Dopravné správy

Náklady po silnici dráž, po kolejích levněji

Mýtné se od ledna zvýší o 25 procent, návrh ministerstva dopravy v úterý pozdě večer schválila vláda. Po jednání kabinetu to uvedl ministr dopravy Vít Bárta. Dopravci již dopředu avizovali, že zvýší ceny přepravy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Dopravní infrastruktutra dostane o třetinu méně prostředků

Poslanci dnes schválili rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) pro příští rok. Proti letošku se sníží o 36 procent na 61,3 miliardy korun. Rozpočet již počítá s navýšením mýtného o čtvrtinu, které má od příštího roku nastat.

Celou včerejší zprávu najdete na této stránce.

Trať Hostašovice – Nový Jičín prohrála svůj boj

Z internetu Českých drah jsme se dozvěděli, že byla bleskově a téměř v tajnosti zrušena železniční trať č. 326 Hostašovice – Nový Jičín. Hlavním iniciátorem zrušení byl současný ministr dopravy Vít Bárta (VV), automobilový lobbista.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Alstom pomůže Číně předehnat zbytek světa v délce sítě VRT

Francouzské strojírenské společnosti Alstom, výrobci slavných rychlovlaků TGV, se v úterý podařilo uzavřít smlouvu o dlouhodobé spolupráci s čínskou vládou. Ta se týká zejména výroby rychlovlaků, lokomotiv a drážní signalizace. Pro firmu znamená kontrakt velký úspěch, protože Čína je pro společnosti z odvětví zajímavým trhem.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nová železniční vozidla pro Plzeňsko

Komfortnější cestování po železnici mezi Plzní a Domažlicemi má zajistit až deset nových motorových souprav.
"Nasadíme je nejpozději do konce roku 2012," slibuje šéf Krajského centra osobní dopravy Českých drah (ČD) Vladimír Kostelný. Dráhy na dodávku vypsaly letos na jaře veřejnou soutěž. Na šest dvoudílných vlaků přispěje Evropská unie. Až čtyři další dieselové vozy nakoupí dopravce ze svého.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Lokomotiva řady 380 vyrazila na první zkušební jízdu s cestujícími

Takřka neslyšně opustila pražské hlavní nádraží krátce před jednou hodinou odpoledne nová elektrická lokomotiva typu 109E od plzeňské Škody, která poprvé vedla osobní vlak. Zbrusu nový stroj odvezl z Prahy do Břeclavi slavný vlak Hungaria, který od roku 1960 jezdí mezi Berlínem, Prahou a Budapeští.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Do Petrohradu bez víza, ale jen rychlovlakem

Občané Evropské unie by mohli cestovat do Petrohradu bez víz. Tato výjimka se ale bude vztahovat jen na cestující nové vysokorychlostní železnice z Helsinek do Petrohradu. Vlakový expres už vyzkoušeli ruský premiér Vladimir Putin a finská prezidentka Tarja Halonenová, když včera trať slavnostně otevírali.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Len Cargo vie opravovať vozidlá ZSSK

Železničná spoločnosť Slovensko zaplatí partnerskej Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia za vykonávanie údržby, periodické prehliadky a opravy dráhových vozidiel 48 miliónov eur bez dane z pridanej hodnoty.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Dopravní stavby jsou špatně připraveny

Dopravnímu stavitelství v Česku chybí základní dokument, který by realisticky seřadil stavby podle priorit a finančních možností ministerstva dopravy. Vyplývá to z aktuální zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu, podle kterého špatné plánování stavby prodražuje a oddaluje termíny jejich dokončení. O zakázky za desítky miliard korun se navíc dělí úzký okruh firem.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Svezte se v sobotu zvláštním vlakem ze Zlína do Luhačovic!

České dráhy vypraví v sobotu 18. prosince v rámci Mikulášských jízd zvláštní vlak vedený modernizovanou jednotkou Regionova ze Zlína přes Otrokovice do nově otevřené plovárny lázeňského města Luhačovice. Cestující získají po předložení jízdenky ze zvláštního vlaku zvýhodněné vstupné na plovárnu. Na děti vedle jízdy vlakem a vodních radovánek čeká i malý dárek.

Další informace naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Mezi Brnem a Přerovem dvoustovkou

Město Brno je jedno z důležitých dopravních center a má z pohledu silniční dopravy výborná spojení směrem do Prahy, Bratislavy, Olomouce, Přerova i Ostravy. Železniční doprava směrem do Olomouce, Přerova a Ostravy za ní bohužel silně pokulhává a o konkurenci zde nemůže být ani řeč. Achillovou patou je totiž jednokolejná trať Brno - Přerov.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vlaková doprava v hlavním městě a jeho okolí oživuje

Zatímco jinde v zemi České dráhy ruší spoje, v metropoli a jejím okolí železnice výrazně ožívá. Autobusem trvá cesta z Klánovic do středu města hodinu. Ve vlaku stráví cestující jen třetinu času. Právě na trase směrem na Klánovice, Dolní Počernice a Úvaly si cestující od 12. prosince nejvíc polepší. Vlak tudy ve špičce prosviští každou čtvrthodinu. Pasažéři tak získají jakési nadzemní metro.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Odbory kývly na zmrazení platů u ČD - až na ty Duškovy

Osm odborových centrál u Českých drah se dohodlo s vedením podniku na nulovém růstu mzdových tarifů pro příští rok. ČTK to dnes sdělili zástupci odborů. Na kolektivní smlouvě ale chybí podpis zástupce Svazu odborářů služeb a dopravy (SOSaD), jeho předseda Jaromír Dušek nepovažuje jednání za ukončené. Smlouva tak nemůže začít platit.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Obnoví se železniční spojení Otovice - Tłumaczów?

V česko-polském příhraničí se znovu otevřela diskuse o zavedení železniční dopravy mezi Otovicemi na Náchodsku a polským Tlumaczowem. Dráha tu naposledy fungovala před 57 lety. Pro její obnovení je hlavně polský dovozce štěrku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Řada 380 ČD poprvé v osobní dopravě

Ve středu 15. prosince, ve 12.39 vyrazí z Hlavního nádraží v Praze na svou první cestu s osobním vlakem nová lokomotiva Škoda 109E. Vlak InterCity 571 Zdeněk Fibich (Praha - Břeclav). Pokud byste měli zájem se tématu věnovat, máte možnost si lokomotivu s vlakem vyfotit před jejím odjezdem. Přímo na místě budou zástupci Škody Transportation Českých drah.

Více informací naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Brněnská ''rola'' nestíhá

Zastaralé hlavní vlakové nádraží v Brně je na hranici své kapacity. Nově přidané spoje proto musí zajíždět až do Židenic. Přesunout, nebo nepřesunout? Tuto otázku týkající se modernizace hlavního vlakového nádraží slýchají Brňané už pět let. Nyní ale někteří na vlastní kůži pocítí důsledky toho, že se složitá situace ještě nevyřešila.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Cestující ČD už jezdí za víc peněz

Základní jízdné sice nezdraží, ale sníží některé dosavadní slevy. Tak se České dráhy vypořádaly s nezvyšováním cen, které avizovaly prakticky po celý předchozí rok. Řada cestujících si tak od neděle 12. prosince, kdy začíná platit nový jízdní řád, připlatí. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prvýkrát 160 km/h z Nového Mesta nad Váhom do Bratislavy

Viacerým sa v pondelok ráno splnil sen. A to nie len železničiarom ale aj cestujúcim, ktorí vlakmi jazdia pravidelne. Aj Slovensko už má totiž lokomotívy, ktoré ťahajú vozne za sebou rýchlosťou 160 km/h. Doteraz sme mali na 160 km/h rýchlosť stavané len trate. V období takmer 10 rokov ich postupne opravovali z Bratislavy a prišli do 100 km vzdialeného Nového Mesta nad Váhom.

Celú správu s videom nájdete na tejto stránke.

Nový cestovný poriadok naštval cestujúcich ZSSK

Nový cestovný poriadok spôsobil chaos na železnici. Niektoré vlaky prestali jazdiť úplne, tie, čo mali zrýchliť, zase hlásia meškanie. "Som rozzúrená. A nielen ja, ale aj mnoho ďalších cestujúcich, ktorí cestovali rýchlikom o 7:02. Teraz sa nemajú ako dostať do práce na ôsmu hodinu,“ povedala HN Lucie Megová, ktorú aktuálne zmeny pripravili o spoj medzi Sládkovičovom a Bratislavou. Zďaleka nie je sama, železničiari dostali iba za ostatné dva dni vyše 200 podobných sťažností.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Snahy o záchranu tratě z Dívčic do Netolic pokračují

Podle nového řádu se postupně zastaví provoz na železniční trati z Dívčic do Netolic. Koleje chtějí získat do svého majetku okolní obce a zastupitelé to projednají příští týden. S provozem by jim měli pomoci soukromí železničáři. Třináctikilometrová trať spojuje obě obce už 115 let. Vlaky by měly přestat jezdit 26. února.

Celou zprávu najdete na této stránce.