších cestujících byly zraněny. Spis byl dosud přidělen soudci Okresního soudu v Novém Jičíně. Ten dnes v neveřejném jednání rozhodl, že nechá na nadřízené instanci, aby určila soud, kde se bude případ řešit. Novojičínský soud se totiž domnívá, že by se mohla zpřísnit kvalifikace trestného činu. Obžalovaní jsou zatím viněni z nedbalosti, pokud by ale byla věc překvalifikována na nepřímý úmysl, případ by musel řešit krajský soud. Obžalovaným by také hrozil vyšší trest.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Odčlenenie opravárenských činností ZSSK Cargo ešte nie je isté

Privatizácia najväčšej dopravnej firmy – Železničnej spoločnosti Cargo sa rozbieha. Prvým krokom má byť už v novom roku odpredaj opravárenských činností, ktoré predstavujú približne pätinu jej majetku aj ľudských zdrojov. Hospodárskym novinám to povedal dobre informovaný zdroj.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského kraje a doprava

Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského kraje je dobrovolnou neziskovou organizací, která se dlouhodobě podílí na vytváření předpokladů pro hospodářskou prosperitu a celkový rozvoj regionu. Bylo založeno v roce 1990 za účelem přispět k řešení důsledků rozsáhlé průmyslové transformace. V roce 1995 byla upravena jeho struktura a programová náplň. Po vzniku Moravskoslezského kraje byla potvrzena účelnost jeho dalšího působení, které postupně překročilo regionální i celostátní rámec. Spolupráci s Moravskoslezským krajem a Krajskou hospodářskou komorou koordinuje podle dohody podepsané 7. dubna 2009.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Betlémské světlo tradičně vlaky Českých drah

Podrobnosti k letošnímu předávání betlémského světla do Česka novinářům představili zástupci Junáku - svazu skautů a skautek ČR a Českého rozhlasu. "Pro skauty je betlémské světlo symbolem míru, přátelství a klidu a jsem moc rád, že právě tento symbol můžeme o Vánocích přinášet lidem do jejich domovů," uvedl starosta Junáku Josef Výprachtický.

Celou zprávu najdete na této stránce.

České dráhy - za dobrotu na žebrotu

Poškozené sedačky, netekoucí voda a teplota kolem deseti stupňů - i tak může u Českých drah vypadat vagon 1. třídy. Kdo ve čtvrtek ráno cestoval z Brna do Ostravy rychlíkem Radegast a připlatil si 1. třídu, asi se divil. Sedačky ve vagonu se rozpadaly a teplota rozhodně nebyla příjemná. Důvodem vzniklé situace je nedostatek volných vozů. Na cestující tak zbývají i 40 let staré vagony.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŠKODA TRANSPORTATION v nových vlastnických vztazích

Antimonopolní úřad povolil prodej 100 procent akcií pražské a.s. Škoda Investment, což je od počátku roku nové jméno Škody Holding a.s., tedy bývalých plzeňských strojíren Škoda. Od skupiny Appian je má získat kyperská společnost Skoda Industry (Cyprus) Ltd.

Celou zprávu najdete na této stránce.

SŽDC šetří na stavbách i vozidlech

Správa železniční dopravní cesty zrušila zakázky na opravy a stavbu tratí za více než miliardu. Končí například dvě sporné soutěže na modernizaci drezín nebo stavba tunelu za půl miliardy. Vítěze má naopak tendr, kde projektant týmu musel být zároveň i elektrikář.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Predĺženie širokorozchodnej trate z Košíc do Viedne je realizovateľné

Náklady na výstavbu širokorozchodnej trate sú na úrovni 6,3 miliardy eur. Ďalších 240 miliónov eur bude potrebných na výstavbu terminálov. Konštatuje to štúdia realizovateľnosti, ktorá bola v stredu vo Viedni pred orgánmi Dozornej rady ruských, rakúskych, slovenských a ukrajinských železníc Breitspur Planungsgesellschaft mbH prezentovaná.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Metropolitní linka v Plzni vyjela

Od pondělního rána začala v Plzni jezdit první metropolitní vlaková linka. Pendluje na trase z Blovic přes centrum Plzně do Kozolup a zpět. Zatím každé dvě hodiny, v budoucnu by ale vlaky mohly jezdit i častěji. Největší výhodou nového vlakového spojení je, že lidé se dostanou z okrajů Plzně do některých městských čtvrtí bez jediného přestupování. Vůbec poprvé je také propojena přímým spojením chebská a českobudějovická trať.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK Cargo sa vzdá opravárenstva

Pol roka po voľbách sa rozbieha prvá väčšia privatizácia: v hre je štátne železničné Cargo. 48679460
Podľa informácií HN chce firma po Novom roku odpredať svoje opravárenské činnosti. Tie tvoria asi pätinu majetku Carga. Spoločnosť zatiaľ potvrdila len prvú fázu predaja – tou je prevod opravárenských činností na štát.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Železnice Desná je ztrátová

První privatizovaná železniční trať v Česku, trasa mezi Šumperkem a Kouty nad Desnou, má potíže. Železnice je ztrátová a obce v údolí Desné, které ji provozují, teď vymýšlejí, jak ji zachránit. V úvahu připadá i hledání nového dopravce.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Paroubkovi se nelíbí inzerce Českých drah

Minulý týden jsem se chtěl na pravidelných sněmovních interpelacích pana premiéra zeptat, jak je to se zadáváním inzerce státních institucí, jako jsou například Pozemkový fond, Lesy ČR či České dráhy. Za tuto inzerci stát platí desítky milionů korun ročně. Časový rámec mi však neumožnil tuto mou interpelaci přednést, proto jsem ji Petru Nečasovi odeslal jako interpelaci písemnou.

Celou interpelaci najdete na této stránce.

Figeľ na odstrel?

Expremiér Robert Fico (Smer-SD) by rád videl demisiu ministra dopravy Jána Figeľa (KDH). Taká je jeho reakcia na zrušenie tretieho balíka PPP projektov na výstavbu diaľnic.

Celú správu nájdete na tejto stránke.