Dopravné správy

Pražské metro je před soudem - kvůli písmu

Soud řeší, kdo je autorem písma, které se používá v metru. Neúspěch může pražský dopravní podnik vyjít na miliony korun. Netradiční spor má na stole Městský soud v Praze: zkoumá nákresy a prototypy desítky let starého písma Metron, které se používá na tabulích informačního systému metra.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Z Bratislavy do Košíc vlakom rýchlejšie

Rýchla jazda bude aj pohodlnejšia. Železnice nasadzujú rekonštruované klimatizované vozne. Niektorí cestujúci slovenskými vlakmi si už o pár dní môžu užívať rýchlu jazdu. Železničná spoločnosť Slovensko opäť mení grafikon. Dôvodom majú byť medzinárodné dohovory a skvalitnenie cestovania po železnici, tvrdí hovorca spoločnosti Alexander Buzinkay.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Letošní poslední „Křivoklátský expres“

V sobotu 11. prosince vypraví České dráhy letos poslední „Křivoklátský expres“. Parní vlak s lokomotivou „Albatros“ z roku 1947 poveze cestující z Prahy-Braníka na hrad Křivoklát, kde proběhne tradiční adventní jarmark. Jízdenky a místenky na vlak si mohou cestující koupit v předprodeji ve stanici Praha-Braník. Parní vlak bude odjíždět z Prahy-Braníka v sobotu v 9:20 a cestou na Křivoklát zastaví ve stanicích Praha-Vršovice, Praha-Smíchov a Beroun. Do cíle dorazí chvíli v 11:49 a zpět do Prahy se bude vracet v 16:02.

Jízdní řád, ceník jízdného a další podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Politici, developeři a pražská nádraží

Velká koalice v Praze ustupuje od svých plánů. Přestože si ČSSD i ODS odsouhlasily v koaliční smlouvě bod, podle nějž se musejí přehodnotit miliardové přestavby žižkovského či smíchovského nádraží, jejich strůjce, podnikatel Luděk Sekyra, se nemusí bát.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Mezi Svitavami a Žďárcem u Skutče bezpečněji

V živé paměti mají obyvatelé obce Krouna (trať č. 261 Svitavy-Žďárec u Skutče) fatální železniční neštěstí, které se odehrálo 24. června 1995. Služební vůz a tři nákladní vagóny naložené dřevem a železným šrotem o celkové hmotnosti 123 tun samovolně ujely a na čtyřkilometrovém klesání nabraly rychlost kolem 100km/h. Protože v místě chybělo jakékoliv dorozumívání, nemluvě o systému „Generální stop“, proti nekontrolovanému nákladu byl vypraven motorový osobní vlak. V kritickou chvíli byla střetová rychlost 133 km/h, což mělo za následek, že z 23 cestujících přežili pouze čtyři.

Celou tiskovou zprávu si můžete přečíst tady.

5M Kunovice: od kolejí až po vesmírný prostor

Ve Zlínském kraji v městečku Kunovice, kde žije zhruba 5500 obyvatel, sídlí nejlepší firma roku 2010 - výrobce a inovátor sendvičových a kompozitních materiálů 5M. Výrobky 5M se už dostaly do vesmíru, ale setká se s nimi i běžný člověk v dopravních prostředcích, kde končí asi dvě třetiny produkce 5M.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ve Vietnamu jsou ve výhledu železniční PPP projekty

PPP projekty jsou určeny pro rozvoj následujících, nejvíce potřebných infrastrukturních oborů: silnice, mosty, tunely, přívozy železniční tratě, železniční mosty, železniční tunely městská doprava letiště, námořní a říční přístavy vodovodní rozvody elektrárny zdravotnictví (především nemocnice) životní prostředí (především zařízení na zpracování odpadů) další infrastrukturní potřeby podle rozhodnutí premiéra.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na jaře mezi Plzní a Chebem už bez výluk

Už jen pět měsíců budou muset cestující na trati z Plzně do Chebu přestupovat do autobusů. Pak po pěti letech skončí práce na zdejším úseku železničního koridoru a vlaky konečně budou jezdit přímo. Nově bez přestupování pak pojede vlak z Plzně až do Karlových Varů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Železnice na Liberecku ''konkurenční''

Nový jízdní řád přinese v Libereckém kraji největší změnu na železnici. Od neděle 12. prosince začnou na vytížené trati z Liberce do Žitavy a Varnsdorfu jezdit vlaky německé dopravní společnosti Vogtlandbahn ze skupiny Arriva. Nový dopravce zvýší komfort cestování, jezdit bude s moderními nízkopodlažními soupravami Siemens Desiro. Doprava navíc zlevní. S německým dopravcem zaplatí pasažér za cestu z Liberce do Žitavy 34 korun, s Českými drahami ještě o korunu méně. Novinářům to dnes sdělili dopravci. Dnes přitom cesta stojí 42 korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ke zdražování cen veřejné dopravy ve Středočeském kraji

Dvakrát se členům klubu zastupitelů KSČM Středočeského kraje podařilo odvrátit nebezpečí zdražování a redukce veřejné dopravy. Středočeský kraj si s tím uměl poradit a potřebné finance se našly. Po třetí se nám to již nepodařilo.

Celé vyjádření najdete na této stránce.

ZSSK Cargo zníži stratu

Štátna akciovka Železničná spoločnosť Cargo Slovakia, a.s. očakáva, že terajší rok ukončí so stratou 99,43 mil. eur. Za plánovanou nižšou stratou v objeme 82,04 mil. eur by tak mala zaostať o 21,2 %. V porovnaní s minulým rokom, keď nákladný prepravca hospodáril so stratou 126,6 mil. eur, sa má očakávaný negatívny hospodársky výsledok za tento rok znížiť o 21,5 % alebo o 27,17 mil. eur.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ústecká lanovka v provozu

Délka dráhy 330 metrů, převýšení 50 metrů, doba jízdy zhruba dvě minuty. Pracovníci ústeckého dopravního podniku zahájili v úterý provoz lanové dráhy na Větruši.

Krátkou zprávu, ale hlavně fotografie a video najdete na této stránce.

Bílý rekordní vlak rudé Číny

Čínský osobní vlak při dnešní testovací jízdě na trase mezi Pekingem a Šanghají, která ještě nebyla otevřena, jel rychlostí 302 mil za hodinu, tedy 486 kilometrů za hodinu. Uvedla to státní tisková agentura Nová Čína. Vlak podle agentury překonal dosavadní rekord, který zaznamenal neupravený konvenční komerční vlak. Jiné typy vlaků jezdí i rychleji. Francouzský TGV dosáhl v roce 2007 při testovací jízdě až 574,8 kilometru v hodině. Japonský magnetický levitační vlak jel v roce 2003 rychlostí 581 kilometrů za hodinu.

Celou zprávu s videem najdete na této stránce.

„Hurvínek“ + Lednice = ČD WELLNESS

Po úspěšném loňském ročníku připravily České dráhy pro své cestující ve spolupráci s Lázněmi Lednice, Zámkem Lednice a restaurací Obecní dům v Lednici opět nabídku produktu ČD WELLNESS. Cestující si tak jízdu z Brna do Lednice historickým motorovým vozem z 50. let zvaným „Hurvínek“ zpříjemní návštěvou lázní, prohlídkou lednického zámku a chutným obědem. České dráhy nabízejí tyto speciální balíčky na neděli 12. prosince letošního roku, dále pak na neděle 16. a 30. ledna, 13. a 27. února, 13. a 27. března příštího roku. Atraktivní produkt Českých drah může být i zajímavým vánočním dárkem.

Podrobnější informace naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Změny v jízdním řádu se Jihočechům nelíbí

Od 12. prosince bude pro cestující v Jihočeském kraji doprava o něco složitější. České dráhy totiž od začátku platnosti nového jízdního řádu omezují nebo úplně ruší některé ranní a večerní vlaky, a to hlavně o víkendech. Změny se dotknou také tarifů jízdného.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Krachujúce ZSSK Cargo na predaj?

Tri stratové železničné spoločnosti sú pre štát problémom. Najnovšie to potvrdzuje žiadosť Železničnej spoločnosti Cargo, ktorá nedokáže začať splácať úver vo výške 166 miliónov eur. (...)  V roku 2013 počíta vedenie s predajom podniku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pražské hlavní nádraží bezdomovců zbavené

Po čtyřech letech rekonstrukce mohou cestující od prosince opět plně využívat pražské Hlavní nádraží. V porovnání s minulostí, kdy na nádraží bylo několik stánků s občerstvením, jsou nyní v prostoru pro cestující obchody s oděvy nebo knihkupectví. Další prodejny včetně supermarketu otevřou v následujících týdnech či měsících.

Celou zprávu s videem najdete na této stránce.

V úterý se rozjede lanovka na Větruši

Ústí má atrakci za osmdesát milionů. Lanovka na Větruši sveze lidi už v úterý. Pohled dolů: Šest silnic, čtvery koleje, trolejbusové tratě, kruhový objezd a autobazar. To vše lemované řekou Labe z jedné strany a západním nádražím a chemičkou ze strany druhé. Před sebou: Větruše, případně Forum.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Futbalové MS 2018 ako impulz aj pre ruské VRT

Dôjde k výstavbe a rekonštrukcii hotelov v 13 mestách. Ruská vláda prisľúbila FIFA, že na to vyčlení 11 miliárd USD. Kapacita letísk o 100 % vzrastie už do roku 2015. Budú postavené trate pre supervlaky a v Moskve a v Petrohrade sa budú musieť uskutočniť zásadne zmeny v priepustnosti ciest. Veľké investície si vyžiada zlepšenie telekomunikačnej siete.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ombudsman proti stavbě pražského metra

Veřejný ochránce práv Pavel Varvařovský se zastal obyvatel sídliště Červený vrch, pod jejichž domy by mělo vést prodloužení metra A z Dejvické do Motola. Ombudsman se pokusí žalobou znovu otevřít územní a stavební řízení na tuto stavbu.

Celou zprávu najdete na této stránce.